Το εγχειρίδιο του κακού Ψάλτη

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

gas
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 206
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 09, 2006 6:00 am

Το εγχειρίδιο του κακού Ψάλτη

Δημοσίευση από gas »

Το εγχειρίδιο
του κακού Ψάλτη

5/1/07

Γιούρο: Απαίτησε μια αμοιβή υψηλότερη από την προβλεπόμενη για να επιβεβαιώσεις το ψαλτικό σου κύρος αλλά και για να σπρώξεις τα έξοδα της οικογένειάς σου. Βάλε συγκεκριμένη ταρίφα για κάθε βάπτιση ή γάμο. Απαίτησε το δώρο των Χριστουγέννων ή του Πάσχα. Το δικαιούσαι διότι τις Άγιες μέρες εργάζεσαι περισσότερο.

Συχνότητα: Μη συμμετέχεις ποτέ σε καθημερινές Ακολουθίες. Αφού δεν πληρώνεσαι επιπλέον γιατί να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια σε σαρανταλείτουργα, Παρακλήσεις, Μικρούς Εσπερινούς και Απόδειπνα;

Καριέρα: Αν είσαι αριστερός ψάλτης φρόντισε με κάθε τρόπο να γίνεις δεξιός. Αν είσαι δεξιός ψάλτης κράτα με νύχια και με δόντια αυτή τη θέση. Αν βρεθεί κάποιος καλύτερος από σένα μην τον αφήσεις με τίποτα να σου πάρει τη θέση. Το δεξί ψαλτήρι σου ανήκει διά βίου όπως και το επισκοπικό αξίωμα.

Πισινή: Μην συνεργαστείς με κάποιον που έχει ιδιαίτερο χάρισμα στην Βυζαντινή μουσική διότι μπορεί να σε κάνει να νιώθεις μειονεκτικά και ίσως αργότερα σου πάρει τη θέση.

Χορωδία: Φτιάξε μια χορωδία με άτομα που τους αρέσει η μουσική και η επίδειξη.

Ισοκράτημα: Αν δεν βρίσκεις τα κατάλληλα άτομα πάρε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα να σου κρατάει το ίσον. Όσοι δεν ξέρουν θα θαυμάσουν που η φωνή σου πολλαπλασιάστηκε.

Φιλαρέσκεια: Να θυμάσαι αδιαλείπτως ότι δεν απευθύνεις την ψαλμωδία σου στο Θεό εκ μέρους των ανθρώπων αλλά ότι χρησιμοποιείς την ψαλμωδία στο Θεό για να αρέσεις στους ανθρώπους.

Χλίδα: Να εκχυδαΐζεις και να παραμορφώνεις τη φωνή σου τραβώντας ασύστολα τις άκριες των λέξεων. Να προσθέτεις κορδέλα, γαργάρισμα, κορώνα, τρέμουλο, και μουρμούρα για να μην καταλαβαίνει κανείς τι λες ώστε το ψάλσιμό σου να εκφράζει το άρρητο. Ο πιο κατανυκτικός ήχος δεν είναι ο πλάγιος του δευτέρου αλλά ο «θορυβώδης της κραιπάλης».

Μαέστρος: Πάρε μια μπαγκέτα και κούνα την επιδεικτικά ώστε να συντονίζεις τους βοηθούς σου. Αν θες να επιδείξεις ταπείνωση μην πάρεις μπαγκέτα. Κούνα τα χέρια σου όπως ο Μίκης Θεοδωράκης σε ζωντανή συναυλία και κάνε γκριμάτσες πάθους. Θα σε προσέξουν οπωσδήποτε.

Λάμπα: Αν ο ιερέας αρνείται να τοποθετήσει ειδικό προβολέα πάνω από το ψαλτήρι, μην κάνεις πίσω. Κρέμασε πρόχειρα από πάνω σου ένα καλώδιο με μια λάμπα κατοστάρα. Ακόμη και αν εσύ δεν βλέπεις καλά τα κείμενα … θα βλέπουν καλά εσένα οι θαυμαστές σου. Άλλωστε η ορθοδοξία είναι η θρησκεία του φωτός.

Σόλο: Σε κάποια σημεία της Ακολουθίας να κάνεις σόλο. Ρίξε τους υπόλοιπους χαμηλά να κρατάνε το ίσον και εσύ πάτε τέρμα γκάζια να φτάσεις τις κραυγές σου στον ουρανό. Σύμφωνα με το ψαλμικό «Κύριε εκέκραξα προς Σε, εισάκουσόν μου» αν κράζεις δυνατά θα εισακουσθείς οπωσδήποτε.

Φαίνεσθαι: Αν η θέση του ψάλτη δεν είναι αρκετά υπερυψωμένη απαίτησε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο να διατεθούν χρήματα για να κατασκευαστεί ειδικό βάθρο. Δεν είναι σημαντικό μόνο να ακούγεσαι αλλά και να φαίνεσαι!

