Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Εδώ τοποθετήστε τις Ανακοινώσεις των Ιερών Μητροπόλεων σας

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Πέμ Οκτ 18, 2018 9:02 am

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018'' 11η ΗΜΕΡΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΥΧΩΝΑ

Εικόνα


Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Τύχωνα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους φιλοξένησε ο Ιερός Ναός μας, όπου λαμβάνουν χώρα οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018”. Ο Γέροντας ανέπτυξε το θέμα «Φιλοκαλία: Μία προσέγγιση του πνευματικού της πλούτου» με την παρουσία πλήθους πιστών.

Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ των άλλων: “Η φιλοκαλία έχει ερανισθεί για να υπηρετήσει μια συγκεκριμένη πτυχή της πνευματικής ζωής, όπως και όλα τα έργα και συγγράμματα των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων, χωρίς αυτό, ούτε στο ελάχιστο, να αφήνει να υπονοηθεί πρόθεση η διάθεση, υποτιμήσεως η περιφρονήσεως οποιασδήποτε άλλης πτυχής, διδασκαλίας η δόγματος της Εκκλησίας. Αντίθετα μάλιστα είναι προφανές, και διατρέχει όλα τα κείμενα της Φιλοκαλίας, η αμετακίνητη πεποίθηση, ότι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των όσων αναπτύσσονται και διδάσκονται στη Φιλοκαλία, αποτελεί η ολόψυχη παραδοχή της δογματικής και κανονικής τάξεως της Εκκλησίας. Γι’ αυτό κι’ όταν έλεγαν σε έναν αββά ότι ήταν αμαρτωλός το δεχόταν, όταν όμως του είπαν ότι είναι αιρετικός αντέδρασε με έντονη άρνηση”.

Σε άλλο σημείο τόνισε: “Αποτελεί τελείως αυθαίρετο συμπέρασμα και εφεύρημα, νομίζουμε, ο ισχυρισμός ότι η όποια εκδοτική επιτυχία της Φιλοκαλίας στη Δύση, οφείλεται στον ατομικισμό από τον οποίο διαπνέεται, και ο οποίος ικανοποιεί την ατομικιστικά διαπαιδαγωγημένη Δύση. Πραγματικό μνημείο αυθαίρετης ιδεοληψίας. Ο άνθρωπος της Δύσεως είναι και αυτός εικόνα πάντιμος του Πλάστου και Δημιουργού και παρ’ όλες τις ψυχικές κακώσεις που του επισώρευσε η Δυτική απόκλιση και διαστροφή κατανόηση του σωτηριώδους Ευαγγελικού κηρύγματος, όμως στα κατάβαθά της η ψυχή πολλών ανθρώπων της Δύσεως διψά την αλήθεια που στερείται• διαισθάνεται δε με το αλάνθαστο κριτήριο που έχει εμφυσήσει μαζί με την πνοή της ζωής ο Θεός στον άνθρωπο, που υπάρχει το αληθινό και γνήσιο και σωτήριο, και προστρέχει εναγωνίως για να ξεδιψάσει. Αυτό συμβαίνει κατά καιρούς εντονότερα και με διαφόρων ειδών εκδηλώσεις”.

Ο Γέροντας Τύχων ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: “Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, ότι η Φιλοκαλία και όλη η αγία Πατερική Παράδοση, ως γνήσια ερμηνεία και έμπρακτη εφαρμογή του Ευαγγελικού λόγου του Κυρίου Ιησού και Θεού, συνιστούν και αποτελούν την μόνη καταξιωτική, προοδευτική και σωτήρια κατεύθυνση του ανθρώπου μέσα στην ιστορική του διαδρομή. Ο εμπνεόμενος και οδηγούμενος από την ανακαινιστική και φωτιστική πανσθενουργό Χάρι του Παναγίου Πνεύματος, έχει τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται και να επικοινωνεί με τους άλλους με τιμητικό και φιλάδελφο τρόπο και να επιτελεί το οποιοδήποτε κοινωνικό έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. " Ότι χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν." (Ιωάνν. ιε , 5). Χωρίς τον σωτήρα Κύριο και Θεό δεν μπορεί πράγματι ο άνθρωπος να πράξει και να οικοδομήσει τίποτε σωστό και ολοκληρωμένο ούτε στην προσωπική του ζωή, ούτε στον κοινωνικό του βίο”.

Ακολούθησε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο κάτωθεν του Ιερού Ναού, στο οποίο ο Γέροντας απάντησε στα ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία του υπέβαλε το πολυπληθές ακροατήριο.

Η 11η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Αιμυαλών Δημητσάνης.
Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Ηλίας Σερασκέρης, Κωνσταντίνος Νιφόρος και ο Λαμπαδάριος κ. Κωνσταντίνος Τσέπας.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Πέμ Οκτ 18, 2018 9:05 am

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 - ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΩΡΑ 7:00 ΤΟ ΠΡΩΙ: Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία.

ΩΡΑ 6:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Ἑσπερινός – ἱερά Παράκληση τοῦ Ὁσίου Παταπίου καί τοῦ Ἁγίου Δημητρίου τοῦ Μυροβλύτου.

ΩΡΑ 7:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ: Ὁμιλία μέ θέμα: "Βιοτικές μέριμνες καί πνευματική ζωή. Μποροῦν ἄραγε μαζί;".
Ὁμιλητής: Ὁ Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), ἐφημέριος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Εἰρήνης Πύργου Μονοφατσίου Ἠρακλείου Κρήτης.
Ἡ ὁμιλία θά γίνει ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

ΩΡΑ 8:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ: Ἐνοριακό Ἀρχονταρίκι: Ὁ Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος) συζητᾶ μέ τό ἀκροατήριο γιά θέματα ὀρθοδόξου πνευματικότητος.
Ἡ συζήτηση θά γίνει στόν ἰσόγειο χῶρο, κάτωθεν τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

ΩΡΑ 9:30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ: Κατανυκτική ἱερά ἀγρυπνία. Λειτουργός καί ὁμιλητής ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Ἀγάπιος Δρίτσας, Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κορίνθου καί Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ Λουτρακίου.
Θά ψάλει ὁ βυζαντινός χορός μοναζουσῶν τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Παταπίου Λουτρακίου.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6069
Εγγραφή: Παρ Ιουν 19, 2009 3:19 pm

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από vasilisalt » Πέμ Οκτ 18, 2018 9:33 pm

Εξαιρετικός σήμερα π. Χαράλαμπος!

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Πέμ Οκτ 18, 2018 10:41 pm

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018'' 12η ΗΜΕΡΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΔΕΣΙΜΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


Εικόνα


Με συνεχώς αυξανόμενο πνευματικό ενδιαφέρον, πλήθος πιστών συμμετέχει στις ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις "ΔΗΜΗΤΡΙΑ", που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας.
Αν και οι εκδηλώσεις βρίσκονται στη 12η ημέρα, ο Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι με μεγάλη προσοχή άκουσαν την υπέροχη ομιλία που έκανε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Πύργου Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης.
Θέμα της ομιλίας του ήταν: "Βιοτικές μέριμνες και πνευματική ζωή. Μπορούν άραγε μαζί;".
Ο ομιλητής στο πρόλογο του αναφερόμενος στον Όσιο Θεοφάνη τον Έγκλειστο είπε: “Ο Όσιος Θεοφάνης λέει, ότι χωρίς ασχολίες και βιοτικές μέριμνες δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ακόμη και οι μοναχοί, οι οποίοι άφησαν τα εγκόσμια και αφιερώθηκαν στον Θεό, ακόμη κι αυτοί έχουν τα διακονήματα και τα εργόχειρά τους. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε, συνεχίζει ο Όσιος, είναι ότι όλες αυτές οι μέριμνες, ναι μεν εξωτερικά θα γίνονται, αλλά εσωτερικά ο νους θα μένει μακριά απ’ αυτά. Δεν θα αιχμαλωτίζεται ο νους από αυτό που κάνουμε, δεν θα είμαστε δούλοι, υποχείριοι σε αυτά που πρέπει να γίνονται καθημερινώς. Θα κάνουμε κάθε είδους εργασία, χωρίς αυτό να αποσπά το νου από τον Χριστό, να εγκλωβίζει την καρδιά στις βιοτικές μέριμνες και να μεταβάλλει τον άνθρωπο σε ένα εξάρτημα της ύλης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να ταυτίζουμε τον εαυτό μας με τη ρηχή καθημερινότητα, να βυθιζόμαστε μέσα σε αυτήν. Ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ βαθύτερο, πολύ ουσιαστικότερο. Η αξία του δεν εμπεριέχεται σε αυτά, ο σκοπός είναι η είσοδός του στη Βασιλεία του Θεού”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: “Η υποταγή στις δουλειές καταντά δουλεία. Αντιθέτως η πνευματική προσέγγιση της καθημερινότητας κάνει τον άνθρωπο να ποιεί έργο, δηλ. εργασία η οποία είναι κατά την ορθόδοξη θεολογία η μεταμόρφωση της ύλης σε δώρο προς το Θεό, «τὰ Σὰ ἐκ τῶν Σῶν», με αυτό τον τρόπο ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τον σκοπό της ζωής του που είναι η θέωση. Στη συνέχεια ο Όσιος αναφέρει ότι χρειάζεται να φροντίζει για τα βιοτικά, αλλά αυτό δεν είναι εφάρματο, δεν είναι αμαρτία. Έρχεται όμως ο πονηρός ο οποίος διαστρέφει, παραμορφώνει κάθε μέριμνα σε τρόπο ζωής. Κάνει ότι είναι απλό και καθημερινό, πολυσύνθετο και υπερβολικό. Κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε ο άνθρωπος να αποθεώνει κάθε τι από τα καθημερινά και να μην ασχολείται σε βάθος με την προσευχή και το όνομα του Ιησού Χριστού”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Χαράλαμπος κατέληξε: “Ο Όσιος διερωτάται πώς μπορεί κάποιος να διατηρήσει τη νήψη, την πνευματική εγρήγορση;

Με το να ασχολείται εγκάρδια, σοβαρά και συστηματικά χωρίς βιασύνη με αυτό που ασχολείται. Με νηπτικό νου σε αυτό που κάνει, με παρουσία ουσιαστική και όχι να τρέφει τον εγωισμό του με αυτάρκεια, γιατί εκεί κρύβεται το λάθος”.

Μετά την ομιλία, ο π. Χαράλαμπος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των πιστών στη συνάντηση "Ενοριακό Αρχονταρίκι", που καθημερινώς γίνεται στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην αξιοθαύμαστη προσέλευση των πιστών τόσο στην ομιλία, όσο και στο “Eνοριακό Αρχονταρίκι” και ιδιαίτερα νέων σε ηλικία, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν όλους τους χώρους του Ναού και του ισογείου Ναού.

Η 12η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώνεται τώρα με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερουργεί ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αγάπιος Δρίτσας, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου.
Ψάλλει ο βυζαντινός χορός μοναζουσών της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου Λουτρακίου.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Παρ Οκτ 19, 2018 9:23 am

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΩΡΑ 7:00 ΤΟ ΠΡΩΙ: Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία.

ΩΡΑ 6:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Ἑσπερινός – ἱερά Παράκληση τῶν Ἁγίων, Ὑπομονῆς τῆς αὐτοκράτειρας καί Δημητρίου τοῦ Μυροβλύτου.

ΩΡΑ 7:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ: Ὁμιλία μέ θέμα: "Ἡ μετάνοια κατά τήν Παλαιά Διαθήκη". Ὁμιλητής: Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ἱερεμίας.
Ἡ ὁμιλία θά γίνει ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

ΩΡΑ 8:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ: Ἐνοριακό Ἀρχονταρίκι: Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ἱερεμίας συζητᾶ μέ τό ἀκροατήριο γιά θέματα ὀρθοδόξου πνευματικότητος.
Ἡ συζήτηση θά γίνει στόν ἰσόγειο χῶρο, κάτωθεν τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

