Νυν απολύεις τον δούλο σου

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
XRHSTOS
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 293
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 22, 2006 6:00 am
Επικοινωνία:

Νυν απολύεις τον δούλο σου

Δημοσίευση από XRHSTOS »

συχνά ακούμε να λέμε... αν δεν κάνεις οικογένεια στην ζωή σου τι κάνεις... άρα με αυτήν την λογική αν κάποιος τακτοποιηθεί επαγγελματικά.. παντρευτεί κάνει παιδιά απολαύσει τέκνα τέκνων τότε τι άλλο μένει απο τον νυν απολύεις τον δούλο σου!!! αν είναι δυνατον. δεν είμαι κατά του γάμου αλλά της νοοτροπίας που υπάρχει στην κοινωνία και ας μην ξεχνάμε στο Ματθαίον Ευαγγέλιον (κεφ10, στ36) γράφει " και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού.. μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην πνευματική ζωή!
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6456
Εγγραφή: Δευ Απρ 19, 2010 8:44 am
Τοποθεσία: Ευστάθιος-Λευκός Πύργος της Μακεδονίας.

Re: Νυν απολύεις τον δούλο σου

Δημοσίευση από stathis73 »

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ Η ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΔΕΝ ΑΓΙΑΖΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Νυν απολύεις τον δούλο σου

Δημοσίευση από angieholi »

Ο γάμος είναι το ευαίσθητο σημείο πολλών και ιδιαίτερα όσων δεν έχουν παντρευτεί ακόμα και έχουν περάσει κάποια ηλικία (όπως εγώ... :oops: ).

Άκουγα σε μια ομιλία του π. Αθανασίου αυτό ακριβώς που είπε ο Στάθης. Ότι δηλαδή ο σκοπός του ανθρώπου δεν είναι ούτε ο γάμος, ούτε η μόρφωση, ούτε να βρει μια καλή δουλειά αλλά να φτάσει στη Θέωση και να αγιαστεί. Και πως θα το πετύχει αυτό; Με 2 τρόπους: ή με το Μοναχισμό ή με το να παντρευτεί.

Δεν είναι όλοι για Μοναχισμό και δεν είναι όλοι για Γάμο... Καθένας πρέπει να βρεί την κλίση του και να πορευθεί ανάλογα.....

Το κακό είναι όταν αρχίζουν να περνάνε τα πρώτα ...άντα, και αρχίζει το οικογενειακό περιβάλλον, ή γονείς ή οι θειάδες ή στενοί φίλοι, να πιέζουν και να λένε: άντε ακόμα να παντρευτείς; και τι κάνεις; Οι άλλες/άλλοι καλύτεροι είναι από σένα που παντρεύτηκαν; Κουνήσου και λίγο, πως θα βρείς γαμπρό.... και πάει λέγοντας... :(

Βέβαια όχι ότι το λένε από κακία ή επίτηδες για να σε στεναχωρήσουν, δεν μπορούν όμως να καταλάβουν ότι κάποιοι όντως θέλουν να παντρευτούν αλλά.... αλλά και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί πολλές φορές.. Δηλαδή, είναι θέλημα Θεού να υπάρχει μια καθυστέρηση; Είναι θέμα πολλής προσευχής που δεν κάνουμε;.... Είναι θέμα ότι ο Θεός μας προφυλλάσει από κάτι χειρότερο; Είναι θέμα δικής μας προσπάθειας; Ειλικρινά δεν ξέρω!

Όταν είχαμε πάει στους Αγίους Τόπους, συγκεκριμένα στην Λαύρα του Αγίου Σάββα, ήταν μια κοπέλα από το γκρουπ μας, που το είχε πολύ καημό μια και πλησίαζε τα 40 και ακόμα δεν είχε βρεθεί κάποιος. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον Μοναχό που είχε βγει και μας μίλησε πολύ όμορφα, έσκυψε στο αυτί του και προφανώς τον ρώτησε για το θέμα που την έκαιγε. Η απάντηση του δυνατά, ήταν περίπου, η εξής: Δεν ξέρετε ο Θεός από τι προφυλλάσει, μπορεί από έναν κακό σύντροφο που να δέρνει... Εσείς θα κάνετε προσευχή και ότι θέλει ο Θεός.

Κάτι τέτοιες απαντήσεις με αναπαύουν και για λίγο με κάνουν να ξεχνώ, ότι ο χρόνος περνάει και εγώ δεν κάνω κάτι.... Υπάρχουν όμως και φορές που με "παίρνει από κάτω".....
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 7181
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 04, 2009 4:57 am
Τοποθεσία: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Re: Νυν απολύεις τον δούλο σου

Δημοσίευση από panagiotisspy »

angieholi έγραψε:Υπάρχουν όμως και φορές που με "παίρνει από κάτω".....
Για όλους μας, Αγγελικούλα μου, υπάρχουν πολλά πράγματα που "μας παίρνουν από κάτω".
Αλλος έχει την μία έγνοια, άλλος άλλη.

Ολοι ανεξαιρέτως, έχουμε πράγματα που μας απασχολούν και δυσκολευόμαστε να τα λύσουμε. Και ο χρόνος κυλά αμείλικτα.. :(

Η απάντηση του γέροντα, νομίζω είναι απόλυτα σωστή.
Υπομονή και Πίστη.....

Στο κάτω κάτω, είσαι πολύ νέα ακόμη! :8 :8
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4117
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Re: Νυν απολύεις τον δούλο σου

Δημοσίευση από filotas »

XRHSTOS έγραψε:συχνά ακούμε να λέμε... αν δεν κάνεις οικογένεια στην ζωή σου τι κάνεις... άρα με αυτήν την λογική αν κάποιος τακτοποιηθεί επαγγελματικά.. παντρευτεί κάνει παιδιά απολαύσει τέκνα τέκνων τότε τι άλλο μένει απο τον νυν απολύεις τον δούλο σου!!! αν είναι δυνατον. δεν είμαι κατά του γάμου αλλά της νοοτροπίας που υπάρχει στην κοινωνία και ας μην ξεχνάμε στο Ματθαίον Ευαγγέλιον (κεφ10, στ36) γράφει " και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού.. μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην πνευματική ζωή!
Αν δεν τηρήσεις το θέλημα του Θεού κι αν δε δοξολογείς κάθε μέρα το Θεό για όσα σου προσφέρει τότε τι κάνεις; Αυτό θα έπρεπε να λέμε αγαπητέ Χρήστο.

Βεβαίως στο θέλημα του Θεού περιλαμβάνεται το να συνεργαστούμε με τους συνανθρώπους μας για την κοινή σωτηρία. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την προσωπική μας εργασία και το Γάμο ή την ένταξη στις τάξεις τον μοναχών. Δεν είναι σωστό για ένα Χριστιανό ν' αναλώνει τη ζωή του άσκοπα, μη εργαζόμενος και συνεχώς αναποφάσιστος για το θέμα του Γάμου. Η αργία (και η κωλυσιεργία)
είναι μήτηρ πάσης κακίας.

Τι σου μένει να προσφέρεις στην Κοινωνία και στο Γάμο σου, όταν πιάσεις δουλειά στα 35 σου ή παντρευτείς στα 40; Είσαι ήδη κουρασμένος πριν καν ξεκινήσεις.

Περισσότερα για το χωρίο: "και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού" ατο link:

viewtopic.php?f=55&t=12870&hilit=%CE%BA ... E%BF%CF%8D
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”