Ο βίος της Παναγίας

Διαβάσατε ένα καλό Ορθόδοξο Χριστιανικό βιβλίο; προτείνετε το και σε μας.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6424
Εγγραφή: Δευ Απρ 19, 2010 11:44 am
Τοποθεσία: Ευστάθιος-Λευκός Πύργος της Μακεδονίας.

Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από stathis73 »

Του Χαραλαμπου Δ. Βασιλοπουλου, Αρχιμανδριτου.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το ξερω αναγνώστα οτι αυτο που κάνω ειναι παρατολμο. Επιχειρώ να γραψω τον "βιον της Παναγιας" Αλλα ποιός θνητός μπορει να γραψη κατ αξίαν την ζωή της Θεοτόκου; Ποιός μπορεί να παρουσιάση την Παναγία, οπως αυτη ειναι;

Δεν το κανω απο ασεβεια. Καθε αλλο. Γραφω τον βίο Της απο αγάπη προς Αυτήν και ελπίζω να με βοηθήση.
Οντως ειναι παρατολμο!! Αρκει να σκεφθη κανεις οτι τησ Παναγιας ειναι ανυπέρβλητο το μεγαλείο και αφθαστη ή δόξα. Ποιά αλλη απόγονος της Ευας κατώρθωσε να Την πλησιάσηστην απροσμέτρητη δόξα;
Αυτη ειναι η "ευλογημένη εν γυναιξι", η τιμιωτέρα των Χερουβειμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των σεραφείμ". Ειναι η "αγιωτέρα πάντων των Αγγελων" και η Βασίλισσα των Ουρανών!

Η Θεοτόκος ειναι το σπουδαιότερο και Αγιώτερο πρόσωπο, που παρουσίασε η γή. Ποια αλλη ξεπέρασε στην αγιότητα όλους τους Αγίους, τους Προφήτας, τους Πατέρας, τους Ασκητας, τους Μαρτυρας, τους Αποστόλους; Ειπαν βεβαίως, μερικοι προτεστάντες τοι ο πρωτος μετα τον Εναν ( τον Χριστόν) ειναι ο Απόστολος Παυλος.

Οχι κάνουν λάθος.Πρωτη μετα τον Εναν ειναι η Παναγία, η αειπάρθενος Θεοτόκος. Αυτη ειναι, κατα τον Θεολόγο Γρηγόριο, η "μετα Θεόν, Θεός". Γι αυτό και δεν ονομάζεται απλως Αγία, αλλα Παναγία.

Η Αειπάρθενος κόρη ειναι γυνη, "εξ ης πηγάζει τα κρείττω". Διότι ειναι η Ευργέτης ολου του ανθρώπινου Γένους. Χάρις στην δική Της αρετή, επισκέφθη την γη ο Υψιστος Θεός και εσώθη ο κόσμος.Κανένας αλλος απόγονος της Ευας δεν ευργέτησε τόσο την ανθρωπότητα οσο η στοργικη Αυτη Μητερα του Θεού. Υπέφερε Αυτη και ταλαιπωρήθηκε για την σωτηρια ολόκληρου της ανθρωπότητος.
Αυτή ειναι και ευργέτις του κάθε του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού προσωπικα. Ποιός πιστός Ορθόδοξος δεν ωφελήθηκε απο την Θεοτόκο; Ποιός Χριστιανός στα βάσανα του δεν ετρεξε σε Αυτην και δεν βοηθήθηκε θαυματουργικα; Σ Αυτη δεν καταφευγουμε περισσότερο και παο την μητέρα μας; Στα βάσανα που μας κτυπούν, "Παναγιά μου"! δεν φωνάζουμε;
Παναγιά μου! φώναζει ο ναυτιλλόμενος μέσα στην αγριεμένη θάλασσα, οταν βλέπη απειλητικά τα πελώρια κύματα, ετοιμα να τον καταποντίσουν.
Παναγιά μου! φωνάζει η πονεμένη μάνα κοντα στο κρεββάτι του ψυχορραγούντος παιδιού της που το απήλπισαν οι γιατροί.
Παναγιά μου! ο στρατιώτης, οταν του ερχονται βροχή οι σφαίρες και κυκλωνεται απο τους εχθρούς και κινδυνευει να πιαστη αιχμάλωτος.
Παναγιά μου! το πεινασμένο ορφανό, που το θερίζει η πείνα και τρέμει απο το κρύο.
Πανγιά μου ! ο οικογενειάρχης, που δεν μπορει να θρεψη τα παιδια του.Παναγιά μου! έλεγε ο Ηράκλειος, οταν πολεμούσε εναντίον των Περσών και ελευθέρωνε τον Τιμιο Σταυρό.
"Παναγιά μου, βοήθα την Ελλαδα μας και τούτη τη φορά" παρακαλούσε ο Κολοκοτρώνης στον κίνδυνο του Δράμαλη, οταν εγκαταλείφθηκε μόνος του.
Παναγιά μου! παρακαλούσε και ο Κανάρης, οταν κρατούσε το δαυλί στο χέρι για να κ΄ψη την ναυαρχίδα των αλλοπίστων.
Πανγιά μου!φωνάζει η κόρη.Παναγια μου η παντρεμένη. Παναγία μου! η διαζευγμένη. Παναγία μου! ακούς παντού, απο καλύβες και μέγαρα, απο τρώγλες και ανακτορα, απο εργοστασια και ουρανοξύστες, απο χωριά και πόλεις, απο ερημικα ασκητήρια και πολυθόρυβα πολεμικα στρατόπεδα.

