Αδάμ και Εύα

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
XRHSTOS
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 293
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 22, 2006 6:00 am
Επικοινωνία:

Αδάμ και Εύα

Δημοσίευση από XRHSTOS »

ΑΡΧΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΞΕΓΕΛΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΦΑΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΚΑΡΠΟ ΠΑΡΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΙΟ ΘΕΛΗΜΑ. ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΑΦΟΥ ΡΙΧΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ Η ΓΗ ΜΑΣ ΥΠΗΡΧΕ? ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ? ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΡΩΤΗΣΑ ΕΝΑΝ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ :Ο Διάβολος είναι πνεύμα και προφανώς πήρε άδεια από το Θεό να "δοκιμάσει"
τον άνθρωπο στο Παράδεισο.
Η ΓΗ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ?
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Re: ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ

Δημοσίευση από Evi_J »

ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ Η ΓΗ ΜΑΣ ΥΠΗΡΧΕ?
Θα σου πω ένα παράδειγμα. Είσαι μέσα στο σπίτι σου και κοιτάζεις το παράθυρο. Όμως δεν βλέπεις καλά το τι γίνεται έξω στον δρόμο γιατί οι κουρτίνες είναι τραβηγμένες και σου κλεινουν την θέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει το έξω; Υπάρχει και παρά υπάρχει. Απλά εσύ δεν μπορείς να το δεις καλά. Έτσι ήταν και οι άνθρωποι στον παράδεισο. Η γη υπήρχε και οι άνθρωποι (Αδαμ και Εύα) κατοικούσαν εκεί μόνο που ήταν όλα κεκαλυμμένα με την χάρη του Θεού. Η γη δεν ήταν φθαρτή δηλ. Με το που τράβηξαν την κουρτίνα -με το που έφαγαν το μήλο- κοίταξαν έξω από το παράθυρο και μόνο τότε είδαν -συνειδητοποίησαν- το τι έκαναν. Τότε είδαν τα μάτια τους ότι ήταν γυμνοί και αναγκάστηκαν να φορέσουν φύλλα συκής γιατί παράκουσαν τον Θεό και έβγαλαν την χάρη Του από πάνω τους.
ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ?
Ο λεγόμενος "κήπος της Εδέμ" είχε ένα μεγάλο ποτάμι το οποίο χωριζόταν στα 4. Το όνομα του ενός ποταμού είναι Φισών. Του δευτέρου Γιχών. (Δυο ονόματα που κανείς δεν τα θυμάται). Τα άλλα δύο όμως είναι πολύ γνωστά. Ο Τίγρης και ο Ευφράτης ποταμός που τους ξέρουμε και σήμερα. Άρα μπορούμε να υπολογίσουμε πως "ναι, η γη ήταν όπως είναι σήμερα" πέραν βέβαια των κλιματικών αλλαγών.
XRHSTOS έγραψε:ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΑΦΟΥ ΡΙΧΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΗ
Αυτό το "ρίχτηκε στην γη" ομολογώ ότι δεν το έχω ξανακούσει. Σαν έκφραση δηλ. Δεν είναι ότι ρίχτηκε στην γη με την έννοια ότι ήταν κάπου ποιο ψηλά και τον έριξαν κάτω, αλλά με την έννοια ότι ενώ ήταν στην αρχή κοντά στον Θεό, μετά την παρακοή του τον έδιωξε ο Θεός μακρυά -έξω από την χάρη Του - ("έφαγε χώμα" που λέμε :) ) και δεν μπορούσε να κάνει κακό παρά μόνο αν ο άνθρωπος του έδινε το δικαιωμα και δυστυχώς του το έδωσε... :(
Ο Διάβολος είναι πνεύμα και προφανώς πήρε άδεια από το Θεό να "δοκιμάσει" τον άνθρωπο στο Παράδεισο.
Προσωπικά δεν ξέρω την απάντηση σε αυτό. Ασφαλώς δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του Θεού για να καταλάβω αν ήθελε να δοκιμαστεί ο άνθρωπος. Αλλά υποθέτω ότι ο Θεός ήξερε το τι θα γίνει και απλά το έπετρεψε για κάποιο λόγο....


