Παναγία η Εσφαγμένη

Οτι έχει σχέση με την Αγιογραφία και τους Αγιογράφους.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
g_aggelos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1474
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Άγγελος @ Αθήνα
Επικοινωνία:

Παναγία η Εσφαγμένη

Δημοσίευση από g_aggelos »

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΣΦΑΓΜΕΝΗ

Εικόνα

Κάποτε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους υπήρχε ένας διάκονος που ασκούσε τα καθήκοντα του εκκλησιάρχου και ήταν οξύθυμος, αμελής και ανυπάκουος. Μία φορά επειδή καθυστέρησε να πάει στην Τράπεζα και δεν βρήκε φαγητό, εκδήλωσε την οργή του στην εικόνα της Παναγίας, αφού εκτύπησε με ένα μαχαίρι στο πρόσωπο την εικόνα της Παναγίας. Τότε από την πληγή άρχισε να ρέει αίμα και να χλωμιάζει το πρόσωπο της Παναγίας. Από το γεγονός αυτό η εικόνα της Θεοτόκου ονομάστηκε «Παναγία η Εσφαγμένη».
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος g_aggelos την Σάβ Ιουν 11, 2005 10:52 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
g_aggelos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1474
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Άγγελος @ Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από g_aggelos »

Για την εικόνα αυτή διηγούνται ότι πληγώθηκε κάποτε από το μαχαίρι ενός δύστροπου ιεροδιακόνου και εκκλησιάρχη (επιμελητή της εκκλησίας, νεωκόρου), ο όποιος εξ αιτίας δήθεν του διακονήματός του έφθανε πάντοτε καθυστερημένος στην Τράπεζα. σε μια παρόμοια περίπτωση ο τραπεζάρης (υπεύθυνος της τραπεζαρίας) αγανακτισμένος αρνήθηκε να του δώση φαγητό. Οι ταραγμένοι και οργισμένοι λογισμοί του εκκλησιάρχη στράφηκαν εναντίον της Θεοτόκου, πού, ενώ αυτός την υπηρετούσε, αυτή δεν μεριμνούσε ούτε για την τροφή του. Από την πληγή αυτή ξεπετάχθηκε αίμα, το πρόσωπο της Παναγίας χλώμιασε, ενώ ο τολμητίας τυφλώθηκε και έπεσε κάτω φρενόληπτος από τον έλεγχο της συνειδήσεως, μένοντας στην κατάσταση αυτή τρία χρόνια. Τότε χάρις στις προσευχές του ηγουμένου και της αδελφότητας η Παναγία εμφανίστηκε στον ηγούμενο και ανήγγειλε την θεραπεία του.
Ό εέκκλησιάρχης πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σ' ένα στασίδι απέναντι από την εικόνα, θρηνώντας το φοβερό αμάρτημα του και πριν πεθάνη πήρε τη συγχώρηση από την ίδια την Παναγία, που του ανήγγειλε όμως, όπως προηγουμένως και στον ηγούμενο, ότι το βλάσφημο χέρι του θα υφίστατο παραδειγματική τιμωρία μετά θάνατον. Πράγματι μέχρι σήμερα φυλάσσεται άλειωτο και κατάμαυρο κοντά στην εικόνα, που είναι τοποθετημένη στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αγιογραφία”