Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
maralin
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Δευ Αύγ 25, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Μαρίνα@Πατρα

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από maralin »

Κρεμμυδοκεφτέδες

Υλικά

* 1/2 κιλό κρεμμύδια
* 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
* 1 κουταλάκι αλάτι
* 1/2 κουταλάκι πιπέρι
* Λάδι για το τηγάνισμα

Ετοιμασία

1. Τρίβουμε τα μισά κρεμμύδια στον τρίφτη και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε με το χέρι.
2. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι το μίγμα μας να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
3. Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι και τηγανίζουμε το μίγμα μας κουταλιά-κουταλιά.
4. Μόλις οι κρεμμυδοκεφτέδες τηγανιστούν καλά και από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια.
Άβαταρ μέλους
maralin
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Δευ Αύγ 25, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Μαρίνα@Πατρα

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από maralin »

Ταχινόπιτα

Υλικά

* 1 κούπα ζάχαρη
* Χυμό ενός πορτοκαλιού
* 1 κούπα ταχίνι
* 3 κούπες αλεύρι
* 1/2 κούπα σταφίδες
* 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
* 1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
* Λίγο αλάτι

Ετοιμασία

1. Σε μία λεκάνη δουλεύουμε το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό πορτοκαλιού και την ζάχαρη.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ρίχνουμε το μίγμα στο ταχίνι και δουλεύουμε καλά όλα τα υλικά.
3. Αλευρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 50 λεπτά περίπου.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5165
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 09, 2008 6:00 am
Τοποθεσία: Σμαρώ@Κατερίνη, Σέρρες

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από smarti »

Γερμανική πατατοσαλάτα

1κιλο πατάτες

Για τη σάλτσα

1 κνορ
μισή κούπα σπορέλαιο
μπόλικη μουστάρδα
αλάτι
μπόλικο ξύδι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες τόσο ώστε να είναι ακόμα λίγο σφιχτές.
Αυτήν την ώρα που βράζουν οι πατάτες , ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπόλ το λάδι, το αλάτι, το ξύδι, τη μουστάρδα, ώστε να γίνει μια μάζα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες σε ένα βαθύ μπόλ, τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με το μίγμα που κάναμε.Βράζουμε στα γρήγορα μια κούπα νερό με το κνορ και το προσθέτουμε στις πατάτες.¨Οπως είναι ολα ζεστά τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε 30 λεπτά έξω από το ψυγείο να κρυώσουν και ενδιάμεσα την ανακατεύουμε..Μετα τη βάζουμε στο ψυγείο για καμια ώρα!
Καλή όρεξη! :103
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2330
Εγγραφή: Δευ Απρ 07, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Αικατερίνα@Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Teri »

koga έγραψε:Στο κοσιαφι εχεις σκεφτει να ριξεις 1 νεροποτηρο κρασι να τα βρασεις και να ριξεις μισο ποτηρι χαλβα αν το θες για παιδια ριξε χυμο κερασι?
Το κουσιάφ' είναι βλάχικη παραδοσιακή συνταγή από το Λιβάδι Ολύμπου. Είναι κομπόστα από αποξηραμένα φρούτα. Η προσθήκη σιμιγδαλιού θα αλλάξει εντελώς την υφή του! Άσε που γενικά δεν μου αρέσει να παρεμβαίνω σε παραδοσιακές συνταγές.....
koga
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 3:36 pm
Τοποθεσία: Kωστας

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από koga »

Σουπα χωρις Λαδι



1 κιλο πατατες σε κυβακια

1 κιλο καροτα

1 κουτι μανιταρια (το μεσαιο κουτι αν φρεσκα 1 κιλο)

2 σελινορυζες

1 φλυντζανι αλευρι

κυμινο

δεντρολυβανο

πιπερι

αλατι

λεμονι

1 σκελιδα σκορδο



Βαζουμε τα μανιταρια να σοταριστουν ριχνουμε το αλευρι και τα μπαχαρικα τα ανακατευουμε ριχνουμε 1 ποτηρι νερο γινετε ενας χυλος ριχνουμε ολα τα λαχανικα και νερο 2 δαχτυλα πανω απο τα λαχανικα.Βρασουμε για 10 λεπτα



