ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ : αλλάζουν;

Γενικότερη συζήτηση σχετικά με την ερμηνεία των προφητειών της Ορθοδοξίας και τα Σημεία των Καιρών στην Εποχή μας.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 871
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 28, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ : αλλάζουν;

Δημοσίευση από filtor »

Επ' αφορμή των σχετικών θεμάτων με την ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία και των προφητειών που έχουν αναφερθεί σε αυτά, ήθελα να ρωτήσω τα εξής :
1) Οι Προφητείες μπορούν να μην γίνουν λόγω π.χ. μετάνοιας;
2) Μπορούν να αλλάξουν οι συνέπειές τους με την προσευχή;
3) Ποιος ο ρόλος των προφητειών; Είναι μια προειδοποίηση του Θεού βάσει τών δεδομένων της εποχής που αυτή δίνεται; Μια προβολή στο μέλλον των δεδομένων του παρόντος;

:roll: :roll: :roll:

Άντε να συζητήσουμε και τίποτα πνευματικό γιατί σας τάραξα με την Τουρκία... :roll: :lol:
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »



ΙΩΝΑΣ Γ

Καὶ ἐγένετο λόγος Κυρίου πρὸς Ἰωνᾶν ἐκ δευτέρου λέγων·
Ο Κυριος ωμίλησε δια δευτέραν φοράν στον Ιωνάν και του είπε·

ἀνάστηθι καὶ πορεύθητι εἰς Νινευὴ τὴν πόλιν τὴν μεγάλην καὶ κήρυξον ἐν αὐτῇ κατὰ τὸ κήρυγμα τὸ ἔμπροσθεν, ὃ ἐγὼ ἐλάλησα πρός σε.

“Σηκω και πήγαινε εις την Νινευή, την μεγάλην αυτήν πόλιν, και κήρυξε εις αυτήν το ίδιο μήνυμα, το οποίον εγώ προηγουμένως είχα είπει προς σέ”.

καὶ ἀνέστη Ἰωνᾶς καὶ ἐπορεύθη εἰς Νινευή, καθὰ ἐλάλησε Κύριος· ἡ δὲ Νινευὴ ἦν πόλις μεγάλη τῷ Θεῷ ὡσεὶ πορείας ὁδοῦ τριῶν ἡμερῶν.

Η Νινευή ήτο πόλις μεγάλη ενώπιον του Θεού. Τρεις ημέραι εχρειάζοντο, δια να την διασχίση κανείς.

καὶ ἤρξατο Ἰωνᾶς τοῦ εἰσελθεῖν εἰς τὴν πόλιν ὡσεὶ πορείαν ἡμέρας μιᾶς καὶ ἐκήρυξε καὶ εἶπεν· ἔτι τρεῖς ἡμέραι καὶ Νινευὴ καταστραφήσεται.

Ο Ιωνάς εισήλθεν εις την πόλιν και ήρχισε το έργον του. Περιήλθεν επί μίαν ημέραν την πόλιν και εκήρυττε λέγων· “τρεις ακόμη ημέραι και η Νινευή θα καταστραφή”.

καὶ ἐπίστευσαν οἱ ἄνδρες Νινευὴ τῷ Θεῷ καὶ ἐκήρυξαν νηστείαν καὶ ἐνεδύσαντο σάκκους ἀπὸ μεγάλου αὐτῶν ἕως μικροῦ αὐτῶν.

Ολοι οι κάτοικοι της Νινευή επίστευσαν εις τον Θεόν και στο μήνυμά του. Δια κήρυκος δε ανήγγειλαν γενικήν νηστείαν, εφόρεσαν σάκκους ως ενδύματα εις ένδειξιν του πένθους της μετανοίας των, από τον μικρόν έως τον μεγάλον.

καὶ ἤγγισεν ὁ λόγος πρὸς τὸν βασιλέα τῆς Νινευή, καὶ ἐξανέστη ἀπὸ τοῦ θρόνου αὐτοῦ καὶ περιείλετο τὴν στολὴν αὐτοῦ ἀφ᾿ ἑαυτοῦ καὶ περιεβάλετο σάκκον καὶ ἐκάθισεν ἐπὶ σποδοῦ.

Το γεγονός περιήλθεν εις γνώσιν του βασιλέως της Νινευή. Ηγέρθη και αυτός από τον θρόνον του, αφήρεσε την βασιλικήν στολήν από επάνω του, εφόρεσεν ένα ένδυμα σάκκινον εις ένδειξιν μετανοίας και εκάθησεν επάνω εις στάκτην.