Συστάσεις: Αν παρ' ελπίδα αναγκαστείς να εγκαταλείψεις τη θέση σου, μην απελπίζεσαι. Φτιάξε ένα βιογραφικό σημείωμα και ηχογραφημένα αποσπάσματα που να αναδεικνύουν τα ψαλτικά σου προσόντα. Προσέγγισε κάποιον επίσκοπο για να σου δώσει μια προχωρημένη συστατική επιστολή. Στείλε το υλικό σε όλους τους μεγάλους Ναούς που βρίσκονται στις πλούσιες περιοχές που σε συμφέρει να «διακονήσεις».

Διόρθωση: Αν ο παπάς κάνει κάποιο λάθος στις εκφωνήσεις ή στο τυπικό διόρθωσέ τον με δυνατή φωνή. Θα φανεί ότι ξέρεις καλύτερα. Αν κάποιος από τη χορωδία κάνει λάθος ρίξε του ένα αυστηρό, υποτιμητικό βλέμμα διότι σε εξέθεσε.

Συντομία: Στον όρθρο μην επιτρέψεις να διαβαστούν όλες οι ωδές. Γιατί να χάνουμε χρόνο με αναγνώσματα όταν μπορούμε να προβάλλουμε με άνεση την αξία μας στα στιχηρά των Αίνων;

Κορώνα: Αν βγάλεις μια δυνατή κορώνα κοίτα με την άκρη του ματιού σου το εκκλησίασμα για να εξακριβώσεις αν άρεσες.

Λυγμός: Αν ψάλλεις με συγκίνηση κάποιον ύμνο πίστεψε ότι έχεις ανέβει πνευματικά.

Ροκ: Βάλε τα ηχεία να παίζουν σε ένταση ροκ συναυλίας ώστε να δώσεις την ευκαιρία στους ακροατές να θαυμάσουν τη δύναμη της φωνής σου. Νιώσε ισχυρός με τον πνευματικό θόρυβο που προκαλεί το λαρύγγι σου.

Ξεκούτισμα: Αν έχεις περάσει τα –ήντα και η φωνή σου έχει γεράσει μην το βάζεις κάτω. Μην αφήσεις κανένα νεότερο να σου πάρει τη θέση. Μην ξεχνάς ότι η ψαλτική θεμελιώνει την ταυτότητά σου και ενισχύει το εγώ σου. Εφάρμοσε το … “ Dum spiro pselno ”


Δικαίωμα: Αν ξεκίνησες στα νιάτα σου να ψέλνεις από αγάπη για το Θεό και με τα χρόνια έχασες τον μπούσουλα και βυθίστηκες στον εαυτό σου και την αμαρτία … μην ανησυχείς! Συνέχισε να ψέλνεις! Κανείς δεν σκανδαλίζεται. Η παιδική σου ηλικία αναπληρώνει τη μετάνοια.

Χαλαρά: Στις Ακολουθίες μην πηγαίνεις ποτέ από την αρχή του όρθρου διότι αφενός θα κουραστείς και αφετέρου δεν υπάρχει κανείς να σε ακούσει. Να πηγαίνεις προς το τέλος του όρθρου τότε που αρχίζει να μαζεύεται ο κόσμος.

Προνόμιο no 1: Απαίτησε από τον παπά να σου στέλνει στο ψαλτήρι το αντίδωρο με τη σφραγίδα σωστά τυλιγμένο σε χαρτί, πριν από τη λήξη της Θείας Λειτουργίας. Το δικαιούσαι επειδή προσφέρεις περισσότερα από τους άλλους.

Προνόμιο no 2 : Όταν γίνεται αρτοκλασία να απαιτείς ένα ολόκληρο άρτο για το σπίτι. Δεν πειράζει που τους έχετε βαρεθεί στην οικογένειά σου. Να τους δίνεις σε συγγενείς και γείτονες για να ανεβάζεις το κύρος σου με την προσφορά αυτή αλλά και με το να τους θυμίζεις ότι είσαι άνθρωπος της Εκκλησίας.

Ανωτερότητα: Πάνω στο ψαλτήρι να νιώθεις διαφορετικός από το υπόλοιπο εκκλησίασμα. Οι άλλοι απλά παρακολουθούν ενώ εσύ με το χάρισμα της φωνής σου τους ανεβάζεις στον ουρανό. Είσαι ο πρωταγωνιστής.

Μοναδικότητα: Απάλλαξε όλους τους πιστούς από τη δυνατότητα της ψαλμωδίας. Να τα λες όλα εσύ με τη χορωδία και τους ιερείς ώστε ο λαός να μετέχει παθητικά σαν να παρακολουθεί θεατρική παράσταση.

