Η Κορεα της Ορθοδοξιας

Συζητήσεις περί της Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Η Κορεα της Ορθοδοξιας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Η Κορέα της Ορθοδοξίας

Εικόνα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ

Η Ορθοδοξία αριθμεί 104 χρόνια ιστορίας στην Κορέα, γεμάτα αγώνες ρώσων και ελλήνων ιεραποστόλων. Στις 20 Ιουνίου 2004 η Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπαγόμενη στη Μητρόπολη της Νέας Ζηλανδίας, αναβαθμίζεται σε μητρόπολη και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Σωτήριος γίνεται ο πρώτος μητροπολίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κορέας. Στον προαύλιο χώρο μάς υποδέχονται κορεάτες πιστοί και ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Αμβρόσιος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και με διδακτορική διατριβή στο Πρίνστον, ο οποίος εκτός από μέλος του κλήρου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χάνκουκ της Σεούλ, στο Τμήμα Ελληνικών και Βαλκανικών Γλωσσών. Αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στον καθεδρικό ναό, στο παρεκκλήσι του Αγίου Μαξίμου, αλλά και στο μουσείο που διατηρεί η Εκκλησία με πιστά αντίγραφα αγαλμάτων της αρχαιότητας, που έχουν δωρηθεί από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Μετά το τέλος της ξενάγησης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Σωτήριος μας υποδέχεται εγκάρδια στην ευρύχωρη αίθουσα, παρουσία του π. Δανιήλ Να, κορεάτη Πρωτοπρεσβύτερου της Εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου στο Ιντσόν, και της κυρίας Αθανασίας Κοντογιαννακοπούλου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού, που ήλθε από τις ΗΠΑ πριν από τέσσερα χρόνια για να βοηθήσει την ιεραποστολή.

Εικόνα

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Σωτήριος Τράμπας γεννήθηκε στην Αρτα το 1929. Τελειώνοντας το γυμνάσιο, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1951. Το 1960 έγινε αρχιμανδρίτης και από το 1965 ως το 1968 υπηρέτησε ως ιερέας στο ελληνικό στράτευμα. Το 1973 έγινε Πρωτοπρεσβύτερος στην εκκλησία της Αγίας Σκέπης Παπάγου. Δύο χρόνια αργότερα, πηγαίνει εθελοντικά στην Κορέα. «Είμαι 31 χρόνια στην Κορέα» ξεκινά τη συζήτησή μας. «Οταν ήρθα με σκοπό να βοηθήσω την Εκκλησία, υπολόγιζα να μείνω μόνο ένα-δύο χρόνια, μιας και η υγεία μου δεν ήταν πολύ καλή». Μένει όμως για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας. Το 1993 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον χρίζει Βοηθό Επίσκοπο στον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Διονύσιο, ενώ το 2000 ο δήμαρχος της Σεούλ τον ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη της πόλης. Το 2000 διοργανώθηκε και ο εορτασμός με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων Ορθοδοξίας στην Κορέα, όπου παραβρέθηκε και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς και μέλη του κλήρου από όλον τον κόσμο.

«Η Ιεραποστολή της Κορέας δημιουργήθηκε το 1900, με την άφιξη του ρώσου Αρχιμανδρίτη Χρύσανθου Σεχτκόφσκι, ο οποίος διαμόρφωσε στη Σεούλ έναν μικρό προσωρινό ναό αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο, σε μία αίθουσα σχολείου». Ο προσωρινός ναός λειτούργησε ως το 1967, και το 1968 αγοράστηκε ένας νέος χώρος για να στεγάσει τον ναό του Αγίου Νικολάου. Το 1904, με το ξέσπασμα του ρωσοϊαπωνικού πολέμου και τη νίκη των τελευταίων, οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δύο χρόνια αργότερα, ο ρώσος ιεραπόστολος Πάβελ Ιβανόφσκι έρχεται στην Κορέα, όπου εργάζεται για έξι χρόνια. Το έργο του συνεχίζεται και από άλλους ιερείς, αλλά η επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917-18 διακόπτει τις σχέσεις των δύο χωρών. Το 1921 το Πατριαρχείο της Μόσχας μεταβιβάζει τη μέριμνα του μοναδικού τότε ορόδοξου ναού στον Αρχιεπίσκοπο του Τόκιο.

Ο πόλεμος του 1950

Οι δυσκολίες συνεχίζονται και αργότερα, όταν με το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας το 1950, ο μοναδικός τότε κορεάτης ιερέας Αλεξέι Κιμ συλλαμβάνεται και εξαφανίζεται στη Βόρεια Κορέα. Το εκστρατευτικό σώμα που συμμετέχει από την Ελλάδα συνοδεύουν και ιερείς. Ο αρχιμανδρίτης Ανδρέας Χαλκιόπουλος φροντίζει να αποκαταστήσει τις ζημιές του ναού και να χειροτονηθεί ένας από τους κορεάτες πιστούς, ο π. Βόρις Μουν, τον Ιανουάριο του 1954. «Τον π. Βόρις συνάντησα όταν ήρθα στην Κορέα για πρώτη φορά, μετά από πρόσκλησή του, πριν από 31 χρόνια. Μετά τον θάνατό του θα παραμείνω ως το 1980 ο μόνος ορθόδοξος ιερέας στον μοναδικό ορθόδοξο ναό στην Κορέα και για όλη την Απω Ανατολή».

Εχοντας διακόψει κάθε σχέση με τη Ρωσία, η τοπική κοινότητα αποφασίζει στις 25 Δεκεμβρίου του 1955 να απευθυνθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αναλάβει την ποιμαντική μέριμνα της Κορέας. Παρ' όλη τη μεγάλη καταστροφή που είχε υποστεί με τα Σεπτεμβριανά εκείνη τη χρονιά, το Πατριαρχείο απαντάει θετικά και στέλνει εκπρόσωπό του. Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος καταφέρνει να επιστραφεί η εκκλησιαστική περιουσία της Κορέας που είχε δοθεί στον Αρχιεπίσκοπο του Τόκιο κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής. Ορίζεται Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κορέα, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση και διαφορά ώρας, που δυσχεραίνει την επικοινωνία.

Ο π. Βόρις παρέμενε ο μοναδικός ιερέας ώσπου ο π. Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέπτεται για ένα διάστημα την Κορέα. «Ο π. Χαλβατζάκης θα είναι η αφορμή για να λάβω ένα γράμμα» διηγείται ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος «από τον τότε πρόεδρο της εδώ Ορθοδόξου Κοινότητας Κώστα Κιμ, γιο του π. Αλεξέι Κιμ. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα και στην Αμερική, ο Κιμ επέστρεψε στην πατρίδα και με αφορμή τις γνωριμίες του στην Ελλάδα παρακάλεσε τον π. Χαλβατζάκη να τους βοηθήσει κάποιος από τους ιερείς». Ο π. Χαλβατζάκης τού έδωσε το γράμμα, μαζί με μια φωτογραφία από μικρά παιδιά, μπροστά στον ναό του Αγίου Νικολάου της Σεούλ. Αυτά τα δύο λειτουργούν καταλυτικά για να αποφασίσει να προσφέρει τη βοήθειά του και να πάει το 1975 στην Κορέα.

Οι πρώτες εκκλησίες

Ως επικεφαλής της ιεραποστολής στην Κορέα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Σωτήριος χτίζει εκκλησίες στις πόλεις Μπουσάν, Ιντσόν, Τζοντζού, Παλάγκ Ρι, Καπιούνγκ, Ιλσάν, αλλά και διοργανώνει ιεραποστολές στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία και στην Ινδία. Σήμερα υπάρχουν επτά ενοριακές εκκλησίες και έξι παρεκκλήσια, καθώς και το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο οποίο υπάγεται και η έδρα του Ιδρύματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τις αγιογραφίες στις εκκλησίες αυτές επιμελείται ο αγιογράφος καθηγητής κ. Σώζος Γιαννούδης, με μία ομάδα φοιτητών από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα για εργασίες. Ο κ. Γιαννούδης και η ομάδα του έχουν επιμεληθεί τις αγιογραφίες στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στη Σεούλ, στο παρεκκλήσι του Αγίου Μαξίμου, στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σεούλ, στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο παρεκκλήσι της Αναστάσεως και στον ναό της Αναστάσεως στο Μπουσάν.

