Παναγία Τρυπητή του Αιγίου

Ερωτήσεις και πληροφορίες περί των Ορθοδόξων Προσκηνυμάτων

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Ermite
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 03, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα-Βόλος-Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Αίγιο

Παναγία Τρυπητή του Αιγίου

Δημοσίευση από Ermite »

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, Εορτή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, πανηγυρίζει το Αίγιο, με το περίλαμπρο Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, το οποίο γιά τη Βόρεια (τουλάχιστο) Πελοπόννησο, είναι το ομόλογο της Παναγίας της Τήνου.
Παραθέτω μερικά ιστορικά και περιγραφικά στοιχεία πολυ ενδιαφέροντα, καθώς και το πρόγραμμα εορτασμού.


Παναγία Τρυπητή

Aπό τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος είναι το Ιστορικό Προσκύνημα "Ζωοδόχος Πηγή" γνωστό σαν " ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΥΠΗΤΗ" του Αιγίου.

Βρίσκεται στην παραλία Αιγίου, κτισμένο σε απόκρημνο βράχο ύψους 30μ. μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα). Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από την ομορφιά του τοπίου : υψίκορμα κυπαρίσσια και σκιερά πεύκα δίνουν μία ξεχωριστή και υποβλητική μεγαλοπρέπεια.
Ένα μεγαλόπρεπο κλιμακοστάσιο με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δημόσιο δρόμο.
Υπάρχει όμως και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα, ανάμεσα στα δέντρα, που περνάει κοντά από το σπήλαιο του Καπετάνιου-Ναυαγού, που σώθηκε με το φως της Παναγίας και βρήκε την Αγία Εικόνα της.
Το σπήλαιο-ασκητήριο είναι μήκους 3 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους πάλι 2 μέτρων. Το άνοιγμα είναι κτισμένο με πέτρες και έχει μία μικρή πόρτα και παράθυρο.

Στον πρόναο υπάρχει το Αγίασμα. Καλλιτεχνική μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα. Από το στόμα τριών λαξευμένων Αγγέλων τρέχει συνέχεια το αγίασμα που χύνεται σε μαρμάρινη λεκάνη.

Στη συνέχεια ο προσκυνητής ανερχεται στον κυρίως Ναό. Δεξιά, στο κοίλωμα του βράχου, υπάρχει η Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας με το γλυκύ πρόσωπο και τους δύο ζωηρούς και γεμάτους συμπάθεια οφθαλμούς, που σαγηνεύουν τον προσκυνητή. Με το αριστερό της χέρι κρατεί το παιδίον Ιησούν, το οποίο με το δεξί ευλογεί και στο αριστερό κρατάει ειλητάριο.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα μέσα του ΙΣΤ’ αιώνα δηλαδή περί το 1550, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει -μέσα στη νύκτα- ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις, για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει με πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει oλόκληρη και φωτίζει ολόγυρα.
Είναι η Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας κρυμμένη μέσα στο βραχώδες τούτο σπήλαιο, άγνωστο από πότε. Έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της "Παναγίας της Τρυπητής". Ο ναυαγός με ευλάβεια και συγκίνηση γονατίζει και την προσκυνά. Την άλλη μέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου. Κλήρος , λαός, άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας και Δοξολογία.
Ο Ευρετής της εικόνας γίνεται ο πρώτος ασκητής και υπηρέτης της Παναγίας. Στη συνέχεια αρχίζει η μέριμνα για ανοικοδόμηση Ναού. Αρχικά αποφασίστηκε να γίνει ανατολικότερα του μέρους που βρέθηκε η Ι. Εικόνα, επειδή το μέρος ήταν βράχος. Το βράδυ της πρώτης ημέρας που άρχισαν οι εργασίες οικοδομής, στο βράχο που είχε ευρεθεί η Εικόνα έγινε μία έκρηξη -κατά τρόπο θαυμαστό- και ο χώρος αναμορφώθηκε για μικρό ναό. Έτσι οι κάτοικοι θεώρησαν ότι η Παναγία "έφτιαξε το σπίτι της" και ο Ναός κτίστηκε μεγαλόπρεπα στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Το κυρίως Σπήλαιο μπροστά στο οποίο ανηγέρθηκε ο Ναός έχει μήκος 11μ., πλάτος 7 μ. και ύψος 4 μ. Για να γίνει η Αγία Τράπεζα στη θέση που βρέθηκε η Ι. Εικόνα , το Ι. Βήμα είναι στραμμένο νοτιοανατολικά. Ο Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα. Η μνημειακή, αναγεννησιακού τύπου, εξωτερική μαρμάρινη σκάλα, η οποία ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό, κατασκευάστηκε το έτος 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή.