Ρόμπα: Η μαύρη μακριά ρόμπα είναι must . Σου προσθέτει κύρος και σε κάνει να ξεχωρίζεις. Όταν την φοράς μοιάζεις με ουρανοβάμονα καλόγερο και κερδίζεις ηθικά points .

Τα παιδία: Όταν έλθει η στιγμή της απαγγελίας του «Πάτερ ημών» βάλε ένα «δικό σου» παιδάκι να το απαγγείλει πρόχειρα και βιαστικά. Έτσι θα φανεί ότι αγαπάς τα παιδιά και ότι στηρίζεις έμπρακτα το ευαγγελικό «άφετε τα παιδία ελθείν προς με». Σε όλους αρέσει αυτή η αιφνίδια ανατροπή της εσωτερικής ισορροπίας της Ακολουθίας.

Άμεμπτον: Αν στην προσωπική σου ζωή τα έχεις κάνει θάλασσα μην ανησυχείς. Ακόμη και αν είσαι φίλαυτος, οργίλος, φιλοχρήματος και πόρνος κανείς δεν σκανδαλίζεται. Με την ασκητική-νηπτική πράξη της ανάβασής σου στο ψαλτήρι οι αμαρτίες σου συγχωρούνται. Το αναλόγιο αθωώνει και εξαγνίζει.

Ανδροκρατία: Μην αφήσεις γυναίκες να συμμετέχουν στη χορωδία. Το ψάλσιμο είναι ανδρική υπόθεση. Μην προδίδεις τα προνόμια που σου προσφέρει η παράδοση.

Σνομπάρισε: Αν παρατηρήσεις ότι κάποιος συνεσταλμένος νέος ή νέα συμμετέχει συχνά στις ακολουθίες μην τον-ην προτρέψεις να ανέβει στο «ψαλτήρι». Αν κάποιος άγνωστος τολμήσει να σε πλησιάσει με τη διάθεση να ψάλλει, ρίξε του μια επικριτική και αδιάφορη ματιά για να τον ενισχύσεις στην ταπείνωση. Μετά από λίγο θα απομακρυνθεί μόνος του από το αναλόγιο.

Ρόλος: Δεν είναι απαραίτητο να εξομολογείσαι και να μεταλαμβάνεις. Εσένα άλλος είναι ο ρόλος σου στην Εκκλησία. Τα δρώμενα δεν αφορούν σε εσένα αλλά στους ακροατές σου.

Ξεσάλωμα: Αν δεν υπάρξει ιεροκήρυκας η ώρα του «κοινωνικού» είναι όλη δική σου. Βγάλε το άχτι σου με μια άσχετη ψαλμωδία διανθισμένη με τραβηγμένα τεριρέμ. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρεις σε όσους πρόκειται να μεταλάβουν ένα ισχυρό κίνητρο κατάνυξης και μετανοίας.

του Νικήτα Καυκιού
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Μακεδονία

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Δεν ξέρω άμα είσαι ψάλτης με θέση έμμισθη σε αναλόγιο, αλλά κρίνεις πολύ εύκολα ένα λειτούργημα που λαμβάνει πολύ λίγα νόμιμα χρήματα, φέρει πολλές υποχρεώσεις και σε δεσμεύει απίστευτα.

Προσωπικά στην ενορία μου είμαι πρωτοψάλτης με 4 1/2 χρόνια υπηρεσίας στην σημερινή μου θέση. Παίρνω 200 ευρώ, για χρήματα απο Μυστήρια που δικαιούμαι νόμιμα και πέρα ως πέρα ούτε λόγος, κατα μέσο όρο πηγαίνω 10 φορές το μήνα, ενώ για να εξυπηρετήσω την ενορία μου τις καθημερινές, πηγαίνω αργότερα στη δουλειά μου τη ανοχή των προϊσταμένων μου και τα ακούω και απο το Ναό γιατί δεν εξυπηρετώ όπως θα έπρεπε.

Πληρώνομαι όταν θυμηθούν, για παράδειγμα για τον προηγούμενο μήνα θα πληρωθώ μάλλον την άλλη Κυριακή δηλαδή στις 13 ! Αναφορικά με το δικαιούμαστε, ναι ρε, χώσου και εσύ 50 Κυριακές το χρόνο και όλες, σχεδόν, τις αργίες και κάνε κήρυγμα έξω απο το χορό. Αν δεν σκεφτόμουν ότι και αυτά τα χρήματα τα λίγα που βγάζω μου χρειάζονται ώστε να πετύχω ένα καλύτερο εισόδημα εν όψει της οικογένειας που θέλω να κάνω, θα είχα παραιτηθεί.

