Άγιος Αμβρόσιος τής Όπτινα.

Βιογραφία των Αγίων και Γερόντων τις Εκκλησίας μας

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
Alexk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2011 8:40 am
Τοποθεσία: Πελοπόννησος

Άγιος Αμβρόσιος τής Όπτινα.

Δημοσίευση από Alexk »

Ήταν το έκτο από τα οχτώ παιδιά στην οικογένεια τού νεωκόρου Μιχαήλ Φιοντόροβιτς και τής γυναίκας του Μάρθας Νικολάγεβνα. Γεννήθηκε στο χωριό μεγάλη Λιπόβιτσα τού Ταμπόφσκ στις 22 Νοεμβρίου 1812.
Στα 12 χρόνια του γράφτηκε στο εκκλησιαστικό κολέγιο τού Ταμπόφσκ και τελειώνοντάς το στα 1830, εισάγεται στη συνέχεια, στο σεμινάριο τού Ταμπόφσκ. Κατά το τελευταίο έτος τών σπουδών του, έπεσε σοβαρά άρρωστος και τότε έδωσε υπόσχεση στο Θεό ότι αν γίνει καλά, θα αφιερωθεί σε μοναστήρι. Μετά την ανάρρωσή του καθυστέρησε για λίγα χρόνια την είσοδό του σε Μοναστήρι, επειδή όπως έλεγε ήταν διστακτικός.
Κάποια ημέρα ενώ στεκόταν κοντά σε ένα ποτάμι, άκουσε μια φωνή να τού λέει: «δόξασε το Θεό, αγάπησε το Θεό». Αυτό τον έκανε να απομονωθεί στο σπίτι του και να κάνει θερμή προσευχή στην Παναγία, ζητώντας να τον φωτίσει. Μετά επισκέφθηκε τον στάρετς Ιλαρίωνα, ο οποίος και τού υπέδειξε να πάει στην Όπτινα. Έτσι το καλοκαίρι τού 1839 πήγε με φίλο του στο Λιπέτσκ. Επέστρεψε και πάλι πίσω, αλλά μόνον για λίγο. Σύντομα πήρε την απόφαση να μπει στο μοναστήρι και έφυγε για την Όπτινα χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τούς δικούς του, φοβούμενος τίς τυχόν αντιρρήσεις τους. Στην Όπτινα βρήκε έναν πολύ υψηλά ιστάμενο μοναχισμό. Εκεί υπό την καθοδήγηση μοναχών άρχισε την άσκησή του. Έμεινε στον ξενώνα και ανέλαβε να καταγράψει το βιβλίο η Σωτηρία τών Αμαρτωλών, που ήταν μεταφρασμένο από τα ελληνικά. Τελικά ο Αλεξάντερ Γκρένκοφ (το λαϊκό όνομα τού Αγίου), μετά από συνεννοήσεις τής Μονής με τον αρχιεπίσκοπο τού Καλούζ εισήλθε κανονικά στο μοναστήρι, τον Απρίλιο τού 1840.
Alexk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2011 8:40 am
Τοποθεσία: Πελοπόννησος

Re: Άγιος Αμβρόσιος τής Όπτινα.

Δημοσίευση από Alexk »

Αρχικά το καθήκον του ήταν να βρίσκεται κοντά στο γερο-Λέοντα ως βοηθός κελιού και αναγνώστης. Αργότερα δούλεψε στο φούρνο τής μονής και προς το τέλος τού 1840 μεταφέρθηκε στο ερημητήριο, όπου εργάσθηκε ως βοηθός μάγειρα για ένα χρόνο. Στη διάρκεια τού χρόνου αυτού επισκεπτόταν το γέροντα Μακάριο παίρνοντας τίς συμβουλές του και τήν ευλογία του για να κάνει τίς εργασίες του. Ο γερο-Λέων είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον νεαρό Αλέξανδρο, αλλά για να ελέγξει την ταπείνωσή του, τού συμπεριφερόταν με σκαιό τρόπο (τον αποκαλούσε μάλιστα χίμαιρα). Λίγο πριν το θάνατο του ο γερο-Λέων τον εμπιστεύθηκε στο μοναχό Μακάριο λέγοντας ότι θα γίνει πολύ μεγάλος άνδρας. Στα 1842 πήρε τή ρασοευχή και ονομάσθηκε Αμβρόσιος, προς τιμήν τού ομωνύμου αγίου τού Μιλάνου. Στα 1843 έγινε ιεροδιάκονος και δύο χρόνια αργότερα ιερομόναχος. Στη διάρκεια αυτών τών ετών ο άγιος είχε πολύ εύθραυστη υγεία. Μάλιστα το 1846 πηγαίνοντας στην Καλούγκα αρρώστησε σοβαρά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τότε σχεδόν ουδέποτε κατάφερε να ανανήψει και να γίνει εντελώς καλά. Πάντως η κατάσταση αυτή τής υγείας του δεν τον επηρέασε ψυχολογικά και θεωρούσε την ασθένειά του ως ευλογία για την ψυχή του. Ελαβε το μεγάλο ή αγγελικό σχήμα (κρατώντας το όνομα Αμβρόσιος), όντας πολύ σοβαρά άρρωστος, στο κελί του. Σύντομα άρχισε να βελτιώνεται αρκετά η σωματική του υγεία, ώστε σιγά-σιγά άρχισε να βγαίνει και έξω από το κελλί του. Έλεγε μάλιστα ο ίδιος ότι ο Θεός φροντίζει ώστε η αρρώστεια να φέρνει πραγματικό καλό και ότι «είναι καλό να είναι κάποιος ελαφρά άρρωστος στο Μοναστήρι, ιδίως αν είναι νέος, ώστε η σάρκα να μην επαναστατεί και να μειώνονται οι κενές σκέψεις που μπαίνουν στο μυαλό τού ανθρώπου». Στη διάρκεια τών ετών αυτών ο άγιος βοηθήθηκε πολύ επίσης και από την επαφή του με μεγάλους ασκητές που ζούσαν στο Μοναστήρι του.
Alexk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2011 8:40 am
Τοποθεσία: Πελοπόννησος

Re: Άγιος Αμβρόσιος τής Όπτινα.

Δημοσίευση από Alexk »

