Η φρασεολογία όλων μας σε χριστιανική συζήτηση!

Διάφορα ερωτήματα στον π. Αντώνιο.

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: p.Antonios @otenet.gr
Επικοινωνία:

Η φρασεολογία όλων μας σε χριστιανική συζήτηση!

Δημοσίευση από pAntonios »

Τελικά βλέπω ότι κάποιοι θέλουν να μιλήσουν για να μιλήσουν!

Είναι ψυχοθεραπευτικό άλλωστε να βγάζεις από μέσα σου όλα όσα βρίσκονται καταπιεσμένα.

Αλλά καλό θα είναι να τα διαβάζουμε μια φορά πριν πατήσουμε το κουμπάκι "δημοσίευση"!!!

Έπειτα θα σας παρακαλούσα σαν Συντονιστής να αποφεύγετε τις προσωπικές συζητήσεις διότι δημιουργούν παρεξηγήσεις και στην καλύτερη περίπτωση συσκοτίζουν το θέμα που χάνεται στην κυριολεξία μέσα σε έναν κυκεώνα άσχετων παρατηρήσεων, φωτογραφιών, σχολίων και ότι άλλο θέλετε.

Ας ηρεμήσουμε λοιπόν λίγο μετά την έξαψη του τελευταίου ντιμπέιτ για να ξεκουραστεί λίγο και ο σέβερ και επανερχόμαστε αν υπάρξει λόγος.

Για προσωπικά μηνύματα παρακαλώ στείλτε μου στη διεύθυνση που φαίνεται κάτω από το σκίτσο αριστερά.

Ας είναι βοήθεια και φωτισμός μας ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Ας τον επικαλούμαστε συχνά και εδώ, μιας και είχε αυτό το μοναδικό χάρισμα μήπως και πάρουμε κάτι από αυτή τη φώτιση...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4117
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Re: η φρασεολογία όλων μας σε χριστιανική συζήτηση!

Δημοσίευση από filotas »

pAntonios έγραψε:Τελικά βλέπω ότι κάποιοι θέλουν να μιλήσουν για να μιλήσουν!

Είναι ψυχοθεραπευτικό άλλωστε να βγάζεις από μέσα σου όλα όσα βρίσκονται καταπιεσμένα.
Έχετε δίκιο Πάτερ, αλλά νομίζω ότι δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για εκτόνωση.

Ιδιαίτερα όταν η ταμπέλα γράφει: "Ιστοχώρος "Άγιον Όρος" Ερασιτεχνικό Αφιέρωμα στο Περιβόλι της Παναγίας".
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 25104
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Δημοσίευση από aposal »

Για εμάς τους λαϊκούς είναι πολύ επικίνδυνο να εκφράζουμε κρίσεις για τους κληρικούς. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Αρχιεπίσκοπό μας! Έχουν ακουσθεί πολλά για όσα έκανε ή δεν έκανε ο μακαριότατος (περίπτωση Βαβύλη, Ειρηναίου, Πάπα κλπ), αλλά ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν εκπρόσωπο του Θεού;
Και ήδη έχουν αρχίσει οι θεωρίες που «ερμηνεύουν» τις αιτίες της τόσο απίθανης αρρώστιάς του (απίθανη με την έννοια ότι πρώτη φορά αυτοί οι δύο καρκίνοι συνυπάρχουν στο ίδιο σώμα και μάλιστα χωρίς να δώσουν καμία προειδοποίηση, αφού ακόμη και οι καρκινικοί δείκτες του αίματός του ήσαν φυσιολογικοί)!
Επειδή πολλά γράφηκαν σε προηγούμενη σχετική ενότητα, τόσο για τον μακαριότατο, όσο και για την τοποθέτηση του πατέρα Αντωνίου, έχω να παραθέσω μόνο τις κουβέντες του Γέροντα Παϊσίου, από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» του ιερομόναχου Χριστόδουλου του Αγιορείτη :