H σουπα αυτη ειναι χωρις λαδι

Σε περιπτωση μη νηστειας βαζουμε 2 λουκανικα χωριατικα
koga
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 3:36 pm
Τοποθεσία: Kωστας

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από koga »

εχεις σκεφτει>teri
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2330
Εγγραφή: Δευ Απρ 07, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Αικατερίνα@Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Teri »

eleimon έγραψε:Μελομακάρονα

Υλικά
Για τα μελομακάρονα:
1 1/2 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
3/4 ποτηριού φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκάλι
1/4 ποτηριού κονιάκ
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι καρύδια λεπτοκομμένα
1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρική
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
γαρύφαλλο και κανέλλα σκόνη
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια μέλι
2 ποτήρια νερό
Ολόκληρο ξύλο κανέλλας
Γαρύφαλλα









Ετοιμασία
Για τα μελομακάρονα: Βάζουμε σε μπωλ τα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη) και κατόπιν τα υγρά υλικά (λάδι, κονιάκ, χυμό πορτοκάλι) αφού πρώτα αναμείξουμε στο χυμό του πορτοκαλιού την σόδα. (Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο γαρύφαλλο και κανέλλα σε σκόνη για να προσθέσουμε άρωμα-μικρή ποσότητα για να μην πικράνει το μίγμα).
Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς (στον αέρα).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα ή χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για να δώσουμε διάφορα χριστουγεννιάτικά σχήματα. (Προσέχουμε να μην τα κάνουμε λεπτά γιατί θα μας ξεραθούν στο ψήσιμο).
Τα τοποθετούμε αραιά σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στην μέση του φούρνου, στους 160 βαθμούς (αέρας) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και κατόπιν τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό ή περισσότερο, ανάλογα αν θέλετε τραγανό ή σιροπιασμένο το εσωτερικό του.
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε να στραγγίξουν για λίγο στην σχάρα και τα βάζετε σε πιατέλα σε στρώσεις.
Ρίχνετε από πάνω σε κάθε στρώση λεπτοκομμένο καρύδι που έχετε ανακατέψει με λίγη κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη.
Για το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και βράζουμε μέχρι να δέσουν ελαφρά, ξαφρίζοντας μέχρι να γίνει διαυγές το σιρόπι.
Αν σας αρέσει η γεύση, βάζετε μέσα στο σιρόπι την ώρα του βρασμού ολόκληρο το ξύλο της κανέλλα και 3-4 γαρύφαλλα, αλλά τα βγάζετε πριν αρχίσετε το μέλωμα.
Αλεύρι χρησιμοποιώ το μπλε των Μύλων Αγ. Γεωργίου
Αν δεν το χρησιμοποιήσετε όλο, το σιρόπι μπορεί να μείνει μερικές μέρες, μέχρι να ετοιμάσετε την νέα δόση γιατί θα δείτε ότι τα μελομακάρονά σας θα γίνουν ανάρπαστα.
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2330
Εγγραφή: Δευ Απρ 07, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Αικατερίνα@Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Teri »

Αγαπητέ/ήkoga
χτες έκανα το χαλβά! Χωρίς σταφίδες. Πολύ εύκολος και ωραίος! Κι επειδή όσο είναι ακόμα χλιαρός είναι εύπλαστος, αν τον ανακατέψεις με καρυδόψιχα και πλάσεις μπαλάκια τα οποία μετά τα κυλήσεις σε τρούφα ή ινδοκάρυδο έχεις σούπερ σπέσιαλ κέρασμα!
Καλή εβδομάδα!
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3520
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από eleimon »

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ :

1 συσκευασία αλεύρι Robin Hood (1 kg)
3 κοφτές κ.σ μαγιά ξερή (3 φακελάκια)
85 γραμ. μαγιά νωπή (2 συσκευασίες)
½ φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (120 γραμ)
1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (380 γραμ)
λίγο αλάτι (1 πρέζα)
½ κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη (5 γραμ)
1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη σκόνη (6 γραμ)
½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό (120 γραμ)
5 αυγά
¾ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο Lurpak αγελάδος λιωμένο ζεστό – 170 γραμ. περίπου.
λίγο σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μία λεκάνη την μαγιά (νωπή και σκόνη) το νερό και 2½ κ.σ αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.
Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα από επάνω την λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα (προζύμι).
Eν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι.
Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.
Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα και από επάνω και κάτω με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.
Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά (χωρίς να αλείψουμε με αυγό).
Αλείφω με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα ή σουσάμι και ψήνω στην κάτω θέση του φούρνου (όχι όμως να ακουμπάει στο πάτο του φούρνου) στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα πάνω κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά την κάθε φορά.
Η δόση αυτή βγάζει 2 κιλά περίπου τσουρέκια τα οποία προτείνω να τα ψήσεις σε 2 δόσεις (εάν τα ψήσεις με μία φορά θα είναι πολύ το υλικό και δεν θα ψηθεί καλά).
Επίσης μην τα πλάσεις πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα. Μπορείς να δημιουργήσετε 2 ισομεγέθη τσουρέκια (ένα την κάθε δόση) ή 2 (1 μεγάλο την μία δόση και 1 την άλλη) το πολύ γιατί τα πολύ μικρά θα καούν ενώ τα πολύ μεγάλα θα μείνουν άψητα.
Μικρά μυστικά

Η λεκάνη που θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μην είναι πολύ μικρή γιατί όταν φουσκώσει το υλικό μπορεί να υπερχειλίσει και να σου λερώσει τα πάντα.
Δεδομένου ότι τα φλυτζάνια και τα κουτάλια από σπίτι σε σπίτι διαφέρουν, καλύτερα χρησιμοποίησε τα γραμμάρια που σου δίνω για πιο ακριβές αποτέλεσμα.
Για να κάνεις την μαστίχα σκόνη, αγόρασε ένα φακελάκι σε κομμάτια μαστίχας, βάλε το μία ημέρα στην κατάψυξη, μετά βγάλτο και βάλε το στο mulinex ή στο μπλέντερ σου ώστε να γίνει σκόνη. Αμέσως μετά ξέβγαλε το μπωλ του μπλέντερ με ζεστό νερό και σαπουνάδα γιατί η σκόνη της μαστίχας είναι κολλώδης και πλένεται πολύ δύσκολα όταν ξεραθεί. Αξίζει να πάρεις 2 συσκευασίες μαστίχα για να την διατηρείς την υπόλοιπη στην κατάψυξη.· Όταν θα λειώσεις το βούτυρο, θα σχηματιστεί αφρός τον οποίο θα πρέπει να αφαιρέσεις οπωσδήποτε με ένα κουτάλι.
Κατά το ψήσιμο, περίπου στα πρώτα 30 λεπτά βάλε στο επάνω μέρος του τσουρεκιού αλουμινόχαρτο για να μην σου καεί η επιφάνειά του.
Τέλος, μόλις ψηθούν τα τσουρέκια μετά από 10-15 λεπτά τύλιξέ τα εξ’ ολοκλήρου με διάφανη μεμβράνη ώστε να διατηρηθούν μαλακά και να μην ξεραθούν. Κάθε φορά που θα το καταναλώνεις, θα τυλιγεις ό,τι περισσεύει με διάφανη μεμβράνη.
Διατηρείται εκτός ψυγείου.
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3520
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 6:34 am
Τοποθεσία: Ελπίδα-Αθήνα

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από eleimon »

Δεν ειναι βεβαια νηστισιμο το παραπανω εδεσμα αλλα ειναι εποχιακο....ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!!!!!!!!!!!!!
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οι συνταγές μας”