ΩΡΑ 9:30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ: Κατανυκτική ἱερά ἀγρυπνία.
Λειτουργός καί ὁμιλητής ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης Γέροντας Χριστόδουλος, Ἡγούμενος τῆς Συνοδικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Συμεών τοῦ Νέου Θεολόγου Καλάμου Ἀττικῆς.
Θά ψάλει πολυμελής βυζαντινός χορός τῆς Ἱερᾶς Μονῆς.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Παρ Οκτ 19, 2018 9:38 am

Το πλήρες πρόγραμμα των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2018: http://www.in-ad.gr/images/stories/DIMI ... 2018_1.pdf
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Σάβ Οκτ 20, 2018 9:06 pm

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018'' 13η ΗΜΕΡΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ κ. ΙΕΡΕΜΙΑΕικόνα


Από την Παλαιά Διαθήκη, ήταν η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, στις ενοριακές, εορταστικές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας, με θέμα: “Η μετάνοια κατά την Παλαιά Διαθήκη".

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων είπε “ Όλη η Παλαιά Διαθήκη μιλάει για μετάνοια. Η πτώση του ανθρώπου στο προπατορικό αμάρτημα είχε ολέθρια αποτελέσματα. Η Παλαιά Διαθήκη προτρέπει τον πεσόντα άνθρωπο στη μετάνοια και την επιστροφή του στο Θεό. Η μετάνοια αρχίζει από την ώρα που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι οι αμαρτωλές πράξεις του δεν είναι αρεστές στο Θεό, όπως λέει και ο προφήτης Ιερεμίας 2,19: «γνῶθι καὶ ἰδέ, ὅτι πικρόν σοι τὸ καταλιπεῖν σε ἐμέ, λέγει Κύριος ὁ Θεός σου…».

Η μετάνοια προκαλεί το έλεος του Θεού. Όταν ο άνθρωπος παραδεχτεί την αμαρτία του, (αυτογνωσία) κάνει το πρώτο βήμα της επιστροφής του στο Θεό, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ψαλμωδός «ὅτι τὴν ἀνομίαν μου ἐγὼ γινώσκω, καὶ ἡ ἁμαρτία μου ἐνώπιόν μού ἐστι διαπαντός». Αυτή η μετάνοια είναι ευπρόσδεκτη στο Θεό, όπως λέει χαρακτηριστικά ο προφήτης Ωσηέ 14,3 «λάβετε μεθ᾿ ἑαυτῶν λόγους καὶ ἐπιστράφητε πρὸς Κύριον τὸν Θεὸν ὑμῶν» δηλ. φέρετε στο Θεό υποσχέσεις για ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής και της τήρησης του λόγου Του.

Οι προφήτες στην Παλαιά Διαθήκη χρησιμοποιούν πολύ συχνά το ρήμα μετανοώ με την έννοια της ολοκληρωτικής αλλαγής της καρδιάς, της ψυχής και του νου, δηλ. όλου του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Επίσης οι προφήτες είναι απογοητευμένοι στην Παλαιά Διαθήκη, διότι δεν βλέπουν αληθινή μετάνοια από τον λαό. Κατ΄ αυτούς, οι αμαρτωλοί μοιάζουν σαν τους ίππους που τρέχουν στη μάχη. Έτσι και οι άνθρωποι, τρέχουν προς την αμαρτία, που γίνεται πλέον δεύτερη φύση τους, στην οποία υπακούουν τυφλά. Γι΄αυτό οι Προφήτες κάνουν λόγο για την έλευση του Μεσσία, ο οποίος θα δώσει νέα δραστικά φάρμακα μετανοίας. Στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε τη λεγόμενη «πρόοδο της αμαρτίας», δηλ. ο Θεός επιφέρει το μεγάλωμα της αμαρτίας, ώστε αυτή να επικρατήσει πάνω στον άνθρωπο. Είναι μία πληγή-ασθένεια η αμαρτία. Ο Προφήτης Ησαΐας μιλά για την πώρωση της αμαρτίας, ώστε να φανεί το ακατανίκητό της από ανθρώπινης πλευράς. Έτσι ο Μεσσίας γίνεται ο μοναδικός Ιατρός και νικητής της”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο χωρίο Ψαλ.31 στίχος 5 «τὴν ἁμαρτίαν μου ἐγνώρισα καὶ τὴν ἀνομίαν μου οὐκ ἐκάλυψα· εἶπα· ἐξαγορεύσω κατ᾿ ἐμοῦ τὴν ἀνομίαν μου τῷ Κυρίῳ· καὶ σὺ ἀφῆκας τὴν ἀσέβειαν τῆς καρδίας μου». Στον ψαλμό αυτό φαίνεται ο εσωτερικός αγώνας του αμαρτωλού και η προσπάθειά του να καθαρίσει την ψυχή του και να επιστρέψει στον Θεό. Σε αυτό το σημείο ανατέλλει το μυστήριο της ιεράς εξομολόγησης. Η πορεία προς τη μετάνοια δεν γίνεται μόνο στις ανθρώπινες δυνάμεις, αλλά πρωτίστως με τη Φιλανθρωπία του Θεού. Ο μετανοών, δεν περιορίζεται μόνο στην εκδίωξη της αμαρτίας και των παθών, αλλά αυξάνεται και η επιθυμία της πνευματικής αναγεννήσεώς του, της δημιουργίας μίας καινούργιας καρδιάς. Και τότε ο άνθρωπος ζει μόνο για το Θεό. Όπως το ψάρι ζει για το νερό, έτσι και ο άνθρωπος, πλάστηκε για να ζει για το Θεό, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και τη μετάνοιά του την κάνει ιεραποστολικό έργο, «διδάξω ἀνόμους τᾶς ὁδούς σου καὶ ἀσεβεῖς ἐπὶ σὲ ἐπιστρέψουσι …».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον Σεβασμιώτατο και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.