Με Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Μαϊου 1933 η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώνεται σαν επίσημη Θρησκευτική Εορτή του Αιγίου. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου τελείται η λιτάνευση της Ι. Εικόνας με κάθε επισημότητα. Τέλος με την υπ' αριθ. 10/16-5-1970 κανονισμό της Ι. Συνόδου της Ελλάδος αναγνωρίζεται σαν "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ".

Με την ανακήρυξη της Παναγίας της Τρυπητής σε Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα, επισημοποιήθηκε η ευλάβεια των πολυάριθμων ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι αθρόως συρρέουν για προσκύνημα. Τα πολλά και εξαίσια Θαύματα της Παναγίας με την πάροδο του χρόνου αναδεικνύουν τον Ιερό τούτο τόπο σε μεγάλο πνευματικό κέντρο Πανελληνίου ακτινοβολίας.
Είναι πολύ συγκινητικό, - την Παρασκευή της Διακαινησίμου, - να βλέπεις χιλιάδες Χριστιανούς από όλη την Ελλάδα - κάθε ηλικίας - να ανεβαίνουν τη μεγάλη σκάλα (150 σκαλοπάτια), αρκετοί γονατιστοί, χωρίς υποδήματα, με δάκρυα στα μάτια και ευγνωμοσύνη στην καρδιά, προκειμένου να εκπληρώσουν το "Τάμα" τους στην Παναγία που τους άκουσε, και δέχθηκε την ικεσία τους και τους απάλλαξε από κάποια ανάγκη ή αρρώστεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι κάτοικοι του Αιγίου φέρουν το όνομα Παναγιώτης ή Παναγιώτα γιορτάζουν την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, στη Χάρη Της.

Πολλά είναι τα θαύματα της Παναγίας που έγιναν γνωστά από ομολογίες , επιστολές πιστών καθώς και δημοσιεύσεις σε ημερήσιο τύπο.

Αναφέρω δύο πολύ χαρακτηριστικά, που αφορούσαν τους κατοίκους του Αιγίου, που ευλαβούνται αφάνταστα την Παναγίας τους και την έχουν Πολιούχο τους.

Στις 28 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τό Ναύπλιο καί βομβαρδίζουν τήν Πάτρα. Έστειλαν και τα φοβερά αεροπλάνα τους, γιά να βομβαρδίζουν και το Αίγιο. Αλλά κατά θαυμαστό και ανεξήγητο τρόπο ολες οι βόμβες πέφτουν στή θάλασσα, μπροστά από το προσκύνημα της Παναγίας, μία δε εξ αυτών εισέρχεται στήν Καμινάδα του Εργοστασίου Χαρτοποιϊας!!!, που ευρίσκετο εκεί, αλλά και αυτή δεν εκρήγνυται, παρ’ό,τι η καμινάδα ήταν εν λειτουργία και «έκαιε»! Όλοι απέδωσαν το γεγονός σε θαύμα-επέμβαση της Παναγίας Τρυπητής, εις ενδειξιν δε ευγνωμοσύνης το Εργοστάσιο εφεξής παρείχε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στο Προσκύνημα της Παναγίας (εως ότου μπηκε η δημόσια ηλεκτροδότηση). Γερμανοί πιλότοι κατόπιν εδήλωναν, οτι τούς εκύκλωνε ομίχλη...

