Διαφορά αγγέλων και ανθρώπων
Συντονιστής: Συντονιστές
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Διαφορά αγγέλων και ανθρώπων
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Δαμασκηνός ΄β-101-
Ο Άγγελος δεν μπορεί να μετανοήσει γιατί είναι ασώματος.
Ο άνθρωπος , εξαιτίας της αρρώστιας του σώματος έλαβε τη μετάνοια. Είναι αθάνατος όχι κατά φυσιν,
αλλά κατά χαρι γιατί καθετί που αρχίζει έχει κατά φύση και τέλος .
Οι Άγγελοι είναι δεύτερα φώτα νοερά που έχουν τον φωτισμό από το πρώτο και άναρχο φως, δεν χρειάζεται
γλώσσα και ακοή, αλλά χωρίς προφορικό λόγο μεταδίδουν μεταξύ τους τις σκέψεις και εις θελήσεις τους .
Δεν περιορίζονται από τείχη και πόρτες και κλειδαριές, δεν έχουν όρια όπου τους δοθεί προσταγή, και χωρίς
τη δυνατότητα να βρίσκονται και να ενεργούν εδώ και κει την ίδια στιγμή
Δαμασκηνός ΄β-101-
Ο Άγγελος δεν μπορεί να μετανοήσει γιατί είναι ασώματος.
Ο άνθρωπος , εξαιτίας της αρρώστιας του σώματος έλαβε τη μετάνοια. Είναι αθάνατος όχι κατά φυσιν,
αλλά κατά χαρι γιατί καθετί που αρχίζει έχει κατά φύση και τέλος .
Οι Άγγελοι είναι δεύτερα φώτα νοερά που έχουν τον φωτισμό από το πρώτο και άναρχο φως, δεν χρειάζεται
γλώσσα και ακοή, αλλά χωρίς προφορικό λόγο μεταδίδουν μεταξύ τους τις σκέψεις και εις θελήσεις τους .
Δεν περιορίζονται από τείχη και πόρτες και κλειδαριές, δεν έχουν όρια όπου τους δοθεί προσταγή, και χωρίς
τη δυνατότητα να βρίσκονται και να ενεργούν εδώ και κει την ίδια στιγμή
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
-
- Έμπειρος Αποστολέας
Re: ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΟΩΝ
Κύριε Χάρη, γνωρίζουμε αν μετά την αρχική έκπτωση του εωσφόρου και των ταγμάτων που ακολούθησαν αυτόν, υπάρχουν Άγγελοι που στη συνέχεια τον ακολούθησαν ή δαίμονες που μετανόησαν και επέστρεψαν στο Θεό;
-Για να έρθεις στην κατάσταση που να μην μπορείς να χωρέσεις την χαρά, ούτε να την εκφράσεις, χρειάζεται να προσέξεις τρία πράγματα :
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
-
- Συντονιστής
Επισης να ρωτησω και εγω και οποιος γνωριζει κατι να απαντησει:
1.Οι Αγγελοι δημιουργηθηκαν μια φορα ή δημιουργουνται συνεχεια?
2. Ο καθε Χριστιανος εχει το φυλακα Αγγελο του.
Οταν εκεινος κοιμηθει τι γινεται με τον Αγγελο? Συνεχιζουν να ειναι μαζι ή αναλαμβανει καινουργιο ανθρωπο?
Συγχωρεστε για την παιδικοτητα των ερωτηματων μου.....
Οταν εκεινος κοιμηθει τι γινεται με τον Αγγελο? Συνεχιζουν να ειναι μαζι ή αναλαμβανει καινουργιο ανθρωπο?
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
- babisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας
Οι άγγελοι ανήκουν στον πνευματικό κόσμο, είναι δημιουργήματα του Θεού και ήρθαν στην ύπαρξη πρίν από τον υλικό κόσμο. Ως πνεύματα είναι ασώματοι και αεικίνητοι, αλλά όχι πανταχού παρόντες. Σε δύναμη και σε γνώση είναι ανώτεροι από τον άνθρωπο και κατώτεροι από τον Θεό, που σους χάρισε τα υπερφυσικά προσόντα τους και την αθανασία τους.
