Οι Έλληνες απομακρύνονται από την Εκκλησία

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
stathisekp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 7309
Εγγραφή: Τετ Μαρ 02, 2011 10:16 am
Τοποθεσία: Νέα Ιωνία Αττικής

Οι Έλληνες απομακρύνονται από την Εκκλησία

Δημοσίευση από stathisekp »

Κι εγώ νόμιζα ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει!!! :(

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία δημοσκόπησης για τη σχέση των Ελλήνων με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» σε δύο συνεχείς Κυριακές (12 και 19 Απριλίου 2015) δημοσίευσε δημοσκόπηση της εταιρείας «Κάπα Research Α.Ε.».

Σύμφωνα με αυτή το 81,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι –έναντι παλαιότερα του 95% - και το 14,7% άθεοι, έναντι παλαιότερα του 2%. Όμως ενώ δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι μέσα σε δεκαπέντε χρόνια υπερτριπλασιάστηκαν όσοι δηλώνουν ότι δεν θρησκεύονται:

- Το 2001 το 13,8% δήλωσε ότι δεν θρησκεύεται, ενώ το 85,6% ότι θρησκεύεται.
- Το 2015 το 45,9% δηλώνει ότι δεν θρησκεύεται, ενώ μόνο το 51,9% ότι θρησκεύεται.
Ένα άλλο συνταρακτικό στοιχείο είναι πως μέσα σε δέκα χρόνια μειώθηκαν στους μισούς όσοι καθημερινά προσεύχονται και υπερτετραπλασιάστηκαν όσοι δεν προσεύχονται ποτέ :
-Το 2006 το 54,2% προσευχόταν καθημερινά και το 7,2% ποτέ.
-Το 2015 το 24,4% προσεύχεται καθημερινά και το 29,6% ποτέ.
Εξίσου συνταρακτικό είναι το στοιχείο της δημοσκόπησης ότι μέσα σε δέκα χρόνια μειώθηκαν στο ένα τρίτο εκείνοι που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή, ενώ υπερπενταπλασιάσθηκαν όσοι δεν πηγαίνουν ποτέ στην Εκκλησία:
- Το 2006 το 22,7% πήγαινε κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, το 24,6% έως τρεις φορές τον μήνα και το 6,9% ποτέ.
- Το 2015 το ποσοστό όσων πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην Εκκλησία περιορίζεται στο 6,7%, στο 10% όσων πηγαίνουν έως τρεις φορές, ενώ το ποσοστό όσων δεν πηγαίνουν ποτέ στην Εκκλησία έφτασε το 36,7%.

Άλλες παράμετροι που δείχνουν την τάση της κοινωνίας του 2015 να απομακρυνθεί από τη διδασκαλία και τους Κανόνες της Εκκλησίας είναι και αι ακόλουθοι:
- Οριακά πλέον τάσσεται υπέρ της διατηρήσεως των θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους: Το 51,3% είπε «ναι» και «μάλλον ναι» και το 45,4% «όχι» και «μάλλον όχι».
- Το 2006 το 36,7% τάχθηκε υπέρ του να διδάσκεται το Ορθόδοξο δόγμα στα θρησκευτικά του σχολείου, ενώ το 2015 τάσσεται μόνο το 13,8%, δηλαδή υποτριπλασιάστηκε.
- Οριακά πλέον - το 50,5% - τάσσεται κατά του γάμου των ατόμων του ιδίου φύλου. Όμως το 65,6% τάσσεται υπέρ της άποψης ότι «η ομοφυλοφιλία είναι ένας τρόπος ζωής που πρέπει να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία».
- Το 82,3% τάσσεται υπέρ του πολιτικού γάμου.
- Το 73% υπέρ της καύσης των νεκρών. Και
- Το 78,4% υπέρ του να πληρώνει η Εκκλησία τους μισθούς των ιερέων Της.
- Το 74,5% τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.