Και γιατί οχι; Ποια αλλη στον κόσμο μας συντρέχει τόσο, οσο η Παναγία;; Αυτη ειναι Μανα ολων μας.Γι αυτό και μεις Αυτην τιμούμε,Αυτην αγαπούμε. Ναούς και εξωκλήσια, Μονές και Λαυρες, προσκυνητάρια και Μητροπόλεις, σ Αυτήν τα αφιερώνουν οι ανθρωποι. Τα μεγαλοπρεπέστατα οικοδομήματα στο Ονομά Της τα κτίζουν. Οι Ναοί Της κοσμούν τις κεντρικώτερες πλατείες των μεγαλοπόλεων και τις καλλίτερες τοποθεσίες των εξοχών.
Εις Αυτην οι αγιογράφοι αφιερώνουν τις ωραιότερες βυζαντινές εικόνες και οι υμνογραφοι τα αριστουργήματα της εκκλησιαστικής υμνωδίας. Οι ψαλμωδοί καιοι συνθέτες δημιουργούν τις περιπαθέστερες και λυρικώτερες ψαλμωδίες τους, οι δε καλλιτέχνες συνθέτουν τα πλέον υπέροχα δημιουργήματα τους για την Αειπάρθενο.

Πέρασαν απο τον πλανήτη μας, αυτοκρατόρισσες δοξασμένες, καλλονές φημισμένες. Εμεσουράνησανπρος στιγμήν.
Εγινε πολύς θόρυβος γύρω απο το ονομά τους. Αλλα σε λίγο έπεσαν στη αφάνεια και ξεχάστηκαν δια παντός.
Ποιός τις ξέρει και ποιός τις ενθυμείται σήμερα; Κανείς! Την Παναγία ομως ποιός Την αγνοεί; Και ποιός πιστός δεν την επικαλείται;
Την ξέρουν οι γραμματισμένοι, την τιμούν και οι αγράμματοι. Την σκέπτονται οι τρανοί, την επικαλούνται καιοι " εν ανάγκαις" Φερτε μου σας παρακαλώ, ενα που να μην εχει ακούσει το Ονομά Της.
Θα βρης την Εικόνα Της παντού. Στο κάθε στο κάθε σπίτι, πιθανόν να μη βρης την φωτογραφία των γονέων τους, ισως να τρώνε χωρις λάδι το φαγητό απο την φτώχεια. Το καντηλι ομως της Παναγίας θα το βρήτε να καίη ακοίμητο. Γιατί;
Διοτι η Παναγία έζησε και ευργέτησε του πατέρες μας και εμάς. Και σήμερα ειναι κοντα μας και θα ειναι μέχρι της συντάλειας των αιώνων. Απειρα υπήρξαν και ειναι τα Θαύματα Της.
Και ομως τον βίο και τα θαυματα της Θεοτόκου ο πολύς κόσμος δεν τα γνωρίζει. Ειναι το Πρόσωπο, που τόσο αγαπούμε, αλλα και τόσο αγνοούμε!
Αι λοιπόν! Αυτός ειναι ο λογος, που μας έκανε να εκδώσωμεν τον "Βιον Της Παναγίας" και εν συνέχεια "Τα θαυματα Της".

Ειναι ανάγκη και υποχρέωσις να εχη ο κάθε Χριστιανός πλήρη τον βίο της Παναγίας και να γνωρίζη τι εκαμε Αυτη κατα την διαδρομή των αιώνων, για μας.
Ειμεθα βέβαιοι οτι το βιβλίοαυτό θα γίνη το προσφιλέστατο αναγνωσμα κάθε χριστιανικής ψυχής και οικογένειας. Θα μπή και θα βρίσκεται στο κάθε σπίτι. Εάν οι βίοι των αλλων Αγίων που εξεδώσαμε μεχρι τώρα, εκυκλοφόρησαν εντος ολίγων ετών εις δεκαδας χιλιάδας αντίτυπα, πιστευομεν οτι ο "Βίος της Παναγίας" θα κυκλοφορήση κατα εκαντοντάδες χιλιαδων.

Μια παρακληση ομως θερμή θα σου κάνουμε. Να το διαβάσης προσεκτικα ή μαλλον να το διαβάζης τακτικα, για να ξέρης, ωστε στα βάσανα σου να τρεχης στην Παναγία.
Να εισαι δε βέβαιος οτι οταν πιστευης και αγωνίζεσαι να ζης οπως θελει ο Θεός, θα εχεις την βοήθειά Της. Διότι ¨ουδεις προστρεχων επι Σοι, καησχυμένος απο Σου εκπορευεται , Αγνη Παρθένε Θεοτόκε, αλλ αιτειται την χάριν και λαμβάνει το δώρημα,προς το συμφέρον της αιτήσεως" λέγει το τροπάριο.
Προσπαθησε, εξ αλλου, να το διαδώσης και σε άλλους.
Προσπάθησε να συντελέσης και σύ, οσο μπορείς στη δόξα της Παναγίας με το να διαδοθή και γνωσθή "Ο Βιος Της"
Ειναι ανάγκη σημερα αδελφέ να το κανουμε αυτό, διότι σήμερα υβρίζουν την Παναγία μας πάρα πολλοι ανθρωποι χυδαιότατα. Οι δυστυχείς Την βλασφημούν διότι δεν γνωρίζουν πραγματικά πιια ειναι η Παναγία! Δωσε τους λοιπόν εσυ να διαβασουν το βιβλίο αυτό και να εισαι βέβαιος οτι θα σταματήσουν να την υβριζουν.
Εκτος ομως απο τους δυστυχείς αυτούς υπαρχουν και αλλοι χειρότεροι εχθροί και υβρισται Της. Ειναι οι αντίχριστοι αιρετικοί, που Την πολεμούν με λύσσα και μανία.
Ειναι οι Γιεχωβάδες, οι Προτεσταντες, οι Ευαγγελικοί και πλείστοι αλλοι. Σε δύομισυ χιλιάδες αιρέσεις ανήκουν αυτοί! Και τι βέβηλα και βλασφημα λόγια λέγουν κατα της Παναγίας μας.
Αι λοιπόν! Εις το βιβλίον αυτό ανατρέπονται, με επιχειρήματα ατράνταχτα, ολες οι συκοφαντίες τους κατα της Αειπάρθενου Μαρίας.Δίδεται η πραγματική ερμηνεία σε κεινα τα δυσκολονόητα χωρία του Ευαγγγελίου, τα οποία παρερμηνευουν οι αιρετικοί, για να στηρίξουν τις κακοδοξίες τους. Και γνωρίζει ο καθε Χριστιανος ποια ειναι η αληθεια και πώς εχουν τα πραγματα.
Δεν βλέπετε σήμερα τους Ιεχωβάδες, την Εβραϊκή αυτη προπαγάνδα, πως γυρίζουν απο σπίτι σε σπίτι και τι βρισιές λέγουν για την Παναγία μας; Αυτοί μολις πατήσουν μέσα στο σπίτι η πρώτη τους δουλεια ειναι να πεταξουν τις Εικονες της Παναγίας μας, να τις πατήσουν και να τις κάψουν.
Αι! λοιπόν Χριστιανέ μου, εμεις που αγαπάμε την Πανγία κα εχουμε δη τόσα θαυματα απο Αυτην, θα καθησουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Θα τους αφήσουμε ολους αυτούς να υβρίζουν την Παναγία μας; Και πως τοτε θα εχουμε πρόσωπο να ζητήσουμε την βοήθειά Της στα τόσα βασανα που θα μας παρουσιάζονται. Πώς θα μας προστατευση την ωρα του θανάτου μας απο τους πονηρούς δαίμονες; Πώς θα Της πούμε " και παρεσο μοι αει ως ελεήμων και συμπαθης και φιλάγαθος, εν με τω παρόντι βιω θερμη προστατις και βοηθός, τας των εναντίων εφόδους αποτειχίζουσα και προς σωτηρίαν καθοδηγούσα με και εν τω καιρω της εξόδου μου την αθλία μου ψυχήν περιέπουσα και τα σκοτεινας οψεις των πονηρών δαιμόνων πόρρω αυτης απελαυνουσα..."
Διάδοσε λοιπόν και σύ με οποιον τρόπο μπορείς και οσο πιο ευρύτερα δύνασαι, τον "Βιο Της Παναγιας." Τοτε οι ανθρωποι εκτος του οτι θα ωφεληθούν ανυπολόγιστα ψυχικά, θα μάθουν και θα μπορούν να αποστομώνουν και τους αιρετικούς.
Διαδίδοντας λοιπόν, τον " Βιο Της Παναγίας" θα εχης και συ την βοήθεια και την προστασία Της, εν καιρώ ανάγκης, Αμην.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.

Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5020
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 12:24 pm

Re: Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

+ ∞
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.

Άβαταρ μέλους
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 8:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από angieholi »

Εικόνα
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...

Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6424
Εγγραφή: Δευ Απρ 19, 2010 11:44 am
Τοποθεσία: Ευστάθιος-Λευκός Πύργος της Μακεδονίας.

Re: Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από stathis73 »

angieholi έγραψε:Εικόνα
Ναι αυτό ειναι Αγγελική. :8
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.

Άβαταρ μέλους
johnge
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 656
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 10:35 pm
Τοποθεσία: π. Πρόδρομος, Εύβοια

Re: Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από johnge »

Λόγια που μιλούν κατευθείαν στη καρδιά. Λόγια απλά και συνάμα τόσο δυνατά.

Ευχαριστούμε Στάθη!

Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6424
Εγγραφή: Δευ Απρ 19, 2010 11:44 am
Τοποθεσία: Ευστάθιος-Λευκός Πύργος της Μακεδονίας.

Re: Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από stathis73 »

johnge έγραψε:Λόγια που μιλούν κατευθείαν στη καρδιά. Λόγια απλά και συνάμα τόσο δυνατά.

Ευχαριστούμε Στάθη!
Οχι εμένα Γιάννη και συγγνώμη για τα όποια λαθάκια κατα την πληκτρολόγηση.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.

Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4273
Εγγραφή: Τρί Φεβ 12, 2008 9:00 am
Τοποθεσία: Νικαια

Re: Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ειναι ενα κλασσικο βιβλιο, αυτο και πολυ ωφελιμο.

Εαν θελετε, επισης εχω να προτεινω για οσους δεν το ξερουν,
το εξης παρακατω πολυ ωφελιμο και θεολογικοτατο βιβλιο
για τον βιο της Θεοτοκου Μητερας του Φωτος και ολων μας.

Ειναι το εκ παλαιου ιβηρικου χειρογραφου, εκδοθεν βιβλιο:

Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού:
Ο Βίος της υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας,
Ιερόν Κελλίον Αγίου Νικολάου "Μπουραζέρη",
Άγιον Όρος, 2010.

Παρτε το οσοι δεν το εχετε και θα με θυμηθειτε..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."

GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1071
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2012 2:19 pm

Re: Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από GeorgiosM »

ποιος λόγος να ειναι ικανος να μιλήσει επαρκώς για την Υπεραγία Θεοτόκο,
να περιγράψει τα αρρητα θαυμαστά??
πως να πούμε ότι η Θεοτόκος είχε 9 μηνες αδιαλειπτη ενωση με το δεύτερο Πρόσωπο
της Αγίας Τριάδας...κατα την εγκυμοσύνη της?
ποιος θνητός μπορει ως σκευος εκλογής να παραμένει 9 μήνες "ενσωματωμένος"
με Εκείνον?
και μετά τη γέννηση Του, μήπως τον παράτησε στιγμή?? μήπως πέθανε τόσο νεα
απο την υπερβολική άσκηση, απο το φάγωμα του υλικού της σώματος?

