Αγία Βαρβάρα

Βιογραφία των Αγίων και Γερόντων τις Εκκλησίας μας

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
stam-mag
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 632
Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 5:21 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Αγία Βαρβάρα

Δημοσίευση από stam-mag »

Η Αγία Βαρβάρα, ήταν θυγατέρα του φανατικού εθνικού Διόσκουρου, που το μίσος του για τους Χριστιανούς ήταν πολύ μεγάλο και τον οδηγούσε σε πράξεις εγκληματικές.
Αντίθετα, η Βαρβάρα ήταν κρυφή Χριστιανή και όταν χρειάστηκε δεν δίστασε να φανερώσει το μυστικό της στον πατέρα της, αψηφώντας την οργή του.
Αυτός όμως τυφλωμένος από το μίσος του προς τους χριστιανούς αποφάσισε να αποκεφαλίσει με τα ίδια του τα χέρια την Βαρβάρα.
Κατά την παράδοση, ενώ το ξίφος του πατέρα της έκοβε το κεφάλι της, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού έκαψε τον άσπλαχνο πατέρα. Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό, συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού μας, που έχει ως προστάτιδά του την Αγία Βαρβάρα.

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα και των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό.
Γι' αυτό καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν "βαρβάρα" ή "βάρβαρα".

Το έθιμο αυτό λέγεται πως κρατάει από την εποχή που o σατανικός νους του πατέρα της Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του.
Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους.
Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι.
Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα.
Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν.
Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται "ΒΑΡΒΑΡΑ"

Η Αγία Βαρβάρα είναι και η πολιούχος της πόλης της Δράμας, όπου υπάρχει και μια πανέμορφη περιοχή με πολλά νερά και δέντρα που φέρει το όνομά της .
Εκεί υπάρχει και η σημερινή εκκλησία που κτίστηκε το 1920 το καμπαναριό της οποίας αντικατοπτρίζεται στο βυθό των νερών, στο χώρο που λένε ότι υπήρχε το παλιό εκκλησάκι.
Η παράδοση διατηρεί ακόμα τους θρύλους γύρω από το χτίσιμο της εκκλησίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε ένα εκκλησάκι στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η λίμνη.
Οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν την πόλη το 1380, το γκρέμισαν και στη θέση του προσπάθησαν να φτιάξουν ένα τζαμί.
Με θαύμα της Αγίας Βαρβάρας όμως, κατά την ημέρα της γιορτής της πλημμύρισε η περιοχή και το κτίσμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Το θρύλο αυτό ακολούθησε το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου είναι δύο.

Σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.

Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που τις φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα «τυχερά» του γάμου τους.
Έτσι όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 του Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια του εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης.
Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.
Η πορεία της σανίδας στη λίμνη έδειχνε αν η ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Αν το κεράκι έσβηνε θεωρούνταν αποτυχία αλλά η ελπίδα έμενε, καθώς το επόμενο πρωί όλα τα κορίτσια κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.
ab1.jpg
ad2.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Σταμάτης

stam-mag
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 632
Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 5:21 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αγία Βαρβάρα

Δημοσίευση από stam-mag »

Καθότι η σκούφια μου κρατάει από την Δράμα, η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας μόνο με ευχάριστες αναμνήσεις είναι συνδεμένη στο μυαλό μου.
Μέρες πριν βγαίναμε στην γύρα να βρούμε κανένα κομμάτι φελιζόλ για να φτιάξουμε το καραβάκι μας.
Νεοαναγειρόμενες οικοδομές, καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών ακόμα και το γήπεδο της Δόξας ήταν σημεία “SOS” όπου θα μπορούσαμε να βρούμε το πολυπόθητο κομμάτι για να αρχίσει η κατασκευή.
Και μετά πέφταν οι ιδέες, να βάλουμε πανί, σημαιούλες, κάγκελα να κάνουμε παραθυράκια, να το βάψουμε και άλλα τέτοια.
Και δώστου να κόβουμε, να κολλάμε και να ξύνουμε το φελιζόλ και να γεμίζει ο τόπος από «χιόνι» και να μας φωνάζουν οι δικοί μας που κάναμε χάλια τον τόπο.
Αλλά εμείς τα είχαμε καταφέρει, είμασταν έτοιμοι για άλλη μια χρονιά να τιμήσουμε την αγία με τον τρόπο μας, να ανάψουμε το κεράκι μας και να το στείλουμε να ταξιδέψει και να βρει το παλιό εκκλησάκι κάτω από το νερό.
Ξυπνούσαμε στις τέσσερις τα ξημερώματα και αφού οι μάνες μας, μας έντυναν σαν τα κρεμμύδια λες και έπρεπε να φορέσουμε όσο ρούχα υπήρχαν στην ντουλάπα πέρναμε τα καραβάκια μας και βουρ για την εκκλησία.
Θυμάμαι την γιαγιά μου που δεν μας άφηνε ούτε το πρόσωπό μας να πλένουμε, με την τσίμπλα στο μάτι φεύγαμε, μιας και μας έλεγε να πάμε πλυθούμε με το νερό της λίμνης για να μας βοηθήσει η αγία με την Χάρη της να «ξυπνήσουμε γενικότερα»
Το μόνο πρωινό ξύπνημα για το οποίο κανένα παιδί δεν παραπονιόταν
Τι ωραία χρόνια, τελικά σαν τις παιδικές αναμνήσεις δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο

Υ.Γ. Χρωστάω φωτογραφία από καραβάκι, το βραδάκι θα ψαχτώ και ελπίζω να βρω
Σταμάτης

Άβαταρ μέλους
stathisekp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4893
Εγγραφή: Τετ Μαρ 02, 2011 1:16 pm
Τοποθεσία: Νέα Ιωνία Αττικής

Re: Αγία Βαρβάρα

Δημοσίευση από stathisekp »

Τι όμορφες αναμνήσεις !!!
Δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου

stam-mag
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 632
Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 5:21 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αγία Βαρβάρα

Δημοσίευση από stam-mag »

άργησα αλλά βρήκα, το καραβάκι μας του 2010, πέρασαν ήδη 7 χρόνια
ship.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Σταμάτης

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βίοι Αγίων και Γερόντων”