Στην ερώτησή μου πώς η Ορθοδοξία συνδυάζεται με την κορεατική παράδοση και τον πολιτισμό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Σωτήριος εξηγεί ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών τραγουδιών της Κορέας με τα ινδονησιακά, αλλά και με τη βυζαντινή μουσική. «Υπάρχουν στοιχεία στην κορεατική παράδοση τα οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τα έχει στην πρακτική της επί αιώνες. Οι μετάνοιες είναι ένα από αυτά. Αλλά και άλλα έθιμα, όπως τα πρώτα γενέθλια του παιδιού, που είναι πολύ σημαντικό γεγονός και γιορτάζονται από τους Κορεάτες, ήταν αφορμή για να γίνει μια ειδική ακολουθία με ευχές. Προσπαθούμε να εκχριστιανίσουμε τα κορεατικά έθιμα που υπάρχουν. Για παράδειγμα, το ότι σέβονται πολύ τους νεκρούς και κάθε χρόνο έχουν μία εκδήλωση σεβασμού, η Ορθόδοξη Εκκλησία το έχει ενσωματώσει στο μνημόσυνο».

Τα τελευταία 30 χρόνια, μαζί με τον τοπικό κλήρο, τις κοινότητες και με την υποστήριξη των Ορθοδόξων Εκκλησιών του εξωτερικού, των ιεραποστολών, αλλά και των ιδιωτών, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. «Εχουμε επιμεληθεί 100 εκδόσεις στην κορεατική γλώσσα, πολλές από τις οποίες αφορούν τα λειτουργικά βιβλία και τους ύμνους, αλλά και ορθόδοξα βιβλία. Επίσης λειτουργούν κατηχητικό, νεανικές ομάδες, φιλανθρωπικοί σύλλογοι και πρόγραμμα υποτροφιών» μου αναφέρει. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων κ. Αμβρόσιος διδάσκει στο Τμήμα Ελληνικών και Βαλκανικών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο Χάνκ
ουκ της Σεούλ, στηρίζοντας το ακαδημαϊκό δυναμικό του τμήματος. Στο Μπουσάν ο π. Αλέξανδρος ανέλαβε την πρωτοβουλία να λειτουργήσει έναν παιδικό σταθμό για παιδιά φτωχών οικογενειών, ενώ παράλληλα υπάρχουν και κέντρα μέριμνας υπερηλίκων, όπως τα ΚΑΠΗ που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η Εκκλησία διοργανώνει τα Σάββατα μαθήματα διδασκαλίας αγγλικών σε παιδιά, «μιας και όνειρο των Κορεατών είναι να μάθουν αγγλικά»συμπληρώνει η κυρία Κοντογιαννακοπούλου, που είναι υπεύθυνη για τα μαθήματα. Ακόμη και φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά απόρων οικογενειών γίνονται, για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τους στο πανεπιστήμιο.

Οι ορθόδοξοι στην Κορέα αριθμούν περίπου τις 3.000. «Γίνεται συνεχής κατήχηση» μου εξηγεί ο Σεβασμιότατος «αλλά δεν έχουμε τους αριθμούς που σημειώνονται στην Αφρική. Εκεί μπορεί να βαφτίζονται 700 άτομα σε μία ημέρα.». Στην Κορέα το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι υψηλό. Αλλά και η διείσδυση της τεχνολογικής εξέλιξης στην καθημερινότητα. Ακόμη και από το Internet μαθαίνουν για την Ορθοδοξία, καθώς η χώρα έχει πολύ μεγάλο ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου.

Η συζήτησή μας καταλήγει με την ερώτησή μου που αφορά το όραμά του για το μέλλον. «Τα οράματα είναι πάντα μεγάλα» μου απαντά. «Οι δυνατότητές μας είναι όμως περιορισμένες, γιατί είμαστε πολύ μακριά από ορθόδοξες χώρες και η Κορέα είναι μια πολύ ακριβή χώρα πλέον. Για να δώσω όμως αισιοδοξία και στους νεότερους» συμπληρώνει «θα πω ότι στα 31 χρόνια που είμαι εδώ ποτέ δεν ματαιώθηκε κανένα σημαντικό έργο που χρειαζόταν. Πάντα βρισκόταν η λύση για να περατωθεί με έναν τρόπο θαυματουργικό».

* Μητροπολίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κορέας


Το ΒΗΜΑ, 03/09/2006
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Nikosz , ο σεβασμιωτατος Μητροπολιτης της Κορεας ηρθε την Κυριακη στην ενορια μου και μας εδειξε φωτογραφιες απο την ιεραποστολη του
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από pilotos »

Ο πρώτος ορθόδοξος ναός στη Βόρεια Κορέα άρχισε να λειτουργεί, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Μητροπολίτη Κορέας κ. Σωτηρίου και του βοηθού επισκόπου Ζήλων κ. Αμβροσίου. Την είδηση φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα "Το Βήμα" (από σχετική αναφορά στο περιοδικό "Πάντα τα Εθνη").

( http://newsportal.rnn.gr/?c=143&a=2198 )
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1281
Εγγραφή: Δευ Μάιος 08, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από pilotos »

Σήμερα θα παραθέσουμε αποσπάσματα από το ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ < ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ >, τεύχος 100, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2006 ( με τη συμβολική συνδρομή ετησίως εσωτερικού 5 ευρώ και 2,5 ευρώ για φοιτητές στην Ελλάδα, Κύπρος :5 κυπριακές λίρες, Ευρώπη :12 ευρώ, λοιπές χώρες :14 ευρώ ετησίως .το περιοδικό μπορείτε να προμηθεύεστε και από τα βιβλιοπωλεία της Αποστολικής Διακονίας στη τιμή του 1,25 ευρώ και να το μοιράζετε σε γνωστούς και συγγενείς, για τη διάδοση της Ιεραποστολικής ιδέας ανάμεσα στους Ορθοδόξους πιστούς )( http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_ma ... iodiko.htm )

Επιστολές-Εμβάσματα, "Πάντα τα Έθνη", Αποστολική Διακονία, Ιωαν. Γενναδίου 14, 11521 Αθήνα - τηλ 2107272345

Επίσης μπορείτε να κάνετε κατάθεση στο λογαρασιασμό της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ :146/558074-94 και αφού πάρετε την τραπεζική απόδειξη, τη στέλνετε στη παραπάνω διεύθυνση, και με τη υποσημείωση:για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην .......... .
Έτσι θα σας αποσταλεί απόδειξη για την εφορία, η οποία εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά σας,αρκεί να υπάρχουν και οι δύο αποδείξεις ( τράπεζας και Ορθόδοξου Ιεραποστολικού συλλόγου για ποσά άνω των 300 ευρώ )

σελίδα 3 - 4 περιοδικό ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΘΝΗ

Ορθόδοξος ναός στη Βόρεια Κορέα


Από την ίδρυσή της την ημέρα της Πεντηκοστής, την πορεία της Εκκλησίας μας συχνά καθορίζουν και κατευθύνουν ,ασύλληπτες από την ανθρώπινη λογική , ενέργειες του Αγίου Πνεύματος. Μια τέτοια Θεία επέμβαση φαίνεται ότι συνετελέσθη πρόσφατα στη μακρινή Άπω Ανατολή

Πρόκειτα για την ανέγερση Ορθόδοξου ναού προς τιμή της Αγίας Τριάδος στη Βόρειο Κορέα, σε ωραία περιοχήτης πρωτεύουσας της χώρας Pyungyang

Το απροσδόκητο αυτό γεγονός έγινε με απόφαση του Προέδρου της χώρας και δαπάνη του βορειοκορεατικού κράτους

Η σχετική απόφαση του Προέδρου Kim εκδηλώθηκε για πρώτη φορά προ τετραετίας, κατά την επίσκεψή του σε γειτονική περιοχή της Ρωσία, όπου τον εντυπωσίασαν οι Ορθόδοξοι ναοί.Και είχε πει:- Έναν Ορθόδοξο Ναό θα κτίσω και στη χώρα μου.