Οι άγιοι Απόστολοι έζησαν περιπου 3 χρονια (αν δεν κανω λάθος δίπλα Του),
και μετά θαυματούργησαν και έγιναν γνωστοι για τα θαυματα τους σε όλον τον κοσμο.

Η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία εζησε 33 χρόνια δίπλα Του,
που Τον διακονούσε απο την πρώτη στιγμή μέχρι τη Σταύρωση, ποσο υψηλότερα
απο τους Αποστόλους έφτασε?

και τί κοπους και μαρτύρια τραβηξε,όλα αυτά τα χρόνια, και τί υπέμεινε?

πώς ανέβηκε στο βάθρο κρατώντας τα Δευτερεία της Θεότητας?
όλα αυτά τα χρόνια της επιγειας ζωής της τί ασκηση είχε?
νομίζω η σκεψη μου ειναι πολύ φτωχή να συλλαβει!

Νομίζω ενας λόγος του γιατί δεν μας δοθηκαν αυτα τα στοιχεία,
είναι απο φόβο μήπως λατρευόταν κ εκείνη ως Θεός (!) απο ορισμένους.

βεβαια δεν ξέρω, ο νους μου δεν μπορει να κατανοήσει επαρκως.

Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4273
Εγγραφή: Τρί Φεβ 12, 2008 9:00 am
Τοποθεσία: Νικαια

Re: Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Υπαρχουν τα στοιχεια αυτα, στα λεγομενα αποκρυφα "Ευαγγελια",
την εκκλησιαστικη και εξω-εκκλησιαστικη αποκρυφη γραμματεια δηλαδη,
που δεν συμπεριελαβε η Εκκλησια μας, στον Κανονα των βιβλιων της Αγιας Γραφης,
για διαφορους λογους, οπως προσμιξης γνωστικων ιδεων, και αλλων μαρτυριων,
που δεν προσφερουν κατι στο σωτηριολογικο μυνημα των Κανονικων τεσσαρων Ευαγγελιων,
η δεν ειχαν κοινη μαρτυρια απο το σωμα της Εκκλησιας, και την Αποστολικη παραδοση.

Απο εκει αντλουν συνηθως οι συγγραφεις,
και απο την προφορικη παραδοση που περνα απο γενεα σε γενεα.

Υπαρχουν σημαντικα στοιχεια βιογραφικα, που βοηθουν τους συγγραφεις εκει μεσα.

Παντως η Εκκλησια γενικοτερα ποτε δεν μπηκε στον πειρασμο να λατρεψει την Θεοτοκο,
πλην ελαχιστων μεμονωμενων αιρετικων εξαιρεσεων.

Μαλλον το αντιθετο πηγε να γινει με πολλους αιρετικους
να αποσιωπουν και να υποβιβαζουν,
την κεφαλαιωδη-καθοριστικη συμβολη της Υπεραγιας Θεοτοκου,
στην σωτηρια του ανθρωπινου γενους εν Χριστω.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."

vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6146
Εγγραφή: Παρ Ιουν 19, 2009 3:19 pm

Re: Ο βίος της Παναγίας

Δημοσίευση από vasilisalt »

dionysisgr έγραψε:Ειναι ενα κλασσικο βιβλιο, αυτο και πολυ ωφελιμο.

Εαν θελετε, επισης εχω να προτεινω για οσους δεν το ξερουν,
το εξης παρακατω πολυ ωφελιμο και θεολογικοτατο βιβλιο
για τον βιο της Θεοτοκου Μητερας του Φωτος και ολων μας.

Ειναι το εκ παλαιου ιβηρικου χειρογραφου, εκδοθεν βιβλιο:

Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού:
Ο Βίος της υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας,
Ιερόν Κελλίον Αγίου Νικολάου "Μπουραζέρη",
Άγιον Όρος, 2010.

Παρτε το οσοι δεν το εχετε και θα με θυμηθειτε..
το βιβλίο εχει εξαντληθεί. Αν υπαρχει σε κάποιο βιβλιοπωλείο
θα παρακαλούσα τον αδερφό να μου το αγοράσει.
Ευχαριστώ εκ των προτερων

Απάντηση

Επιστροφή στο “Λέσχη Αναγνωστών - Βιβλιοπροτάσεις”