Αν διάβαζες Αγία Γραφή θα είχες απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις από τις πρώτες 3-4 σελίδες κιόλας. :)


ΥΓ: θα σε παρακαλούσα να γράφεις με μικρά, γιατί τα κεφαλαία είναι κουραστικά.
ilaros
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 25, 2007 5:00 am

Δημοσίευση από ilaros »

διάβολος και γη: Η φράση ο διάβολος έπεσε στη γη, εννοεί ότι ο διάβολος έχασε τα πνευματικά χαρίσματα που είχε πριν. Επειδή για τον άνθρωπο υπάρχει το δίπολο υλικός κόσμος <-> πνευματικός κόσμος και επειδή η προσπάθεια του ανθρώπου, κάπως απλοϊκά, είναι να ανεβεί από τον υλικό κόσμο στον πνευματικό, η φράση αυτή είναι ανθρωποπαθής και δηλώνει ότι ο διάβολος εξέπεσε από την πνευματική του κατάσταση.

Παράδεισος και γη: Από όσο γνωρίζω ο Παράδεισος ήταν στη γη. Βέβαια όταν λέμε Παράδεισος εννοούμε και την πνευματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο άνθρωπος. Γιατί διαχωρίζεις τη γη από τον Παράδεισο; Ο Θεός ότι κάνει είναι καλό, οπότε και η φύση πριν από την πτώση του ανθρώπου λειτουργούσε πολύ καλά. Μετά την πτώση του ανθρώπου έχασε την πρώτη της αίγλη και πλέον ασθενεί και αυτή μαζί με τον άνθρωπο, πριν από αυτό όμως δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα.

άνθρωπος και πειρασμός: Ο άνθρωπος ήταν ανάγκη να βρεθεί μπροστα στο δίλημμα του αν θα επιλέξει το δρόμο που του πρότεινε ο Θεός ή όχι. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει το κακό από μόνος του και αν κάποιος δεν του έδινε την επιλογή του κακού δεν θα μπορούσε ποτέ καν να σκεφτεί ότι υπάρχει. Αν λοιπόν ο Θεός δεν έδινε στο διάβολο την άδεια να πειράξει τον άνθρωπο, αφενός θα περιόριζε την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, εφόσον δεν θα του έδινε την ευκαιρία να την εξασκήσει, και αφετέρου θα έδινε δικαίωμα στο διάβολο να τον κατηγορήσει για αυτό. Για αυτό έχω την εντύπωση ότι ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν δεν είχε πέσει ο εωσφόρος, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος, αν ξέρει κάποιος καλύτερα ας με διορθώσει.
nikolaos-9

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

Δυστυχώς, δε μας είναι εύκολο να κατανοήσουμε την Αγία Γραφή.
Λογικό είναι να θέλουμε επεξήγηση σε όλα, διότι έτσι αισθανόμαστε ασφάλεια, οτι έχουμε μία Γραφή στά μέτρα μας... Κούνια που μας κούναγε!! Η Αγία Γραφή δέν ερμηνεύεται, χρειάζεται μόνο Πίστη στα αληθινά της νοήματα.
Θυμάμαι κάποτε, μου είχε πεί ένας Γέροντας: "Πρέπει να έχουμε αγνή εμπιστοσύνη στο Θεό τέτοια, όπως ένα παιδί προς τον πατέρα του, που, όταν του δίνει φαγητο να φάει, δεν υποπτεύεται μήπως είναι τυχόν μπαγιάτικο, αλλά το τρώει".
Γιατί λοιπόν να κουράζουμε το μυαλό μας και να πνιγόμαστε στην αμφισβήτηση; "Eρευνάτε τάς γραφάς", βεβαίως και έτσι πρέπει σε έναν ελεύθερο νού, που ο ίδιος ο Χριστός ευλόγησε, μα απαραίτητη προυπόθεση είναι η καθαρότητα του νού.
Διαφορετικά, και η παραμικρή απορία, δημιουργεί μέσα μας ένα τεράστιο χάσμα και υποφέρουμε.
YiaVi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 737
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 24, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από YiaVi »

