Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Θέματα που αφορούν το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Δημοσίευση από angieholi »

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009, συμπληρώνονται 4 χρόνια διακονίας του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στον Πατριαρχικό Θρόνο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

Δημιουργία, Συνέπεια, Ανανέωση, Αξιοπιστία

Το τετράπτυχο της τετράχρονης Διακονίας του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Μακαριωτάτου κ. Θεοφίλου στον θρόνο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, «Υπό την σκέπη των Θεοφόρων Πατέρων και του Αγίου Πνεύματος το Πατριαρχείο θα ανασυρθεί από το πέλαγος της φθοράς και της απάτης», ήταν τα πρώτα λόγια του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του στην δοκιμαζόμενη εκείνη την εποχή Σιωνίτιδα Εκκλησία.

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την 21η Νοεμβρίου 2005, ημέρα ενθρονίσεως του 141ου Πατριάρχου Ιεροσολύμων του Μακαριωτάτου κ. Θεόφιλου στον ιστορικό Ναό της Αναστάσεως σηματοδοτώντας για τη Σιωνίτιδα Εκκλησία μια εποχή υπέρβασης των εντάσεων του πρόσφατου παρελθόντος.

Δημιουργία, ανανέωση, συνέπεια και αξιοπιστία υπήρξε το τετράπτυχο της τετράχρονης επιτυχούς διακονίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ΄, απώτερος σκοπός της οποίας παραμένει η θωράκιση του παλαιφάτου αυτού θεσμού έναντι κάθε λογής αρνητικών εξωγενών πολιτικο-οικονομικών παραγόντων.

Η ειρήνη, η ενότητα και η πρόοδος της Αγιοταφικής Αδελφότητας αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν για τον Μακαριώτατο κύριο μέλημα, όπως είχε τονίσει ήδη από τον ενθρονιστήριο λόγο του, όπου επισήμανε ότι: «η Σιωνίτιδα Εκκλησία διήλθε δια πυρός και ύδατος μία περίοδο που συντάραξε την Αγία Εκκλησία και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα».

Πιστός στις δεσμεύσεις του ενθρονιστήριου λόγου του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος για την αλλαγή στον τρόπο πηδαλουχίας της Σιωνίτιδος Εκκλησίας δεν άργησε να ενσαρκώσει το όραμα της σφυρηλάτησης της ενότητας και της ομόνοιας της Αγιοταφικής Αδελφότητος.
868018.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Δημοσίευση από angieholi »

Ο μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Θεόφιλος

Η Α. Θ. Μακαριότης γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους το 1952. Το 1964 εγκαθίσταται στα Ιεροσόλυμα και εγγράφεται στην Πατριαρχική Σχολή από την οποία αποφοίτησε το 1970. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος στον Φρικτό Γολγοθά και το 1975 Πρεσβύτερος, με Συνοδική απόφαση εγγράφεται στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1978 του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του επιστρέφει στην Αγία Πόλη και διορίζεται Γραμματέας στην Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου και Καθηγητής της Πατριαρχικής Σχολής. Το 1981 απεστάλη στο Πανεπιστήμιο του Durham Αγγλίας για μεταπτυχιακές σπουδές της οποίες ολοκλήρωσε επιτυχώς και μετά την επιστροφή του διορίσθηκε Γραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και αντιπρόσωπος του Πατριαρχείου στο ΠΣΕ (1986). Στο διάστημα 1991-1996 υπηρέτησε ως ηγούμενος στην Κανά. Το 1997 υπηρετεί ως μέλος της Επιτροπής Δικαστηρίων και απεστάλη στο Qatar. Το 2000 διορίσθηκε μέλος της Ιεράς Συνόδου, ενώ το 2003 διορίζεται υπεύθυνος στο Qatar. Της 14-2-2005 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου, ενώ της 22 Αυγ. Του ίδιου έτους εξελέγει παμψηφεί και με ομόφωνη γνώμη από την Ιερά Σύνοδο Πατριάρχης του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.


Κύριο Έργο

Ως πηδαλιούχος του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου ανέλαβε άμεσα ενεργό δράση μεριμνώντας επιτυχώς για τα κατωτέρω:

* Αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Πατριαρχείου μετά από μία περίοδο έντονων τριβών, αμφισβητήσεων και νομικών παρατυπιών που αφορούσαν την παραχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων σε εταιρείες για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου,

* Αναβάθμιση της συμμετοχής της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων στα διορθόδοξα και τα διομολογιακά δρώμενα με τη συμμετοχή του α) στη Διηυρυμένη Σύνοδο για τη διαδοχή του Θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Σαμπεζύ Ελβετίας τον Μάιο του 2006, β) στην Ειρηνική Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως, γ) στο ΠΣΕ και στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μ. Ανατολή, δ) της εργασίες του Council of Religious Institutions of the Holy Land το 2007 στην Ουάσιγκτον για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Αγία Γη, ε) ως προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2008 της Βρυξέλλες και ζ) στη Σύνοδο Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.


Πλούσιο ανακαινιστικό έργο

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Θεόφιλος από τις πρώτες μέρες της πηδαλουχίας του στην Σιωνίτιδα Εκκλησία ανέπτυξε έντονο ανακαινιστικό έργο χρηματοδοτούμενο από πόρους του ίδιου του Πατριαρχείου. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται η κατωτέρω ανακαινίσεις:

Ανακαίνιση των Ι. Ναών και Ηγουμενείων Αγ. Γεωργίου Σάλτης, του ι. ναού της Ι. Μ. Βασιλείου, του ηγουμενείου εν Φχες, του ι. ναού Αγ. Γεωργίου στο Κάρακ, του ι. ναού Αγ. Γεωργίου στο Τουλκάρεμ, του Καθολικού της Ι. Μ. Ποιμένων, του ι. Ναού της Ι. Μ. Αρχαγγέλων, δύο παρεκκλησίων στην Ι. Λαύρα του Αγ. Σάββα, της Ι. Μ. Αβραάμ του Παρεκκλησίου στη Μαδηβά, του ι. ναού της Ι. Μ. Αγ. Νικολάου.
Ανακαινίσεις βοηθητικών χώρων και εκπαιδευτικών κτηρίων, Αποπεράτωση Αίθουσας του Αρχείου Ι. Μ. Αβραάμ, κατασκευή κλιβάνου του Αρτοποιείου του Κεντρικού Μοναστηριού, αποπεράτωση της παλαιάς αίθουσας και των γραφείων του Ηγουμενείου στο Φχες, αποπεράτωση της εν Ζάρκα Σχολής και εγκαίνια αυτής, εργασίες υδροδοτήσεως και δενδροφυτεύσεως στην Ι. Μ. Ποιμένων Ανέγερση Μηπαιγωγείου στο Αμμάν, επέκταση της Σχολής Αγ. Γεωργίου στη Ραμάλα, ανακαίνιση και αναδιοργάνωση του τμήματος χειρογράφων της Πατριαρχικής βιβλιοθήκης, εργασίες μονώσεως και ενισχύσεως της χιλιετούς τοιχοποιίας της Ι. Μ. Παναγίας Σεϊδανάγιας κ.ά.

ίδρυση της Μ. Κ. Ο. Ρωμηοσύνη

σκοποί της οποίας είναι: η στήριξη και διάδοση της μακραίωνης παράδοσης του Αγιοταφικού μοναχισμού και των μνημείων του, η ενίσχυση του πολυμερούς έργου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του παλαίφατου θεσμού, η οργάνωση διεθνών συνεδρίων, αλλά και η υλοποίηση κοινωφελών έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Χάρη στη δραστηριότητα της Μ. Κ. Ο. «Ρωμηοσύνη» έχουν δρομολογηθεί η σύσταση Γηροκομείου και η κατασκευή ξενώνα στην Ιερουσαλήμ, η διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Οι Έλληνες ζητούν να δουν τον Χριστό», η σύσταση Πρότυπου Πατριαρχικού Σχολείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα και η Στελέχωση της Πατριαρχικής Σχολής με μαθητές και διδακτικό προσωπικό.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Δημοσίευση από angieholi »

