Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1197
Εγγραφή: Τετ Ιουν 16, 2010 11:55 am

Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

Δείτε τι επέλεξαν ως άξιο για τα παιδιά μας θέμα σήμερα στις πανελλαδικές, προσέξτε τι θεωρεί ως γενική παραδεκτή άποψη, και τι θέλει να περάσει ως μήνυμα, ενώ προσπαθεί στην ουσία να παγιώσει υπό μορφήν πλύσης εγκεφάλου και τα δύο. Προσέξτε επίσης πως ανακατεύει για ευκολότερη κατάποση αλήθειες και ψεύδη.


ΚΕΙΜΕΝΟ

Τη ζωή στη Γη ο άνθρωπος ελάχιστα την σέβεται, η ζωή όμως σε άλλους κόσμους
διεγείρει το ενδιαφέρον και τη φαντασία του. Είναι άραγε περιέργεια, κατακτητική διάθεση ή απλώς ένα διανοητικό παιχνίδι; Ίσως όλα μαζί, ταυτόχρονα όμως κι ένα βαθύ αίσθημα μοναξιάς. Άλλωστε τη ζωή του εδώ ο άνθρωπος την έχει καταστήσει πιεστική και ανούσια. Περιμένει λοιπόν ένα χέρι βοηθείας και παρηγοριάς από τους πλανήτες και τα μακρινά άστρα. Ακόμη όμως και αν δεχθούμε με αισιοδοξία ότι η ζωή δεν ανθίζει μόνον στη Γη, αλλά ότι αφθονεί στο Σύμπαν, ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας ορθώνεται. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί –όσο και αν αντιτίθεται στις ενδόμυχες επιθυμίες μας– ότι με τη ζωή αυτή η επικοινωνία εμφανίζεται, για το ορατό τουλάχιστον μέλλον, ανέφικτη.
Με τη ζωή λοιπόν στο Σύμπαν είναι αδύνατο να επικοινωνήσουμε, η ζωή όμως γύρω μας ανθίζει. Η ζωή εδώ, σ’ έναν μικρό και πανέμορφο πλανήτη, ανέδειξε ύστερα από σιωπηλές διεργασίες που διήρκεσαν δισεκατομμύρια χρόνια μια θαυμαστή ποικιλία έμβιων όντων. Οι θάλασσες και τα δάση της Γης, τα βουνά και οι πεδιάδες της αποκαλύπτουν κάθε στιγμή τη γοητεία που κρύβουν τα χιλιάδες όμοια ή ανόμοια δημιουργήματα της εξελίξεως. Η ανεμώνη και το δελφίνι, ο αίλουρος αλλά και ο γυπαετός, τα ανθρώπινα όντα στις πολλαπλές φυλετικές τους παραλλαγές, είναι δίπλα μας, συμμέτοχα του ίδιου πλανήτη και του μέλλοντός του.
Αποκαλύπτεται όμως επίσης σε όλη του την τραγική αντίφαση ότι ο άνθρωπος, αυτή η περιούσια κορύφωση της εξελίξεως, έχει διπλή υπόσταση. Από τη μια είναι ικανός για μεγάλες πράξεις, έμαθε με την επιστημονική του γνώση να κατανοεί τον κόσμο αλλά και γέννησε αριστουργήματα στον λόγο και στην τέχνη. Από την άλλη, ο ίδιος ο άνθρωπος σφραγίζει την ιστορική πορεία του με πολέμους και αγριότητες, θεοποιεί τα υλικά αγαθά και συντηρεί την αδικία και τις ανισότητες. Ελάχιστα, τέλος, σέβεται τις πολλαπλές εκφράσεις της ζωής, ενώ η φύση και οι θάλασσες του πλανήτη είναι συχνά τα θύματα των συμφερόντων του. Η υπερφίαλη αυτή στάση του ανθρώπου έχει αλλοιώσει έτσι ένα θαυμαστό περιβάλλον, που