Δεν έχεις ιδέα τί είναι να πηγαίνεις υποχρεωτικά 120 Λειτουργίες το χρόνο. Ξέρεις τι ωραία και εγώ νιώθω όταν πάω έτσι απο μόνος σε μια ακολουθία και πόσο άσχημα νιώθω ορισμένες φορές ως υποχρεωμένος; Όμως όπως λέει και ο πνευματικός μου κάποιος πρέπει να την κάνει αυτή τη δουλειά. Και σε πολλές μητροπόλεις υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

Κατα τον Παύλο αυτός που εργάζεται για την Εκκλησία πρέπει να πληρώνεται και απο αυτή. Και μην κοιτάς μερικούς μάγκες που πάνε στα απαραίτητα και πέρνουν κανονικούς μισθούς.

Ανταγωνισμός υπάρχει παντού σε όλους τους τομείς και τα συνάφια.

Ως προς την ψαλμωδία, εσύ κάνεις ειλικρινή προσευχή ευάρεστη τω Κυρίω;

Το πως λειτουργεί ένας ψάλτης στην ώρα της ακολουθίας έχει και άμεση σχέση με το τί του επιτρέπει ο ιερωμένος, ο οποίος συχνότατα βλέπει ως τσιφλίκι του την ενορία και παρατηρεί δημόσια τον ιεροψάλτη.

Πολύ εύκολα κατακρίνεις ένα αδικημένο συνάφι του οποίου την εξαρτημένη "γλύκα" δεν ξέρεις.

Απο που βγάζεις το συμπέρασμα ότι λίγο πολύ όλοι οι ψάλτες είναι χρυσόδουλοι, χωρίς μυστηριακή ζωή και εφετζήδες;

Άντε γιατί εκεί που μας χρωστάνε μας παίρνουν και το βόδι !
Xpnstos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 276
Εγγραφή: Τετ Ιαν 24, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από Xpnstos »

Πολύ ωραίο gas! Συμφωνώ απόλυτα!

Έχοντας διατελέσει αριστερός ψάλτης, και ξέροντας τον χώρο πολύ καλά, τα πραγματα για το 90% των ψαλτών (των πόλεων) είναι όπως τα περιγράφει το κείμενο του Καυκιού.
Είναι και αυτό το κομμάτι μέρος της όλης εκκλησιαστικής διαστροφής που ζούμε:
Τα ηλεκτρικά καντήλια (τα ηλεκτρικά κεριά των καθολικών μας μάραναν, την δική μας βαρβαρότητα δεν την βλέπουμε),
οι ψησταριές που αντικατέστησαν τα μανουάλια, τα κεριά που δεν προλαβαίνεις να ανάψεις και τα σβήνουν (το κέρδος γαρ),
η βάρβαρη μικροφωνική εγκατάσταση την οποία ψάλτες και παπάδες χρησιμοποιούν στην διαπασών (κολλάνε στο μικρόφωνο με μια περίεργη λαγνεία ως ο παμφάγος Άδης, που ζητεί τίνα καταπίει) και όχι ως υποβοηθητική, διαλαλώντας προς τα έξω από το ναό το μυστήριο και τις ευχές του, δίκην γύφτου που διαλαλεί τα καρπούζια του,
τα ευκαίρως-ακαίρως ηλίθια κηρύγματα,
οι θεατρικές αργές κινήσεις (ιεροπρεπείς και καλά),
τα κίτς άμφια (ιδίως των αρχιμανδριτών)
η (εντελώς αντιεκκλησιαστική) δουλοπρέπεια στον τυχόν χοροστατούντα Αρχιερέα,
οι βιντεοσκοπήσεις (αδιακρίτως) χειροτονιών, κουράς μοναχών, Θείων Λειτουργιών με ζουμάρισμα στα Άγια των Αγίων μας (ρίξτε μια ματια και σε φωτογραφίες από sites Μητροπόλεων -το έβλεπα τυχαία χτές και σε site Μητρόπολης του Πατριαρχείου της Σερβίας- και θα δείτε σε πρώτο πλάνο το Άγιο Δισκάριο με το Δεσποτικό Σώμα και το Άγιο Δισκοπότηρο με το Δεσποτικό Αίμα), κλπ. κλπ.
Και μέσα σε όλα αυτά και οι ψάλτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να διεκδικούν "καμμιά δραχμή παραπάνω" ως άλλο ένα κακό συνδικάτο, από αυτά που μαστίζουν αυτόν τον τόπο.
Παιδιά αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τους "επαχθείς" όρους της σύμβασης παραιτηθείτε! Δεν πειράζει, ίσως αποτελέσει και ένα μήνυμα για τους παπάδες και τους Δεσποτάδες αυτό. Ωστόσο ο μισθός δεν είναι και χάλια για 10 περίπου φορές το μήνα (τόσες έγραψε ο konstantinoupolitis). Έρχεται 20 ? τη φορά και είναι για 3 περίπου ώρες. Τα μυστήρια πληρώνονται ξεχωριστά (τότε που ήμουν εγώ ψάλτης η αμοιβή ήταν το 10% του ποσού που έδινε ο κουμπάρος ή ο ανάδοχος). Εκτός όμως από αυτά υπάρχουν επιπλέον: η άντληση πελατείας για τους ελεύθερους επαγγελματίες-ψάλτες (γιατρούς, δικηγόρους, καθηγητές για ιδιαίτερα κλπ.) Δεν είναι λοιπόν τόσο τραγικά τα πράγματα. Ή και να είναι δεν δικαιολογούν την αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά του μεγαλύτερου μέρους των ψαλτών. Είπαμε, αν δεν σας κάνει παραιτηθείτε (μήν το κάνετε σαν τον Πολύδωρα που βλέπει το υπουργιλίκι σαν ποινή :lol: )
ilaros
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 25, 2007 5:00 am

