Παναγία Παραμυθία ή Παρηγορία

Οτι έχει σχέση με την Αγιογραφία και τους Αγιογράφους.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
g_aggelos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1474
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Άγγελος @ Αθήνα
Επικοινωνία:

Παναγία Παραμυθία ή Παρηγορία

Δημοσίευση από g_aggelos »

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ)

Εικόνα

Τον Ιανουάριο του 807 μ.Χ. Αλγερινοί πειρατές προσορμίσθηκαν στον μικρό λιμένα της Ιεράς μονής Βατοπεδίου για να επιτεθούν και να τη καταλάβουν. Τότε όμως φωνή ηκούσθη από την εικόνα της Θεοτόκου η οποία είπε στον ηγούμενο να μην ανοίξουν εκείνη την ημέρα τις πύλες της μονής, η οποία τελικώς εσώθη. Από τότε η εικόνα της Θεοτόκου ονομάζεται «Παραμυθία», δηλαδή παρηγορία.
Αγαπητοί αναγνώστες, τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα αναρίθμητα προσωνύμια της Θεοτόκου, της οποίας η ένδοξη Κοίμηση είναι το Πάσχα του θέρους για τους Ορθοδόξους. Η υπέρμαχος Κυρία Θεοτόκος είθε να είναι σκέπη και προστασία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της φιλτάτης Πατρίδος Ελλάδος. Καλό Δεκαπενταύγουστο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος g_aggelos την Σάβ Ιουν 11, 2005 10:58 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
g_aggelos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1474
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Άγγελος @ Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από g_aggelos »

(Λίγο πιο αναλυτικά:)

β' Παραμυθία

Για την εικόνα αυτή διηγείται η παράδοση ότι η αρχική έκφραση των προσώπων και η στάση του σώματος του Κυρίου και της Θεομήτορος άλλαξαν, όταν συνέβη το εξής φρικτό θαύμα: Όταν κάποτε αποβιβάστηκαν κρυφά πειρατές στην παραλία της Μονής και περίμεναν κρυμμένοι το πρωινό άνοιγμα της πύλης για να επιτεθούν, ο ηγούμενος, που μετά το τέλος του όρθρου έμεινε μόνος για να συνέχιση την προσευχή του, άκουσε τα εξής λόγια από την εικόνα της Παναγίας: Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της Μονής, αλλά ανεβήτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές. Στρέφοντας το βλέμμα του εκεί είδε το θείο βρέφος να απλώνη το χέρι του και να σκεπάζη τα χείλη της Μητέρας του λέγοντας: Μη, Μητέρα μου, άφησε τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. Αλλα η Παναγία, πιάνοντας με το χέρι της το χέρι του Υιού της και στρέφοντας λίγο το κεφάλι για να ελευθέρωση τα χείλη της, επανέλαβε τα ίδια λόγια. Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός των προσώπων παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα, ενώ οι μοναχοί, αφού σώθηκαν θαυματουργικά απ’ τους πειρατές, ευχαρίστησαν την Παναγία και ονόμασαν την εικόνα της αυτή Παραμυθία, που σημαίνει καταπράϋνση η μετριασμός, έννοιες που εξ ίσου αποδίδουν το περιστατικό του θαύματος. Η εικόνα είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στον δεξιό χορό του ομωνύμου παρεκκλησίου της Μονής.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αγιογραφία”