Στις 11 Οκτωβρίου 1953 συνέβη κατακλυσμιαία βροχή στο Αίγιο, η οποία προξένησε πολλές ζημιές, αλλά ουδέν ανθρώπινο θύμα υπήρξεν. Ο λαός απέδωσεν ευγνωμόνως το γεγονός εις θαυμαστήν Προστασίαν της Παναγίας Τρυπητής.

Πιστό αντίγραφο της Ι. Εικόνας εξεδόθηκε κατά το έτος 1991 και διατίθεται σ' όσους πιστούς επιθυμούν.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ: Το Ιερό Προσκύνημα παραμένει ανοικτό μέχρι την δύση του ήλιου.
THΛEΦΩNON IEPOY ΠPOΣKYNHMATOΣ: 26910-22 323

βλ.& http://www.im-ka.gr/index.php?option=co ... &Itemid=23


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ:
Εσπερινός : 7.00’ μμ
Αγρυπνία: 11.00’ μμ - 2:30’ πμ


Όρθρος: 7.00’ πμ
Άφιξις Αρχιερέων: 7:30’ πμ
Θ. Λειτουργία: 8:20’ - 9:45’ πμ
Απόλυσις: 10:30’ πμ
Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος διά μέσου των οδών της πόλεως:10:45’

Εσπερινός και Παράκληση: 7.00’ μμ
Ermite
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 03, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα-Βόλος-Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Αίγιο

Re: ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Δημοσίευση από Ermite »

και στο φοβερό σεισμό του Αιγίου στις 15.6.95, όπου μεγάλο τμήμα της πόλης αποσαθρώθηκε, ελάχιστα υπήρξαν τα θύματα, γι'αυτό ευγνωμονεί η πόλη την Παναγία.
Στη σχετική Ακολουθία γράφεται το εξής:

Τῇ ΙΕ´ τοῦ αὐτοῦ μηνός, ἀνάμνησιν ἄγομεν τῶν ἐν ἔτει 1995 γενομένων φοβερῶν σεισμῶν ἐν τῇ πόλει Αἰγίου τῶν συγκλονησάντων σὺν αὐτῇ καὶ πέριξ κώμας ἥτις ἐσώθη ἐκ τῆς τελείας καταστροφῆς τῇ ἀπείρῳ τοῦ Κυρίου φιλανθρωπίᾳ, διὰ πρεσβειῶν τῆς προστάτιδος ἡμῶν Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Κυρίας Τρυπητῆς καὶ πάντων τῶν Ἁγίων.

Στίχοι.
Σεισμοῦ φρικώδους τὴν πόλιν σώζεις Λόγε.
Διὸ τὰ σῶστρα εὐγνωμόνως σοι θύει.
efthumhs
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1547
Εγγραφή: Δευ Δεκ 18, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Στερεά Ελλάδα

Re: ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Δημοσίευση από efthumhs »

Στο γνωστό και εξαίρετο site www.pigizois.gr θα βρει κανείς και τους Χαιρετισμούς στην Παναγίας μας τη Ζωοδόχο Πηγή
Άβαταρ μέλους
maralin
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Δευ Αύγ 25, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Μαρίνα@Πατρα

Re: ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Δημοσίευση από maralin »

Ermite ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες καθώς επίσης και για το προγραμμα... :oops: :smile:
Αξιζει να την επισκεφθείτε και να προσκυνήσετε την εικόνα της...
σας την παραθέτω :
Εικόνα
Ό Άνθρωπος αξίζει όσο ζυγίζει και ζυγίζει όσο αγαπά..(Ιερός Αυγουστίνος)
Ermite
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 332
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 03, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα-Βόλος-Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Αίγιο

Re: ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Δημοσίευση από Ermite »

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΟΝ
Ήχος α´. Της ερήμου πολίτης.

