ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Άγιος Νικόλαος Ορφανός. Ανακοίνωση

Εδώ τοποθετήστε τις Ανακοινώσεις των Ιερών Μητροπόλεων σας

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Yunan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 444
Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Άγιος Νικόλαος Ορφανός. Ανακοίνωση

Δημοσίευση από Yunan »

Καλησπέρα εν Χριστώ αδερφοί!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θεσσαλονίκη, Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ορφανού

Σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2006 στις 7.00 το απόγευμα, μετά την Προεόρτια Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το πρωί, τελείται Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ορφανού, μετόχι της Ι.Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην ‘Ανω Πόλη.

Αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2006 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερεντίου και Τυρολόης (Αν. Θράκης) κ. Παντελεήμονος.

Πρόσοψη του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Ορφανού στην διεύθυνση:

http://9dim-elefth.thess.sch.gr/topikh_ ... phanos.jpg


Λίγα Λόγια για τον Ι. Ναό

Καθολικό μονής των αρχών του 14ου αιώνα, που οφείλει την ονομασία του είτε στον φιλάνθρωπο ρόλο του Αγ. Νικολάου απέναντι στα ορφανά, είτε σε πιθανό κτήτορα από την οικογένεια των Ορφανών, ενώ άλλες απόψεις θεωρούν ως κτήτορα τον κράλη της Σερβίας Μιλούτιν. Είναι μετόχι της Μονής Βλατάδων και λειτουργούσε ως εκκλησία και σε όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το μνημείο λειτουργεί έως σήμερα ως ναός.
Ορθογώνιο κτίσμα αποτελούμενο από ένα κεντρικό επιμήκη ξυλόστεγο χώρο, που οι τρείς πλευρές του περιβάλλονται από στοά σχήματος Π, ενώ στην ανατολική διαμορφώνεται η τρίπλευρη κόγχη του ιερού. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται το μαρμάρινο τέμπλο και μεγάλο μέρος από την τοιχογράφηση που τοποθετείται στα χρόνια 1310 - 20.
Ο Ναός φημίζεται για τις εξαίσιες τοιχογραφίες του, Μακεδονικής Τεχνοτροπίας.


Άγιος Νικόλαος

H ζωή του

Ο άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ. Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Πολύ γρήγορα, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα αισθήματα, άρχισε να διαθέτει την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες.
Σε μια περίπτωση που έγινε πολύ γνωστή παρά τη θέληση του Αγ. Νικολάου, ένας φτωχός οικογενειάρχης που κατοικούσε σ’ εκείνη την περιοχή και δεν είχε χρήματα να προικίσει τις τρεις κόρες του, σκόπευε πάνω στην απελπισία του να τις στείλει να γίνουν πόρνες σε οίκο ανοχής, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, άρχισε να πηγαίνει μυστικά έξω από το σπίτι εκείνο τις νύχτες και να αφήνει σακούλια με χρήματα. Σε τρεις νύχτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Την τρίτη φορά όμως, ο πατέρας είχε παραφυλάξει για να δει ποιος ήταν ο άγνωστος ευεργέτης, κι «έπιασε στα πράσα» τον άγιο, που τον παρακάλεσε να μην το αποκαλύψει σε κανέναν. Έτσι, οι τρεις κόρες παντρεύτηκαν κι ο πατέρας μετάνιωσε για την πρόθεσή του.
Ο Αγ. Νικόλαος, έπειτα από ένα ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ, χειροτονήθηκε ιερέας στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, έκαναν Αρχιεπίσκοπο τον Αγ. Νικόλαο.
Από τη νέα του θέση ο Αγ. Νικόλαος επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων. Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του και είναι προστάτης των Ναυτικών.

Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος

Το 325 μ.Χ έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, και καταπολέμησε τις διδασκαλίες του Αρείου. Λέγεται ότι κατά τη Σύνοδο χαστούκισε τον Άρειο και ο Μ. Κωνσταντίνος τον έβαλε στη φυλακή. Όταν επέστρεψε απο τη Σύνοδο, συνέχισε το ποιμαντικό του έργο μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η κοίμησή του

Ο άγιος Νικόλαος πέθανε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 330 μ. Χ. (Κατ’ άλλους του 345 ή 352 μ.Χ.) Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα λείψανά του άρχισαν να τρέχουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα έως και τον ενδέκατο αιώνα, και το 1087 κάποιοι ναύτες τα έκλεψαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας άρχισε να τρέχει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν από την ευωδία του μύρου αυτού. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.
Yunan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 444
Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα

Δημοσίευση από Yunan »

Καλησπέρα ξανά!

Συγχωρέστε με! Αμέλησα να αναφέρω την ακριβή του θέση, ενδεχομένως για κάποιους ή κάποιες που θέλουν να παραβρεθούν σήμερα στον Εσπερινό ή αύριο στη Θεία Λειτουργία και δεν γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκεται ο Ι.Ν του Αγίου Νικολάου του Ορφανού.

Επειδή είναι δύσκολη η προσέγγισή του με αυτοκίνητο, ειδικά εάν πηγαίνουμε εκεί για πρώτη φορά, στην συμβολή της οδού Ολυμπιάδος και Κασσάνδρου, (στην αρχή της Κασσάνδρου προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) βρίσκεται ένα στενό, με ένα Γυμνάσιο στη γωνία.

Από το στενό αυτό εάν ανηφορήσουμε προς τα πάνω, έπειτα από περίπου 100-150 μέτρα θα βρεθούμε στην πίσω πλευρά (Ανατολική) του Ι. Ναού. Από εκεί το εσωτερικό της αυλής δεν είναι ορατό λόγω του ψηλού πέτρινου τοίχου υπάρχει όμως μία μικρή είσοδος.

Η μπροστινή όψη του ναού βρίσκεται περίπου 50 μέτρα προς τα δυτικά αλλά πρέπει να κάνουμε τον γύρο του τετραγώνου.

Καλό απόγευμα!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανακοινώσεις Ιερών Μητροπόλεων”