Διοικητικό Καθεστώς του Πατριαρχείου

Η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας (451) ανύψωσε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων σε Πατριαρχείο την ενέταξε σ’ ένα από τα πέντε μέγιστα εκκλησιαστικά κέντρα του χριστιανικού κόσμου, αναγνωρίζοντας την έτσι ως την πρώτη Εκκλησία, την οποίαν ίδρυσε ο Χριστός και διακόνησαν οι ίδιοι οι απόστολοι.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από τους αποστολικούς χρόνους έως τις μέρες μας αποτελεί τον αδιάλειπτο και σταθερό θεματοφύλακα της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής παραδόσεως στον πάντοτε ευαίσθητο γαιοπολιτικό χώρο της Μ. Ανατολής, πάντοτε σε συνδυασμό με τον βαθαίωνο ελληνικό χαρακτήρα του.

Ήδη από τον 4ο αιώνα εξέχουσα θέση στη Σιωνίτιδα Εκκλησία κατείχαν οι Έλληνες και η ελληνική γλώσσα, όπως μαρτυρεί το «Οδοιπορικό της Αιθερίας».

Ο μακραίωνος ελληνικός χαρακτήρας της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων καταφαίνεται και από το γεγονός ότι από τα πρώτα χρόνια υπάρξεώς της οι ιερές ακολουθίες στα Πανάγια προσκυνήματα τελούνταν αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα και όχι στην λατινική ή πολύ περισσότερο την εβραϊκή.

Για πρώτη φορά το Πατριαρχείο στη μακραίωνη ιστορία του τελεί υπό τρεις πολιτειακές δικαιοδοσίες και εξουσίες (Ισραήλ, Ιορδανία, παλαιστινιακή Αρχή), τα συμφέροντα των οποίων είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Έτσι βρέθηκε στο επίκεντρο όχι απλά τοπικών πολιτικών διενέξεων, αλλά διεθνών που αφορούν την Παγκόσμια Κοινότητα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ιορδανικός νόμος του 1958 που διέπει το νομικό και διοικητικό καθεστώς του παλαιφάτου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναγνωρίζει κατ’ απόλυτο τρόπο τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Αναγνωρίζεται ως ο μόνος θεσμός, το μόνο θρησκευτικό ίδρυμα, εντόπιο και γηγενές της περιοχής το οποίο σεβάστηκαν όλοι οι κατακτητές που πέρασαν από την αγία Πόλη.

Ιερά Προσκυνήματα υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων: Σήμερα η θέση του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι απολύτως κυριαρχική, τόσο στον Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο, όσο και στα λοιπά ιερά προσκυνήματα της Παλαιστίνης. Στην πνευματική, διοικητική και ποιμαντική δικαιοδοσία του ανήκουν ο Ναός της Αναστάσεως, ο Γολγοθάς, ο Πανάγιος Τάφος και τα παρεκκλήσια του Αδάμ, του Ακανθίνου Στεφάνου, του εκατοντάρχου Λογγίνου, των Κλαπών και της Φυλακής του Χριστού. Επίσης, ανήκουν στο Πατριαρχείο μέρος του Πραιτωρίου, ο Τάφος της Παναγίας στην Γεθσημανή, η εκκλησία της «Μικράς Γαλιλαίας» στο Όρος των Ελαιών, ο τόπος λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρος Αγίου Στεφάνου και ο οίκος της Θεοτόκου.

Στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επίσης ανήκουν ο Ναός της Γεννήσεως του Χριστού στην Βηθλεέμ, το Σπήλαιο των Ποιμένων, το Φρέαρ του Ιακώβ στη Νεάπολη, ο Ναός του Ευαγγελισμού στην Πηγή της Θεοτόκου της Ναζαρέτ, το Προσκύνημα του εν Κανά θαύματος της Γαλιλαίας, ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Όρος Θαβώρ, ο Ναός των Αγίων Αποστόλων στην Καπερναούμ, η Μονή της Τιβεριάδος και ο Ναός του προφήτου Ελισσαίου στην Ιεριχώ, όπου και η συκομορέα του Ζακχαίου. Επίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανήκουν οι παλαίφατες ιερές Μονές της Λαύρας του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, του Αγίου Γεωργίου Χοζεβίτου, του Σαρανταρίου Όρους, της Βηθανίας, του αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου, του αββά Θεοδοσίου, του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, η λεγομένη «Καταμόνας».

