Αγία Γραφή

Ερωτήματα περί της Αγίας Γραφής

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
costisk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 26, 2008 8:00 am
Τοποθεσία: Κώστας@Αθήνα

Αγία Γραφή

Δημοσίευση από costisk » Σάβ Αύγ 23, 2008 6:45 pm

Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση, που ίσως ακουστεί αφελής ή και χαζή...αλλά θα ήθελα να την κάνω...
Διάβαζα την Αγία Γραφή και στα κομμάτια που αναφέρεται στο Μωυσή, στις εντολές και στη διαθήκη που έκανε για τους ανθρώπους φαίνεται πολύ αυστηρός και ζητάει θυσίες με αίμα και φαίνεται απειλητικός.... για παράδειγμα, μην πλησιάσει κανείς τους πρόποδες του βουνού την ώρα που θα μιλάει με τον Μωυσή γιατί θα πέθαινε...
Μπορεί κάποιος που έχει διαβάσει (σίγουρα) πολλά περισσότερα από εμένα, να μου εξηγήσει τι συμβολίζουν όλα αυτά?

Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2941
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 07, 2008 8:00 am

Δημοσίευση από panosgreece » Σάβ Αύγ 23, 2008 7:04 pm

αγαπητε φιλε ,

Ο θεοπτης μωυσης , συνομιλουσε στο ορος με τον ασαρκον λογον

ο ασαρκος λογος ειναι το δευτερο προσωπο της αγιας τριαδος

ο απλος λαος δεν ειχε ακομα καταλαβει , και μπορει να το

μπερδευανε με την πολυθεια .
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»

Άβαταρ μέλους
omirosx
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 10, 2008 8:00 am

ΠΕΡΙ -ΠΑΛΑΙΑΣ- ΓΡΦΗΣ

Δημοσίευση από omirosx » Κυρ Αύγ 24, 2008 1:00 pm

Φίλε Γιώργο θα προσπαθήσω να δώσω κάτι θετικό στην ερώτηση σου, και καλά κάνεις και ρωτάς γιατί έτσι θα βγάζεις τις αμφιβολίες που δημιουργούνται κατά την μελέτη ¨Όπως καταλαβαίνω μόλις αρχινάς να διαβάζεις Γραφή. Να έχεις πάντα στον νου σου ότι η Παλαιά είναι η γραφή της δικαιοσύνης ενώ αντιθέτως η νέα είναι η Γραφή της Αγάπης
Θα βρείς πάρα πολλά σημεία στην Παλαιά που και εσύ θα καθώς θα τα κρίνεις με το δικό σου λογικό θα τα βρίσκεις λάθος και πολλές φορές αντί να ωφελήσει σε βγάζει έξω από τον δρόμο Η Παλαιά λέει οδόντα αντί οδόντος. Η Νέα λέει γύρνα και από την άλλη μεριά. Αυτά όλλα για να σε προφυλάξω από τα πολλά που θα βρείς, και όμως αν μπορέσεις να βρείς ερμηνείες θα δεις ότι κακός κατάλαβες.
Λες ότι μεγάλη αυστηρότητα Ο Ισραηλιτικός λαός ήταν ατίθασος λαός από τα γεννοφάσκια του που λέμε. Με πόση αυστηρότητα έπαιρναν τις διαταγές του Θεού μέσω Μωυσή και πάντα βρισκόντουσαν τημο0ρημένοι από τον Θεό. Η διαδρομή από την Αίγυπτο μέχρι τα σύνορα της γης της επαγγελίας είναι περίπου δέκα μέρες.
Και αυτές οι δέκα μέρες τους γύριζε ο Θεός μέσα στην έρημο για να σωφρονιστούν και όμως πάντα βόγκιζαν στον Θεό. Ο Θεός τους έριχνε το Μάνα και τα ορτύκια από τον Ουρανό, και αυτοί νοσταλγούσαν τα σκόρδα που έτρωγαν στην Αίγυπτο.
Πόσο αυστηρά τους μίλησε ο Μωυσής δίδοντας οδηγίες πριν ανέβει στην κορυφή του όρους να πάρει τις δέκα εντολές, είδαν τα θαύματα που κουνιόταν όλο το βουνό από βροντές και τι βρήκε ο Μωϋσής όταν κατέβηκε από το όρος με τις πλάκες; Να βρίσκονται σε κραιπάλη ασυδοσίας και να έχουν φτιάξει ένα άγαλμα από χρυσό και να το προσκυνούν
Μην ακουμπήσει κανείς γύρω στο βουνό γιατί ήταν Άγιο Ιερό μέχρι σήμερα με πολλά θαύματα. Ακόμη και του Μωυσή του είπε να βγάλει τα παπούτσια του και να πλησιάσει γιατί ο τόπος είναι Άγιος Για την αγιότητα αυτήν είναι ακόμη αρκετά που μπορώ να σου γράψω αλλά θα πάμε σε μάκρος πολύ. Δώσε μου κι’ άλλη ευκαιρία να σου πω για τα μεγαλεία του Και καλά κάνεις να θέτεις ερωτίσεις γιατί όλο και κάποιος θα ξέρει να συ δίνει λύση ΄είτε Παλιά είτε Νέα Γραφή.

