Συνέντευξη του Γερ. Ιουστίνου απο το Φρέαρ του Ιακώβ

θέματα που αφορούν τους Αγίους Τόπους

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 8:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Συνέντευξη του Γερ. Ιουστίνου απο το Φρέαρ του Ιακώβ

Δημοσίευση από angieholi »

Ο ΓΕΡΩΝ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΦΡΕΑΤΟΣ ΙΑΚΩΒ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟΝ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΤΥΠΟΝ»

Την Κυριακη 20 Σεπτεμβρίου 2009, μεταξυ τον προσκυνητων,μέλη της Π.Ο.Ε. ειχαν την τιμη και
χαρα να εχουν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον σεβαστο Γέροντα Ιουστινο. Ο Γέροντας Ιουστινος
ειναι Αγιοταφίτης και ηγούμενος της Ιερας Μονης Αγίας Φωτεινης Φρέατος Ιακώβ. Εχει την τιμη να
ειναι διάδοχος, στο προσκύνημα του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου.

Μεταξυ αλλων ο π. Ιουστινος μας ενημέρωσε οτι τον Νοέμβριο επίκειται η αγιοκατάταξη του Μάρτυρος Φιλουμένου, με τον οποιο πολλες φορες ειχε συλλειτουργήσει. Ειναι μεγάλο δωρο εκ Θεου —σημείωσε ο Γέροντας— να εχω συνεχως, εδω στο Φρέαρ, τον Μάρτυρα Φιλούμενο εν πνεύματι, απο πέρυσι το καλοκαίρι, που πραγματοποιήθηκε η μεταφορα του Ιερου Λειψάνου του απο την Πατριαρχικη Σχολη της Σιων, εν σώματι και να αξιωθω να ειμαι και στην αγιοκατάταξή του. Το τελευταιο το θεωρω ως ενα απο τα μεγαλύτερα δωρα του Θεου, μας ειπε. Ο π. Ιουστινος, πέρα του Φρέατος του Ιακώβ, με τον περικαλλέστατο Ιερο Ναο της Αγίας Φωτεινης, που εγκαινιάστηκε πέρυσι, ειναι πνευματικος προϊστάμενος σε επτα ενορίες με Αραβες, κυρίως, Χριστιανους στη Νεάπολη.

Επ' αυτου σημείωσε οτι οι Αδελφοί μας Ορθόδοξοι Αραβες κάνουν πνευματικο αγώνα, αντιμετωπίζουν
αγωνιστικα και με υπομονη τις διώξεις των συμπατριωτων τους, λόγω της πίστεώς τους, και οτι εν ολίγοις, αξίζουν οσον πολλοι Χριστιανοι στην Ελλάδα, οι οποιοι —σε πολλες περιπτώσεις— δεν διακρίνονται για τον ζηλο τους και δεν εχουν αγώνα ή διώξεις για την πίστη. Οσον αφορα στις σχέσεις του Γέροντος με τους Παλαιστινίους και τις πολιτικες αρχές, σημείωσε οτι ειναι σε καλο επίπεδο, χαίρει του σεβασμου τους κι εκεινος φροντίζει να αποδίδει σε αυτους την τιμή, που τους αναλογει.

Ο π. Ιουστινος, πλέον των αλλων, ειναι και Συνοδικο μέλος στη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Επ' αυτου μας δήλωσε οτι υπάρχει πολυ καλη συνεργασία με τους λοιπους πατέρες, Αρχιερεις και τον
Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ´. Κοινος στόχος, αλλωστε, ειναι η διαφύλαξη των Παναγίων Προσκυνημάτων
και η αυξηση και καλλιέργεια του εμψυχου δυναμικου της Αγιοταφικης αδελφότητας.