Από τη δημοσκόπηση γίνεται σαφές το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία η επιρροή της ποιμαίνουσας Εκκλησίας στην κοινωνία έχει σημαντικά υποχωρήσει. Αυτό ενώ οι συνθήκες που θα μπορούσε να ασκήσει το έργο της ήσαν σχεδόν ιδανικές:
- Παρά την γενική και βαθειά κρίση η Πολιτεία έδειξε πνεύμα συνεργασίας.
- Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος κυριαρχούσε και κυριαρχεί στην Ιεραρχία και επέβαλλε και επιβάλλει τις απόψεις του σε όλα τα θέματα και τις επιλογές του στις εκλογές Αρχιερέων.
- Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενόχληση από το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ. Αντίθετα ό,τι δημοσιεύεται είναι δελτία τύπου με φωτογραφίες που αποστέλλουν η Αρχιεπισκοπή και οι Μητροπολίτες, όσοι έχουν μπει σε αυτό τον πειρασμό… Γι΄ αυτό και στην πραγματικότητα όσα γράφονται είναι παντελώς αδιάφορα και διαβάζονται μόνο από όσους αρέσκονται στο κουτσομπολιό…
- Με το Φανάρι μπορεί οι σχέσεις να μην είναι στο καλύτερο σημείο, αλλά δεν υπάρχουν εμφανείς συγκρούσεις.
Μια εξήγηση για την απομάκρυνση των πιστών από την Εκκλησία είναι πως έχει αμβλυνθεί ο ιεραποστολικός ζήλος και αντίστοιχα έχει αυξηθεί η γραφειοκρατική αντίληψη για την αρχιεροσύνη και την ιεροσύνη. Ο Μητροπολίτης και ο ιερέας δεν τρέχουν στο πρόβατο που απομακρύνθηκε και κινδυνεύει, απλώς το περιμένουν να επιστρέψει... Όσοι το περιμένουν… Γιατί ορισμένοι πηγαίνουν τακτικά στο εξοχικό τους και απολαμβάνουν τη φύση…

Παράλληλα σε Μητροπολίτες και ιερείς όσο μειώνεται η ιεραποστολή, κάτι το δύσκολο, τόσο αυξάνονται οι ενέργειες που ενισχύουν την χωρίς επίγνωση λαϊκή ευσέβεια. Τα τελευταία χρόνια έχει εντυπωσιακά αυξηθεί η κινητικότητα σε μεταφορές ιερών λειψάνων και εικόνων…
Εκδίδονται και περιοδικά από Μητροπόλεις που, τα περισσότερα, είναι χρήματα πεταμένα. Περιεχόμενο χωρίς τίποτε το ουσιώδες. Εκκλησιαστική ξύλινη γλώσσα και έντονη Δεσποτική παρουσία… Σε προσφάτως εκδοθέν περιοδικό Μητροπόλεως επί 64 σελίδων υπάρχουν 36 φωτογραφίες του Δεσπότη και μόνο 4 του Ιησού Χριστού. Μέχρι φωτογραφίες Δεσπότη επί αλόγου, με πλήρη στολή ενδεδυμένου, δημοσιεύονται… Έξαρση επίσης κατασκευών ποικίλων κτιρίων, χωρίς, σε περίοδο μάλιστα κρίσεως, να εξετάζεται η χρησιμότητά τους... Στην Εκκλησία θάπρεπε να κυριαρχεί η ιεραποστολή και να έπονται τα κτίρια και το κοινωνικό έργο. Όμως συχνά συμβαίνει το αντίθετο…

Στη δημοσκόπηση έλαβε δημοσίως θέση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Γράφει όπως ένας τρίτος και όχι ως ένας από τους 82 της Ιεραρχίας. Ως Επίσκοπος θα έπρεπε να δώσει πληροφορίες για τους πνευματικούς καρπούς της Μητρόπολης που του εμπιστεύθηκε ο Θεός και η Ιεραρχία. Πνευματικούς καρπούς και όχι φυσικά παραγωγή πατάτας, για τη συγκομιδή της οποίας άλλος Μητροπολίτης επαίρεται...
Το 2005 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, διαβλέποντας τη δυσκολία στην κατήχηση του λαού και τον κίνδυνο να απομακρυνθεί από την Εκκλησία, ανέθεσε σε επιτροπή, υπό τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και σήμερα Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, να μελετήσει το θέμα και να το φέρει ως εισήγηση στην Ιεραρχία. Πράγματι στις 6 Οκτωβρίου του 2005 ο τότε Μητροπολίτης Θηβών μίλησε με θέμα τα πορίσματα της Επιτροπής. Ο κ. Ιερώνυμος ως αιτήματα των πιστών μετέφερε στην Ιεραρχία, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του ιερού χρήματος.
Μεγαλύτερη συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στα πράγματα της Εκκλησίας.
Αγιότητα βίου των κληρικών, επιμόρφωση του κλήρου και αλλαγή στο υπάρχον σύστημα εκλογής Επισκόπων.
Αίτημα συνέχισης του διαλόγου με την κοινωνία και σε επίπεδο Μητροπόλεων.
Ανάγκη επανευαγγελισμού των πιστών.
Μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στα εκκλησιαστικά δρώμενα.