Η 13η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε o Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Χριστόδουλος, Ηγούμενος της Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου Καλάμου Αττικής. Έψαλε πολυμελής βυζαντινός χορός της Ιεράς Μονής.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Σάβ Οκτ 20, 2018 9:12 pm

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

07:00 Ἀναστάσιμος Ὄρθρος - Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, τῆς ὁποίας θά προστεῖ ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσοῦ κ.κ. Ἀθανάσιος.

10:30 Πρωινό Ἐνοριακό Ἀρχονταρίκι, μέ προσκεκλημένο τόν Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσοῦ κ.κ. Ἀθανάσιο. Ἡ συζήτηση θά γίνει στόν ἰσόγειο χῶρο, κάτωθεν τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

18:00 Τέλεση τοῦ ἱεροῦ μυστηρίου τοῦ Εὐχελαίου καί διανομή τοῦ ἁγιασμένου ἐλαίου σέ φιαλίδια.
Πρό τῆς ἐνάρξεως τοῦ ἱεροῦ μυστηρίου, θά ἐκτεθεῖ σέ προσκύνηση τό χαριτόβρυτο ἱερό Λείψανο τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ ἰατροῦ, Ἀρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας, προερχόμενο ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Ἀργολίδος, τό ὁποῖο καί θά παραμείνει στόν Ἱερό Ναό μας μέχρι τό πέρας τῆς ἱερᾶς ἀγρυπνίας.

19:00 Πανηγυρική ἐκδήλωση ἀπονομῆς τοῦ Βραβείου «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018» στόν Πανοσιολογιώτατο Ἀρχιμανδρίτη π. Γερβάσιο Ραπτόπουλο, ἱδρυτή τῆς “ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΑΠΟΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ”,
καί Πνευματικό Προϊστάμενο τῆς Ὀρθοδόξου Χριστιανικῆς Ἀδελφότητος “Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ”.
Γιά τόν τιμώμενο, θά ὁμιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς κ.κ. Νικόλαος.
Ἡ ἐκδήλωση θά πραγματοποιηθεῖ στόν ἰσόγειο χῶρο, κάτωθεν τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

21:30 Κατανυκτική ἱερά ἀγρυπνία. Λειτουργός καί ὁμιλητής ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης
π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος, Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἀναλήψεως Σωτῆρος Καρτεράδου Θήρας.
Θά ψάλουν ὁ Πρωτοψάλτης κ. Ἀντώνιος Τσαγκαράκης καί οἱ Λαμπαδάριοι κ.κ. Ἀναστάσιος & Γεώργιος
Σταματίου καί Ἰωάννης Κωβαῖος.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Δευ Οκτ 22, 2018 8:59 am

“ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018” 15η ΜΕΡΑ – ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό μας, Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στα πλαίσια των πολυήμερων ενοριακών εκδηλώσεων "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018".