Ο μη εθνικοσ χαρακτηρασ των προσκυνηματων Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέγιστο μέρος των προσκυνημάτων μπορεί να είναι σε ορθόδοξα χέρια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα Προσκυνήματα έχουν εθνικιστικό ή ομολογιακό χαρακτήρα, αλλά έχουν χαρακτήρα οικουμενικό και είναι προσιτά σε όλους.

Αποστολή του Πατριαρχείου και της Αγιοταφικής Αδελφότητας είναι η διαφύλαξή τους ως χώρων αγιασμού, ευλογίας και χάριτος και η προσφορά αυτή γίνεται σεβαστοί τόσο από χριστιανούς άλλων Ομολογιών όσο και από την μουσουλμανική κοινότητα.

Χάρη στην Αγιοταφική Αδελφότητα οι χώροι προσκυνημάτων δεν παρέμειναν απλοί αρχαιολογικοί χώροι ή τουριστικοί αλλά διατηρούνται ως χώροι προσκυνηματικοί και λειτουργικοί.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Δημοσίευση από angieholi »

Μοναχισμός

Οι πολλαπλές λατρευτικές υποχρεώσεις, οι ποικίλες τελετές και οι κάθε είδους ιερές ακολουθίες υπαγόρευσαν την συγκρότηση μοναχικού τάγματος για την ιερατική διακονία, κυρίως στον Ναό της Αναστάσεως.

Έτσι προήλθε η Αγιοταφιτική Αδελφότης, η οποία αποτελούσε ιδιαίτερο μοναχικό τάγμα, αφοσιωμένο στην διηνεκή ιερά διακονία και στην αδιάλειπτη προσευχή. Από το έργο το οποίο επιτελούσαν οι μοναχοί αυτοί, οι οποίοι έψαλλαν νυχθημερόν στις ιερές ακολουθίες στον Ναό της Αναστάσεως, έλαβαν και την ονομασία «Σπουδαίοι της αγίας του Χριστού Αναστάσεως» ή «Τάγμα των Σπουδαίων».

Το τάγμα αυτό ιδρύθηκε από την ίδρυση του Ναού της Αναστάσεως ή και προγενέστερα, κατά τον 3ον αιώνα, από τον Επίσκοπο Ιεροσολύμων Αλέξανδρο.

Την προσωνυμία “Σπουδαίοι” έλαβε το τάγμα χάρη στο ενάρετο και ασκητικό βίο των μελών του, διότι η λέξη σπουδαίος ήταν ταυτόσημη με τις λέξεις ενάρετος, ζηλωτής και φιλόπονος, χρησιμοποιούταν δε κατ' εξοχήν για τους εναρέτους μοναχούς ασκητές του 4ου , του 5ου και του 6ου αιώνος, όχι μόνον στην Παλαιστίνη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και την Αντιόχεια.

Πηγή:
http://www.romfea.gr/index.php?option=c ... 2&Itemid=1
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
petross
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 150
Εγγραφή: Δευ Σεπ 07, 2009 2:35 pm

Re: Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Δημοσίευση από petross »

Καλή δύναμη και φώτιση στους Αγιοταφίτες Πατέρες! Στο δύσκολο έργο που επιτελούν.
Άβαταρ μέλους
Loginos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 14, 2008 12:45 pm
Τοποθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ - ΑΘΗΝΑ

Re: Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Δημοσίευση από Loginos »

