Ψυχοφελή μηνύματα...

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 24979
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από aposal »

«Η ευχή των γονέων είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά για τα παιδιά. Γι'αυτό και φροντίζουν να έχουντην ευχή τους».
Αγ. Παϊσίου του Αγιορείτου
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

Η καρδιά όταν είναι έτοιμη, μας το λέγει. Ξέρει τι θέλει, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Εμπόδιο γίνεται η λογική μας, οι γνώσεις μας, οι φόβοι μας. Η αναποφασιστικότητα είναι ιδίωμα ανθρώπου όχι απλά δειλού αλλά που δεν έχει Θεό.
--------------------------
Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται τον Θεό τολμά κι ας αποτύχη. Δεν φοβάται την αποτυχία, δεν δειλιάζει μπροστά στην αβεβαιότητα του αύριο. Βεβαίως ο Θεός μας έχει δώσει και το μυαλό μας ώστε να μην πράττουμε πράγματα που θα μας οδηγήσουν στην καταστροφή. Δηλαδή, μην λέμε “εγώ πιστεύω στον Θεό, θα με βοηθήσει…” και πηδάμε χωρίς αλεξίπτωτο από το αεροπλάνο.
--------------------------
Ο άνθρωπος όμως που εμπιστεύεται τον Θεό, που ελπίζει στον Θεό δεν φοβάται την ζωή. Πολλοί άνθρωποι ενώ ζούνε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας διακατέχονται από μία μαλθακότητα στις αποφάσεις τους, από μία διστακτικότητα. Δεν παίρνουν απόφαση για τίποτα. Γι'αυτό και ρίχνουν το "μπαλάκι" πολλές φορές και στον πνευματικό τους. Όχι, αυτό είναι λάθος. Ο πνευματικός σου ίσως σε συμβουλέψει για κάτι αλλά εσύ θα πάρεις την απόφαση για την ζωή σου. Τι θέλεις να σπουδάσεις, ποιον-ποια και πότε θα παντρευτείς, πόσα παιδιά θα κάνεις ή τί όνομα θα τα δώσεις κτλ.
--------------------------
Υπάρχουν λοιπόν πολλοί άνθρωποι -μπορεί και εσύ να ανήκεις σ'αυτούς- που θέλουν να παντρευτούν όμως δεν παντρεύονται (δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε καλές δουλειές, δεν μας πήρανε και τα χρόνια), θέλουν λένε να γίνουν μοναχοί αλλά δεν γίνονται (εάν δεν δούνε σημάδι), θέλουν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση αλλά δεν το τολμούν. Θέλουν αλλά αποδεικνύεται ότι δεν θέλουν. Κρύβονται πίσω από διάφορες δικαιολογίες. Και αυτό ναι μεν τους κρατά μέσα στην "ασφάλεια" της απραξίας όμως από την άλλη ουσιαστικά γίνεται η ζωή τους ένας βούρκος. Η αναποφασιστικότητά τους γεννά και ψυχολογικά προβλήματα, ξεσπάσματα, νεύρα, ταραχή, ακόμα και κατάθλιψη. Πολλές φορές νομίζουμε ότι η κατάθλιψη φέρνει την αναποφαστικότητα όμως μπορεί να γίνει και το αντίστροφο.
--------------------------
Σωστά λέγει ο λαός, "η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση". Από αυτό πάσχουμε. Ο άνθρωπος του Θεού, θα τα βάλει κάτω τα πράγματα, θα σκεφθεί λογικά και θα πάρει απόφαση με τον Θεό μπροστάρη.
--------------------------
Πολλοί άνθρωποι κλαίγονται συνεχώς, έχουνε παράπονα για την ζωή τους, τα οποία προέρχονται από αυτήν την αναποφασιστικότητά τους.
--------------------------
Άλλα σκεφτόμαστε, άλλα λέμε και συζητάμε, άλλα νιώθουμε και άλλα κάνουμε. Ε, μετά δεν μας φταίει η ζωή, ούτε οι άλλοι.
Ο καθένας δίνει τις δικές του μάχες στην ζωή και ο καθένας καλείται να πάρει κάποιες αποφάσεις. Καλύτερα να πάρεις μια απόφαση κι ας μην σου βγει, παρά να μην κάνεις τίποτα.
--------------------------
Πνευματικό δεν είναι να φοβάμαι μήπως αποτύχω και έτσι να μην αποφασίζω, διότι αυτό δείχνει ότι δεν θέλω να μιανθεί το αυτοείδωλό μου.
--------------------------
Πάρτο απόφαση επιτέλους. Κάντο κι έχει ο Θεός. Κάνε την προσευχή σου, άφησέ το στο Θεό και προχώρα. Ακόμα και τα εύκολα ο διστακτικός άνθρωπος τα φαντάζεται δύσκολα και ακατόρθωτα.
--------------------------
Όπως λέγει και πάλι ο λαός :το «αν», το «ίσως» και το «αλλά» δεν οδήγησαν ποτέ, κανέναν, πουθενά.