Στη συνέχεια ίδρυσε στη πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας μια 30μελή επιτροπή υπό την επωνυμία < ΟΡΟΔΟΞΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΣΟΣΟΝ = Βορείου Κορέας ) και της έδωσε εντολή να κτίσει το ναό.

Η επιτροπή, με προέδρο τον κ.Γιώργο So ήρθε σε επαφή με την Ορθόδοξη Μητρόπολη της Κορεάς στη Σεούλ και από τότε άρχισε η συνεργασία.Η πρώτη συνάντηση του Μητροπολίτη Κορέας κ. Σωτηρίου με την επιτροπή έγινε στο Kung Kang San ( όρος του χρυσού ποταμού )της Βόρειας Κορέας, τον Απρίλιο του 2004. Εκεί τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας και , κατόπιν αιτήματος της επιτροπής, η Μητρόπολη Κορέας έστειλε από τη Σεούλ ορισμένα υλικά για την ανέγερση του ναού, τα οποία δεν υπήρχαν στη Βόρειο Κορέα.

Η δεύτερη επισκεψη του Μητροπολίτη Σωτηρίου με τον γεν. αρχιερατικό επίτροπο π. Δανιήλ έγινε τον επόμενο χρόνο στη πόλη Nam Do όπου πήγαν με πλοίο, μεταφέροντας ένα αυτοκίνητο - γερανό, που είχε ζητήσει η επιτροπή της Βόρειας Κορέας, για να ολοκληρώσουν τις εργασίες στο ναό, στους τρούλους και το καμπαναριό.

Ο ναός ήταν έτοιμος τον Αύγουστο του 2005.Τότε έγιναν τα εγκαίνια.Λόγω ειδικών συνθηκών, που επικρατούσαν εκείνο το διάστημα στις σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας, δεν κατέστη δυνατό να παραστούν ο Μητροπολίτης και κληρικοί από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας την ημέρα των εγκαινίων ( 13 Αυγούστου ), αλλά προσεκλήθησαν αργότερα

Έτσι, η τρίτη επισκεψη ομάδας Ορθοδοξων από τη Νότια Κορέα στο ναό της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορεάς έγινε στις 14-17 Οκτωβρίου 2006. Την ομάδα αποτελούσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορεάς κ. Σωτήριος, οι π Δανιήλ Να, ο π. Αντώνιος Ου και ο π. Αλέξανδρος Χαν, καθώς και ο διάκονος Ησαίας Κιμ.

Στη Βόρεια Κορέα έγιναν δεκτοί με μεγάλη θερμότητα και χαρά.Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου τελέστηκε πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός και την επομένη, Κυριακή των Αφιων Πατέρων της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία στα κορεατικά.

Ο Ορθόδοξος αυτός ναός λειτουργεί κανονικά με δύο (2) Βορειοκορεάτες ιερείς. Εξυπηρετεί δε και τους ξένους Ορθοδόξους, μέλη πρεσβειών και λοιπών αντιπροσωπειών , που ζουν στη πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.Υπαρχει, λοιπόν, μία ωραία παρουσία Ορθοδοξίας

Ευχή, προσευχή ακι ελπίδα όλων : να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες αναπτύξης της Ορθόδοξης πίστης και ζωής και στο λαό της περιοχής αυτής της Άπω Ανατολής
Υπογραφή : Ε.Ι.

Υ.Γ Μακάρι τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων να αποκτούσαμε Ορθόδοξη Ιεραποστολική συνείδηση, με προσευχή και ταπείνωση πρωτίστως.Αυτό θα ενίσχυε την επέκταση του Χριστιανισμού πιο γρήγορα σε όλα τα έθνη. Όσοι προβληματίζομαστε με τους ανούσιους ( πολλές φορές ) διαχριστιανικούς και διαθρησκευτικούς διαλόγους, πρέπει να έχουμε τη ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ όλη μας τη ΖΩΗ στο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, ώστε τα έθνη να μην ακολουθούν ούτε το Βατικανό , ούτε κάποια από τις 23.000 άλλες χριστιανικές ομάδες. Απόρριψη διαλόγου σημαίνει ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ για την Ορθόδοξη πίστη. Δεν αρκεί να κρατήσουμε την Ορθοδοξία μας εμείς, και να την στερούμε από τους άλλους λαούς.Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή ( μέσω της προσευχής και της Μυστηριακής-λειτουργικής ζωής )είναι το πρώτιστο καθήκον κάθε τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή, είναι άνθρωπος χωρίς την ανάσα του !