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Χαράλαμπε σε βρίσκω πολύ ενημερωμένο σε πολλά θέματα. Μήπως η ηλικία σου είναι διπλάσια από αυτήν που αφήνεις να εννοηθεί;babisgr έγραψε:Οι άγγελοι ανήκουν στον πνευματικό κόσμο, είναι δημιουργήματα του Θεού και ήρθαν στην ύπαρξη πρίν από τον υλικό κόσμο. Ως πνεύματα είναι ασώματοι και αεικίνητοι, αλλά όχι πανταχού παρόντες. Σε δύναμη και σε γνώση είναι ανώτεροι από τον άνθρωπο και κατώτεροι από τον Θεό, που σους χάρισε τα υπερφυσικά προσόντα τους και την αθανασία τους.

Άσε που είσαι και Σαλονικιός!

Έχει ανοίξει συζήτηση για τους αγγέλους και στο παρελθόν.
Παραθέτω από έντυπο της ενορίας μου :
ΑΓΓΕΛΟΙ
Αποσπάσματα από έντυπο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου
Η Αγία Γραφή δεν μας πληροφορεί πότε δημιουργήθηκαν οι άγγελοι. Πιθανά γιατί αφορά και δεν επηρεάζει τη Σωτηρία μας μια τέτοια γνώση. Οι πατέρες πάντως τοποθετούν τη δημιουργία των αγγέλων πριν από τον υλικό κόσμο. Αυτό συμπεραίνουν από το βιβλίο του Ιώβ (λη΄7) που αναφέρει ότι «όταν έγιναν τα άστρα με εδόξασαν με μεγάλη φωνή όλοι οι άγγελοί μου». Άλλοι πατέρες λένε ότι οι άγγελοι έγιναν την πρώτη ημέρα της δημιουργίας, όταν ο Θεός έφτιαξε τον ουρανό και τη δύναμη των ουρανών και τον κόσμο των ουρανών. Στηρίζονται στο χωρίο της Γραφής (Έξοδος κ΄11) που λέει ότι ο Θεός σε έξι ημέρες έφτιαξε όλον τον κόσμο και στον Νεεμία (θ΄6) που λέει ότι ο Θεός έφτιαξε τους ουρανούς και όλα όσα υπάρχουν σ’ αυτούς.
Οι άγγελοι είναι πνευματικά όντα. Είναι πνεύματα και δημιουργήματα του Θεού. Λέγονται άγγελοι που σημαίνει αγγελιαφόρος, γιατί στέλνονται από τον Θεό και διαγγέλλουν το θέλημά Του και τις βουλές του. Οι άγγελοι έχουν κάποιο σώμα πνευματικό. Είναι πνεύματα σε σύγκριση με το υλικό και χοϊκό άνθρωπο. Αν συγκριθούν με τον Θεό, ο οποίος είναι τελείως άϋλος και πνεύμα, οι άγγελοι μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν σώμα χοντροειδές και ψηλαφητό μπροστά στο άϋλο του Θεού. Σε σύγκριση όμως με τον παχυλό άνθρωπο είναι πνεύματα. Είναι όπως συμβαίνει με τη ψυχή και το σώμα, όπως η ψυχή ως προς το σώμα είναι λεπτή και πνευματικής υφής.
Οι άγγελοι είναι λεπτά πνεύματα, ώστε ο χώρος και ο χρόνος δεν τους περιορίζουν όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους. Μπορούν ταχύτατα να πηγαίνουν όπου θέλουν. Δεν είναι πανταχού. Όταν είναι εδώ, δεν είναι παρά πέρα. Είναι εν τόπω. Γνωρίζουν πολλά πράγματα, δεν είναι όμως παντογνώστες. Αυτό το ξεκαθάρισε ο Χριστός στους Αποστόλους όταν απάντησε στην ερώτησή τους για το πότε θα γίνει η Δευτέρα παρουσία, λέγοντας ότι αυτό δεν το γνωρίζουν ούτε οι άγγελοι.
Με την πτώση του ανθρώπου, ολόκληρη η κτίση υπετάγη στη φθορά και τη ματαιότητα. Ερμηνεύοντας οι πατέρες το χωρίο Ρωμ. η΄ 20, διδάσκουν ότι και οι άγγελοι υπετάγησαν στη ματαιότητα. Η κτίση θα ελευθερωθεί από τη δουλεία της φθοράς και θα φθάσει στην ελευθερία της δόξας των υιών του Θεού. Μέσα στην κτίση αυτή είναι και οι άγγελοι. Κατά τον σοφό Φώτιο και οι άγγελοι υπετάγησαν στη ματαιότητα, δηλαδή στον ματαιωθέντα και φθαρθέντα άνθρωπο, επιτροπεύοντες αυτόν, χαλιναγωγούντες την κτίση και κάνοντάς την να υποτάσσεται στον άνθρωπο. Αλλά και αμέσως διακονούν τον άνθρωπο. Διότι τώρα είναι λειτουργικά πνεύματα αποστελλόμενα σε διακονία γι’ αυτούς που πρόκειται να κληρονομήσουν τη σωτηρία (Εβρ α΄14). Καθώς η κτίση έχει να ελευθερωθεί από την υποταγή και υπηρεσία του ανθρώπου, έτσι και οι άγγελοι έχουν να ελευθερωθούν από τη διακονία των ανθρώπων και να λάβουν μεγάλες αμοιβές για τη διακονία αυτή από τον Θεό.