Σε ερώτηση που έκανα πρίν από πολύ καιρό σε Αγιορείτη μοναχό για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ άκουσα πολύ καλά λόγια, από μοναχό στην Αγία Γή την πρώτη φορά που πήγα (στην ενθρόνησή του Νοέμβριο 2005) άκουσα "Τώρα έχουμε Πατριάρχη και Πατέρα " χωρίς να εννοώ ΤΙΠΟΤΕ για τον προηγούμενο Πατριάρχη κ.κ. Ειρηναίο σεβόμενος ΑΠΟΛΥΤΑ την απάντηση που έδωσε άλλος μοναχός σε ερώτηση συνπροσκυνητή μου για τις δυσκολίες εκείνης της περιόδου "Εσείς να έρχεστε στην Αγία Γή να προσκυνάτε να παίρνετε Την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και τα άλλα αφήστε τα σε εμάς, μην ασχολήσθε"
Αββά Ισαάκ του Σύρου
ΠΑΝΤΟΤΕ και δια κάθε ζήτημα να πιστεύης πως έχεις ανάγκη διδασκαλίας και εις όλην σου την ζωήν θα αποδειχθής σοφός.
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Δημοσίευση από angieholi »

Ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος
Patriarxis Theofilos.png
Για τη συμπλήρωση 4 χρόνων γόνιμης Πατριαρχικής Διακονίας στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μίλησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κ. Θεόφιλος Γ’, παραχωρώντας συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Όλοι μας επιτελούμε το καθήκον και την αποστολή την οποίαν η Θεία Πρόνοια μας έχει αναθέσει» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος, υπογραμμίζοντας ότι «καθημερινώς δοξάζουμε το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού, διότι μας δίδει την δύναμη να συνεχίζομε την αποστολή και να δίδομε την εν Χριστώ μαρτυρία».

Ο κ. Θεόφιλος σημείωσε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «ανταποκρίνεται, εν τω μέτρω των δυνατοτήτων του, εις τον ρόλο τον οποίον καλείται να διαδραματίσει» σε μία περιοχή στην οποία, όπως είπε, «τα όμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα, τόσον από πλευράς θρησκευτικής, πνευματικής, αλλά και από πλευράς καθαρά κοινωνικής και πολιτικής».

«Το Πατριαρχείο είναι ουσιαστικά φιλανθρωπικό ίδρυμα, διότι είναι το μόνο πνευματικό, θρησκευτικό και εκκλησιαστικό καθίδρυμα το οποίο δεν εξυπηρετεί οποιανδήποτε άλλη σκοπιμότητα», σημείωσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κ. Θεόφιλος, προσθέτοντας ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι το μόνο, σε αντίθεση με τα άλλα Πατριαρχεία, του οποίου «οι αδελφοί μοναχοί αυτοσυντηρούνται», ενώ η αντιμισθία τους «δεν καλύπτεται ούτε από την Ελλάδα, ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι χριστιανοί, αλλά και στις σχέσεις τους με τους αλλόθρησκους, επισήμανε ότι «τα προβλήματα είναι κοινά» για όλους τους κατοίκους της περιοχής, τόνισε ωστόσο ότι οι χριστιανοί «αντιμετωπίζουν ένα ξεχωριστό πρόβλημα», που είναι ότι «αποτελούν μια ξεχωριστή οντότητα».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, οι χριστιανοί είναι «μια οντότις καθαρά επιβιώσεως», αντιμετωπίζουν κοινωνικά και άλλα προβλήματα και αυτό, όπως τόνισε, ισχύει για τους χριστιανούς όλης της Μέσης Ανατολής. Τέλος, ο κ. Θεόφιλος, αναφορικά με τον ρόλο και την σημασία που διαδραματίζει η Αγιοταφιτική Αδελφότητα στα Πανάγια Προσκυνήματα, τόνισε ότι «η Αγιοταφιτική Αδελφότητα έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Πανάγια Προσκυνήματα, δεδομένου ότι τα Πανάγια Προσκυνήματα διετηρήθησαν ως μοναστικά κέντρα».