καὶ ἐκηρύχθη καὶ ἐῤῥέθη ἐν τῇ Νινευὴ παρὰ τοῦ βασιλέως καὶ παρὰ τῶν μεγιστάνων αὐτοῦ λέγων· οἱ ἄνθρωποι καὶ τὰ κτήνη καὶ οἱ βόες καὶ τὰ πρόβατα μὴ γευσάσθωσαν μηδὲ νεμέσθωσαν μηδὲ ὕδωρ πιέτωσαν.

Δια κήρυκος δε εγνωστοποιήθη και ελέχθη εις την Νινευή η απόφασις του βασιλέως και των αρχόντων αυτού. “Ανθρωποι και βόϊδια και πρόβατα και όλα τα άλλα ζώα ας μη γευθούν τροφήν, ας μη βοσκήσουν, ας μη πίουν νερό”.

καὶ περιεβάλλοντο σάκκους οἱ ἄνθρωποι καὶ τὰ κτήνη, καὶ ἀνεβόησαν πρὸς τὸν Θεὸν ἐκτενῶς· καὶ ἀπέστρεψαν ἕκαστος ἀπὸ τῆς ὁδοῦ αὐτῶν τῆς πονηρᾶς καὶ ἀπὸ τῆς ἀδικίας τῆς ἐν χερσὶν αὐτῶν λέγοντες·

Οι άνθρωποι περιεβλήθησαν σάκκινα ενδύματα, εφόρεσαν ίδια ενδύματα εις τα κτήνη των και με μεγάλην φωνήν απηύθυναν εκτενή μετά πίστεως προσευχήν προς τον Θεόν. Ο καθένας από αυτούς μετενόησε και επεστράφη από τον αμαρτωλόν τρόπον της ζωής του και από όλας τας αδικίας, τα οποίας διέπραττον αι χείρες των και έλεγαν·

τίς οἶδεν εἰ μετανοήσει ὁ Θεὸς καὶ ἀποστρέψει ἐξ ὀργῆς θυμοῦ αὐτοῦ καὶ οὐ μὴ ἀπολώμεθα;

“ποιός γνωρίζει, μήπως ο Θεός αλλάξη γνώμην και απομακρύνη τον θυμόν και την οργήν του, ώστε να μη καταστραφώμεν”!

καὶ εἶδεν ὁ Θεὸς τὰ ἔργα αὐτῶν, ὅτι ἀπέστρεψαν ἀπὸ τῶν ὁδῶν αὐτῶν τῶν πονηρῶν, καὶ μετενόησεν ὁ Θεὸς ἐπὶ τῇ κακίᾳ, ᾗ ἐλάλησε τοῦ ποιῆσαι αὐτοῖς, καὶ οὐκ ἐποίησε.

Ο Θεός είδε τα έργα αυτών και την ειλικρινή των μετάνοιαν, ότι δηλαδή επήραν την απόφασιν και απεμακρύνθησαν από τους αμαρτωλος δρόμους της ζωής των, και ήλλαξεν ο Θεός απόφασιν δια την τιμωρίαν, την οποίαν είχεν αναγγείλει ότι θα αποστείλη εναντίον των, και δεν την επραγματοποίησε.





ΙΩΝΑΣ Δ



Καὶ ἐλυπήθη Ἰωνᾶς λύπην μεγάλην καὶ συνεχύθη,

Ο Ιωνάς ελυπήθη παρά πολύ, ανεστατώθη ολόκληρος.

καὶ προσηύξατο πρὸς Κύριον καὶ εἶπεν· Ὦ Κύριε, οὐχ οὗτοι οἱ λόγοι μου ἔτι ὄντος μου ἐν τῇ γῇ μου; διὰ τοῦτο προέφθασα τοῦ φυγεῖν εἰς Θαρσίς, διότι ἔγνων ὅτι σὺ ἐλεήμων καὶ οἰκτίρμων, μακρόθυμος καὶ πολυέλεος καὶ μετανοῶν ἐπὶ ταῖς κακίαις.

