Περί της αξιοποίησης της "περιουσίας" της Εκκλησίας

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4066
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Περί της αξιοποίησης της "περιουσίας" της Εκκλησίας

Δημοσίευση από filotas »

Χάθηκαν στην… μετάφραση Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος – Απορία για την επιστολή Τσίπρα
16 Απρ, 2015 Σύνταξη: Ανδρέας Λουδάρος (orthodoxia.info)
Εικόνα

Την άμεση ενεργοποίηση «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο ο Πρωθυπουργός με επιστολή που σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως αποδέχεται την πρόταση του κ. Ιερώνυμου που την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάνει μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως απ’ όσα έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση σε κάποια από τα όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Μακαριότατε,
Χριστός Ανέστη. Σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας της οποίας το χαρμόσυνο μήνυμα Αγάπης αφορά όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη Σας σε τηλεοπτικό σταθμό το Μεγάλο Σάββατο και θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ σημαντική αναφορά Σας σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Σε μια συγκυρία που ασκείται για πολιτικούς λόγους πολύ μεγάλη πιστωτική πίεση στα δημόσια οικονομικά, πρωτοβουλίες σαν τη δική Σας μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά καθώς, όπως Εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η Πολιτεία έχει ανάγκη κάθε δυνατής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και τους ανθρώπους της τα τελευταία χρόνια.

Πέρα όμως από το άμεσο υλικό αποτέλεσμα, η πρωτοβουλία Σας έχει ταυτόχρονα θετικότατο αντίκτυπο στο φρόνημα όλων μας. Στέλνει μήνυμα γενικής συσπείρωσης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των προκλήσεων τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Δείχνει επίσης ότι το μεγάλο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η αλληλεγγύη, η έγνοια και η φροντίδα για τον άλλο, τον πλησίον. Φανερώνει, τέλος, ότι η Εκκλησία εισακούει τα κελεύσματα των καιρών και ανταποκρίνεται στα μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται από την παραπάνω αναφορά Σας θα ήθελα να Σας προτείνω την άμεση ενεργοποίηση της «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος» προκειμένου να εκκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασης Σας.

Με Σεβασμό και Τιμή
Ο Πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας"

Έκπληξη και απορία, αν όχι και ενόχληση έχει προκαλέσει στην Αρχιεπισκοπή η επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Αρχιεπίσκοπο σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Λίγες μόλις ώρες μετά την δημοσιοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο, πολλοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος άρχισαν να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει. Την ίδια στιγμή κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εξέφραζαν στο orthodoxia.info την απορία τους για την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού, που εκτός από το γεγονός ότι δημοσιοποίησε την επιστολή πριν τη λάβει ο Αρχιεπίσκοπος, δείχνει να μην έχει καταλάβει επί της ουσίας τι ακριβώς εννοούσε στην συνέντευξη του.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Αρχιεπισκοπής σημείωσαν στο orthodoxia.info πως «ή ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει ακριβώς τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου ή πηγαίνει ένα βήμα πίσω παραπέμποντας για συζήτηση στην επιτροπή ένα θέμα το οποίο είναι ήδη νόμος του κράτους».

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν έθεσε θέμα αξιοποίησης του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ του Δημοσίου, κάτι το οποίο δεν δύναται να κάνει ούτως ή άλλως χωρίς απόφαση της Ιεραρχίας, αλλά εννοούσε την ενεργοποίηση του πρόσφατου νόμου που ψήφισε η Βουλή επί ΥΠ.ΟΙΚ κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και όχι η Εκκλησία της Ελλάδος, σύστησαν από κοινού την «Eταιρεία Αξιοποίησης της Eκκλησιαστικής Aκίνητης Περιουσίας» το λεγόμενο και «εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ» για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής η οποία είχε «παγώσει» εξαιτίας διεκδικήσεων και άρνησης της διοίκησης να υλοποιήσει δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δικαίωναν την Αρχιεπισκοπή. Από την αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων της, Αρχιεπισκοπή και ελληνικό Δημόσιο που συμμετέχουν στην εταιρεία αυτή με ποσοστό 50% έκαστος, θα μοιράζονταν 50-50 τα όποια έσοδα προέκυπταν για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών.

Συγκεκριμένα στόχος του Αρχιεπισκόπου ήταν και παραμένει η αξιοποίηση σημαντικών εκτάσεων που κατέχει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην Βουλιαγμένη, οι οποίες σήμερα δεν αποδίδουν στην Εκκλησία κανένα έσοδο.

Το σκεπτικό της συμφωνίας αυτής ήταν εφόσον το συγκεκριμένο μοντέλο συνεργασίας απέδιδε, να ενταχθούν και άλλες Μητροπόλεις, εφόσον βεβαίως το ζητούσαν οι ίδιοι οι Μητροπολίτες.

Από τον προηγούμενο Αύγουστο που ψηφίστηκε ο νόμος στην Βουλή μέχρι σήμερα η εταιρεία αυτή δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση κάτι το οποίο έχει προβληματίσει τον Αρχιεπίσκοπο. «Αυτό εννοούσε στην συνέντευξη του ο Αρχιεπίσκοπος» επισημαίνουν συνεργάτες του, που τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία νέα πρόταση από πλευράς του κ. Ιερωνύμου. «Γιατί η Κυβέρνηση δεν βάζει όλες της τις δυνάμεις ώστε η εταιρεία να παράξει έργο» αναρωτήθηκε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου με τον οποίο επικοινώνησε το orthodoxia.info και ο οποίος σημείωσε πως όταν ο κ. Ιερώνυμος επιστρέψει στο γραφείο του θα διαβάσει την επιστολή του Πρωθυπουργού και θα απαντήσει αναλόγως.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (δικό μου):
Ο πρωθυπουργός βιάστηκε να αποκαλύψει ποιοι είναι οι κρυφοί του πόθοι για την εκκλησιαστική περιουσία, χωρίς καν να αναρωτηθεί, μια Εκκλησία χωρίς περιουσία πως θα επιτελέσει το πολύπλοκο κοινωνικό έργο που έχει αναλάβει υπό συνθήκες κρίσης. Μη σας ξεγελά η επικοινωνιακή προσέγγιση του πρωθυπουργού με την Εκκλησία, στην πραγματικότητα η απόψεις του για τα θέματα αυτά παραμένουν ίδιες, αλλά κι αν ακόμη οι προσωπικές του απόψεις έχουν βελτιωθεί, σίγουρα δεν έχουν βελτιωθεί αυτές των συνεργατών του. Οι εξελίξεις σύντομα θα ρίξουν τις μάσκες.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”