Σχετικά με το θέμα της δημιουργίας του ανθρώπου, υπάρχει ένα πρόσφατο καλό βιβλίο, θεολογικό αλλά που απευθύνεται ταυτόχρονα στο ευρύτερο κοινό, το Κατ' Εικόνα Θεού. Ορθόδοξη ανθρωπολογία του μητροπολίτου Αχελώου Ευθυμίου (εκδ. Τήνος). Το συστήνω ανεπιφύλακτα, είναι καλά δομημένο και προσιτό και στον μη θεολόγο ή έστω φιλόλογο αναγνώστη.

Επίσης, δύο άλλα πολύ καλά βιβλία που σχετίζονται με το θέμα είναι:
Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, Περί κατασκευής του ανθρώπου (πρωτότυπο κείμενο και απόδοση στη νέα ελληνική και σχόλια του αρχιμ. Παγκρατίου Μπρούσαλη), εκδ. Τέρτιος.
Παναγιώτη Νέλλα, Ζώον Θεούμενον, εκδ. Αρμός.

Τα παραπάνω βιβλία θα τα βρείτε σίγουρα στα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Αποστολική Διακονία, Φως, Άγιον Όρος, Φιλοκαλία, Νεκτάριος Παναγόπουλος, Σωτήρ, Ζωή, κ.ά.), στο Γρηγόρη (Σόλωνος) και ίσως και σε μερικά άλλα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 27, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από 123 »

Δεν είμαι θεολόγος απλά θα πω αυτά που γνωρίζουμε κι αν κάνω λάθος διορθώστε με για να μην έχω εσφαλμένες γνώσεις.

Ο Θεός έκανε τα ουράνια σώματα τη γη τα βουνά και το ύδωρ, τα ζώα και τα θαλασσινά και τα πουλιά και τέλος τον άνθρωπο. Άρα υπήρχαν όλα μόνο που δεν ήταν με τη μορφή που είναι τώρα. Τα έδωσε ¨προίκα¨στον άνθρωπο για να τον συντροφεύουν και του είπε να εργάζεται και να ζει συντροφθκά με όλα. Ο Θεός αγαπάει τη δημιουργία κι έκανε τον άνθρωπο έτσι ώστε να ασχολείται με την ¨προίκα¨του.
Το ζωικό βασίλειο ήταν διαφορετικό, δλδ όλα έκαναν υπακοή στον άνθρωπο και δεν υπήρχε έχθρα και επιθέσεις.
Μες την πτώση του ο άνθρωπος παρέσυρε και όλα τα ζώα.
Το φίδι ήταν τετράποδο και το έκανε να σέρνεται ο Θεός για να μοιάζει του πονηρού του ύπουλου και φθονερού......

Απ ότι ξέρω ο πονηρός δεν πήρε άδεια από τον Θεό για να πειράξει τους Πρωτόπλαστους αλλά ήταν έτσι φτιαγμένος, όπως και όλοι οι άγγελοι, ώστε να έχουν την ελεύθερη βούληση.
Γι αυτό εκδιώχθηκαν μαζί πάρα πολλοί άγγελοι που ακολούθησαν τον :twisted: Ξεκαθάρισε πια ο χώρος με αυτούς που πήγαν με τον :twisted: και αυτούς που έμειναν.
Τέλος ο Αρχάγγελος, νομίζω Μιχαήλ, έβαλε την πύρινη ρομφαία στην πύλη του παραδείσου, σφραγίζοντάς την και είπε το ¨στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου" ότι δλδ εμείς είμαστε μαζί σου Θεέ μου.
<div><img width="111" height="148" border="0" src="ierosolimitisa.jpg" /></div>
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”