Δημοσίευση από ilaros »

Οι ψάλτες είναι λογικό και δίκαιο να αμοίβονται. Γιατί να είναι οι μόνοι που να κουράζονται για την ενορία και να μην συμμετέχουν όλοι οι ενορίτες; Το υγιές θα ήταν να ξέρουν 5-10 ενορίτες βυζαντινή μουσική και να συμμετέχουν όλοι από λίγο στις ακολουθίες. Οι υπόλοιποι ενορίτες θα μπορούσαν να καθαρίζουν, να είναι επίτροποι κ.λπ. όλοι από λίγο. Εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την υγιή κατάσταση, αναγκαστικά θα πρέπει να έχουν κάποιο κίνητρο όσοι προσφέρουν στο ναό (ψάλτης, νεοκόρος). Γιατί οι ψάλτες να ξοδεύουν τόσο χρόνο στη ζωή τους για να μάθουν μουσική και να είναι αναγκασμένοι να ξυπνούν τόσο νωρίς για κάθε ακολουθία, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ενοριτών είναι τόσο νωθρή και αδιάφορη; Αν θέλει βέβαια κάποιος να προσφέρει αφιλοκερδώς καλό είναι να το κάνει. Αλλά οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να είμαστε τόσο αυστηροί και απαιτητικοί με τους ψάλτες τη στιγμή που πηγαίνουμε μόνο την Κυριακή στην εκκλησία, άντε και καμία καθημερινή, ρίχνουμε και κανένα κέρμα στο παγκάρι και αυτό ήταν όλο.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Μακεδονία

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Προς Χρήστο,

Το θεωρώ θρασύτητα και τζάμπα μαγκιά να μου λες άνετος

"Και μέσα σε όλα αυτά και οι ψάλτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να διεκδικούν "καμμιά δραχμή παραπάνω" ως άλλο ένα κακό συνδικάτο, από αυτά που μαστίζουν αυτόν τον τόπο.
Παιδιά αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τους "επαχθείς" όρους της σύμβασης παραιτηθείτε!"

Κρίνεις πολύ εύκολα και κάνεις πνεύμα του στυλ "ήμουν αριστερός ψάλτης και τα ξέρω απο μέσα". Και στο φινάλε εσύ που ήσουν ο αριστερός, συνιστάς εξαίρεση απο τους χρυσόδουλους ψάλτες; Αυτό θες να μας πεις;

Είμαι απο 10 χρονών στην Εκκλησία και απο 14 στα αναλόγια. Αυτό λοιπόν που αγαπώ, θα το εγκατέλειπα ως διορισμό αν είχα απο την δουλειά μου τα έσοδα εκείνα ώστε να μην δεσμεύομαι για 50 Κυριακές το χρόνο και να τρώω και την ρετσινιά τον κοσμοκαλόγερων και λαϊκοκομποσχοινάδων, "οι ψάλτες είναι έτσι" και "οι ψάλτες είναι αλλιώς".

Δεν έχεις ιδέα τι είναι έμμισθος ψάλτης και όχι εθελοντής, τι πειρασμό δέχεται και πως ότι κάνει το κάνει με ελάχιστο όφελος. Αν είχες έμμισθη εμπειρία σεβαστού χρόνου και δεν μιλάω για περιστασιακό πέρασμα και αμισθί(στον άμισθο συχνά η συμπεριφορά είναι άψογη), δεν νομίζω να τα έλεγες αυτά. Όσον αφορά γιατί το κάνουμε; Πέραν του λόγου που σου ανέφερα, στην περιφέρειά μου οι ψάλτες είναι λιγότεροι απο τα αναλόγια. Συνεπώς κάποιος πρέπει να κάνει το λειτούργημα αυτό. Και επειδή είναι γλύκα και όλο λεφτά και επιβράβευση, ξέρω διπλωματούχους εδώ, που δεν αναλαμβάνουν αναλόγιο αλλά και διορισμένους ψάλτες που παραιτούνται, γιατί τους κούρασε η όλη ιστορία.