Άγγελοι φύλακες. Ο Θεός, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, όταν διαχώριζε τα έθνη έβαλε στον κάθε ένα έναν άγγελο φύλακα. Όπως επίσης και σε κάθε Χριστιανό ορθόδοξο, τοποθετείται προσωπικός φύλακας, για να τον προστατεύει από τον κακό άγγελο, ο οποίος μηχανεύεται τη βλάβη του ανθρώπου, αλλά και να τον οδηγεί στο καλό. Βέβαια, ο άγγελος – φύλακας δεν ενεργεί δυναμικά, ώστε να περιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου, αλλά διακριτικά. Απομακρύνεται μόνο, ή στρέφει αλλού το πρόσωπό του, όταν διαπράττονται δυσώδη αμαρτήματα.
Τάξεις αγγέλων. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι άγγελοι. Η Αγία Γραφή κάνει λόγο για μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων. Οι πατέρες ερεύνησαν τη Γραφή και μας πληροφορούν για δισεξαρίθμητους αγγέλους. Και ότι κατατάσσονται σε τάγματα και διακοσμήσεις. Και αυτά μόνο που μνημονεύει η Καινή Διαθήκη. Γιατί κατά τον Παύλο, υπάρχουν και άλλα πολλά ονόματα τάξεων στους ουρανούς (Εφ α΄21). Ο Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης διαιρεί τον αγγελικό κόσμο σε εννέα τάγματα που ανήκουν σε τρεις διακοσμήσεις. Κάθε διακόσμηση δηλαδή, έχει τρία τάγματα.
1η Διακόσμηση : Περιλαμβάνει τα εξής τάγματα : Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι.
2η Διακόσμηση : Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσία.
3η Διακόσμηση : Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.
Σημασία κάθε τάγματος :
Σεραφείμ : Τα έχοντα υπεροχικώς την αγάπη. Διδάκουσι – τελειοποιεί.
Χερουβείμ : Τα πλουτούντα την άκρα σοφία. Κρίνουσι – ειδοποιεί.
Θρόνοι : Οι υπερβαίνοντες τη διακιοσύνη. Κρίνουσι διατίθενται.
Κυριότητες : Αι φέρουσαι το αυτοκρατορικόν. Οικονομούσι – κελεύουσι.
Δυνάμεις : Αι την ανδρείαν χαριζόμεναι. Παρίστανται – ενεργούσι.
Εξουσίαι : Αι την εξοχήν επί πάντα επιδικνύμεναι. Χαλιναγωγούσι – διατηρούσι.
Αρχαί : Αι τα θαύματα ενεργούσαι. Θεραπεύουσι – το κοινόν των Εθνών αγαθόν περισκέπτονται.
Αρχάγγελοι : Οι τα Ευαγγέλια και τας πρεσβείας άγοντες. Ευαγγελίζονται τα της πίστεως – διοικούσι.
Αγγελοι : Οι τας λειτουργίας τελούντες. Φυλάττουσι – των καθέκαστα ανθρώπων τον χρήσιμον καθορώσι.
Μιχαήλ : ως ο Θεός.
Γαβριήλ : Θεός άνθρωπος.
Ραφαήλ : Ο Θεός ιάται.
Ουριήλ : Φως (πυρ) είναι ο Θεός. Ακαμεήλ.
Αζαζήλ : Ο Αποδιοπομπαίος Τράγος,
ή Σαμαέλ : αρχηγός των δαιμόνων.