Ρώτησε κάποιος τον Γέροντα για το θέμα της φιλονικίας των τριών ιεραρχών με τον αρχιεπίσκοπο, ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.
Ο Γέροντας ενοχλημένος κάπως από την ερώτηση αυτή είπε : «Ακούτε βρε παιδιά, δεν είμαστε όλοι για όλες τις δουλειές. Ο καθένας πρέπει να κοιτάει την δουλειά του και να μην ανακατεύεται εκεί που δεν πρέπει. Εμείς δεν πρέπει να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι, αλλά να εφαρμόζουμε την εντολή του Χριστού μας : «βλέπετε δε υμείς εαυτούς», για να μην ακούσουμε την επίπληξη : «τι δε βλέπεις το κάρφος το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου…».Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να κρίνουμε, γιατί είναι δουλειά του Θεού να βλέπει τι κάνουν οι αδελφοί μας και να τους κρίνει. Ο καλός Θεός μας ποτέ, μα ποτέ δεν παραχωρεί να μας βρει κάτι άσχημο αν προηγουμένως δεν έχει δει ότι μέσα από αυτό θα βγει κάτι καλό και θα ωφεληθεί η ψυχή μας. Γι’ αυτό να έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Θεός και τις αταξίες μας τις εκμεταλλεύεται για το καλό μας! Να έχετε εμπιστοσύνη σ’ Εκείνον και αφήστε τα όλα στα δικά Του χέρια και μην ασχολείστε.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Elladikos
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Σεπ 19, 2007 5:00 am

Δημοσίευση από Elladikos »

Με προβλημάτισε και μένα ιδιαίτέρως η συζήτηση στην οποία αναφερθήκατε π. Αντώνιε και μάλιστα ξενύχτησα να την διαβάσω ολόκληρη χθές βράδυ.
Τα συμπεράσματά μου πολλά.
Παρόλο που ξέρω ελάχιστους εδώ μέσα , από συμμετοχή σε άλλα φόρουμ, μου δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχουν προκατασκευασμένες αντιλήψεις για τα "κίνητρα" που υποτίθεται έχει ο άλλος όταν γράφει και υποστηρίζει την γνώμη του.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μια διαφορετική κουλτούρα μέσα από την οποία "ενηλικιωθήκαμε" όλοι μας μέσα στην Εκκλησία.
Εγώ θα ασχοληθώ μόνο με μια μερίδα χριστιανών.
Κάποιοι γνώρισαν την Εκκλησία ή τον Θεό αν προτιμάτε, μόνο της μιας πλευράς , αυτήν της αγαπητικής και της συγχωρητικής.
Τους είναι αδιανόητη κάθε σκέψη κριτικής ή και κρίσης γιατί έχουν φτάσει να πιστεύουν (έτσι γαλουχήθηκαν) ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην εντολή της Αγάπης. Γι αυτούς η υπακοή και η ταπεινοφροσύνη είναι το Α και το Ω λές και δεν μπορεί να υπάρξει μια μέση και βασιλική οδός που να συνδυάζει όλα τα παραπάνω.
Οι Πατέρες της ερήμου που γνωρίζουμε απο τα γεροντικά θέτουν υπεράνω όλων των αρετών την ΔΙΑΚΡΙΣΗ.
Ανευ διάκρισης τόσο η αγάπη όσο και η υπακοή είναι άχρηστες.
Αν σκεφτούμε μόνο ότι οι δεκάδες αιρέσεις που ταλάνισαν την Εκκλησία απο την αρχή ξεκίνησαν εκ των έσω , δηλαδή απο δικούς Της επισκόπους και Πατριάρχες, έτσι και αντιμετωπίζονταν με την προτεινόμενη από πολλούς έλλειψη κριτικής προς τα πρόσωπα εκείνα, τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία θα είχε προ πολλού μετασχημαστιστεί σε μια απο τις τόσες και τόσες αιρετικές "εκκλησίες".

Όπως πολύ σωστά ανέφερε καποιος (ειλικρινά δεν θυμάμαι με τόσα που διάβασα) υπεράνω των προσώπων τίθεται το καλό της Εκκλησίας.
Και δεν νομίζω ο π. Αντώνιος να ξεκίνησε την κριτική προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τώρα που είναι θεωρητικά "πεσμένος". Μου δίνει την εντύπωση ότι από παλαιότερα είχε διαπιστώσει τα σφάλματα εκείνου και θα τα είχε επισημάνει δημοσίως.