Έκτοτε πέρασαν δέκα χρόνια και από το 2008 ο κ. Ιερώνυμος έχει αναλάβει το πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από όλα όσα ο ίδιος ανέφερε ουδέν έχει κινηθεί και επομένως επιτευχθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα, ο ρόλος της Εκκλησίας να έχει αποδυναμωθεί στην ελληνική κοινωνία. Το 2005 το 73,7% δήλωσε στην αντίστοιχη δημοσκόπηση ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είχε ενισχυθεί κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2015 το ποσοστό περιορίζεται στο 43,9%. Αντίθετα, το 2005 μόνο το 19,8% δήλωσε ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είχε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 47%! Ένα τελευταίο στοιχείο προς προβληματισμό είναι πως στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένος είστε από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια;», το 63,9% απάντησε λίγο και καθόλου, μόνο το 5,1% απάντησε πολύ και το 27% αρκετά!...

Η δημοσκόπηση πρέπει άμεσα να συζητηθεί στην Ιεραρχία, που έχει την ευθύνη των ενεργειών για να σταματήσει ο κατήφορος και η απομάκρυνση των πιστών από την Εκκλησία. Πρέπει να σημάνει συναγερμός συνειδήσεων, να ηχήσουν οι σάλπιγγες, να υπάρξει ανάταση ψυχών κλήρου και λαού. Μπορούμε; Είναι δυνατόν να ξεφύγουμε από τη ραστώνη και το βόλεμα; Μήπως πάσχουμε από οξεία πνευματική αγκύλωση, που δεν επιτρέπει τη μετάνοια και την αλλαγή της στάσης μας; Μήπως δεν υπάρχουν πια αντανακλαστικά στις ψυχές μας; Μήπως έχουμε υποταγεί στον τρόπο ζωής και σκέψης, που μας διαμορφώνουν οι άρχοντες του κόσμου τούτου;

Υπόδειγμα για την απαιτούμενη δραστηριοποίησή μας αποτελούν όσες εστίες πνευματικής αντίστασης στην παρακμή υπάρχουν, και θα υπάρχουν ως αποτελεσματικά ψυχικά αντιβιοτικά στην πανούκλα του υλισμού και του ηδονισμού της κάθε εποχής. Στους αιώνες η Εκκλησία μπορεί να ταλανίζεται, αλλά ο Θεάνθρωπος Ιησούς δεν Την αφήνει να καταποντισθεί. Οι πιστοί όμως έχουν την ευθύνη να εφαρμόζουν την εντολή Του, για ζωντανή μαρτυρία Πίστεως στον κόσμο που ζούν.

(Από το Αγιορείτικο Βήμα http://www.agioritikovima.gr/eipan/item ... E%AF%CE%B1)
Δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου
Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1313
Εγγραφή: Τετ Ιουν 16, 2010 8:55 am

Re: Οι Έλληνες απομακρύνονται από την Εκκλησία

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

Δεν λέει ότι .....επειδή επληθύνθη η ανομία ( και το κακό) εψυχράνθη και η αγάπη των πολλών;

Τον Θεό που Τον έχουμε στην άκρη ξεχασμένο, Τον θυμόμαστε ξαφνικά σε κάποια δυσκολία, και αν μας ''ευλογήσει'' έχει καλώς, αν όχι απλώς θα Τον ξαναξεχάσουμε....... και σιγή ιχθύος.....
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 25044
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Οι Έλληνες απομακρύνονται από την Εκκλησία

Δημοσίευση από aposal »

Είναι γνωστό ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια τις τελευταίες δεκαετίες ώστε ο Έλληνας να στραφεί προς τον άρτον και τα θεάματα και να απομακρυνθεί από την Εκκλησία. Τόσος κόπος δεν μπορεί να πάει χαμένος, κάτι θα καταφέρει. Αυτοί που απομακρύνονται πρώτοι είναι αυτοί οι κρύοι, οι χαλαροί, οι μη συνειδητοποιημένοι, αυτοί που πήγαιναν στην εκκλησία σε γάμους, βαφτίσια και μνημόσυνα γιατί έτσι το βρήκαν, κάτι σαν παράδοση δηλαδή.
Ο εχθρός έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας και η πλύση εγκεφάλου και οι πειρασμοί είναι καθημερινοί και ολοένα πιο δυνατοί. Αυτό σε κάθε χρονική περίοδο της ιστορίας της Εκκλησίας, οδηγεί σε μια προσωρινή μείωση των πιστών. Από την άλλη όμως, όσοι καταφέρουν και αντέξουν στην λαίλαπα του αντιχριστιανισμού αποτελούν μια πολύ καλή μαγιά που θα συμβάλλει στην επαναφορά πολλών στην Εκκλησία στα μετέπειτα χρόνια.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
packvout
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Μάιος 04, 2015 4:05 pm
Τοποθεσία: Πάτμος

Re: Οι Έλληνες απομακρύνονται από την Εκκλησία

Δημοσίευση από packvout »

