Παναγία η Βλαχέρνα

Οτι έχει σχέση με την Αγιογραφία και τους Αγιογράφους.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
g_aggelos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1474
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Άγγελος @ Αθήνα
Επικοινωνία:

Παναγία η Βλαχέρνα

Δημοσίευση από g_aggelos »

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών ή Βλαχέρνας ευρίσκεται στον ομώνυμο ιερό ναό, ο οποίος ευρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και είναι το πλέον γνωστό και φημισμένο ιερό προσκύνημα της Παναγίας τόσο στην Πόλη, αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Τον ιερό τούτο ναό ανήγειρε η θεοσεβής αυτοκράτειρα Πουλχερία, στον οποίο επί Λέοντος Α’ κατετέθησαν το ωμοφόριο και η τιμία εσθής (ζώνη) της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ ανηγέρθη και ιερό παρεκκλήσιο εντός του οποίου ευρίσκεται μέχρι σήμερα η πηγή του Ιερού αγιάσματος.
Κατά την περίοδο της εικονομαχίας η Ιερά εικών εξηφανίσθη, αλλά σύμφωνα με την Ιερά παράδοση ανευρέθη κατά το έτος 1030 μ.Χ. κρυμμένη σε κάποιον από τους τοίχους της εκκλησίας.

Η θαυματουργός εικών της παναγίας των Βαλχερών συνδέεται με την σωτηρία της Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν το 626 μ.Χ., όταν η βασιλεύουσα πολιορκήθηκε από τους Αβάρους και η εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας λιτανεύθηκε στις επάλξεις από τον Πατριάρχη Σέργιο και τον υιό του αυτοκράτορος Ηρακλείου.

Τότε ήταν που ο λαός αγρύπνησε ικετευτικά προς την Θεοτόκο ψάλλοντας για πρώτη φορά τον Ακάθιστο Ύμνο. Το δε 843 μ.Χ. από τον ναό της Βλαχερνίτισσας ξεκίνησε η εορτή της Ορθοδοξίας, μετά την λήξη της εικονομαχίας. Ο ιερός αυτός ναός πέρασε σταδιακά υπό την ιδιοκτησία των Λατίνων (1204 μ.Χ.), των Οθωμανών και από το 1867 και πάλι των Ρωμιών της Κωνσταντινουπόλεως. Σήμερα σώζεται ναός που εκτίσθη επάνω από το αγίασμα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος g_aggelos την Τετ Ιουν 15, 2005 5:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
nousgr
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Τετ Ιουν 01, 2005 5:00 am
Τοποθεσία: Πάτρα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nousgr »

Εικόνες της Παναγιάς μας σε καλή ανάλυση --> http://www.trinitylight.net/4images/cat ... ?cat_id=16
Η ταπείνωση της αμαρτίας είναι προτιμότερη από την αλλαζονεία της αρετής... :)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αγιογραφία”