Εγώ όμως πιστεύω ακράδαντα και με την όποια πείρα έχω επί του θέματος , ότι όσοι αντιδρούν τόσο σθεναρά στην κριτική επί του κ. Χριστόδουλου , θα αντιδρούσαν ούτως ή άλλως και εάν ακόμη εκείνος ήταν όρθιος και υγιής. Αυτό συμβαίνει είτε διότι δεν γνωρίζουν ότι οι κινήσεις του ως τώρα τον αναδεικνύουν ως επίσκοπο Οικουμενιστικών φρονημάτων είτε διότι δεν έχουν πειστεί ότι Οικουμενιστικά φρονήματα = αιρετικά φρονήματα.

Ας κάνουμε μία δοκιμή για να πειστούμε όλοι μας.
Βάζω εδώ παρακάτω μια φωτογραφία η οποία αναδεικνύει ξεκάθαρα τον υγιή (εύχομαι να παραμείνει έτσι και να μετανοήσει) Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να συμπροσεύχεται ενώπιον ενός ξοάνου ή τοτέμ ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το , που συμβολίζει την Μητέρα Γή , μαζί με όλους τους ηγέτες των δαιμονοθρησκειών του κόσμου (βουδιστές, ινδουιστές, μουσουλμάνους , εβραίους και φυσικά παπικούς και προτεστάντες) υπέρ της βελτιώσεως του κλίματος του πλανήτη.

http://a.abcnews.com/images/Technology/ ... 07_ssh.jpg


Με δεδομένες τις παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου και των προκατόχων του ότι "όλοι προσεύχονται στον ίδιο Θεό" ή ο καθένας στον Θεό του θάθελα νάξερα τι μήνυμα περνάει ο Πατριάρχης με τέτοιες ενέργειες τόσο στους Ορθοδόξους όσο και στους αλλόπιστους , υπέρ των οποίων ο Χριστός ήρθε και έχυσε το Τίμιο Αίμα Του.
Κάποιος ανέφερε ότι τον εκνευρίζουν εκείνοι που έχουν μακριά κομποσχοίνια και κάνουν σταυρούς και μεγάλες μετάνοιες δημοσίως. Είπε ότι θα προτιμούσε να γίνονταν "κατ ιδίαν".
Αλήθεια τον ενοχλεί εξίσου όταν δημόσια και όχι κατ' ιδίαν οι ιεράρχες μας συμπροσεύχονται και κοινωνούν με τους ακοινωνήτους και με τους αιρετικούς για το καλό του πλανήτη μας;
strumfi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 614
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 12, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Ελένη@Αττική

Δημοσίευση από strumfi »

Elladikos έγραψε:Κάποιος ανέφερε ότι τον εκνευρίζουν εκείνοι που έχουν μακριά κομποσχοίνια και κάνουν σταυρούς και μεγάλες μετάνοιες δημοσίως. Είπε ότι θα προτιμούσε να γίνονταν "κατ ιδίαν".
Αλήθεια τον ενοχλεί εξίσου όταν δημόσια και όχι κατ' ιδίαν οι ιεράρχες μας συμπροσεύχονται και κοινωνούν με τους ακοινωνήτους και με τους αιρετικούς για το καλό του πλανήτη μας;
Με ενοχλεί οτιδήποτε γίνεται για το θεαθήναι, είτε αυτό είναι μετάνοια στρωτή είτε προσευχή είτε ελεημοσύνη.
Οκ?
Carlos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 289
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 28, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από Carlos »

NIKOSZ έγραψε:Σ'ολα τα θεματα η με τον πατριαρχη θα ασχολουμαστε
ειτε με τον αρχιεπισκοπο !

ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ !!! ΕΛΕΟΣ
Πέστα βρε Νίκο μπας και ακούσει κανένας!!!!!!!!!!
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 14, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Ηλίας @ Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση από stratos »

