Η εορτή του Αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου στο Πατριαρχείο

θέματα που αφορούν τους Αγίους Τόπους

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Η εορτή του Αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου στο Πατριαρχείο

Δημοσίευση από angieholi »

24/01/10
Η εορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου στο Πατριαρχείο


Την 11ην /24ην Ιανουαρίου 2010, Κυριακήν του Τελώνου και του Φαρισαίου, εωρτάσθη η εορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου εις την Ιεράν αυτού Μονήν, εις την έρημον της Ιουδαίας, εις την τοποθεσίαν μεταξύ του Χωρίου των Ποιμένων και της Ιεράς Μονής του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου.

Την ιεράν Μονήν αυτήν ίδρυσεν ο ίδιος ο Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης. Ούτος προσήλθεν εις την Αγίαν Γην από την πατρίδα του, Μογαρισσόν της Καππαδοκίας το έτος 451. Κατ' αρχάς εμόνασεν εις το τάγμα των Σπουδαίων και εις την Ιεράν Μονήν του Καθίσματος, νοτίως των Ιεροσολύμων, προ της Μονής του Προφήτου Ηλιού, την οποίαν είχεν ιδρύσει η ευσεβής Βυζαντινή προσκυνήτρια Ικελία.

Αναζητών περισσοτέραν ησυχίαν εις την βαθυτέραν έρημον, έφθασεν εις περιοχήν, η οποία είχε υπόγειον φυσικώς λαξευμένον σπήλαιον. Εις αυτό παρέμεινε και έζησε εν ασκήσει προσευχής, νηστείας, ησυχίας εκ του κόσμου και κοινωνίας μετά του Θεού. Αργότερον του απεκάλυψεν ο Θεός ότι εις αυτό το σπήλαιον είχον διανυκτερεύσει οι τρεις Μάγοι, προσκυνηταί του θείου βρέφους, ότε, φεύγοντες τον Ηρώδην, δι' άλλης οδού επέστρεφον εις την πατρίδα αυτών.

Εις την υπεράνω και πέριξ του σπηλαίου τούτου έκτασιν ίδρυσε τον πρώτον ναόν και την Ιεράν αυτού Μονήν ο Άγιος Θεοδόσιος, όταν τον παρεκάλεσαν να τους αναλάβη πνευματικώς οι μοναχοί της ερήμου, οι οποίοι εν τω μεταξύ τον είχον αναγνωρίσει ως πεφωτισμένον άνδρα του Θεού και έμπειρον καθοδηγητήν.

Τούτους ανέλαβε ο Άγιος Θεοδόσιος, υπείκων εις την παράκλησιν αυτών, και καθοδήγει εις το μοναστήριον αυτού, έχον την τάξιν Κοινοβίου. Εδέχετο δηλαδή εις αυτό τους αρχαρίους μοναχούς, οι οποίοι έζων κοινοβιακήν κοινήν ζωήν προσευχής και εργασίας, όντες εις στενήν επικοινωνίαν μετά του ηγουμένου και καθοδηγούμενοι υπ' αυτού, δοκιμαζόμενοι, μέχρις ότου κριθούν άξιοι να μεταβούν εις μοναστήριον Λαύρας.

Την ευθύνην όλων των Κοινοβίων της Παλαιστίνης είχεν ο Άγιος Θεοδόσιος, δι' αυτό και λέγεται Κοινοβιάρχης. Την ευθύνην όλων των Λαυρών της Παλαιστίνης είχεν ο Άγιος Σάββας. Εις την Λαύραν εγίνοντο δεκτοί οι προκεχωρημένοι εις την άσκησιν μοναχοί δι' εντονωτέραν προσευχήν εν απολύτω ησυχία και δυσκολωτέραν άσκησιν καθ' ημέραν εις τα κελλία των. Τας Κυριακάς και τας εορτάς συνηθροίζοντο εις το Κυριακόν της Μονής. Ο Άγιος Σάββας, συμπατριώτης και συνασκητής του Αγίου Θεοδοσίου, χαριεντιζόμενος έλεγεν εις τον Άγιον Θεοδόσιον, ότι: «εγώ ειμι ηγούμενος ηγουμένων, εν ω εσύ είσαι ηγούμενος παίδων».

Οι δύο αυτοί μεγάλοι άνδρες της Εκκλησίας είναι οι δεσπόζοντες της όλης μοναχικής ζωής του 5ου μ.Χ. αι. εις την Εκκλησίαν Ιεροσολύμων και οι κύριοι και αναμφιταλάντευτοι πολέμιοι του καινοφανούς αιρετικού δόγματος του Μονοφυσιτισμού.

Εις την ακμήν της η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου είχε τέσσαρας Εκκλησίας και επτακοσίους μοναχούς διαφορετικών εθνικοτήτων. Εν αντιθέσει προς την ησυχαστικήν ζωήν της ερημικωτάτης Μονής του Αγίου Σάββα, η Ιερά Μονή του Αγίου Θεοδοσίου, λόγω της εγγύτητος αυτής εις τας πόλεις της Βηθλεέμ, του Χωρίου των Ποιμένων και της Ιερουσαλήμ, απεδέχθη, χάριν των αναγκών των ανθρώπων, κοινωνικώτερον τρόπον μοναχικής ζωής. Ανταπεκρίνετο προς τας ανάγκας των διαβατών και των προσκυνητών των κρουόντων την θύραν αυτής.

