Σελίδα 1 από 1

Οι σχέσεις Φαναρίου - Αθηνών

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 14, 2019 7:54 pm
από aposal
Νέα εποχή στις σχέσεις Αθήνας- Φαναρίου: Με το βλέμμα στραμμένο στις 23 Μαΐου

pronews

Άγγελος καλών ειδήσεων ήταν χθες για το Φανάρι ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επίσκοπος Θεσπιών, κ. Συμεών ο οποίος μεταβίβασε την πρόσκληση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στον κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 23 Μαϊου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μάλιστα, σε μια κίνηση καλής θέλησης απεδέχθη την πρόσκληση και ζήτησε από τον Επίσκοπο Θεσπιών να μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν που εξέδωσε το Φανάρι:


Ο Επίσκοπος Θεσπιών έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο επέδωσε πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου να επισκεφθεί την Ελλάδα και να προστεί, στις 23 Μαΐου, της τελετής των εγκαινίων του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας, παρουσία του Εξοχ.Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθ.Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ο Παναγιώτατος απεδέχθη την ευγενική αυτή πρόσκληση και ζήτησε από τον Επίσκοπο Θεσπιών να μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του στον Μακαριώτατο ενόψει του εορτασμού του Αγίου Πάσχα.

Ακολούθως ο Επίσκοπος Θεσπιών παρακάθησε στην Πατριαρχική τράπεζα.

Αθήνα και Φανάρι φαίνεται ότι κάνουν μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσουν τις … διαταραγμένες σχέσεις τους. Οι διαφωνίες για το περίφημο Κτήμα Προμπονά και οι αξιώσεις για τις νέες Χώρες, ήταν … καυτές πατάτες που είχαν οδηγήσει τον Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο «να πάρουν τις αποστάσεις τους» και το κλίμα μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος, κάθε άλλο παρά «εύκρατο» θα έκτοτε μπορούσε να χαρακτηριστεί…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Η απόσταση αυτή, φάνηκε ξεκάθαρα τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αρνηθεί να δεχτεί την επίσκεψη του Πατριάρχη, προφασιζόμενος της συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και διαμηνύοντας με κληρικό υπάλληλο της Αρχιεπισκοπής να μην τον επισκεφθεί.

Re: Οι σχέσεις Φαναρίου - Αθηνών

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 14, 2019 11:19 pm
από pan
«Δυστυχώς οι δυο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές». (Η φιλοτουρκική δήλωση του Πατριάρχη, έγινε μια μόλις βδομάδα πριν την ενθρόνισή του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στις 2 Νοεμβρίου του 1991 και δημοσιεύτηκε από τις εφημερίδες Αυριανή και Ελεύθερη ώρα – 30 Οκτωβρίου 1991).

π. Βαρθολομαίος

Re: Οι σχέσεις Φαναρίου - Αθηνών

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 15, 2019 8:54 am
από aposal
Οι απόψεις σου είναι γνωστές, αλλά ευτυχώς δεν αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών.