Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

Μάθε πώς να ... "ΚΟΨΕΙΣ" ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ

Το ταχίνι λοιπόν χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων συνταγών και χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στα νηστίσιμα, αλάδωτα φαγητά. Για να χρησιμοποιηθεί σωστά, θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία κοψίματος, η οποία είναι πολύ απλή και γρήγορη...

θα χρειαστούμε:
1/2 φλ.τσαγιού ταχίνι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
3 φλ. τσαγιού νερό

διαδικασία:
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να βράσει και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτό γίνεται για 10-15 λεπτά. Το ταχίνι έχει "κόψει" και στην επιφάνεια θα μείνει το ζουμί (ταχινόζουμο) , ενώ στη βάση θα μείνει το "κατακάθι" το οποίο δεν το χρειαζόμαστε.
Στραγγίζουμε το ζουμί σε καθαρό σκεύος στο οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι με ψιλές τρύπες και για καλύτερα αποτελέσματα και ένα κομμάτι τούλι.
Φυλάσουμε το ζουμί στο ψυγείο αφού πρώτα κρυώσει και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε σε σούπες ή ρύζι.
Για φαγητά κατσαρόλας και φούρνου η αναλογία είναι διαφορετική. Χρησιμοποιούμε 3/4 φλ. τσαγιού ταχίνι και 4 φλ . τσαγιού νερό.

και κάτι...ακόμη
Μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο. Διατηρείται αρκετό καιρό.
Για να παρασκευάσουμε γλυκά με ταχίνι δεν ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία παρά προσθέτουμε απευθείας την ποσότητα ταχινιού που χρειάζεται.
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

ΧΑΛΒΑΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ (μοναστηριακός)

ΥΛΙΚΑ
400 γρ χαλβάς βανίλια(εμπορίου)
6 δαμάσκηνα αποξηραμένα
χυμό απο 1 πορτοκάλι +το ξύσμα του
2 -3 φέτες πορτοκαλιού
αμύγδαλα
κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τον χαλβά σε κομματάκια και τον ανακατεύω με τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα.Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ.Σκορπίζουμε επάνω το ξύσμα πορτοκαλιού και περιχύνουμε με τον χυμό.Απλώνουμε τις φέτες του πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και την κανέλα.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.(εναλλακτικά, εγώ πρόσθεσα το μείγμα μου σε πήλινο σκεύος που μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων και το έψησα ελάχιστα μέχρι να λιώσει ο χαλβάς).
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΥΛΙΚΑ
μισή κούπα ρύζι γλασέ
500 ml νερό
500 ml γάλα καρύδας
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
μαρμελάδα της αρεσκείας σας( εγώ έβαλα μύρτιλο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω το ρύζι.Ανακατεύουμε ανα διαστήματα για να μην κολλήσει.. Μετά απο λίγα λεπτά, σε περίπτωση που δεν έχει μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.Μόλις το απορροφήσει, ρίχνω το γάλα καρύδας και συνεχίζουμε το βράσιμο. Προσθέτω και την ζάχαρη και όταν χυλώσει το αποσύρουμε απο την φωτιά.Το μοιράζουμε σε μπολάκια και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.Έπειτα βάζουμε απο μια κουταλιά μαρμελάδα σε κάθε μπολάκι και τα τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο..
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

ΠΑΣΤΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κούπα τσαγιού μέλι
2 κούπες τσαγιού σουσάμι
λίγο σπορέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζω το σουσάμι σε ένα ταψί και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, να καβουρντιστεί για 10 λεπτά(ανακατεύω συχνά με ένα κουτάλι).Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίχνω το μέλι και το βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει.Προσθέτω και το σουσάμι και αφήνω το μείγμα μου να πάρει 2 με 3 βράσεις ακόμη.Λαδώνω με το σπορέλαιο ένα τετράγωνο ταψί και ρίχνω μέσα το παστέλι μου.Το απλώνω καλά για να γίνει λείο και το αφήνω για λίγο να παγώσει,έπειτα το κόβω κομμάτια και το αφήνω για όση ώρα χρειάζεται να σταθεροποιηθεί
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1460
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 29, 2008 4:55 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από petrosathonas »

Domna έγραψε:......................
λίγο σπορέλαιο
........................
:39 :39 :39 :39 :39
:65 :65 :65 :65 :65
Domna έγραψε:......................Λαδώνω με το σπορέλαιο ένα τετράγωνο ταψί ....................
:39 :39 :39 :39 :39
:65 :65 :65 :65 :65

:8 :8 :8 :8 :8
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

Ναι , λβέντη μου , το παρατήρησα δυστυχώς μετά που το είχα βάλει κιόλας . :oops: :oops: :oops:
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

Τσουρέκι με ταχίνι και πορτοκάλι και χωρίς λάδι

Yλικά:

500 γρ. αλεύρι

100-165 γρ. ζάχαρη

125 ml ταχίνι

15 γρ. ξερή μαγιά

50 ml χλιαρό νερό

75 ml χυμό πορτοκαλιού στους 40 C

μαχλέπι, κακουλέ

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα υγρά υλικά στον αρτοπαρασκευαστή και έπειτα τα υπόλοιπα.

Ρυθμίζουμε στο πρόγραμμα του ζυμώματος.