Σε αυτο το σημειο, μας τόνισε, ο,τι μπορει να βοηθήσει αποτελεσματικα και η Εκκλησία της Ελλάδος, ητοι με την ανάληψη της υποχρέωσης κάθε Μητροπόλεως να αποστέλει πατέρες, Ιερεις και μοναχους για ενα χρονικο διάστημα να υπηρετουν στα Πανάγια Προσκυνήματα. Επίσης, θα ηταν δυνατο να συνδεθει και απονομη τίτλων ή οφφικίων, Ιερομονάχων, με την διακονία τους στις επάλξεις της Αγιοταφικης αδελφότητας. Κάτι τέτοιο θα ηταν αποικοδομητικο και σωτήριο τόσο για τους πατέρες εξ Ελλάδος, οσο και για τους Αγιοταφίτες.

Ο π. Ιουστινος μας ενημέρωσε και για το πως βρέθηκε και φυλάσσεται πλεον στον Ιερο Ναο της Αγίας
Φωτεινης και η στάμνα, με την οποία η Ισαπόστολος Φωτεινη αντλουσε υδωρ απο το Φρέαρ. Σε συνάντησή του με τον παπικο επίσκοπο ο π. Ιουστινος εζήτησε μέρος του Ιερου Λειψάνου της Αγίας Φωτεινης, το οποιο φυλάσσεται στο Βατικανό. Ο Παπικος αξιωματουχος, του ειπε, οτι, οταν σπούδαζε στο Βατικανό, ενθυμειται, πως φυλάσσοταν η στάμνα, με την οποία εδωσε υδωρ η Αγία στον Κύριο μας, την οποία ειχαν μεταφέρει οι Σταυροφόροι απο την Κωνσταντινούπολη στη Ρώμη. Ο Γέροντας Ιουστινος απέστειλε επιστολη στο Βατικανο και σε εξι μηνες ελαβε θετικη απάντηση. Σε εννέα μηνες απο την υποβολη του αιτήματός του, ο παπικος πρόξενος του παρέδωσε την στάμνα, η οποία φυλάσσεται πλέον υπερυψωμένη σε κεντρικη κολώνα στην αριστερη πλευρα του κυρίως Ιερου Ναου.

Στη συνέχεια της συζητήσεως ο π. Ιουστινος μας θύμισε τις εξαιρετικες σχέσεις, που ειχε με τον Γιασερ Αραφατ και μας εξήγησε οτι αυτες οικοδομήθηκαν ακόμη περισσότερο, οταν μερίμνησε για την αποστολη εκατοντάδων τόνων αλευριου απο την Ελλάδα προς τις αποκλεισμενες περιοχες της Νεάπολης Παλαιστίνης, με αποτέλεσμα να διασωθουν πολλα παιδια και ενήλικες απο την ασιτία. Μάλιστα οι ντόπιοι Αραβες των αποκαλουν πατέρα των πτωχων.

Σε πρόταση μέλους της Π.Ο.Ε. οτι θα ηταν ωφέλιμο να εκδοθει ενας τόμος για τα εγκαίνια του Ιερου Ναου της Αγίας Φωτεινης, τα οποια πραγματοποιήθηκαν με κάθε μεγαλοπρέπεια πέρυσι στις 30 Αυγ. 2008, ο
γέροντας απάντησε, πως το επιθυμει κι αυτος σφόδρα, αλλα οι οικονομικες υποχρεώσεις της Ιερας Μονης ειναι μεγάλες, οπότε και το αναβάλλει για αργότερα. Σε παράκλησή μας, να διευκρινήσει τις προτεραιότητες της Ιερας Μονης, μας εξήγησε οτι στην παρουσα φάση προνοει για την επιμέλεια του προσκυνήματος στο μέρος, οπου αποκεφαλίστηκε ο Τίμιος Πρόδρομος.