Ο στάρετς Μακάριος, στον οποίον ήταν υποταγμένος ο άγιος, τον βοήθησε πολύ με τίς συμβουλές και τη συμπεριφορά του προς αυτόν, όπως επίσης και στην άσκηση τής νοεράς προσευχής. Στο ίδιο διάστημα ο άγιος μετέφραζε διάφορα έργα τής εκκλησιαστικής γραμματείας, όπως επίσης και την περίφημη «Κλίμακα» τού αγίου Ιωάννου.
Σιγά-σιγά άρχισαν να τον επισκέπτονται και διάφοροι μοναχοί και να τού ζητούν συμβουλές για τίς σκέψεις τους και όταν έφευγαν πάντα αισθάνονταν πολύ ικανοποιημένοι και ήταν σαν να πέταγαν με φτερά από τη χαρά τους.
Με την κοίμηση τού στάρετς Μακαρίου το 1860, ο άγιος έγινε διάδοχός του και παρέμεινε στον τόπο αυτό για 30 χρόνια μέχρι να αναχωρήσει για το Σαμαρντίνο. Είχε δύο βοηθούς κελλιού (τούς Μιχαήλ και Ιωσήφ) και έναν γραμματέα, τον αδελφό Κλήμη, ο οποίος ήταν γιος πάστορα, που είχε μεταστραφεί στην ορθοδοξία, και ο οποίος ήταν άριστος γνώστης τής ελληνικής γλώσσας.
Ο άγιος ακολουθούσε καθημερινά ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα ενώ κατανάλωνε ελάχιστο φαγητό.
Όλα αυτά επηρέασαν την ήδη εύθραυστη υγεία του και εμφανίσθηκε νέα ασθένεια που τον κατέβαλε σε υπερβολικό βαθμό.
Παρ’όλα αυτά εξακολούθησε να δέχεται τούς εκατοντάδες επισκέπτες του, να τούς συμβουλεύει και να τούς βοηθάει με διάφορους τρόπους.
Αναφέρονται πολλά περιστατικά προοράσεως τού αγίου.Παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένα.
Δύο αδελφές από την Πετρούπολη πήγαν να επισκεφθούν τον άγιο και να πάρουν την ευλογία του. Η μεγαλύτερη ήταν άνθρωπος κλειστός, θεοφοβούμενη και ήθελε να γίνει μοναχή. Αντίθετα η μικρότερη ήταν άνθρωπος εξωστρεφής, ανοιχτή σε όλους και ετοιμαζόταν να παντρευτεί με τον αρραβωνιαστικό της. Μετά τη συζήτηση στο κελλί του και ενώ έφευγαν ο άγιος έδωσε στη μικρότερη αδελφή, που ετοιμαζόταν να παντρευτεί, ένα κομποσκοίνι. Ενώ στη μεγαλύτερη, που ετοιμαζόταν να πάει σε μοναστήρι, τής είπε να πάψει να μιλάει για μοναστήρια και ότι σύντομα θα παντρευτεί. Και οι δύο προβλέψεις του φάνηκαν αρκετά περίεργες, αλλά δεν αστόχησαν καθόλου. Συγκεκριμμένα όταν γύρισαν πίσω στην Πετρούπολη, η μικρότερη έμαθε κάτι άσχημο για τον αρραβωνιαστικό της, χώρισε από αυτόν και αποφάσισε να μπεί σε μοναστήρι. Η μεγαλύτερη πήρε ένα γράμμα από μια θεία τους στο οποίο την παρότρυνε να πάει κοντά της για να την βοηθήσει να μπεί σε ένα κοντινό μοναστήρι, στο Σαμορντίνο. Τελικά όμως στο σπίτι τής θείας τους γνώρισε κάποιον νεαρό και τελικά τον παντρεύτηκε.
Alexk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2011 8:40 am
Τοποθεσία: Πελοπόννησος

Re: Άγιος Αμβρόσιος τής Όπτινα.

Δημοσίευση από Alexk »

Κάποτε μια κοπέλλα περίμενε να συναντηθεί με τον άγιο, αλλά ήταν πολύ ανυπόμονη. Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα τού δωμάτιό του και βγήκε ο άγιος λέγοντας «όσοι είναι ανυπόμονοι να έρθουν μέσα να μιλήσουμε» την πλησίασε και τής είπε να τον ακολουθήσει. Έπειτα από αυτό το γεγονός η γυναίκα αυτή ερχόταν συνέχεια στην Όπτινα να επισκεφθεί τον άγιο.
Ένα ακόμη περιστατικό προόρασης αναφέρεται από την μοναχή Βαρβάρα τής μονής Μπελέφσκυ.
«Ο π.Αμβρόσιος (λέει η μοναχή) κατάλαβε από τίς συζητήσεις μας ότι δεν έδινα απόλυτη εμπιστοσύνη στα λόγια του και αποφάσισε να με κάνει να μην τον αμφισβητώ. Έτσι μια μέρα, μού ζήτησε, ο πατήρ, να ακολουθήσω κάποιους μοσχοβίτες επισκέπτες τής Όπτινα που θα πήγαιναν στη μονή Τυχωνόφσκαγια. Μά, μπάτουσκα, τού είπα, αν τούς συνοδεύσω ως εκεί πως θα γυρίσω πίσω; Τότε εκείνος μού απάντησε ότι εκεί θα βρεθούν τρία άτομα, που θα με φέρουν πίσω και ότι θα γίνω οδηγός τους μια και αυτοί θέλουν να έρθουν στην Όπτινα. Τού ζήτησα τότε να τούς γράψει ένα σημείωμα και να τούς αναθέσει τήν προστασία μου. Τί σημείωμα να τούς γράψω; αφού δεν τούς γνωρίζω ούτε και τούς είδα ποτέ. Εγώ θαύμασα, απόρησα αλλά δεν μίλησα.
Την άλλη μέρα που βρισκόμουν στην Τυχωνόφσκαγια ήμουν στεναχωρημένη και δεν ήξερα πώς θα γυρίσω πίσω στο μοναστήρι μου. Με είδε ο αρχοντάρης με ρώτησε τί συμβαίνει και μού είπε να μην ανησυχώ, επειδή βρίσκονταν εκεί τρεις έμποροι που ήθελαν να έρθουν στο μοναστήρι μας για να προσκυνήσουν. Εμεινα άναυδη όλα ακριβώς συμφωνούσαν με αυτά που μού είχε πει ο στάρετς. Όταν εξήγησα στους τρεις εμπόρους, όσα μού είχε πει ο στάρετς, έμειναν και εκείνοι έκπληκτοι».
Από τότε, λέει η μοναχή, δεν τόλμησα να ξανααμφισβητήσω τα λεγόμενά του και πείσθηκα ότι όσα έλεγε ο στάρετς ήταν από το Άγιο Πνεύμα.
Alexk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: Τρί Σεπ 13, 2011 8:40 am
Τοποθεσία: Πελοπόννησος