Elladikos έγραψε: Αλήθεια τον ενοχλεί εξίσου όταν δημόσια και όχι κατ' ιδίαν οι ιεράρχες μας συμπροσεύχονται και κοινωνούν με τους ακοινωνήτους και με τους αιρετικούς για το καλό του πλανήτη μας;
Ναί εμενα με ενοχλει.
Αλλα με ενοχλει η μαλλον με παραξενευει γιατι μερικοι νυχτα μερα ασχολουνται με αυτο και μονο το θεμα.
Απο τον Αρχιεπισκοπο η τον Πατριαρχη εξαρταται η σωτηρια τους;
Ειναι ετοιμοι για την αναχωρηση τους απ αυτη τη ζωη και το μονο που τους εμεινε ειναι να ξηλωσουν αυτους;
Επηρεαζει την μετανοια τους ο εκαστοτε Πατριαρχης η Αρχιεπισκοπος;
Τους εμποδιζει να πηγαινουν εκκλησια και να μετεχουν στα Μυστηρια;


Απο τα πολλα κειμενα που διασωθηκαν απο φωτισμενους γεροντες οπως ο π Παισιος, π πορφυριος , π Ιακωβος Τσαλικης θα βρουμε 1-2 το πολυ αναφορες σε αυτα τα θεματα .
Και φυσικα με τροπο που δεν εχει καμια σχεση με την σημερινη κριτικη ορισμενων
Το μεγαλυτερο μερος τους ειναι για θεματα που βοηθουν τον απλο πιστο να γνωρισει τον Κυριο,να βαλει αρχη σε μετανοια και τελικα να σωσει την ψυχη του
Τωρα μονο αυτο δεν βλεπουμε
Κριση και δωστου κριση ... και πνευματικες συμβουλες ΜΗΔΕΝ.
Δεν μπορω να καταλαβω δηλαδη
Αισθανονται οτι ο Κυριος τους στελνει για τον ρολο αυτο;
Θελουν να αντικαταστησουν μια Συνοδο;
Η εχουν Θειο φωτισμο και βλεπουν οτι αυτο εχουμε αναγκη για την ψυχη μας;
Πως να το κανουμε δηλαδη;
Δεν κανει ο καθε ενας μας για για αυτα τα πραγματα
Ετσι δεν γραφει το Ευαγγελιο;
Αλλους εθεσε για τον Α σκοπο ο Κυριος και αλλον για τον Β
Εικόνα
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

Καλή Σαρακοστή
Elladikos
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Τετ Σεπ 19, 2007 5:00 am

Δημοσίευση από Elladikos »

strumfi έγραψε:
Με ενοχλεί οτιδήποτε γίνεται για το θεαθήναι, είτε αυτό είναι μετάνοια στρωτή είτε προσευχή είτε ελεημοσύνη.
Οκ?
Oχι οκ.
Εσύ δηλαδή που διερύγνυες τα ιμάτιά σου για την υποτίθεται κακόπιστη και εκτός χρόνου κριτική στον Αρχιεπ. Χριστόδουλο , δεν αντιλαμβάνεσαι ότι κρίνεις τους συνανθρώπους σου ;;
Eίσαι δηλαδή γνώστης των κρυφίων της ψυχής εκείνου που κάνει μεγάλες μετάνοιες ή ελεημοσύνες και γνωρίζεις ότι το κάνει από επίδειξη;
Aχ αδελφέ μεγάλο πράγμα η διάκριση ...
strumfi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 614
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 12, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Ελένη@Αττική

Δημοσίευση από strumfi »

Elladikos έγραψε: Oχι οκ.
Εσύ δηλαδή που διερύγνυες τα ιμάτιά σου για την υποτίθεται κακόπιστη και εκτός χρόνου κριτική στον Αρχιεπ. Χριστόδουλο , δεν αντιλαμβάνεσαι ότι κρίνεις τους συνανθρώπους σου ;;
Eίσαι δηλαδή γνώστης των κρυφίων της ψυχής εκείνου που κάνει μεγάλες μετάνοιες ή ελεημοσύνες και γνωρίζεις ότι το κάνει από επίδειξη;
Aχ αδελφέ μεγάλο πράγμα η διάκριση ...
Ασφαλώς και αντιλαμβάνομαι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση άσκησα κριτική. Σε ενόχλησε η δική μου κριτική, δηλαδή, αλλά του ιερέα απέναντι στον ετοιμοθάνατο ιερέα δεν σε χάλασε...
Γνώστης των κρυφίων της ψυχής κανενός δεν είμαι (ούτε και της δικής μου), απλώς μερικές φορές τυχαίνει να αντιλαμβάνομαι τα αυτονόητα.
Ευλόγησον!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα ερωτήματα στον π. Αντώνιο.”