Ηδη ο πανίερος αυτος τόπος ανήκει στην Ιερα Μονη και το Πατριαρχειο Ιεροσολύμων, εχει πραγματοποιηθει η ασφάλιση και ο μερικως καλλωπισμος του υπόγειου χώρου —στον οποιο τελειται μάλιστα και Θεία Λειτουργία— και υποβλήθηκε και πλήρης αρχιτεκτονικος φάκελος σχεδίων ανέγερσης Ιερου Ναου στις αρμόδιες Εβραϊκες αρχές. Μάλιστα, καλος οιωνός, οπως μας ειπε, ειναι οτι οι Εβραϊκες αρχες εξετάζουν τον φάκελο και δεν προχώρησαν στην απόρριψή του.

Πριν ομως και απο το προσκύνημα του Τιμίου Προδρόμου, πρώτη προτεραιότητα ειναι η αγορα της οικίας, στην οποία εζησε η Ισαπόστολος Φωτεινή. Το εν λόγω προσκύνημα βρίσκεται στην παρουσα φάση σε χέρια Μουσουλμάνων και καταβάλλει ηδη προσπάθειες να περιέλθει με νόμιμη αγορά, βεβαίως, στην περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Με την Χάρη του Θεου εχουμε ελπίδα, σημείωσε ο Γέροντας, δεδομένου οτι ο ενας εκ των δύο αδελφν κατόχων εχει συμφωνήσει. Ωστόσο απαιτειται προσευχη και συνεχης επαγρύπνηση.

Οσον αφορα για την εξεύρεση πόρων, ο π. Ιουστινος, μας ειπε οτι αυτοι προέρχονται απο τον οβολο των πιστων, κυρίως απο την Ελλάδα, που αγαπουν το προσκύνημα, τον Πατριάρχη Ιακώβ, την Αγία Φωτεινη και τον Ιερομάρτυρα Φιλούμενο.
Παραθέτουμε τα στοιχεια επικοινωνίας με τον Γέροντα Ιουστινο καθως και τραπεζικο λογαριασμο για οσους εκ των ευσεβων αδελφων επιθυμουν να συνδράμουν στα προσκυνήματα της Ιερας Μονης Αγίας Φωτεινης Φρέατος Ιακώβ:
Nablus Jacob' s Well, Palistine,
Tel: 00-972-9-23/3/ 23
Emporiki Bank, Μάμαλος Γ. Ιουστινος, Νο: 51388054.


Απο τον Ορθοδοξο Τυπο:
http://www.orthodoxostypos.gr/Photos/Pages/Page6.pdf
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...

Άβαταρ μέλους
greekboy1981
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 182
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 02, 2005 8:00 am
Τοποθεσία: Ευάγγελος@Κομοτηνή
Επικοινωνία:

Re: Συνεντευξη του Γερ. Ιουστινου απο το Φρεαρ του Ιακωβ

Δημοσίευση από greekboy1981 »

Θα ήθελα πολυ να μάθω πως μπορω να ερθω σε επαφη με το Μοναστηρι ωστε να μου στειλουν λιγο λαδάκι απο την καντηλα του Αγίου Φιλούμενο , καθως και μια εικονιτσα του !! Εαν υπαρχει κάποιο ε-μαιλ η καποια ιστοσελιδα , θα χαρω πολύ !

Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5839
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 05, 2009 8:46 pm

Re: Συνέντευξη του Γερ. Ιουστίνου απο το Φρέαρ του Ιακώβ

Δημοσίευση από Dimitris39 »

Δεν ξερω αν μας διαβαζεις αλλα υπάρχει τροπος επικοινωνίας αγιασμα απο το φρεαρ εχω να σου στειλω
Όποιος εχει παει θα εχει δωσει ο γεροντας το ποτηριο που εχει αιμα του αγιου το οποιο ευωδιαζει τετοια ουρανια ευωδια δεν ξαναενιωσα οχι σαν μυρο αλλα κατι ανεξήγητο ο γεροντας ειχε 32 νομίζω απόπειρες δολοφονίας σιγουρα θα μαρτυρήσει και αυτος είδει ειναι μαρτυρας με αυτα που βιώνει τρόπος επικοινωνίας υπάρχει παντως μαζί του
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άγιοι Τόποι”