ωστόσο υπήρξε και το λίκνο της δικής του υπάρξεως.
Είναι λοιπόν καιρός να κατανοήσει ο άνθρωπος ότι η ζωή αλλού ίσως υπάρχει, αλλά η προσδοκία να την συναντήσει δεν θα πραγματωθεί εύκολα. Η ζωή όμως στη Γη ανθίζει ακόμα και τον περιμένει. Αν όσο είναι ακόμα καιρός τείνει το χέρι του προς τη ζωή αυτή, το φυτικό και ζωικό της θαύμα, τον Άλλο καιτους άλλους, ίσως αισθανθεί λίγο πιο άξιος έποικος της Γης.
Έτσι είναι σοφότερο να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για καλύτερη επικοινωνία, εδώ στη Γη. Το περίεργο ωστόσο είναι ότι, όσο η επικοινωνία αυτή πυκνώνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, τόσο η μοναξιά μας, η ανθρώπινη, μεγαλώνει και η αποξένωση κυριαρχεί. Φαίνεται ότι αυτό που απαιτείται είναι κάτι περισσότερο από την τεχνολογική έκρηξη της εποχής: απαιτείται βαθύτερη παιδεία και ουσιαστικότερες αξίες του πολιτισμού. Οι εφιάλτες, άλλωστε, από τα περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν, και η Γη δεν φαίνεται να αντέχει για καιρό ακόμα την αφροσύνη μας.
Σημασία επομένως δεν έχει να συναντηθούμε –αν ποτέ συναντηθούμε– στο πολύ μακρινό μέλλον με κάποια όμοια ή ανόμοια με μας δημιουργήματα της εξελίξεως. Το σπουδαίο θα ήταν να μπορούμε τότε να υπερηφανευθούμε, σε χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, ότι το ανθρώπινο είδος έχει κατακτήσει υψηλά επίπεδα ισότητας και αξιών, και ότι οι πόλεμοι έχουν εκλείψει και ότι η Γη, το λίκνο της ανθρώπινης ζωής, έχει επουλώσει τις πληγές στις θάλασσες, τα δάση ή την ατμόσφαιρά της, και είναι πάλι ένας πανέμορφος πλανήτης. Διάσπαρτα άλλωστε, εδώ ή εκεί, θα βρίσκονται πάντοτε τα επιτεύγματα των σπουδαίων πολιτισμών, που
αιώνες τώρα συνοδεύουν τη διαδρομή του ανθρώπου.
Η «εξωγήινη μοναξιά», λοιπόν, δεν φαίνεται ότι θα εγκαταλείψει εύκολα τον άνθρωπο. Η γήινή του ωστόσο μοναξιά, που είναι επικίνδυνη και πιο ανάλγητη, είναι μεγάλη ανάγκη να απαλυνθεί. Τότε θα αναδειχθεί η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, και η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής θα αποκτήσει άλλο περιεχόμενο και νόημα.


Γιώργος Γραμματικάκης, Ένας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2013. 2η
έκδοση (Διασκευή)
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.

Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5017
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 12:24 pm

Re: Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

μάλιστα... "μεγαλείο"

Είναι αυτό που λένε στα δικαστήρια... leading the witness...

Δεν προσπαθούν να παγιδεύσουν τις ψυχές τους στον τρόπο που αυτοί τα θέλουν να σκέφτονται; Τα οδηγούν στις απαντήσεις που αυτοί θέλουν να πορευτούν τα παιδιά... απαντήσεις που δεν βασίζονται σε ελεύθερη σκέψη που πηγάζει από Πίστη σε αυτά που έχουν μάθει από τη μικρή έστω εμπειρία τους με την Πίστη μας

Δεν είναι ένα είδος ρατσισμού... και prejudice... ενάντι μαθητών που η Πίστη τους δεν συμπεριλαμβάνει εξωγήινους και ανατολίτικες ιδεολογίες καρμικού χάους και της θεωρίας "πίστης" του Δαρβίνου...

Πως θα απαντήσει ένα παιδί που δεν είναι "Νταργουινιστής" αλλά πιστεύει στον Θεό ως δημιουργό του... ή ένα παιδί που έχει ακούσει από τον πατέρα του απαντήσεις από αγιασμένους γέροντες επί των θεμάτων... ιδού η ερώτηση...

Δεν είναι αυτό που υποβάλουν στους διαγωνιζόμενους προσβολή;Δεν υποβάλουν ψυχολογική πίεση έναντι των παιδιών που έχουν την Ορθή Πίστη που και οι τελευταίοι να ήταν σ΄ αυτόν το μίζερο όπως τον καταντήσαμε πλανήτη, ο Τριαδικός μας Θεός γεμίζει την ψυχή και τη ζωή τους ώστε να μη νιώθουν μοναξιά;

Αφού προσπαθούν με κάθε ανθρώπινα δυνατό τρόπο να μειώσουν τον πληθυσμό... τώρα θα στείλουν τα παιδιά και εκτός πλανήτη... κάνοντάς τα να νομίζουν ότι είναι δικό τους θέλημα και αναζήτηση.

Κάθε τους lead των "ακαδημαϊκών"... και μια πλάνη. Περαστικά μας!

Πως καταντήσαμε... σε τι ψυχολογική πίεση και σε τι απάνθρωπους "εκπαιδευτές" έχουμε παραδώσει τα παιδιά μας... Λυπάμαι για την κατάντια μας, ντρέπομαι που δώσαμε τις ψυχές των παιδιών μας στεγνά στους εραστές του μισόκαλου. Ο Κύριος και Σωτήρας μας ας μας ελεήσει, αυτό μπορούμε να το ζητήσουμε;


+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.

Άβαταρ μέλους
Georgios1
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Παρ Φεβ 01, 2013 12:07 am

Re: Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Δημοσίευση από Georgios1 »

ΜΙΧΣ έγραψε:
Πως καταντήσαμε... σε τι ψυχολογική πίεση και σε τι απάνθρωπους "εκπαιδευτές" έχουμε παραδώσει τα παιδιά μας... Λυπάμαι για την κατάντια μας, ντρέπομαι που δώσαμε τις ψυχές των παιδιών μας στεγνά στους εραστές του μισόκαλου. Ο Κύριος και Σωτήρας μας ας μας ελεήσει, αυτό μπορούμε να το ζητήσουμε;Ναί! Με την ευχή σας ξεκινάμε από σήμερα..
Εικόνα «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ, σώσον ημάς»

Άβαταρ μέλους
JohnyWest
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 84
Εγγραφή: Τρί Μάιος 15, 2007 8:00 am

Re: Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Δημοσίευση από JohnyWest »

Μ.Δ.Κ. έγραψε:Το περίεργο ωστόσο είναι ότι, όσο η επικοινωνία αυτή πυκνώνει με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, τόσο η μοναξιά μας, η ανθρώπινη, μεγαλώνει και η αποξένωση κυριαρχεί.
'Ένα από προβληματικά σημεία του κειμένου είναι και το παραπάνω, το οποίο αποτελεί αυθαίρετη γνώμη του Δασκαλάκη εφόσον δεν συνοδεύεται από σχετικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να προκαταλαμβάνει τα παιδιά σε μία ενδεχόμενα εσφαλμένη θέση.

Θα έπρεπε να ήταν περισσότερο προσεκτικοί στην επιλογή θέματος...

Άβαταρ μέλους
Georgios1
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Παρ Φεβ 01, 2013 12:07 am

Re: Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Δημοσίευση από Georgios1 »

το "φαινόμενο" νομίζω λέγεται "οικουμενισμός".
δυστυχώς η ευθύνη μας βαρύνει όλους..
Εικόνα «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ, σώσον ημάς»

GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1071
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2012 2:19 pm

Re: Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Δημοσίευση από GeorgiosM »

Ας είμαστε κοινωνικοί. Όχι μόνο με τους δηλωμένους πιστούς. Αλλά και με όλους όσους στρέφονται σε εμάς με αγάπη. Ειδικά όταν εχουν καλή συμπεριφορά απέναντί μας και εχουν πνευματική άγνοια, εκεί ας είμαστε 9,9 στις δέκα περιπτώσεις ακόμη πιο ανοικτόκαρδοι. Ας το λάβουμε ότι ίσως είναι θέλημα Θεού να έχουμε συναναστροφές αγάπης μαζί τους. Παντα σε συννενόηση με τον πνευματικό μας. Και αν δεν είναι ευλογημένο, ο Θεός θα μας το δείξει. Στην αρχή ίσως επέμβει και ο εχθρός να μας μπερδέψει, (εφόσον είναι ευλογημένο).