Όσο για τις αποδοχές ας δούμε αν είναι πολλά ή λίγα.

1) Πληρωνόμαστε με το μήνα, γιατί δεν συμφέρει με την ημέρα. Βλέπεις τουλάχιστον οι υποχρεώσεις 5 μηνών, προσεγγίζουν τις μηνιαίες ημέρες εργασίας: Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Μάρτιος-Απρίλιος.

Μόνο για τις Κυριακές θα έπρεπε να λαμβάνει ο απλός ψάλτης και όχι ο πτυχιούχος ή ο διπλωματούχος ή ο έχων την χ προϋπηρεσία: 5 Ευρώ την ώραΧ3 ώρες(7:30-10:30)Χ4,5 Κυριακές κατα μέσο όρο τον μήνα, 10 Ευρώ ασφάλιστρα για κάθε ημέρα ψαλτικής Χ75% που είναι η προσαύξηση της Κυριακής. Το όλο σύνολο φτάνει περι τα 163 Ευρώ μόνο για την Κυριακή.

Άλλες 5 καθημερινές να σου βάλωΧ2 ώρες(7:30-9:30) + τα ασφάλιστρα 10 Ευρώ/ημέρα ήδη είμαστε στα 250 Ευρώ. Φυσικά όπως προαναφέραμε, υπάρχουν μήνες που οι φορές που λειτουργούμε είναι πολύ περισσότερες και φυσικά όλες οι δεσποτικές εορτές στις οποίες λειτουργούμε(και φυσικά δεν μπορούμε σαν άνθρωποι να φύγουμε), λογαριάζονται, κανονικά, ως ημέρες με προσαυξήσεις τουλάχιστον 100% για να μην ξεχνιόμαστε. Για κόμιστρα σε ταξί, βενζίνες, λεωφορεία, βιβλία, C.D., ούτε λόγος να γίνεται.

Για να μην τα πολυλογούμε, ο ανειδίκευτος ψάλτης θα έπρεπε να ξεκινάει απο τα 300 Ευρώ βασικό συν τις προσαυξήσεις χρόνων και πτυχίου, όπως δηλαδή αξιολογούνται ανάλογα οι ιερείς στην δική τους μισθοδοσία.
Αντ΄αυτού σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Επειδή ο μεγάλος αριθμός των ιερέων των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο οι επίσκοποι, ασκούν την σιμωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα ακούν οι ψάλτες για χάρι τους. Και εμένα δεν μου αρέσουν πολλές τακτικές τους, αλλά κάθε δραχμή που ο ψάλτης αμοίβεται την δικαιούται ως μη έχων τακτικό νόμιμο μισθό. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους.... που λαμβάνουν αμοιβές που δεν δικαιούνται και για τους οποίους δεν σας άκουσα ποτέ να τοποθετείστε και μίλαμε εδώ δικτυακά, γιατί μπροστά τους γάτες.....

Κωνσταντίνος
Dirfys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 933
Εγγραφή: Τετ Σεπ 28, 2005 5:00 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Dirfys »

εκτροχιαστηκε και αυτο το τρενο...
:( :( :( :( :( :( :( :( :(
20 € 50 Κυριακες..(αδεια παιζει?)
ενσημο?
τι αλλο απομεινε να μαθω????
Xpnstos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 276
Εγγραφή: Τετ Ιαν 24, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από Xpnstos »

konstantinoupolitis έγραψε:Προς Χρήστο,

Το θεωρώ θρασύτητα και τζάμπα μαγκιά να μου λες άνετος

"Και μέσα σε όλα αυτά και οι ψάλτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να διεκδικούν "καμμιά δραχμή παραπάνω" ως άλλο ένα κακό συνδικάτο, από αυτά που μαστίζουν αυτόν τον τόπο.
Παιδιά αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τους "επαχθείς" όρους της σύμβασης παραιτηθείτε!"

