Ορθόδοξη μονή του Αγίου Μηνά στη Βουλγαρία

Ερωτήσεις και πληροφορίες περί των Ορθοδόξων Προσκηνυμάτων

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
efthumhs
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1547
Εγγραφή: Δευ Δεκ 18, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Στερεά Ελλάδα

Ορθόδοξη μονή του Αγίου Μηνά στη Βουλγαρία

Δημοσίευση από efthumhs »

΄Ενα από τα παλιότερα και γνωστότερα μοναστήρια στα περίχωρα της Σόφιας που απέχει μόλις 7 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας είναι το μοναστήρι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά στο Ομπράντοβτσι.

Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύεται ακόμα στη ρωμαϊκή εποχή, ενώ κατά τον ΧΙ αιώνα εδώ υπάρχει τεράστιο χριστιανικό συγκρότημα με 40 παρεκκλήσια, πολυάριθμα μοναστηριακά κτίρια και ιερατική σχολή, καθώς και μετόχι του Αγίου ΄Ορους, όπου οι προσκυνητές, κατευθυνόμενοι για τη μοναχική πολιτεία του ΄Αθω, λαμβάνουν ιδιόμορφες «άδειες εισόδου». Κατά το Μεσαίωνα η μονή αποτελεί μέρος του λεγόμενου Μικρού Αγίου ΄Ορους της Σόφιας που παριστάνει δακτυλίδι μοναστηριών γύρω από τη σημερινή βουλγαρική πρωτεύουσα. Οι σταυροφορίες και οι οθωμανικές εισβολές βαθμιαία σβήνουν τα ίχνη της μονής , αλλά η ανάμνηση για το ναό στο όνομα του Στρατηλάτη Αγίου Μηνά ζει στους θρύλους που παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Το 1927 χωρικοί από το Ομπράντοβτσι ανακαλύπτουν ερείπια παλιών τοίχων, ενώ μια γριά, η Μπόνα, από το χωριό Γρηγορέβο, η οποία έχει εντοπίσει πάνω από 100 κατεστραμμένες εκκλησίες και μοναστήρια, τους δείχνει τον τόπο, όπου βρίσκονταν κάποτε τα θεμέλια παλιάς εκκλησίας και η πηγή αγιασμένου νερού. Κατά τις ανασκαφές ανακαλύπτονται κομματάκια από σταυρό και καντήλι που διαφυλάσσονται στο Εκκλησιαστικό ιστορικό μουσείο. Οι χριστιανοί αρχίζουν να συγκεντρώνουν χρήματα για την ανόρθωση της μονής και το 1942 τίθενται τα θεμέλια του σημερινού ναού, η οικοδόμηση του οποίου αποπερατώνεται και λειτουργείται σε τρία χρόνια.

Η γιορτή της μονής τιμάται στις 11 Νοεμβρίου, όταν η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά. Είναι Αιγύπτιος, ο οποίος υπηρετεί στο ρωμαϊκό στρατό κατά τη βασιλεία των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιλιανού, των σκληρότερων διωκτών των χριστιανών. Ο ΄Αγιος Μηνάς θανατώνεται μαρτυρικά για τη χριστιανική πίστη, γιατί αρνείται να προσφέρει θυσία στα ειδωλολατρικά ξόανα. Τα λείψανα του αγίου μεταφέρονται σε ναό που φέρει το όνομά του στη γενέτειρα πόλη του Αλεξάνδρεια.

Ο εφημέριος της μονής στο Ομπράντοβτσι Λιούμπεν Κολάρσκι, δήλωσε τα εξής ενώπιον της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας:

«Πολλά θαύματα έχουν γίνει μπροστά στα λείψανα του Αγίου Μηνά. Πολλά θαύματα συντελούνται και μπροστά στη Θαυματουργό εικόνα του Αγίου Μηνά στη μονή μας. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ, για να προσευχηθούν για υγεία, σωτηρία, για παιδί ή επιτυχή γάμο. Ο ΄Αγιος Μηνάς ως ικέτης και γρήγορος μεσολαβητής ενώπιον του Θεού, βοηθάει τους ανθρώπους και αυτοί έρχονται ύστερα να τον ευχαριστήσουν για τις ευεργεσίες του. Από την ίδια την ίδρυσή της η μονή είναι γυναικεία. Μοναχές υπήρχαν μέχρι το 2004, όταν η τελευταία – η αδελφή Ζλάτκα, απεβίωσε. Μακάρι όμως να δώσει ο Θεός να έρθουν μοναχές, οι οποίες να φροντίζουν για την ιερά μονή, να υποδέχονται τους ανθρώπους, να τους δίνουν οδηγίες. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο καθένας θα βρει Θεία χάρη σ’ αυτό τον άγιο τόπο. Τώρα το μοναστήρι διευρύνεται. Τον τελευταίο καιρό έρχονται πολλοί νεαροί άνθρωποι, οι οποίοι ψάχνουν βοήθεια από το Θεό και μακάρι να αναβιώσουν όλες αυτές οι παλιές παραδώσεις, γιατί χωρίς το Θεό είμαστε χαμένοι. Το μοναδικό μας στήριγμα είναι το Θείο έλεος και η Θεία χάρη. Εδώ έρχονται μαθητές, οι οποίοι θέλουν να μάθουν κάτι για τον άγιο, για την πίστη και με το συνάδελφό μου, τον ιερέα Αθανάσιο, τους εξηγούμε για όσα ενδιαφέρονται. Χαρούμενο είναι το γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στην Θεία λειτουργία. Τώρα τελευταία οι νέοι έρχονται στη διάρκεια όλης της νηστείας, εξομολογούνται, δέχονται τη θεία μετάληψη. Αυτό σημαίνει, ότι έρχονται με πίστη. Την Κυριακή καμιά φορά περιμένουν σε ουρά από μια-δύο ώρες, για να αγγίξουν τη θαυματουργό εικόνα του Αγίου Μηνά και να προσευχηθούν. Θεωρώ, ότι ο λαός μας επιστρέφει στις παραδόσεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην Εκκλησία και βρίσκουν εκεί Θεία χάρη και παρηγοριά», δήλωσε ο ιερέας Λιούμπεν Κολάρσκι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιερές Μονές/Προσκυνήματα εκτός του Αγίου Όρους”