Πχ ενα συνηθισμένο σενάριο. Μετά το Πάσχα συναντιούνται 2 γνωστοί το πρωί. Ο ένας πολύ «της εκκλησίας». Ο άλλος "του καφενείου". Ο «της εκκλησίας» εστω και αν εχουν περάσει Χ ημέρες από το Πάσχα τον καλημερίζει φωναχτά καμαρωτά «Χριστός Ανέστη».
Μπορεί να πάει λοιπόν ο εχθρός να λέει στον ένα. «έτσι να τον καλημερίζεις, ώστε να κάνεις ομολογία πίστεως και να τον νουθετείς, να βρει τον σωστό δρόμο κάποτε. Ποτέ δεν πάει στην εκκλησία, μόνο στα ψέμματα, 2 φορές το χρόνο. Τυπικά».
Με αυτά λοιπόν η καρδιά του πιστού παγώνει. Αρρωσταίνει, παθαίνει ζημιά. Δεν θα προσευχηθεί για τον αδελφό του, ή θα προσευχηθεί ψυχρά, και θα απομακρυνθεί.
Στον άλλο πάει ο εχθρός και του λέει «νατα άρχισε πάλι…όλο κήρυγμα και υποδείξεις. Αν δεν πας κάθε Κυριακή εκκλησία δεν σώζεσαι, είσαι παλιάνθρωπος, δεν πιστεύεις, πότε θα εκλλησιάζεσαι συνέχεια επιτέλους, είναι απαραδεκτα αυτά που κάνεις, όλο αμαρτίες,κλπ»
Και έτσι παγώνει ο χαλαρός και απαντάει «να σαι καλά» ή «τί άλλο;».
Ετσι λοιπόν διαλύεται η αγάπη και τους κάνει και αντιπάλους.

Ενώ αν πει ο «της εκκλησίας». «Καλημέρα Κώστα! να σαι γερός και σιδερένιος και εσύ και τα παιδιά σου» κλπ κλπ,
και αν "υπερβεί" κατά καποιον τρόπο το τυπικό στοιχείο έρχεται αγάπη, σεβασμός και χαρά.
Και τελικα αυτά είναι προαπαιτούμενα.

Και αν κάνει έναν κόπο να τον βοηθήσει αύριο πχ σε ένα μικρό κουβάλημα ενός καναπέ, ο «χαλαρός πιστός» θα δώσει πολύ πιο μεγάλο σεβασμό και αγάπη, αρχικά απέναντι στο πρόσωπο του άλλου και ίσως κάποτε και στα πιστεύω του άλλου.
(φυσικά δεν είναι κ απόλυτο, διοτι ως ανθρωποι πολλες φορές δυστυχως φερόμαστε και αναίσθητα και αχάριστα κλπ.)

Άβαταρ μέλους
Georgios1
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Παρ Φεβ 01, 2013 12:07 am

Re: Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Δημοσίευση από Georgios1 »

GeorgiosM έγραψε:Ας είμαστε κοινωνικοί. Όχι μόνο με τους δηλωμένους πιστούς. Αλλά και με όλους όσους στρέφονται σε εμάς με αγάπη. Ειδικά όταν εχουν καλή συμπεριφορά απέναντί μας και εχουν πνευματική άγνοια, εκεί ας είμαστε 9,9 στις δέκα περιπτώσεις ακόμη πιο ανοικτόκαρδοι. Ας το λάβουμε ότι ίσως είναι θέλημα Θεού να έχουμε συναναστροφές αγάπης μαζί τους. Παντα σε συννενόηση με τον πνευματικό μας. Και αν δεν είναι ευλογημένο, ο Θεός θα μας το δείξει. Στην αρχή ίσως επέμβει και ο εχθρός να μας μπερδέψει, (εφόσον είναι ευλογημένο).