Αν και συμφωνώ απόλυτα και με τους δύο προλαλήσαντες αδελφούς, ας μου επιτραπεί να εκφράσω τον ιδιαίτερο σκεπτικισμό μου για τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις. Κατ'αρχάς δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το δείγμα, λ.χ. για ηλικία ερωτηθέντων (είναι γνωστό ότι πολλοί νέοι είτε λόγω ανωριμότητας είτε υποχρεώσεων, έχουν βάλει τα θρησκευτικά στην άκρη), τόπο κατοικίας, ούτε καν για το συνολικό αριθμό των ερωτηθέντων! Επιπροσθέτως, για να έχουμε σωστή σύγκριση, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τα των δειγμάτων των περασμένων ετών που αναφέρονται. Επίσης, επειδή έχω στο παρελθόν συμμετάσχει σε δημοσκοπήσεις και ο ίδιος, κάποιες φορές γίνονταν όντως πολύ επαγγελματικά, ενώ κάποιες άλλες, απαντιόνταν πολλές ερωτήσεις "στο περίπου".

Προσωπικά έχω την πληροφορία από φίλους μου στο λεκανοπέδιο της Αττικής ότι οι ενορίες τους γεμίζουν και ότι το ίδιο συμβαίνει και με Μοναστήρια που επισκέπτονται. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί αυτά που έγραψαν οι προλαλήσαντες, ότι το Θεό και τα της Εκκλησίας του τα έχουν πολλοί ως απλά έθιμα, τον θυμόμαστε μόνο στις δυσκολίες (και μάλιστα τότε απαιτούμε τη βοήθειά Του) και ότι η πλύση εγκεφάλου σε συνδυασμό με τη δική μας έλλειψη αντιστάσεως και ορθοδόξου φρονήματος έχουν ιδιαιτέρως άσχημα αποτελέσματα. Παρόλ' αυτα φρονώ ταπεινά ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Ας μου επιτραπεί, με κάθε σεβασμό στον Ι.Κλήρο της Πατρίδας μας, να πω ότι χρειάζεται κι από μέρους τους περισσότερη προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου και "αντιπροπαγάνδας" διότι υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στην Εκκλησία τις Κυριακές αλλά μέχρις εκεί... δεν πηγαίνουν δηλαδή σε Κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής κλπ. Πόσοι σήμερα π.χ. γνωρίζουν για το Μυστήριο της Εξομολόγησης (και μάλιστα το υποχρεωτικό του χαρακτήρος του!);

Σ'αυτό μάλιστα το σημείο, ας σκεφτούμε και ότι αυτή η έλλειψη ενημέρωσης του λαού μας, ίσως έχει επίπτωση και στον τρόπο με τον οποίο απαντά τις ερωτήσεις μιας δημοσκόπησης. Σκεφτείτε πάντως τι αποτέλεσμα θα είχαμε αν όλοι ανεξαιρέτως που δηλώνουμε Χριστιανοί προσευχόμασταν 5 λεπτά μόνο κάθε πρωί και κάθε βράδυ! Μήπως θα πρέπει οι σεβαστοί Κληρικοί μας να μας προτρέπουν ΚΑΙ προς τα εκεί;
Κων/νος
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 25044
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Οι Έλληνες απομακρύνονται από την Εκκλησία

Δημοσίευση από aposal »

Συμφωνώ τόσο όσον αφορά στο δείγμα και τα υπόλοιπα τεχνικά σημεία της δημοσκόπησης, όσο και στο κατά πόσο είναι επεξεργασμένη σωστά ή όχι, γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι τα ΜΜΠ είναι αυτά που έχουν αναλάβει το ρόλο να απαξιώσουν την Εκκλησία και παρουσιάσουν στον κόσμο το νέο πρότυπο του νεοέλληνα, που είναι ωραίος, γυμνασμένος, σκέφτεται και ζει μόνο για το σεξ, αλλά απέχει από οποιεσδήποτε αξίες και ιδανικά. Ένας φελλός δηλαδή.
Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι οι εκκλησίες, πράγματι, έχουν κόσμο, αλλά το κυριότερο είναι ότι ο κόσμος που πηγαίνει αυτές τις δύσκολες εποχές είναι πιο συνειδητοποιημένος απ' ό,τι πρώτα. Εξ άλλου και σωστά αποτελέσματα να παρουσιάζει η δημοσκόπηση, αυτά δεν φαίνονται από το κατά πόσο γεμίζουν οι ναοί, γιατί ο πληθυσμός που εκκλησιάζεται δεν πρέπει να ξεπερνάει το 5-10%. Έχω την άποψη όμως ότι πλέον όσοι παραμένουν πιστοί γίνονται πιο θερμοί Χριστιανοί, γιατί οι χλιαροί διαλύονται από την προπαγάνδα και χάνονται κι αυτό είναι επιτυχία, γιατί δημιουργείται μαγιά για τα κατοπινά χρόνια.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”