Re: Άγιος Αμβρόσιος τής Όπτινα.

Δημοσίευση από Alexk »

Άλλοτε πάλι αναφέρεται ότι μια γυναίκα που πήγαινε να τον επισκεφθεί χάθηκε στο χιονισμένο δάσος και έτσι όπως καθόταν απελπισμένη είδε να παρουσιάζεται κάποιος γέροντας και να τής δίνει οδηγίες πώς θα φθάσει στο μοναστήρι. Όταν έφθασε εκεί και ενώ τα διηγιόταν αυτά σε άλλες προσκυνήτριες, μια καλόγρια βγήκε και την κάλεσε με το όνομά της (ενώ δεν την γνώριζαν), ζητώντας της να πάει στο κελλί τού αγίου. Όταν πάλι ξαναβγήκε από αυτό ήταν δακρυσμένη διότι στο πρόσωπο τού αγίου αναγνώρισε τον γέροντα που πριν λίγη ώρα την είχε βοηθήσει να βρεί το δρόμο της.
Επίσης σε μια άλλη περίπτωση κάποιος πήγε να πάρει τηννευλογία του και να φύγει για το σπίτι του όπου την επόμενη ημέρα θα τον περίμεναν κάποιοι πελάτες για να κλείσουν μια σημαντική εργασία.Όταν πήγε μέσα ο γέροντας τον κράτησε πολύ περισσότερο από ότι περίμενε, και μάλιστα με διάφορα προσχήματα τον κράτησε στο μοναστήρι για τρείς ολόκληρες ημέρες (κάτι που σήμαινε ότι έχασε το σημαντικό ραντεβού που είχε). Και όμως όταν έφτασε στο σπίτι του με τρεις ολόκληρες ημέρες καθυστέρηση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τούς οποίους είχε ραντεβού είχαν και αυτοί καθυστερήσει να πάνε, και μάλιστα πήγαν στο σπίτι του μετά από την άφιξή του.
Κάποια άλλη φορά πάλι, μια πνευματική του κόρη τον είδε να μην πατάει στο έδαφος ενώ προσευχόταν.
Η φήμη του είχε απλωθεί παντού και στο κελλί του τον επισκέπτονταν μεγάλες μορφές τής Ρωσσίας, όπως ο Ντοστογιέφσκυ και ο Τολστόϋ.
Ο άγιος άφησε την τελευταία του πνοή επί τής γης σε μοναστήρι τής Οπτινα στις 10 Οκτωβρίου τού 1891 και στην εξόδιο ακολουθία του παρεβρέθησαν πάνω από 8.000 άνθρωποι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βίοι Αγίων και Γερόντων”