Χρέος κάθε τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητρόπολης, ενορίας , μοναστηριού, χριστιανικής αδελφότητας είναι να βρει τρόπους σύγχρονους για να πλησιάσει τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την Εκκλησία ( για διάφορους λόγους ) Χρέος κάθε Ορθόδοξου πιστού ( κληρικού και λαϊκού ) είναι να ενημερώσει κάθε οικονομικό μετανάστη ή κάθε άνθρωπο από άλλα έθνη για την πλούσια Ορθόδοξη Θεολογία και Ζωή.Χρέος κάθε Ορθοδόξου είναι να ενισχύει την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ( κάθε μέρα, κάθε μήνα κλπ) με ηθική και υλική συμπαράσταση και ΚΥΡΙΩΣ με ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ υπέρ των Ορθοδόξων Ιεραποστολών , των κατηχουμένων και Ορθοδόξων πιστών σε όλο το κόσμο.Αλλά ας πάμε στη Μητρόπολη Καμερούν τώρα :

Τρεις νέες χειροτονίες στην Ιερά Μητρόπολη Καμερούν ( άνοιγμα της Ορθοδοξίας στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Γκαμπόν ) σελ 8-9

Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2006 παραμονή των Χριστουγέννων , την Κυραική 31 Δεκεμβρίου 2006 και την 1η Ιανουαρίου 2007, ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος χειροτόνησε κατά σειρά εις διακόνους τους αναγνώστες α ) Σιλουανό Μπαζού Περόλ β) Παύλο Gwodog Bayiha και γ) Βίκτωρα Etendi Lissom

Οι νέοι διάκονοι είναι έγγαμοι και οι μεν π. Σιλουανός και π. Βίκτωρ είναι σπουδαστές του Θεολογικού Σεμιναρίου Άγιος Μάρκος , ο δε Παύλος είναι καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο ίδιο σεμινάριο.

Με αυτές τις χειροτονίες , ουσιαστικά, προετοιμάζεται ένα ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ και η πρωταχική οργάνωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ της πνευματικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητρόπολης Καμερούν :ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΚΑΜΠΟΝ από όπου κατάογνται ο π. Σιλουανός και ο π. Βίκτωρ αντίστοιχα.

Η χειροτονίας του π. Παύλου σχετίζεται περισότεροι με την εσωτερική αναδιοργάνωση του Θεολογικού Σεμιναρίου, καθότι ο π. Παύλος είναι Διδάκτωρ της Θεολογίας και οι τρεις νέοι διάκονοι δικαρίνονται για το ήθος τους, την προσήλωσή τους στην Ορθόδοξη Παράδοση και τις σπουδές τους. Παραδείγματα της επί ΔΙΕΤΙΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ είναι οι ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΧΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στις δύο αυτές χώρες πυ δημιουργήθηκαν από το δικό τους ζήλο και τις δικές τους προσπάθειες

Υ.Γ Θεέ μου ! Ένας Ιερέας για κάθε μία χώρα ! Κι όμως ο Κύριος θα κάνει το θαύμα Του και εδώ, χωρίς πολλούς εργάτες, χωρίς μέσα, χωρίς υλική, ηθική,εκδοτική συμπαράσταση των Ορθοδόξων, που κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, ενώ ρωμαιοκαθολικοί, προτεστάντες, πεντηκοστιανοί , μορμόνοι, μάρτυρες της Σκοπιάς αλωνίζουν τον κόσμο με δεκάδες χιλιάδες Ιεραποστόλους...Και εμείς ως Ορθόδοξ
οι ΔΕΝ ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ...Αλλά μιλάμε για την Ορθή πίστη και την πνευματικότητα, κρατώντας τα αυτάρεσκα για τον εαυτούλη μας...Δεν κοκκινίζουμε από ΝΤΡΟΠΗ όταν ασχολούμαστε με ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ενδοεκκλησιαστικές διενέξεις, σύνορα και όρια μητροπόλεων, νομοθετήματα, προσφυγές σε δικαστήρια κλπ...