Προοηυχήθη δε προς τον Κυριον παραπονούμενος και είπεν· “Ω Κυριε, αυτοί δεν είναι οι λόγοι, δια τους οποίους, όταν εγώ ήμουνα εις την χώραν μου, και δεν ήθελα να σε υπακούσω; Δια τούτο επήρα την απόφασιν να φύγω εις Θαρσίς, διότι εγνώριζα ότι συ είσαι ελεήμων και οικτίρμων, μακρόθυμος και πολυέλεος και μετανοείς προκειμένου να επιβάλης τιμωρίας στους ανθρώπους δια τας κακίας των.

καὶ νῦν, δέσποτα Κύριε, λάβε τὴν ψυχήν μου ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι καλὸν τὸ ἀποθανεῖν με μᾶλλον, ἢ ζῆν με.


Και τώρα, Κυριε, πάρε πλέον την ζωήν μου, διότι δι' εμέ προτιμότερον είναι να αποθάνω παρά να ζω”.

καὶ εἶπε Κύριος πρὸς Ἰωνᾶν· εἰ σφόδρα λελύπησαι σύ;
Ο Κυριος απήντησε προς τον Ιωνάν· “τόσον πολύ λοιπόν έχεις λυπηθή συ;”

καὶ ἐξῆλθεν Ἰωνᾶς ἐκ τῆς πόλεως καὶ ἐκάθισεν ἀπέναντι τῆς πόλεως· καὶ ἐποίησεν ἑαυτῷ ἐκεῖ σκηνὴν καὶ ἐκάθητο ὑποκάτω αὐτῆς, ἕως οὗ ἀπίδῃ τί ἔσται τῇ πόλει.
Ο Ιωνάς εβγήκεν από την πόλιν, την Νινευή, εκάθισεν εις ένα λόφον απέναντι από την πόλιν. Εκεί κατεσκεύασε δια τον εαυτόν του μίαν καλύβην και εκάθητο υποκάτω από αυτήν, έως ότου ίδη τι επί τέλους θα συμβή εις την πόλιν.

καὶ προσέταξε Κύριος ὁ Θεὸς κολοκύνθῃ, καὶ ἀνέβη ὑπὲρ κεφαλῆς τοῦ Ἰωνᾶ τοῦ εἶναι σκιὰν ὑπεράνω τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ τοῦ σκιάζειν αὐτῷ ἀπὸ τῶν κακῶν αὐτοῦ. καὶ ἐχάρη Ἰωνᾶς ἐπὶ τῇ κολοκύνθῃ χαρὰν μεγάλην.

Ο δε Κυριος διέταξε μίαν κολοκύνθην να φυτρώση· και αυτή εφύτρωσεν αμέσως, εμεγάλωσεν, ανέβη επάνω από την κεφαλήν του Ιωνά, ώστε να κρατή σκιαν επάνω από την κεφαλήν του και να τον προφυλάσση από το καύμα των ηλιακών ακτίνων. Ο Ιωνάς εχάρη χαράν μεγάλην δια την δια την κολοκύνθην.

καὶ προσέταξεν ὁ Θεὸς σκώληκι ἑωθινῇ τῇ ἐπαύριον, καὶ ἐπάταξε τὴν κολοκύνθαν, καὶ ἀπεξηράνθη.

Την πρωΐαν της επομένης ημέρας διέταξεν ο Θεός ένα σκώληκα και κατέφαγεν εις την ρίζαν την κολοκύνθην, και αυτή εξηράνθη.

καὶ ἐγένετο ἅμα τῷ ἀνατεῖλαι τ&#8056
;ν ἥλιον καὶ προσέταξεν ὁ Θεὸς πνεύματι καύσωνι συγκαίοντι, καὶ ἐπάταξεν ὁ ἥλιος ἐπὶ τὴν κεφαλὴν τοῦ Ἰωνᾶ· καὶ ὠλιγοψύχησε καὶ ἐπελέγετο τὴν ψυχὴν αὐτοῦ καὶ εἶπε· καλόν μοι ἀποθανεῖν με ἢ ζῆν.

Μετά την ανατολήν του ηλίου, διέταξεν ο Θεός να πνεύση ένας πολύ καυστικός άνεμος. Αι ηλιακαί ακτίνες εκτύπησαν την κεφαλήν του Ιωνά, ωλιγοψύχησεν ο Ιωνάς, έχασε το θάρρος δια την ζωήν του και είπε· “προτιμότερον είναι δι' εμέ να αποθάνω παρά να ζω”.