Αιγιέων τη πόλει εδωρήσω Πανάχραντε, την θαυματουργόν σου εικόνα, αενάως προχέουσαν νάματα, ιάματα σωτήρια πιστοίς, ως θεία και ακένωτος πηγή• τας αιτήσεις δεχομένη, των ευσεβώς απαύστως δεομένων σου. Πρόφθασον Παναγία Τρυπητή, συ γαρ υπάρχεις βοήθεια, σκέπη και προστασία Χριστιανών ακαταίσχυντος.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ
Θείος αναδέδεικται θησαυρός, πόλει Αιγιέων Παναγία η Τρυπητή, η της Θεοτόκου εικών η σεβασμία, προχέουσα πλουσίως πάσιν ιάματα.

Χαίροις Αιγιέων η χαρμονή, εικών σεβασμία, Παναγία η Τρυπητή• χαίροις η βεβαία ελπίς απηλπισμένων, και των εν ασθενείαις θεία βοήθεια.

Σκέπη προστασία καταφυγή, πόλει Αιγιέων Παναγία η Τρυπητή γέγονε και πλούτον θαυμάτων αναβρύει, εικών η σεβασμία και θεοδώρητος.

Δεύτε προσκυνήσωμεν ευσεβώς την σεπτήν εικόνα, Παναγίαν την Τρυπητήν, Αιγιέων πόλει προστάτιδα και σκέπην, Χριστιανών δε πάντων το καταφύγιον.

Ποίημα: Αριστείδου Σ. Καρβέλα, Αιγιαίως
Άγιον Πάσχα Απρίλιος 1979
Άβαταρ μέλους
heart
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1069
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 19, 2008 6:24 pm
Τοποθεσία: Κωσταντινος@Ευβοια

Re: ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Δημοσίευση από heart »

119420279102956700.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
"Κάθε πρωΐ ο Θεός ευλογεί τον κόσμο με το ένα χέρι, άλλ' όταν ιδή κανέναν ταπεινό άνθρωπο, τον ευλογεί με τα δυο Του χέρια. εκείνος πού έχει μεγαλύτερη ταπείνωση, είναι ο μεγαλύτερος από όλους." παπά Τύχων
aggelikiglafki
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 5:00 am

Παναγία Τρυπητή, Αίγιο

Δημοσίευση από aggelikiglafki »

Μήπως γνωρίζετε αν το συγκεκριμένο προσκύνημα είναι Μοναστήρι ή απλώς Ναός;Ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
heart
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1069
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 19, 2008 6:24 pm
Τοποθεσία: Κωσταντινος@Ευβοια

Re: ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΑΙΓΙΟ

Δημοσίευση από heart »

ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ


Aπό τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος είναι το Ιστορικό Προσκύνημα "Ζωοδόχος Πηγή" γνωστό σαν " ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΥΠΗΤΗ" του Αιγίου. Ευρίσκεται στην παραλία Αιγίου, κτισμένο σε απόκρυμνο βράχο ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα). Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από την ομορφιά του τοπίου : υψίκορμα κυπαρίσσια και σκιερά

πεύκα δίνουν μία ξεχωριστή και υποβλητική μεγαλοπρέπεια. Μία κλίμακα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δημόσιο δρόμο. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα. Μόλις ο επισκέπτης, πλησιάσει τα κράσπεδα του Ναού, παρατηρεί εντός του βράχου ένα μικρό σπήλαιο μήκους 3 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους πάλι 2 μέτρων. Το άνοιγμα είναι κτισμένο με πέτρες και έχει μία μικρή πόρτα και παράθυρο. Κατά την παράδοση εκεί ήταν το ασκητήριο του Καπετάνιου - Ναυαγού που βρήκε την εικόνα. Αν όμως ο θαυμασμός του προσκυνητή είναι μεγάλος από την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου, πολύ περισσότερο

εντυπωσιάζεται και μένει έκθαμβος, όταν εισέρχεται στον Ιερό Ναό.Στη μαρμαρένια μετώπη του Ναού είναι χαραγμένο το παράγγελμα : "ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ", για να υπενθυμίζει στους προσκυνητάς την ιερότητα του χώρου και την υποχρέωση τους να πλησιάζουν την θαυματουργό εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής με φόβο Θεού, πίστη και αγάπη στις καρδιές τους.