Ονειρεύομαι ένα μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα στην ΕΛΛΑΔΑ, έναν εθελοντικό Ορθόδοξο οργανισμό, που να μεταφράζει Ορθόδοξα βιβλία και περιοδικά και να τα στέλνει σε όλο το κόσμο. Ονειρεύομαι όλες οι Ορθόδοξες Μητροπόλεις να κάνουν σεμινάρια και να στέλνουν Ιεραποστόλους σε όλες τις ηπείρους , αλλά και να κάνουν Ορθόδοξη Κατήχηση και ενημέρωση μέσω ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ( όπου τα Ορθόδοξα κείμενα , δογματικά, αγιογραφικά, πατερικά , λειτουργικά να είναι μεταφρασμένα σε 200 και πλέον γλώσσες του κόσμου ), ονειρεύομαι να δω όλες τις ενορίες να κάνουν μαθήματα Ορθόδοξης κατήχησης σε υποψηφίους μελλονύμφους, γονείς, αλλά και μετανάστες ή ακόμα και τουρίστες σε τουριστικές περιοχές ή μοναστήρια, με προσφορές ξενόγλωσων Ορθόδοξων βιβλίων ΔΩΡΕΑΝ.Ονειρεύομαι μία Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου θα συνεργάζονται ομαλά όλοι, Μητροπολίτες, Ιερείς, Θεολόγοι, κατηχητές, κυκλάρχες, ενορίες,μοναστήρια, αδελφότητες , όπου θα υπάρχει ΕΝΟΤΗΤΑ και ο κάθενας θα επιτελεί το δικό του έργο ( νάναι όλα ευλογημένα ) ΧΩΡΙΣ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ ή ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ για τον τρόπο εργασίας του άλλου ή τον τρόπο βίωσης της Ορθόδοξης ζωής.

Αλλά ας συνεχίσω με το λόγο του Μητροπολίτη Καμερούν προς τους νέους διακόνους :

< Η τοπική μας Εκκλησία χαίρει σήμερα και ζωογονεί τις ελπίδες της με της είσοδό σας στον Ιεραποστολικό κλήρο της Μητρόπολής μας, διότι στον ζήλο σας και την ΑΓΑΠΗ σας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία εναποθέτει τις ελπίδες της για την προαγωγή του Ιεραποστολικού της έργου.

Έχετε εργαστεί με αυτοθυσία σαν κατηχητές , γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε και τις δυσκολίες, διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έγνωστη στις πατρίδες σας και όλοι στην αρχή σαν θερούσαν μέλη κάποιας σέκτας με πονηρούς σκοπούς.

Παρ΄όλα αυτά η ΠΙΣΤΗ, η επιμονή και η ΑΓΑΘΗ ΔΙΑΘΕΣΗ της καρδιάς σας νίκησε τις εαμφιβολίες των ανθρώπων και συγκροτήστε τις ΠΡΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΗΧΟΥΜΕΝΩΝ σε αυτές τις χώρες.

Η σταθερότητα αυτών των κατηχούμενων ομάδων, οι πολυάρθιμες επιστολές τους που καταφτάνουν καθημερινά στα χέρια μου, βεβαιώνουν την ποιότητα του έργου σας και οι διαρκείς εκκλήσεις τους για ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ακούγονται εδώ, στη πρωτοπόρο χώρα του Καμερού, σαν το αποκαλυπτικό όνειρι του Αποστόλου Παύλου , στην Τρωάδα και την έκκληση του Έλληνα Μακεδόνα :< Διαβάς εις Μακεδονίας βοήθησον ημίν > και τώρα :<b>.[/b]

Ήλθε, λοιπόν, ο καιρός να σπείρουμε τον λόγο του Θεού και σε αυτές τις χώρες. Ο Κύριος σας εμπιστεύεται σήμερα την διακονία των ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ του, και παράδειγμά σας θα είναι πάντα ο πρωτομάρτυρας και πρωτοδιάκονος Στέφανος

Αναλογιστείτε την πίστη του, την σταθερότητά του, την αγάπη του προς τον Λόγον του Θεού ( τον Ιησού Χριστό ) και τη μαρτυρία του που τον οδήγησε και στο μαρτύριο του.