καὶ εἶπεν ὁ Θεὸς πρὸς Ἰωνᾶν· εἰ σφόδρα λελύπησαι σὺ ἐπὶ τῇ κολοκύνθῃ; καὶ εἶπε· σφόδρα λελύπημαι ἐγὼ ἕως θανάτου.

Είπε τότε ο Θεός προς τον Ιωνάν· “πράγματι, τόσον πολύ συ ελυπήθης δια την κολοκύνθην;” Ο Ιωνάς απήντησε· “πάρα πολύ έχω λυπηθή μέχρι θανάτου”.

καὶ εἶπε Κύριος· σὺ ἐφείσω ὑπὲρ τῆς κολοκύνθης, ὑπὲρ ἧς οὐκ ἐκακοπάθησας ἐπ᾿ αὐτὴν οὐδὲ ἐξέθρεψας αὐτήν, ἣ ἐγενήθη ὑπὸ νύκτα καὶ ὑπὸ νύκτα ἀπώλετο.

Ο Κυριος του είπε· “συ ελυπήθης δια μίαν κολοκύνθην, δια την οποίαν δεν εκοπίασες και την οποίαν δεν έθρεψες. Αυτή εφύτρωσε μίαν νύκτα και την άλλην νύκτα εχάθη.

ἐγὼ δὲ οὐ φείσομαι ὑπὲρ Νινευὴ τῆς πόλεως τῆς μεγάλης, ἐν ᾗ κατοικοῦσι πλείους ἢ δώδεκα μυριάδες ἀνθρώπων, οἵτινες οὐκ ἔγνωσαν δεξιὰν αὐτῶν ἢ ἀριστερὰν αὐτῶν, καὶ κτήνη πολλά;

Εγώ δεν έπρεπε να λυπηθώ δια την μεγάλην πόλιν την Νινευή, εις την οποίαν, έκτος των ωρίμων κατά την ηλικίαν ανθρώπων, κατοικούν και περισσότερα από εκατόν είκοσι χιλιάδες νήπια, που δεν μπορούν να διακρίνουν το δεξί των χέρι από το αριστερόν των, όπως επίσης και ζώα πολλά;”
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Φίλιππε, η ταπεινή μου άποψη πάνω σ΄αυτά που ρωτάς είναι:

Ο Κύριος μας έστειλε τις προφητείες, για να μας προϊδεάσει για κάποιο γεγονός. Συνήθως όμως οι προφητείες. πλην εκείνων που αναφερόντουσαν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, δεν είναι ξεκάθαρες, επίτηδες πιστεύω.

Η προσευχή δεν μπορεί ν΄αναιρέσει τις προφητείες μπορεί όμως να μας βοηθήσει να τις κατανοήσουμε, αλλά και να απομακρύνει το φόβο για τα αποτελέσματά τους.

Οι προφήτες είναι Άγιοι άνθρωποι φορείς της Θείας Χάριτος κι ο σκοπός τους είναι η μετάδοση στους ανθρώπους του θελήματος του Θεού. Αν για τη μετάδοση αυτή το Άγιο Πνεύμα κρίνει ότι χρειάζονται και προφητείες, τότε δίνει την αντίστοιχη πληροφορία στους προφήτες για να τη μεταφέρουν στους ανθρώπους.

Μιχάλη έχω την εντύπωση ότι αυτή είναι η μόνη προφητεία που δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί είχε πολύ συγκεκριμένο και βραχυπρόθεσμο στόχο, αλλά γιατί κι ο Προφήτης Ιωνάς ήταν ειδική προσωπικότητα (απείθαρχος). Όχι βέβαια ότι υπάρχει κάτι αδύνατο για τον Θεό, ή για τον Χριστιανό που προσεύχεται με βαθιά πίστη στη Δύναμη αυτή.
kotsos
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 125
Εγγραφή: Παρ Απρ 27, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ

kotsos

Δημοσίευση από kotsos »

Οι προφήτες όντως αποτελούν και αποτελούσαν σκεύη εκλογής δια μέσω των οποίων ο Θεός μας αποκαλύπτει γεγονότα τα οποία θα πραγματοποιηθούν. Πιστεύω ότι οι Προφητείες δεν μπορούν να αλλάξουν.Αποτελούν προγνώσεις του μέλλοντος τα οποίας αποκαλύπτονται για να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε πνευματικά και όχι τόσο για τις αποτρέψουμε. Συμφωνώ ότι μπορούν να καταννοηθούν βαθύτερα μέσω της μυστηριακής ζωής και της μετοχής με το Θείο.
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

ο Κύριος μας Ιησούς είναι Κυριος του χρονου και της Ιστορίας...