Στον πρόναο υπάρχει το Αγίασμα. Καλλιτεχνική μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα. Από το στόμα τριών λαξευμένων Αγγέλων τρέχει συνέχεια το αγίασμα που χύνεται σε μαρμάρινη λεκάνη. Στην Κρήνη είναι χαραγμένη η γνωστή καρκινική επιγραφή (διαβάζεται και αντίστροφα) "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΝΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑ ΝΟΨΙΝ" δηλαδή καθάρισε πρώτα τα ανομήματά σου ειλικρινά με μετάνοια, και όχι την όψη σου επιφανειακά. Στην συνέχεια ο προσκυνητής ανερχεται στον κυρίως Ναόν - η ψυχή κατανύγεται από το υποβλητικό σύνολο του διακόσμου. Δεξιά στο σπήλαιο υπάρχει η εικόνα της Παναγίας με το γλυκύ πρόσωπο και τους δύο ζωηρούς και γεμάτους συμπάθεια οφθαλμούς, που σαγηνεύουν τον προσκυνητή, με το αριστερό της χέρι κρατεί το παιδίον Ιησού , το οποίο με το δεξί ευλογεί και εις το αριστερό κρατεί ειλιτάριο.

Σύμφωνα με την ευλαβή παράδοση - που στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αξιόπιστη - στα μέσα του ΙΣΤ’ αιώνα δηλαδή περί το 1550, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει - μέσα στη νύκτα - ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει με πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει oλόκληρη και φωτίζει ολόγυρα.

Είναι η Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας κρυμμένη μέσα στο βραχώδες τούτο σπήλαιο, άγνωστο από πότε. Έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της "Παναγίας της Τρυπητής". Ο ναυαγός με ευλάβεια και συγκίνηση γονατίζει και την προσκυνά. Την άλλη μέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου. Κλήρος , λαός, άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας και Δοξολόγια.
Ο Ευρετής της εικόνας γίνεται ο πρώτος ασκητής και υπηρέτης της Παναγίας. Στη συνέχεια αρχίζει η μέριμνα για ανοικοδόμηση Ναού. Αρχικά αποφασίστηκε να γίνει ανατολικότερα του μέρους που βρέθηκε η Ι. Εικόνα, επειδή το μέρος ήταν βράχος. Το βράδυ της πρώτης ημέρας που άρχισαν οι εργασίες οικοδομής, στο βράχο που είχε ευρεθεί η Εικόνα έγινε μία κρηξη -κατά τρόπο θαυμαστό- και ο χώρος αναμορφώθηκε για μικρό ναό. Έτσι οι κάτοικοι θεώρησαν ότι η Παναγία "έφτιαξε το σπίτι της" και ο Ναός κτίστηκε μεγαλόπρεπα στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Το κυρίως Σπήλαιο μπροστά στο οποίο ανηγέρθηκε ο Ναός έχει μήκος 11μ., πλάτος 7 μ. και ύψος 4 μ. Για να γίνει η Αγία Τράπεζα στη θέση που βρέθηκε η Ι. Εικόνα , το Ι. Βλημα είναι στραμμένο νοτιοανατολικά και όχι ανατολικά που επιβάλλει η Ορθόξη Παράδοση. Με την πάροδο του χρόνου το πρώτο ασκηταριό εξελίσσεται σε λαμπρή Μονή. Ο Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα. Η μνημειακή, αναγεννησιακού τύπου, εξωτερική μαρμάρινη σκάλα, η οποία ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό, κατασκευάστηκε το έτος 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή.