Άβαταρ μέλους
omirosx
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 10, 2008 8:00 am

Λάθος ¨Ονομα

Δημοσίευση από omirosx » Κυρ Αύγ 24, 2008 1:05 pm

[bΣυγνώμη που μπέρδεψα το όνομα αντι το costisk έγραψα Γιώργο[/b]

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4066
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas » Κυρ Αύγ 24, 2008 1:22 pm

Κωστή η ερώτησή σου δεν είναι χαζή, αλλά με προβληματίζει. Όταν κάποιος διαβάσει πρώτα την Καινή Διαθήκη προσεκτικά τόσες φορές, όσες χρειαστεί για ν' αποκτήσει μια σχετικά καθαρή άποψη του, γιατί ήρθε ο Χριστος στον κόσμο και τι ζήτησε από μας να κάνουμε για να βρεθούμε κοντά Του, κι ύστερα διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη, είναι βέβαιο ότι του δημιουργούνται λιγότερες απορίες και προβληματισμοί. Η Παλαιά Διαθήκη για μας τους Χριστιανούς έχει νόημα μόνο υπό το φως της Καινής Διαθήκη. Ο Χριστός είπε: "Δεν ήλθα να καταλύσω τον Νόμο (την Παλαιά Διαθήκη) αλλά να τον (εκ-, συμ-)πληρώσω". Πράγματι όσα μας είπε και έκανε ο Χριστός εκ-πληρώνουν της Προφητείες τις Παλαιάς Διαθήκης και συμ-πληρώνουν της Εντολές του Θεού με την έννοια της Αγάπης.

Γι αυτό αν δεν έχεις ακόμη μελετήσει προσεκτικά την Καινή Διαθήκη, κάντο και μετά επανέρχεσαι στην Παλαιά. Συμπληρωματικά όμως ας έχεις υπόψη σου δυο ακόμη πράγματα:

1. Η κατανόηση της Αγίας Γραφής δεν είναι δυνατή χωρίς τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, επειδή δεν είναι ανθρώπινο κείμενο αλλά έχει θεόπνευστη προέλευση. Γι αυτό μη διαβάζεις πρόχειρα την Αγία Γραφή, αλλά προετοίμασε τον εαυτό σου με προσευχή κι ύστερα διάβασε τη με σεβασμό.
2. Η πνευματική μελέτη εντάσσεται στα πλαίσια της συνολικής πνευματικής μας πορείας και πρέπει να χαράσσεται προσεκτικά μαζί με τον Πνευματικό μας. Όπως ένας αθλητής αν υπερβάλει τις δυνάμεις του μπορεί να τραυματιστεί, έτσι κι ένας πνευματικός αθλητής αν κάνει πράγματα για τα οποία δεν είναι ακόμη πνευματικά έτοιμος, μπορεί να σκανδαλιστεί.