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. Συλλειτούργησε ο νεοχειροτονηθείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και οι Ιερείς του Ναού.

Στο λειτουργικό κήρυγμα ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του δαιμονισμένου στη χώρα των Γαδαρηνών. “O Κύριος πήγε αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό στον συγκεκριμένο τόπο, δηλαδή για να σώσει μια ψυχή η οποία διψούσε για σωτηρία. Απ’ τη στιγμή που ο άνθρωπος καλεί τον Θεό σε βοήθεια με όλη τη δύναμη της ψυχής του, ο Θεός άμεσα ανταποκρίνεται στο καρδιακό αίτημα. Όμως ο μισόκαλος πονηρός, που δεν αγαπά ούτε συμπαθεί τον άνθρωπο, προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να τον παρασύρει στην αμαρτία. Έτσι και η ταλαίπωρη αυτή ψυχή της ευαγγελικής περικοπής βρισκόταν κάτω απ’ την επήρεια πολλών δαιμόνων, «λεγεώνες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Ήταν μια ψυχή, δυστυχισμένη, καταρρακωμένη και ενεργούμενη απ’ τα δαιμόνια, τα οποία κυριολεκτικά του είχαν παραμορφώσει τη ζωή. Έρχεται, λοιπόν, ο Κύριος την κατάλληλη στιγμή, που ο δαιμονισμένος είχε φτάσει στην θλιβερή κατάστασή του για να τον θεραπεύσει, να τον αναγεννήσει. Και γίνεται η ριζική ανακαίνιση του μόνο με έναν λόγο του Κυρίου, έτσι ώστε να απαλλαγεί απ’ την δαιμονική αρρώστια και να είναι ιματισμένος και σωφρονών. Φθάνει δε στο σημείο να ζητήσει από τον από τον Κύριο να Τον ακολουθήσει και να γίνει μαθητής Του. Είχε αλλοιωθεί πνευματικά από το μεγαλείο του Χριστού. Απ’ την άλλη πλευρά οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να παρακαλάνε τον Ιησού να φύγει έξω από τα σύνορά τους. Φοβήθηκαν μην βλαφθούν τα περισσότερα τα οικονομικά τους συμφέροντα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν αιχμάλωτοι πνευματικά στην πτώση τους διότι δεν πίστεψαν σ’ Αυτόν. Γιατί συνέβει αυτό; Διότι όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με την αμαρτία δεν μπορεί να αντέξει την καθαρότητα που του προσφέρει ο Χριστός. Ο Θεός είναι φύση αγαθός και καλός. Αυτό που επιθυμεί είναι η άμεση ανταπόκρισή του σε κάθε ανθρώπινη παράκληση για βοήθεια, θεραπεία και σωτηρία: «Δεῦτε πρός με, πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο π. Ματθαίος εκ μέρους των Ιερέων του Ναού και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, εξέφρασε τις ολόθερμες ευχαριστίες προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιο και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, για την αμέριστη αγάπη τους προς την ενορία μας και την ολοπρόθυμη συμμετοχή τους επί σειρά ετών στις ενοριακές εκδηλώσεις «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018».
Τη διανομή του αντιδώρου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος δεχόμενος τις εγκάρδιες ευχές όλων των πιστών για την εκλογή και χειροτονία του, αντιπροσφέροντάς τους την εικόνα του Αγίου Ιερωνύμου ως αναμνηστικό δώρο.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού το «Ενοριακό Αρχονταρίκι» με προσκεκλημένο τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, με τη παρουσία πλήθους πιστών.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 20348
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου Αττικής

Δημοσίευση από aposal » Δευ Οκτ 22, 2018 9:03 am

Εικόνα

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ.κ. Αθανάσιος Λεμασού και Ιερώνυμος Λαρίσης και Τυρνάβου κατά την Κυριακάτικη Θεία Λετουργία.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις Ιερών Μητροπόλεων”