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

Ο τρόπος της Εκκλησίας είναι μυστηριακός και συγκεκριμένος. Ας το έχουμε υπόψιν μας. Πολλές φορές επαναπαυόμαστε σε μια ρομαντική προσέγγιση του Θεού· διαβάζουμε όμορφα κείμενα που μιλούν για τον Θεό, ιστορίες από το Γεροντικό, ακούμε ομιλίες, όμως για να γίνουμε κοινωνοί της Χάριτος χρειάζεται η μετοχή μας στα Μυστήρια. Τα πάντα στην ζωή του χριστιανού πρέπει να ποτίζονται από τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Είναι τραγικό να μιλούμε για τον Χριστό και από την άλλη να απορρίπτουμε συνειδητά τον τρόπο της Εκκλησίας, δηλαδή τον τρόπο μετοχής μας στο Σώμα του Χριστού που μας αποκάλυψε ο ίδιος ο Θεός.
----------------------------
Με προβληματήσε το γεγονός που μερικοί "φίλοι" βάζανε φωτογραφίες το καλοκαίρι από την παραλία στην οποία βρισκόταν κρατώντας κάποιο –θεωρούμενο- πνευματικό βιβλίο. Δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί κάποιος να διαβάζει κάτι το όντως πνευματικό και ψυχοφελές από την άλλη να βρίσκεται σ’αυτήν την πνευματική νοθρότητα της παραλίας και ότι συνεπάγεται αυτό.
----------------------------
Δεν λέγω ότι είναι κακό, αλλά μου έκανε φοβερή εντύπωση, γι’αυτό και με προβλημάτισε. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση κάποιος ακόμα και στην παραλία να διαβάσει κάτι και να φωτιστεί, η Χάρις του Θεού δεν μπαίνει σε καλούπια, όμως δυστυχώς είναι κάτι το σπάνιο...αρκετά σπάνιο.
----------------------------
Αναρωτήθηκα λοιπόν: είναι δυνατόν να διαβάζω την «Κλίμακα» του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτου ή βιβλία του Γέροντος Αιμιλιανού ή την Καινή Διαθήκη με το μαγιό μου στην παραλία; Κάτι δεν πάει καλά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εγώ δεν θα πήγαινα καλά, δεν θα είχα συναίσθηση τι διαβάζω και γιατί τα διαβάζω. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και στις παραπάνω περιπτώσεις που έπεσαν στην αντίληψή μου ή εάν δεν συμβαίνει αυτό, τότε μάλλον τα βιβλία αυτά δεν έχουν ουσιαστικά πνευματικό περιεχόμενο αλλά φοράνε τον μανδύα του πνευματικού βιβλίου. Φυσικά ακόμα και από αυτά τα βιβλία μπορεί κάποιος να ωφεληθεί. Η ωφέλεια όμως θα φανεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο: όταν ο άνθρωπος μετανοήσει, εξομολογηθεί, ζει με υπακοή στην Εκκλησία, ζει Μυστηριακή ζωή χωρίς περικοπές. Εάν λέγει ότι ωφελείται και απλά πηγαίνει στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγκεκριμένου συγγραφέως αλλά δεν άλλάζει ζωή, δεν βάζει στην ζωή του την άσκηση, τον εκκλησιασμό, την νηστεία κτλ. αλλά επιμένει να προσεγγίζει την πνευματική ζωή με τον δικό του τρόπο, τότε ο άνθρωπος αυτός ζει μέσα στην προσωπική του πλάνη.
----------------------------
Αυτό μπορεί να γίνεται και μέσα εδώ, στο facebook. Πολλοί δείχνετε ενθουσιασμό για πολλά κείμενα που γράφονται, για διάφορες αναρτήσεις που έχουνε πνευματικό υπόβαθρο. Το θέμα όμως αδελφοί μου είναι να κάνουμε αυτόν τον ενθουσιαμό, πράξη.
----------------------------
Να τα «βράσω» τα like, όταν δεν γίνονται life (ζωή).
----------------------------
Χρειάζεται προσοχή να μην πέσουμε στην παγίδα του διαβόλου, να ασχολούμαστε περι του Χριστού και της πνευματικής ζωής αλλά να μην κάνουμε τίποτα πράξη στην ζωή μας.
Και επειδή ξέρω ότι θα παρεξηγηθώ, ας εξηγηθώ καλύτερα. Δεν τα έχω με κανέναν, ούτε φωτογραφίζω κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα. Το θέμα δεν είναι οι συγγραφείς των διάφορων (πνευματικών) βιβλίων, αλλά το πώς εμείς τα προσεγγίζουμε.
Να σας το πω απλά. Εάν έγραφα ένα βιβλίο πνευματικού περιεχομένου και κάποιος ριψοκίνδυνος εκδότης αναλάμβανε να το εκδόσει, θα αισθανόμουν προσβολή να έβλεπα κάποιον αναγνώστη να το έχει μαζί του στην παραλία. Διότι μάλλον θα είχα εκδόσει ένα βιβλίο που θα ήταν για την παραλία. Όχι ότι είναι κακό τα βιβλία της παραλίας. Πάντως δεν θα ήταν βιβλίο που σκοπό έχει την πνευματική ωφέλεια. Διότι ως κληρικός μόνο ένα τέτοιο βιβλίο θα έπρεπε να έχω γράψει. Όταν λοιπόν μου παίρνεις το βιβλίο αυτό στην παραλία κατί δεν πάει καλά ή το βιβλίο ή εσύ...ή και τα δυο μαζί. Νομίζω δηλαδή εγώ ότι έχω γράψει κάτι το ψυχοφελές και να νομίζεις και εσύ ότι διαβάζεις κάτι το ψυχοφελές και συγχρόνως να ζητάς από την φίλη σου ή τον φίλο σου να σου βάλει αντιλιακό.
----------------------------
Το ξαναγράφω: μπορεί όντως τα βιβλία αυτά να είναι πραγματικά ψυχοφέλιμα, όμως όταν τα διαβάζουμε σε τέτοιους τόπους, στην παραλία, ή σε κάποιο υπαίθριο καφενείο ανάβοντας το τσιγαράκι μας δεν ξέρω κατα πόσο έχουμε συναίσθηση τί κάνουμε. Ή εμείς είμαστε πολύ light ή το βιβλίο που κρατάμε είναι για light καταστάσεις.
----------------------------
Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος. Έναν προβληματισμό καταθέτω, έχοντας υπ’ όψιν μου ότι ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε: «να διαβάζετε πνευματικά βιβλία, κι αν μπορείτε να τα διαβάζετε και όρθιοι ώστε να είστε σε εγρήγορση και μ΄αυτόν το τρόπο να δείχνετε και σεβασμό στα γραφόμενα».