Με Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Μαϊου 1933 η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώνεται σαν επίσημη Θρησκευτική Εορτή του Αιγίου. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου τελείται η λιτάνευση της Ι. Εικόνας με κάθε επισημότητα. Τέλος με την υπ' αριθ. 10/16-5-1970 κανονισμό της Ι. Συνόδου της Ελλάδος αναγνωρίζεται σαν "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ" και χαρακτηρίζεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Με την ανακήρυξη της Παναγίας της Τρυπητής σε Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα, επισημοποιήθηκε η ευλάβεια των πολυάριθμων ευσεβών Χριστιανών που αθρόα συρρέουν για προσκύνημα. Τα πολλά και εξαίσια Θαύματα της Παναγίας με την πάροδο του χρόνου αναδεικνύουν τον Ιερό τούτο τόπο σε μεγάλο πνευματικό κέντρο Πανελληνίου ακτινοβολίας.
Είναι πολύ συγκινητικό, - την Παρασκευή της Διακαινησίμου, - να βλέπεις χιλιάδες Χριστιανούς από όλη την Ελλάδα - κάθε ηλικίας - να ανεβαίνουν τη μεγάλη σκάλα (150 σκαλοπάτια), αρκετοί γονατιστοί, χωρίς υποδήματα, με δάκρυα στα μάτια και ευγνωμοσύνη στην καρδιά, προκειμένου να εκπληρώσουν το "Τάμα" τους στην Παναγία που τους άκουσε, και δέχθηκε την ικεσία τους και τους απάλλαξε από κάποια ανάγκη ή αρρώστια.

Πολλά είναι τα θαύματα της Παναγίας που έγιναν γνωστά από ομολογίες , επιστολές πιστών καθώς και δημοσιεύσεις σε ημερήσιο τύπο. Πιστό αντίγραφο της Ι. Εικόνας εξεδόθηκε κατά το έτος 1991 και διατίθεται σ' όσους πιστούς επιθυμούν.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ: Το Ιερό Προσκύνημα παραμένει ανοικτό μέχρι την δύση του ήλιου.
THΛEΦΩNON IEPOY ΠPOΣKYNHMATOΣ: 26910-22 323
"Κάθε πρωΐ ο Θεός ευλογεί τον κόσμο με το ένα χέρι, άλλ' όταν ιδή κανέναν ταπεινό άνθρωπο, τον ευλογεί με τα δυο Του χέρια. εκείνος πού έχει μεγαλύτερη ταπείνωση, είναι ο μεγαλύτερος από όλους." παπά Τύχων
Άβαταρ μέλους
heart
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1069
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 19, 2008 6:24 pm
Τοποθεσία: Κωσταντινος@Ευβοια

Re: ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ ΑΙΓΙΟ

Δημοσίευση από heart »

είναι Μοναστήρι
"Κάθε πρωΐ ο Θεός ευλογεί τον κόσμο με το ένα χέρι, άλλ' όταν ιδή κανέναν ταπεινό άνθρωπο, τον ευλογεί με τα δυο Του χέρια. εκείνος πού έχει μεγαλύτερη ταπείνωση, είναι ο μεγαλύτερος από όλους." παπά Τύχων
fairman
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τρί Απρ 24, 2012 7:28 am

Re: Παναγία Τρυπητή του Αιγίου

Δημοσίευση από fairman »

Να συμπληρωσω οτι σε ολο το τριημερο της γιορτης μενει ανοιχτο το μοναστηρι και μετα τη δυση του ηλιου.
Επισης τη Κυριακη του Θωμα στις 7.00 η ωρα ειναι η αποδοση της γιορτης και βαζουν την θαυματουργη εικονα στη θεση της, στο θρονο της
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιερές Μονές/Προσκυνήματα εκτός του Αγίου Όρους”