Εσείς θα είστε το παράδειγμα των πρώτων Ορθοδόξων στις χώρες αυτές, ας είναι για πάντα το παράδειγμά σας μέσα στο πνεύμα της διακονίας και μαρτυρίας του πρωτομάστορα Στεφάνου

Μέσα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβετε και την χάρη της Ιερωσύνης και μαζί με ένα κλιμάκιο Ιερέων από την Μητρόπολη Καμερούν θα συγκροτήσετε δύο ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ αποστολικές ομάδες και θα αναχωρήσετε για τις όμορφες αλλά και δύσκολες πατρίδες σας για ΝΑ ΒΑΠΤΙΣΕΤΕ τους πρώτους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να οργανώσετε εκκλησιαστικά το κατά Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και κατά Γκαμπόν Εκκλησιαστικό Σώμα.

Στη πορεία σας θα ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΠΙΑΣΕΤΕ, έχετε όμως σταθερή ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ σας κάλεσε κοντά Του και θα δείτε τη Χάρη Του να σας σκεπάζει και να επιλύει τα διάφορα προβλήματα

Θα παλέψετε με την αρχαία </b>

Οι στιγμές των χειροτονιών συγκινητικές με όλο΄ν τον κόσμο γονατισμό να ψέλνει με σιγανή φωνή < Κύριε ελέησον >, που στις καρδιές μας σήμαινε :

< Κύριε ελέησε και ευλόγησε την σπορά του Λόγου Σου στη Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία...Κύριε ελέησον...Κύριε ελέησε , ευλόγησε τη σπορά του Λόγου Σου στη χώρα της Γκαμπόν, στο Τσάντ, σε όλες τις αφρικανικές και ασιατικές χώρες, σε όλα τα κράτη και τα νησιά του κόσμου...Αμήν. Αμήν. Γένοιτο! >
Υπογραφή : Ιερομόναχος Δοσίθεος Ξηροποταμινός

Υ.Γ δική μου : Θεέ μου , ελέησέ μας και βοήθησέ μας...Φώτισε όλους τους Ορθόδοξους να κατανοήσουν την αξία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.Η τελευταία σου λέξη ήταν το : Πορευθέντες πάντα τα έθνη , κηρύξατε, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.Εσύ, Κύριε μας, μπορείς να φωτίσεις ανθρώπους , να καλέσεις Ορθοδόξους στο έργο της Ιεραποστολής εντός και εκτός Ελλάδας. Εσύ, Κύριε μας, θα δώσεις φώτιση σε κληρικούς και λαϊκούς, ώστε με κατανυκτική προσευχή, να υλοποιήσουν το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ της Ιεραποστολής ( από Ορθόδοξη κατήχηση, βιβλία μέχρι σχολεία, κλινικές, συσσίτια, ορφανοτροφεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμούς, γεωτρήσεις νερού, αγροτοκαλλιέργειες και τεχνικές, θεολογικές σχολές-σεμινάρια κλπ)

Σε όλες τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές είναι υψωμένες μαζί η ελληνική μαζί με την τοπική σημαία. Είναι συγκινητικό να ακούς τους Ορθοδόξους να ψάλλουν ύμνους εκκλησιαστικούς στα αρχαία ελληνικά ή να μαθαίνουν αρχαία ελληνικά. Και εδώ στην Ελλάδα περιφρονούμε την Εκκλησία ή την πολεμάμε και απεχθανόμαστε τα αρχαία ελληνικά...

Ο Κύριος να ανοίξει τις καρδιές όλου του ελληνικού έθνους και να το οδηγήσει σε μετάνοια, προσευχή, ταπείνωση, μυστηριακή ζωή μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία,αλλά και συμπαράσταση στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή.Αμήν. Γένοιτο!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθόδοξη Ιεραποστολή”