καποιες μοναχες επισκεφθηκαν τον π.Πορφυριο ,εφυγαν από το κελλακι του στις 8.10μμ,μπηκαν στο πουλμαν,εκαναν μια διαδρομη πολλων χιλιομετρων που διαρκει 4-5 ωρες κι εφτασαν στο μοναστηρι τους στις 8.20 μμ...

ηταν περι τις 50 μοναχες παρουσες...ο χρονος ειναι αλλη μια διασταση και δημιουργημα του καλου Θεού...συστελλεται και διαστελλεται κατα πως τον διαταξει ......

οτι θέλει κάνει ο Χριστός και λογαριασμο δε θα μας δωσει κανεναν !(ευτυχώς!!!)

μας νοιζεται και μας αγαπά πολυ περισσότερο από οσο αγαπάμε εμεις τους εαυτους μας...ενα "ιλασθητι μοι τω αμαρτωλώ" περιμενει για να μας λυτρωσει και απο τα παροντα και από τα μέλλοντα δεινά...κι εμας και τους τουρκους και τους εβραιους και τους δαίμονες ακόμα...
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
anny
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Τετ Φεβ 07, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από anny »

Η θέση του Νίκου απηχεί και την δική μου αντίληψη για τις Προφητείες. Οι Θεοδόχοι που τις δέχτηκαν δια μέσου του Παρακλήτου,όσον αφορά την Π.Διαθήκη χρησιμοποιήσαν το χοϊκό στόμα τους σαν εκφραστή της γνώσεως του Θεού, του προγνωρίζοντος τα πάντα.Καί ....εφαρμογή έχουν έως συντελείας των αιώνων.Η αλληγορική τους πλοκή εντάσσεται στο γεγονός,ότι το ανθρώπινο γένος με την πεπερασμένη λογική του,θα αδυνατούσε να τις εκλάβει με το Θεϊκό πνεύμα.Γι' αυτό ασχολήθηκαν μ'αυτές Αγιοι συνεχιστές των Προφητών.Η Νινευί είναι ένα ιστορικό παράδειγμα μεταμέλειας του Θεού επί της τιμωρίας των ανθρώπων.Αλλά πως συνέβη?Με συντριβή καρδιάς οι κάτοικοι της πόλης μετανήσαν για τις αμαρτίες τους,από καρδιάς,εσωτερικά,και...έμπρακτα,από τον βασιλιά μέχρι τον τελευταίο δούλο.Και υπάρχει η χάρη από μέρους του Θεού στους Νινευϊτες για να γνωρίζουμε τον πνευματικό τρόπο οι μεταγενέστεροι.Αλλά επειδή η καρδιακή ολική μεταστροφή στην αρετή από την αμαρτία είναι αδύνατη,γι αυτό οι Προφητείες θα έχουν πάντα την εκπλήρωσή τους,και μας δίνονται με την χάρη του Κυρίου για να αγρυπνούμε και να διακρίνουμε τα σημάδια με την βοήθεια και σύγχρονων άγιων γερόντων.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Re: kotsos

Δημοσίευση από Evi_J »

Εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει οι προφητείες να αλλάζουν. Αλλά από την άλλη δεν το έχω ψάξει κιόλας γιατί πάντα θεωρούσα ότι το νόημα της λέξεως "προφητεία" ήταν πάντα αυτό που λέει σαν λέξη.
kotsos έγραψε:Πιστεύω ότι οι Προφητείες δεν μπορούν να αλλάξουν.Αποτελούν προγνώσεις του μέλλοντος τα οποίας αποκαλύπτονται για να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε πνευματικά και όχι τόσο για τις αποτρέψουμε.
Πιστεύω και για κάτι ακόμα. Ότι τις έχουμε ως απόδειξη ότι ειπώθηκαν. Δηλ ότι ο Θεός ΕΙΝΑΙ αληθινός. Όχι τίποτα άψυχα είδωλα που δεν μιλάνε δεν λαλάνε... Έτσι αν τυχών λιγοψυχίσουμε καμιά φορά με την ιδέα "υπάρχει άραγε Θεός" να έχουμε αποδειξεις ότι Υπάρχει!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Προφητείες-Σημεία των Καιρών”