Υ.Γ. Εμείς πολλές φορές διαβάζουμε την Καινή Διαθήκη ή κάποιο Γεροντικό όχι για να ξυπνήσουμε αλλά για να μας πάρει ο ύπνος...τραγικό. :)

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

Μνήσθητι Κύριε των μισούντων και αγαπώντων ημάς".
--------------------
Όσο στηριζόμαστε στο στενό μας μυαλουδάκι και στις γνώσεις μας ώστε "να τα βρούμε" μεταξύ μας πάντα θα αποτυγχάνουμε. Ας αφήσουμε την Χάρη του Θεού να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί "εις πάσαν την Αλήθειαν".
--------------------
Εάν μια φορά προσευχόμαστε γι'αυτούς που μας συμπαθούν, εκατό φορές να προσευχόμαστε γι'αυτούς που μας αντιπαθούν για τους δικούς τους λόγους.
Δεν είναι το θέμα να νικήσουμε αυτούς που μας εχθρεύονται, αλλά να τους βάλουμε μέσα στην καρδιά μας, να τους αγκαλιάσουμε κι ας μας "κοστίσει" τα πάντα.
--------------------
Ειδικά εμείς οι ιερείς που τραβάμε πολλά βέλη κατα πάνω μας, καλούμαστε ένα περισσότερο να μνημονεύουμε αυτούς τους "ευεργέτες" μας, ώστε ο Θεός να τους δώσει ειρήνη.
--------------------
Κι αν κάποτε σε πιάσει το παράπονο επειδή νιώθεις ότι παρεξηγήθηκες και αδικήθηκες, άσε τους λογισμούς σου στην άκρη· πιάσε το κομποσχοινάκι σου και άρχισε την ευχή "Κύριε ελέησόν με τον αμαρτωλό". Και θα δεις ότι το παράπονο θα γίνει δοξολογία, η αδικία θα μετατραπεί σε ευλογία, και η παρεξήγηση ευκαιρία να ταπεινωθείς.