Άβαταρ μέλους
aplastos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 24, 2006 9:00 am

Δημοσίευση από aplastos » Κυρ Αύγ 24, 2008 3:40 pm

Εμένα μου έμεινε ένα κομμάτι όταν διάβαζα Π. Διαθήκη στο συγκεκριμένο σημείο.
Πάνω στο Όρος ο Θεός λέει στον Μωυσή. ''Κοιταξε πίσω και δες ότι με παράτησαν και λατρεύουν άλλους θεούς.'' Και συνεχίζει χωρίς να έχει πει τίποτε άλλο.
''Άφησέ με τώρα να τους εξαφανίσω και να σου δόσω άλλον λαό''.
Δεν συνεχίζω αλλά μένω μόνο στο ''Άφησέ με'' το ''έασόν με'' νόμίζω στο προτότυπο, που είπε στο Μωυσή.

Άβαταρ μέλους
omirosx
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 112
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 10, 2008 8:00 am

ΠΕΡΙ -ΠΑΛΑΙΑΣ- ΓΡΦΗΣ

Δημοσίευση από omirosx » Κυρ Αύγ 24, 2008 4:35 pm

Καλέ φίλε Άπλαστος πιθανόν να έχεις ξεχάσει από τον καιρό που διάβασες την Παλαιά μέχρι σήμερα ότι ο Θεός με την προσευχή του Μωυσή άλλαξε γνώμη να μην τους καταστρέψει όλους όπως εξηγεί στο κεφάλαιο
Έξοδος ΛΒ- στοίχοι από-7=έως 14- Για να τα γράψω όλλα αυτά είναι πολύ. Το καλύτερο είναι να τα ξανά διαβάσεις μόνος σου και αν εξακολουθείς να έχεις αμφιβολία μας λές πάλι

Άβαταρ μέλους
aplastos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 24, 2006 9:00 am

Δημοσίευση από aplastos » Κυρ Αύγ 24, 2008 5:37 pm

Δεν διαφωνώ σε τίποτα απο όσα είπες και ιδιαίτερα στο -φίλε-. :)
Απλώς με την ευκαιρία το διάβασα,γιατί έδωσες και διεύθυνση του χωρίου. :)
Λέει έτσι: και νυν εασόν με και θυμωθείς οργή εις αυτους εκτρίψω αυτούς και ποιήσω σε εις έθνος μέγα.
Όταν το διάβασα αυτο θαύμασα πως ο Παντοδυναμος και Μεγαλοδύναμος Θεός ζητάει απο τον Μωυσή να τον ''αφήσει'' πρώτα και να θυμώσει οργή μεγάλη για να τους εκτρίψει.
Και βέβαια ο Μωυσής δεν τον "άφησε'' όπως λές και εσύ λέγοντας του ότι θα πούνε οι Αιγύπτιοι ότι τους ξεγέλασε τους Ισραηλίτες και τους έβγαλε απο τον δουλεία για να τους σκοτώσει στην έρημο και του είπε να θυμηθεί τους όρκους που έδωσε στον Αβραάμ και τον Ισαάκ και τον Ιακώβ και του είπε να συγχωρέσει την κακία του λάου αυτού.

Άβαταρ μέλους
aplastos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 24, 2006 9:00 am

Δημοσίευση από aplastos » Κυρ Αύγ 24, 2008 6:02 pm

Μπορεί κάποιος που ξέρει ή έχει την μετάφραση του -έασον- να μου πεί αν το μεταφράζω σωστα για να μην ψάχνωμαι;

Άβαταρ μέλους
costisk
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 26, 2008 8:00 am
Τοποθεσία: Κώστας@Αθήνα

Δημοσίευση από costisk » Κυρ Αύγ 24, 2008 7:21 pm

Φίλοι μου ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ, που προσπαθείτε να με βοηθήσετε σε αυτόν τον προβληματισμό..
Ομολογώ πως ναι, είναι η πρώτη φορά που διαβάζω την Αγία Γραφή μετά από πάρα πολλά χρόνια και κόλλησα σε ορισμένα σημεία, όπως αυτό που έθεσα και σαν ερώτηση.
Φίλε μου filotas προσπαθώ πάρα πολύ να μην τη διαβάσω επιπόλαια και κρατάω σημειώσεις με ένα μολυβάκι επάνω και γυρίζω πίσω να ξαναδιαβάσω κάποιο κομμάτι που νομίζω πως δεν κατάλαβα...
Σας ευχαριστώ πάντως όλους που σταθήκατε για λίγη βοήθεια, όλων ευπρόσδεκτη, κάτι που σίγουρα θα χρειαστώ και παρακάτω :P

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αγία Γραφή”