Κρίνεις πολύ εύκολα και κάνεις πνεύμα του στυλ "ήμουν αριστερός ψάλτης και τα ξέρω απο μέσα". Και στο φινάλε εσύ που ήσουν ο αριστερός, συνιστάς εξαίρεση απο τους χρυσόδουλους ψάλτες; Αυτό θες να μας πεις;
Είμαι πάντα άνετος όταν εκφράζω την άποψή μου. Δεν ξέρω γιατί το θεωρείς θρασύτητα, αλλά δεν με πειράζει κιόλας. Επειδή δε, πολλές φορές η άποψή μου δεν είναι η αναμενόμενη, αναλαμβάνω πάντα το κόστος που έχει. Και μερικές φορές τις έχω πληρώσει πολύ ακριβά τις απόψεις μου. Άρα δεν είμαι τζάμπα μάγκας, αλλά επί πληρωμή.
Το 1982 που διορίστηκα αριστερός ψάλτης, ήμουν φοιτητής. Έπαιρνα τότε 8.000 δρχ. το μήνα + άλλες επιπλέον 1.500 δρχ (κατά μέσο όρο και στο περίπου) το μήνα από τα μυστήρια στα οποία ως αριστερός ψάλτης παρευρισκόμουν (το 10% των χρημάτων που άφηναν στην εκκλησία οι κουμπάροι). Σύνολο 9.500 δρχ. περίπου. Από αυτά, πλήρωνα το μερίδιο του ενοικίου που μου αναλογούσε για το φοιτητικό δυάρι μας στα Εξάρχεια (7.000/2=3.500 δρχ) και μου απέμεναν και οι υπόλοιπες 6.000 δρχ. και έβγαζα τον μήνα. Και ήμουν μια χαρά και ευχαριστούσα και τον Θεό για αυτό. Δεν με πείραζε ούτε ο μισθός των παπάδων (αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τα χρήματα του ψάλτη βγαίνουν από τις εισπράξεις του Ναού), ούτε το ποσοστό που έπαιρναν από τα μυστήρια (νομίζω η δική τους αναλογία ήταν 30% άρα τους έβγαινε τον μήνα περίπου 4.500).
Αυτό το έκανα για 4 χρόνια μέχρι να πάω φαντάρος. Έκτοτε δεν έχω αναλάβει ψαλτήρι (για προσωπικούς λόγους ευθιξίας και αρχής) παρʼ όλες τις προτάσεις και παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά μου δεν ήταν πάντα ανθηρά. Στην εκκλησία είμαι και γώ από τα 8 μου και στο ψαλτήρι από τα 12. Και είμαι μέχρι τώρα (43) και θα είμαι επ όσον ζώ και αναπνέω (με την βοήθεια του Θεού), ως βοηθός αλλά και εξυπηρετώντας όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη (ασθένεια, ή έκτακτη απουσία, μνήμη Αγίου ή αγρυπνία) χωρίς ποτέ να πάρω χρήματα (παρʼ όλο που κατά καιρούς μου προτείνεται) για τέτοιες εξυπηρετήσεις. Δεν το κάνω (ούτε το λέω) για να παραστήσω τον «αδιάφθορο» αλλά γιατί προτιμώ να με «πληρώσει» ο Άγιος που πάω να ψάλλω.
Η λέξη χρυσόδουλος δεν είναι δική μου (δεν την χρησιμοποίησα πουθενά στο κείμενο) αλλά δική σου. Εγώ αν χρησιμοποιούσα κάποιο χαρακτηρισμό θα ήταν «κακομοίρης» και την λέω με την έννοια του πτωχο Πρόδρομου (και πάλι θα το τονίσω, αυτό ισχύει για ένα μεγάλο ποσοστό αλλά όχι για όλους).
konstantinoupolitis έγραψε: Όσο για τις αποδοχές ας δούμε αν είναι πολλά ή λίγα.

1) Πληρωνόμαστε με το μήνα, γιατί δεν συμφέρει με την ημέρα. Βλέπεις τουλάχιστον οι υποχρεώσεις 5 μηνών, προσεγγίζουν τις μηνιαίες ημέρες εργασίας: Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Μάρτιος-Απρίλιος.

Μόνο για τις Κυριακές θα έπρεπε να λαμβάνει ο απλός ψάλτης και όχι ο πτυχιούχος ή ο διπλωματούχος ή ο έχων την χ προϋπηρεσία: 5 Ευρώ την ώραΧ3 ώρες(7:30-10:30)Χ4,5 Κυριακές κατα μέσο όρο τον μήνα, 10 Ευρώ ασφάλιστρα για κάθε ημέρα ψαλτικής Χ75% που είναι η προσαύξηση της Κυριακής. Το όλο σύνολο φτάνει περι τα 163 Ευρώ μόνο για την Κυριακή.

Άλλες 5 καθημερινές να σου βάλωΧ2 ώρες(7:30-9:30) + τα ασφάλιστρα 10 Ευρώ/ημέρα ήδη είμαστε στα 250 Ευρώ. Φυσικά όπως προαναφέραμε, υπάρχουν μήνες που οι φορές που λειτουργούμε είναι πολύ περισσότερες και φυσικά όλες οι δεσποτικές εορτές στις οποίες λειτουργούμε(και φυσικά δεν μπορούμε σαν άνθρωποι να φύγουμε), λογαριάζονται, κανονικά, ως ημέρες με προσαυξήσεις τουλάχιστον 100% για να μην ξεχνιόμαστε. Για κόμιστρα σε ταξί, βενζίνες, λεωφορεία, βιβλία, C.D., ούτε λόγος να γίνεται.
Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν έγραφα «κακό συνδικάτο» :)
(μού άρεσε το 75% της προσαύξησης λόγω Κυριακής, όπως επίσης και το υπολογιζόμενο ασφάλιστρο!)