Πχ ενα συνηθισμένο σενάριο. Μετά το Πάσχα συναντιούνται 2 γνωστοί το πρωί. Ο ένας πολύ «της εκκλησίας». Ο άλλος "του καφενείου". Ο «της εκκλησίας» εστω και αν εχουν περάσει Χ ημέρες από το Πάσχα τον καλημερίζει φωναχτά καμαρωτά «Χριστός Ανέστη».
Μπορεί να πάει λοιπόν ο εχθρός να λέει στον ένα. «έτσι να τον καλημερίζεις, ώστε να κάνεις ομολογία πίστεως και να τον νουθετείς, να βρει τον σωστό δρόμο κάποτε. Ποτέ δεν πάει στην εκκλησία, μόνο στα ψέμματα, 2 φορές το χρόνο. Τυπικά».
Με αυτά λοιπόν η καρδιά του πιστού παγώνει. Αρρωσταίνει, παθαίνει ζημιά. Δεν θα προσευχηθεί για τον αδελφό του, ή θα προσευχηθεί ψυχρά, και θα απομακρυνθεί.
Στον άλλο πάει ο εχθρός και του λέει «νατα άρχισε πάλι…όλο κήρυγμα και υποδείξεις. Αν δεν πας κάθε Κυριακή εκκλησία δεν σώζεσαι, είσαι παλιάνθρωπος, δεν πιστεύεις, πότε θα εκλλησιάζεσαι συνέχεια επιτέλους, είναι απαραδεκτα αυτά που κάνεις, όλο αμαρτίες,κλπ»
Και έτσι παγώνει ο χαλαρός και απαντάει «να σαι καλά» ή «τί άλλο;».
Ετσι λοιπόν διαλύεται η αγάπη και τους κάνει και αντιπάλους.

Ενώ αν πει ο «της εκκλησίας». «Καλημέρα Κώστα! να σαι γερός και σιδερένιος και εσύ και τα παιδιά σου» κλπ κλπ,
και αν "υπερβεί" κατά καποιον τρόπο το τυπικό στοιχείο έρχεται αγάπη, σεβασμός και χαρά.
Και τελικα αυτά είναι προαπαιτούμενα.

Και αν κάνει έναν κόπο να τον βοηθήσει αύριο πχ σε ένα μικρό κουβάλημα ενός καναπέ, ο «χαλαρός πιστός» θα δώσει πολύ πιο μεγάλο σεβασμό και αγάπη, αρχικά απέναντι στο πρόσωπο του άλλου και ίσως κάποτε και στα πιστεύω του άλλου.
(φυσικά δεν είναι κ απόλυτο, διοτι ως ανθρωποι πολλες φορές δυστυχως φερόμαστε και αναίσθητα και αχάριστα κλπ.)

νομίζω χαιρέτησε απλά όπως σου έρθει εκείνη τη στιγμή,
ή απάντησε απλά..
αν δεν σου βγαίνει άμεσα σχετική απάντηση σε κάτι
καλύτερα νομίζω να το αφήσεις, και να μην απαντήσεις.
γενικά όσο πιο φυσικά και απλά κινείται κάποιος
τόσο πιο αγαπητός γίνεται στο περιβάλον του.
ένα από τα στοιχεία που λείπουν από το σημερινό άνθρωπο
είναι απλότητα και η ειλικρίνεια .
Εικόνα «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ, σώσον ημάς»

GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1071
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2012 2:19 pm

Re: Σημερινό θέμα εκθέσεως στις πανελλαδικές.

Δημοσίευση από GeorgiosM »

φίλε, αδελφέ και συνονόματε Γιώργο πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου,
υποκλίνομαι! σε ευχαριστώ! :smile:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”