Οι μοναχοί ειργάζοντο εις το εργόχειρον. Σύνθημα της Μονής ήτο: «ουδείς ράθυμος εισίτω εν αυτή». Εκ του εργοχείρου αυτών εβοήθουν τους πτωχούς, συνετήρουν γηροκομείον και πτωχοκομείον εις την Μονήν. Η Μονή είχεν εκπαιδευτήριον μοναχών. Μοναχοί της Μονής αυτής διετέλεσαν ο Άγιος Μοδεστος και ο Άγιος Σωφρόνιος, Παριάρχαι Ιεροσολύμων και ο Άγιος Ιωάννης ο Μόσχος, ο συγγραφεύς του «Λειμωναρίου».

Η Μονή εσυνέχισε την παρουσίαν και την προσφοράν αυτής και μετά την Κοίμησιν του ιδρυτού αυτής το έτος 529 και υπό αντιξόους περιστάσεις κατακτήσεων και επιθέσεων εκ των περιοίκων νομάδων, άλλοτε με περισσοτέρους και άλλοτε με ολιγωτέρους μοναχούς.

Εις το υπόγειον σπήλαιον «των Μάγων» ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου Θεοδοσίου, ο τάφος της μητρός του, Αγίας Ευλογίας, της μητρός του Αγίου Σάββα, Αγίας Σοφίας, της μητρός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Θεοδότης, της Αγίας Μαρίας, συζύγου του Αγίου Ξενοφώντος και μητρός των Αγίων Ιωάννου και Αρκαδίου και του Αγίου Ιωάννου του Μόσχου, συνασκητού του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, και συγγραφέως του «Λειμωναρίου».
agios theodosios.jpg
Η Λειτουργία δια την εορτήν του Αγίου Θεοδοσίου, συμπέσασα με την Κυριακήν του Τελώνου και του Φαρισαίου, ετελέσθη εις το Καθολικόν της Μονής, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ', συλλειτουργούντων Αυτώ, του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χριστοδούλου, των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Αβήλων κ. Δωροθέου, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, του ηγουμένου της Μονής του Αγίου Σάββα Αρχιμανδρίτου π. Ευδοκίμου, του ηγουμένου της Μονής των Ποιμένων εις Μπετσαχούρ Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου, εγγάμων ιερέων της κώμης του Χωρίου των Ποιμένων και ιεροδιακόνων.

Παρά την αλλαγήν του κλίματος προς το ψυχρόν, αθρόα υπήρξεν η προσέλευσις και συμμετοχή των πιστών άχρι ασφυκτικής πληρώσεως του Καθολικού, υπό Ελλήνων, Αραβοφώνων, Ρώσων και Ρουμάνων κατανυκτικώς και ορθοδόξω τω ήθει προσευχομένων. Η θ. Λειτουργία, βοηθούσης της ψαλμωδίας της χορωδίας του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως υπό τον Αρχιμανδρίτην π. Αριστόβουλον και αυτής της Αραβοφώνου Κοινότητος της Μπετζάλλας ως και της παιδικής χορωδίας του Κατηχητικού Σχολείου του Αγίου Γεωργίου Μπετζαλλά, υπό τον κ. Ιμβραήμ Μουκάρκαρ, έγινε και πάλιν ο τόπος συναντήσεως Θεού και ανθρώπου και η κάθοδος του ουρανού εις την γην και η άνοδος του ανθρώπου εις τον ουρανόν, η πρόγευσις της βασιλείας του Θεού, ο χώρος της μεταλήψεως του Αγίου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Χριστού δι' άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον.
agios theodosios2.jpg
agios theodosios4.jpg
Την πνευματικήν εν τη θ. Λειτουργία επικοινωνίαν των πιστών μετ' αλλήλων και μετά της Αγίας Τριάδος, την πνευματικήν χαράν και ευφροσύνην ηκολούθησε και η σωματική αναψυχή και ανάπαυσις με την φιλόξενον δεξίωσιν και αβραμιαίαν τράπεζαν, παρατεθείσαν εις τον Μακαριώτατον, την συνοδείαν Αυτού και εις πάντας τους εορταστάς υπό του πολιού ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτου π. Ιεροθέου, φιλοξένου, ρέκτορος και αγωνιστού προστάτου της Μονής και της πέριξ περιουσίας αυτής επί τριακονταετίαν και πλέον.

Κύριος ο Θεός είθε να στηρίζη αυτόν εις έτη πολλά προς έπαινον της Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος, του έθνους ημών και δόξαν του εν Τριάδι Θεού ημών.

Εκ της Αρχιγραμματείας

Αναδημοσίευση από:
http://www.romiosini.org.gr/9BAB504D.el.aspx (μονοτονικό κείμενο)
http://www.jp-newsgate.net/gr/2010/01/24/962/ (πολυτονικό κείμενο)
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Η εορτή του Αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου στο Πατριαρχείο

Δημοσίευση από angieholi »

Περισσότερες φωτογραφίες
agios theodosios1.jpg
agios theodosios3.jpg
agios theodosios5.jpg
Ο π. Ιερόθεος είναι ένας αξιομνημόνευτος Γέροντας.......
Να σας θυμίσω τι είχα γράψει για εκείνον από το προσκύνημα μου στους Αγίους Τόπους:
viewtopic.php?f=56&t=11059&start=120
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άγιοι Τόποι”