Παρακολουθούμε τη ζύμη αν θέλει επιπλέον υγρό και συμπληρώνουμε με νερό ή χυμό.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, πλάθουμε όπως θέλουμε ένα τσουρέκι ή τσουρεκάκια και βάζουμε μαρμελάδα αν θέλουμε.

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή καστανή ζάχαρη.

Αφήνουμε να φουσκώσουν καμιά ώρα.

Ψήνουμε στους 180C για 20΄τα τουρεκάκια ή 30-35΄το τσουρέκι.

Αν θέλουμε, γλασάρουμε με λευκό ή γλάσο κουβερτούρας και χρωματιστή τρούφα
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

Σπαγγέτι με σάλτσα ταχίνι

ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο σπαγγέτι (ή άλλα ζυμαρικά)
- 5 κουτ. σούπας ταχίνι
- 2 κουταλάκια μέλι
- ½ κουταλάκι κύμινο
- ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι κάρυ
- 2-3 κουτ. σούπας δυόσμος
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι, σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία.
Αναμειγνύετε σε γαβάθα το ταχίνι με τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς να αλατοπιπερώσετε. Αφού ετοιμαστούν τα μακαρόνια, τα στραγγίζετε, χωρίς να πετάξετε το ζουμί και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ.

2. Από το ζουμί των ζυμαρικών, παίρνετε 2 ή και 2½ φλιτζάνια και τα προσθέτετε σιγά-σιγά στο μείγμα με το ταχίνι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρις ότου να δημιουργηθεί μια παχύρευστη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτετε άλλο λίγο ζουμί, ανάλογα και με την υφή του ταχίνι. Έπειτα, περιχύνετε με τη σάλτσα τα μακαρόνια, δοκιμάζετε αν χρειαστεί να αλατίσετε, πασπαλίζετε σουσάμι και τρίβετε μαύρο πιπέρι.
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

Παγωτό χαλβά
(σορμπέ με ταχίνι)

Υλικά:

- 500 γραμμάρια νερό
- 170 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 φακελάκια αρωματικό τσάι μήλο - κανέλα
- 200 γραμμάρια ταχίνι
- 70 γραμμάρια μέλι της αρεσκείας μας

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε μέσα το αρωματικό τσάι (διαλέξτε όποια γεύση προτιμάτε), κλείνουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι του και το αφήνουμε μαζί με τα φακελάκια του αρωματικού ροφήματος να πάρει γεύση και άρωμα για ένα τέταρτο - 20 λεπτά.

Μπορείτε αν θέλετε, να βάλετε εσείς ένα ξυλαράκι κανέλας, μερικά γαρίφαλλα, 1 - 2 αστεροειδείς γλυκάνισους και κομμάτια φλούδων λεμονιού και πορτοκαλιού. Αν αρωματίσουμε το νερό, το παγωτό μας θα βγει πολύ καλύτερο! Απλώς, τα αρωματικά αυτά φακελάκια ροφήματος - τσαγιού, είναι η γρήγορη και εύκολη λύση!

Όταν περάσουν λοιπόν τα 15 - 20 λεπτά, αφαιρούμε τα φακελάκια, τα πιέζουμε και τα στύβουμε πάνω από το νερό να βγάλουν όλο τους το άρωμα. Έτσι όπως το μίγμα θα είναι ζεστό ακόμα, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Σε μπολ, βάζουμε το ταχίνι. Ρίχνουμε στο ταχίνι το αρωματισμένο σιρόπι μας λίγο - λίγο ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να αποκτήσουμε ένα μίγμα με λεπτόρρευστη υφή, όχι όμως και αραιό σαν νερό (ίσως να μην χρειαστεί να βάλουμε όλο το σιρόπι, εγώ άφησα 1 - 2 κουταλιές) και όταν κρυώσει εντελώς, το βάζουμε στην κατάψυξη και ακολουθούμε τη βαρετή διαδικασία των συχνών χτυπημάτων με το μπλέντερ .

Γίνεται πραγματικά εξαιρετικό για όσους αγαπάνε το χαλβά και τα προϊόντα του και δε θυμίζει καθόλου γρανίτα/σορμπέ γιατί έχει μια πλούσια "γαλακτερή" αίσθηση.
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσίευση από Domna »

Νηστίσιμη σαντιγύ

ΥΛΙΚΑ

1 κουτί γάλα καρύδας (400 ml) (ή ένα κουτί κρέμα καρύδας)

4-5 κ.σ. άχνη

1 βανίλια


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε το κουτί με το γάλα για 5-6 ώρες ή ακόμα καλύτερα για μια νύχτα στο ψυγείο.

Ανοίγουμε το κουτί και αφού βγάλουμε το πηχτό γάλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό που έχει μείνει.

Εάν το νερό είναι στο πάνω μέρος του κουτιού ρίχνουμε πρώτα το νερό και μετά βγάζουμε σε μπολ το πηχτό γάλα.

Προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ χειρός το πηχτό γάλα σε σαντιγύ.

Βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε για να έχει σφίξει καλά.

Η σαντιγύ αυτή βγαίνει με κορνέ και στέκεται πολύ καλά για περίπου 40 λεπτά εκτός ψυγείου.
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οι συνταγές μας”