Απάντηση σε ερώτημα (23.06.2003) :
Στη μέλλουσα κρίση που θα γίνει κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού θα κριθούν και οι Άγγελοι. Ποιοι Άγγελοι; Οι δαίμονες. Το γράφουν ο Πέτρος στη Β΄ επιστολή του β΄4 και ο Ιούδας στο στίχο 6. Ο Παύλος γράφει τα εξής: «Ουκ οίδατε ότι αγγέλους κρινούμεν;» (Α΄Κορ. στ΄3). Ποιους Αγγέλους; Κατά τους πατέρας τους πονηρούς αγγέλους, τους δαίμονες. Οι αγαθοί άγγελοι με την Ανάσταση του Χριστού έλαβαν ως δώρο από το Θεό την ατρεψία, δηλαδή να τρέπονται πάντα προς το αγαθό και ουδέποτε προς το κακό, διότι πριν είχαν και αυτοί το τρεπτόν.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- babisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας
Χαράλαμπε σε βρίσκω πολύ ενημερωμένο σε πολλά θέματα. Μήπως η ηλικία σου είναι διπλάσια από αυτήν που αφήνεις να εννοηθεί;
Άσε που είσαι και Σαλονικιός! (σωρεία παραπτωμάτων)!
Πες ότι θες για εμένα, για την Σαλόνικα όμως μη μιλάς

Έχω ακούσει πως κατα την ώρα της κρίσης θα είναι <<παρόντες>> ο άγιος του οποίου φέρεις το όνομα, ο φύλακας άγγελός σου και φυσικά ο Θεός. (Δεν θυμάμαι πού και από ποιον το άκουσα)
Άσε που είσαι και Σαλονικιός! (σωρεία παραπτωμάτων)!
Πες ότι θες για εμένα, για την Σαλόνικα όμως μη μιλάς

Έχω ακούσει πως κατα την ώρα της κρίσης θα είναι <<παρόντες>> ο άγιος του οποίου φέρεις το όνομα, ο φύλακας άγγελός σου και φυσικά ο Θεός. (Δεν θυμάμαι πού και από ποιον το άκουσα)
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Καλέ μου φίλε Γιώργο το τάγμα των αγγέλων που ακολούθησε τον Εωσφόρο δεν μετανόησε ποτέ, γιατί τότε θα έμενε ο Εωσφόρος μόνος του. Αλλά όταν τον ακολούθησε το δικό του τάγμα το όποιον είναι το 9ον ¨η δέκατο τάγμα και ήταν έτοιμα και άλλα τάγματα να ακολουθίσουν, μπήκε στην μέση ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και είπε εκείνο το ιστορικό που ακούμε συνέχεια στην Εκκλησία.giorgospet έγραψε:Κύριε Χάρη, γνωρίζουμε αν μετά την αρχική έκπτωση του εωσφόρου και των ταγμάτων που ακολούθησαν αυτόν, υπάρχουν Άγγελοι που στη συνέχεια τον ακολούθησαν ή δαίμονες που μετανόησαν και επέστρεψαν στο Θεό;
Στόμεν Καλώ Στόμεν κ.λ.π.
Που θα ερμηνευτεί από κάποιους ερμηνευτές. Στοπ, μέχρι εδώ και μη παρέκει. Αυτό όλο το τάγμα θα αντικατασταθεί από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, γιαυτο εικονίζεται μπροστά στον σολέα με φτερά
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
- babisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας
<<Παρακαλούμε τον άγγελο φύλακα, όχι για να μας δοθεί τότε, γιατί έχει δοθεί σε όλους τους πιστούς από την αρχή άγγελος, αλλά για να είναι άγρυπνος, να κάνει το έργο του και να μας οδηγεί στον ίσιο δρόμο και να μας φρουρεί...>> (Νικολάου Καβάσιλα, Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας 35, 10, ΕΠΕ <<Φιλοκαλία>> 22, 178)
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
angieholi έγραψε:Επισης να ρωτησω και εγω και οποιος γνωριζει κατι να απαντησει:
="angieholi Δεν μας έχει δοθεί πουθενά μέχρι εκεί που ξέρω, αν δημιουργούνται συνέχεια κι άλοι, αυτό είναι μέσα στου Θεού τα απόκρυφα. Ο κάθε ένας μας έχει έναν Άγγελο προστάτη, όμως αν πεθάνει ο άνθρωπος αυτός δεν πεθαίνει και ο Άγγελος μαζί, γιατί ξέρουμε ότι είναι αθάνατοι αιώνιοι Και αν το πάρουμε κι αλλιώς ένας πέθανε, κάποιος άλλος γεννήθηκε, δεν θα μείνει άνεργος
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Και επειδή έχεις σωρεία παραπτωμάτων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις και το χειρότερο απ' όλα : Να είσαι οπαδός του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών (σαν κι εμένα τον αθεράπευτα αμαρτωλό).babisgr έγραψε: [Πες ότι θες για εμένα, για την Σαλόνικα όμως μη μιλάς![]()
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.