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

Εαν ο Θεός που πιστεύεις είναι ένας αμείλικτος κριτής, ένας σκληρός επιτηρητής της ζωής σου, που περιμένει το λάθος σου για να σε εξοντώσει και να επιφέρει τιμωρητικές ασθένειες, δοκιμασίες και ατυχήματα στην ζωή σου. Εαν είναι αυτός που σε εκδικείται επειδή ζητάς την χαρά της ζωής, τότε σαφέστατα έχεις κάνει κάποιο λάθος, γιατι αυτός δεν είναι ο Θεός που μας αποκάλυψε ο Χριστός.

π. Χαρ. Λίβυος Παπαδόπουλος
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

Πόσες νύχτες ευχήθηκες να γοργοξημερώσει; Πόσες βραδιές κοιτούσες επίμονα τους δείχτες του ρολογιού πότε θα τερματίσουν της νύχτας την πολιορκία. Δεκάδες φορές σηκώθηκες από το κρεβάτι κοιτώντας το παράθυρο μήπως ξεπρόβαλε το Φως; Και χαμηλώνοντας το βλέμμα γυρνούσες πίσω μονολογώντας, «αργείς»....
Τι θα αλλάξει θα μου πεις. Ο πόνος δεν είναι υπόθεση μονάχα της νύχτας. Και την μέρα υποφέρουμε. Ναι, μα είναι αλλιώς. Αισθάνεσαι οτι ένα νέο ξημέρωμα, μια νέα μέρα θα φέρει φως, μια νέα υπόσχεση ελπίδας, μια αλλαγή, μια ευκαιρία, μια τόση δα στιγμή που θα μεταμορφώσει τα πάντα. Αυτή άλλωστε είναι η πίστη, μια βαθιά ελπίδα στο αλλιώς της ζωής, στο ίσως, στο μετά απ’ αυτό που εγώ βλέπω και καταλαβαίνω, και είναι αλήθεια τόσο μικρό αυτό που καταλαβαίνουμε και τοσο μεγάλο εκείνο που θα μας εκπλήξει. Γιατί μια έκπληξη σε βαθύ αδιέξοδο είναι ο Θεός.....

π. Χαρ. Λίβυος Παπαδόπουλος
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 24979
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από aposal »

«Μην υπερηφανευτείς, αν χύνεις δάκρυα στην προσευχή σου. Είναι ο Χριστός που άγγιξε τα μάτια σου και θεράπευσε την τύφλωση του νου σου».
Αγ. Μάρκος ο Ασκητής
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

Μια μικρή υπενθύμιση: το "ορθόδοξος" προϋποθέτει το "χριστιανός".

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

ο ιδίωμα της παρουσίας του Χριστού στην ζωή κάποιου ανθρώπου δεν είναι η ευτυχία.
--------------------
Πολλές φορές θεωρούμε ότι ο Χριστός θα φέρει στην ζωή μας ευτυχία (με την κοσμική και επίγεια θεώρηση του όρου), όμως αυτό δεν είναι σίγουρο.
--------------------
Διαβάζοντας τους βίους των Αγίων μας θα διαπιστώσουμε ότι πολλοί εξ αυτών δεν ευτύχησαν, αντιθέτως όλη τους η ζωή ήταν ένα μαρτύριο, ένας πόνος, ένα σταυρός.
--------------------
Το ιδίωμα της παρουσίας του Χριστού στην ζωή μας είναι η ειρήνη.
--------------------
Μπορεί στην ζωή μας να υπάρχει πόνος, θλίψη, δοκιμασίες, όμως έρχεται ο Χριστός και μας ειρηνεύει. Και αυτό το βλέπουμε πάλι στους βίους των Αγίων μας. Μπορεί να μην γεύτηκαν επίγεια ευτυχία όμως είχανε μέσα τους ειρήνη.
--------------------
Η ειρήνη της καρδιάς αποδεικνύει ότι υπάρχει ο Χριστός στην ζωή του ανθρώπου· ειδικά τότε που εξωτερικοί παράγοντες απαιτούν σύγχυση και ταραχή. Και υπάρχει ειρήνη διότι ο άνθρωπος αφήνει στην άκρη την λογική του, τις γνώσεις του, τις ιδέες του, την δύναμή του, τις αρετές του, τον εγωισμό του και πλέον παραδίδεται στον Χριστό, εμπιστεύεται τον Χριστό, ελπίζει στον Χριστό, αγαπά τον Χριστό.
--------------------
Χωρίς Χριστό πάντα θα ζούμε μέσα στην ταραχή...ακόμα και τότε που θα Τον "υπερασπιζόμαστε". Και αυτό θα είναι η απόδειξη ότι ενώ μιλάμε για τον Χριστό, δεν Τον έχουμε στην ζωή μας.

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...

Δημοσίευση από toula »

Άσε τους άλλους να ασχολούνται μαζί σου. Εσύ να ασχολείσαι με τον Θεό.

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”