Και πάλι θα πώ ότι αυτά τα χρήματα βγαίνουν από τις εισπράξεις του Ναού, και όχι από το Δημόσιο ταμείο (άρα δεν είναι συγκρίσιμα με τους μισθούς των παπάδων – για τους οποίους μπορεί επίσης να διαφωνώ σε ορισμένα σημεία, αλλά αυτό θα το εκφράσω αν ανοιχτεί σχετικό θέμα). Και οι Ναοί έχουν και άλλα έξοδα, όπως επίσης και φιλανθρωπικό έργο να κάνουν.
Εν κατακλείδει αγαπητέ, η ανάλυση κόστους-οφέλους (cost – benefit analysis) είναι ένα επιστημονικό εργαλείο στην λήψη οικονομικών αποφάσεων (εγώ πιστεύω και στην λήψη προσωπικών πολλές φορές)
Και εσείς έχετε προφανώς κάνει την δική σας, από την οποία φαίνεται (αφού παραμένετε έμμισθος ιεροψάλτης) ότι το (όποιο) όφελος, υπερβαίνει το (όποιο) κόστος.
Ως εκ τούτου δεν δικαιούστε να παραπονιέστε.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Μακεδονία

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Προς dirfys: Όταν σχετίζεσαι με ένα θέμα να τοποθετείσαι. Εν προκειμένω είσαι εκτός και κάνεις υπεροπτική κριτική εκ του ασφαλούς. Δεν έχεις ιδέα τί θα πει να είσαι ψάλτης.

Προς xrhsto: Τα χρήματα που προσωπικά παίρνω, άν διάβασες το κείμενο είναι πολύ πιο λίγο απο το ελάχιστο που θα έπρεπε να παίρνει ο πρακτικός και χωρίς καμιά προϋπηρεσία. Εγώ ούτε πρακτικός είμαι ούτε χωρίς προϋπηρεσία.

Τα δεδουλευμένα είναι δεδουλευμένα και μου είναι αδιάφορος ο τρόπος πληρωμής. Και ως προς αυτό έχω μαζί μου και τον Απόστολο Παύλο. Πολύ δε περισσότερο δεν έχετε κανένα δικαίωμα να βάζετε σε ένα τσουβάλι όλη τη συντεχνία μας ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι της εκκλησιαστικής νομενκλατούρας.

Αντίθετα δεν μου είναι καθόλου αδιάφορη η σιμωνία που είναι κανόνας στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος, απο τα άνομα κέρδη της οποίας δεν έχει κανένα δικαίωμα η Εκκλησία και πολύ περισσότερο ο ιερέας.

Το αν δικαιούμαι να παραπονιέμαι ή όχι δεν θα μου το υποδείξεις εσύ.

Τους λόγους για τους οποίους είμαι διορισμένος αναγνώστης, τους προανέφερα.
Xpnstos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 276
Εγγραφή: Τετ Ιαν 24, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από Xpnstos »

Κύριε αν με την τελευταία σας παράγραφο εννοείτε ότι παραμένετε ψάλτης κάνοντας υπακοή στον πνευματικό σας, η εν πάσει περιπτωσει επειδή πιστεύετε ότι κάποιος πρέπει να το κάνει το λειτούργημα, τότε κάντε το ολοκληρωμένο το καλό και χωρίς γκρίνιες. Ιλαρόν γαρ δότην αγαπά ο Θεός.

Γράφετε επίσης:"Το αν δικαιούμαι να παραπονιέμαι ή όχι δεν θα μου το υποδείξεις εσύ."

Προς Θεού! Όχι. Αλλά έχω το δικαίωμα εφ' όσον παραπονιέστε δημόσια να γράψω την γνώμη μου.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Μακεδονία

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Συγνώμη για να καταλάβω: μιλάνε για το θέμα οι απ΄έξω και εγώ που είμαι καθ΄ύλην αρμόδιος και κατα συνέπεια με παίρνει άμεσα η μπάλα αφού όλοι οι σχεδόν όλοι οι ψάλτες μπαίνουν στο ίδιο τσούβάλι, δεν θα μιλήσω;
Δεν παραπονέθηκα δημόσια αλλά μας .......στόλισε ομαδικώς ο πρώτος συντάξας το δημοσίευμα. Εγώ απλώς απήντησα σχεδόν απολογούμενος.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”