Πηγή:
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&o ... le&aid=965
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Τέσσερα χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Θεόφιλος

Δημοσίευση από angieholi »

22/11/09 Η εορτή της 4ης επετείου της Ενθρονίσεως του Μακαριωτάτου

Την Κυριακήν, 9ην / 22αν Νοεμβρίου, ημέραν της μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, η Εκκλησία των Ιεροσολύμων ετέλεσε πανηγυρικήν Δοξολογίαν επί τη συμπληρώσει τετραετίας από της εκλογής και της Ενθρονίσεως εις τον Θρόνον αυτής του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Θεοφίλου του Γ' εις το Καθολικόν του Πανίερον Ναόν τής Αναστάσεως.

Προς τούτο, η Πατριαρχική συνοδεία εξεκίνησε από το Πατριαρχείον και, των κωδώνων του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως κρουομένων, κατήλθεν εις το εν μέσω αυτού Καθολικόν.

Ενταύθα, του Πατριάρχου ενδυθέντος μανδύαν, επιτραχήλιον και ωμόφορον, και των Αρχιερέων ενδυθέντων επιτραχήλιον και ωμόφορον, ετελέσθη εις το Καθολικόν παρά το σημείον «Ομφαλός της Γης» Δοξολογία ως ευχαριστία εις τον Θεόν δια την ειρήνευσιν της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και την ανάδειξιν αξίου ποιμένος αυτής.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας η μακρά πομπή τών αρχιερέων, ιερέων και μοναχών, των λαϊκών επομένων, ανήλθεν εις το Πατριαρχείον, των κωδώνων κρουομένων.

Εις τη αίθουσαν του Θρόνου προσεφώνησε τον Μακαριώτατον ο Γέρων Αρχιγραμματεύς, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος ( ολόκληρο το κείμενο στο: http://www.romiosini.org.gr/D1BEDC56.el.aspx ),
έπειτα προσεφώνησεν ο Εξοχώτατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτήριος Αθανασίου ( ολόκληρο το κείμενο στο: http://www.romiosini.org.gr/D1BEDC56.el.aspx ).

Ηκολούθησαν, προσφωνούντες τον Μακαριώτατον, ο Προϊστάμενος της Ρωσσικής Αποστολής (Missia) Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος, ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής της Αγίας Σιών μοναχός π. Φώτιος, ο αντιπρόσωπος του ποιμνίου του Πατριαρχείου εις Ιορδανίαν π. Ηλίας Σουές, ο Διευθυντής της αραβοφώνου Σχολής του Αγίου Δημητρίου, ο π. Φάραχ Νταμπούρ, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Άκκρης και ο ιατρός δρ. Χαλήλ Αντράους, εκπρόσωπος των Κοινοτήτων της Γαλιλαίας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος εις την Αντιφώνησιν Αυτού ηυχαρίστησε τους προσφωνήσαντας Αυτόν, λέγων ότι το παλαίφατον Πατριαρχείον των Ιεροσολύμων, θεόθεν εμπιστευθέν την διαφύλαξιν και διακονίαν των Παναγίων Προσκυνημάτων, συνεχίζει την δισχιλιετή αυτού μοναστικήν περί τα Προσκυνήματα πορείαν και την αδιάλειπτον μέριμναν υπέρ του ευσεβούς ποιμνίου αυτού, τη επινεύσει του Παναγίου Πνεύματος και τη αφάτω συγκαταβάσει του εν Τριάδι Αγίου Θεού, αλλά και τη συνεργεία των μέχρις αίματος θυσιών του Τάγματος των Σπουδαίων, της Γεραράς Αγιοταφιτικής Αδελφότητος.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος εδέχθη με χαράν και συγκίνησιν τα δώρα των προσφωνησάντων Αυτόν, της Ρωσικής Αποστολής, πάντων των χριστιανικών Κοινοτήτων και του ευσεβούς ποιμνίου, των σχολείων και των διακονούντων εις το Πατριαρχείον. Μετά το πέρας της εορτής πάντες ησπάσθησαν την δεξιάν του Μακαριωτάτου και έλαβον ως ευλογίας εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, Ιεροσολυμιτίσσης. Ηκολούθησεν εόρτιον γεύμα δια τους Αγιοταφίτας Πατέρας εις την τράπεζαν του Κεντρικού Μοναστηρίου.

Εκ της Αρχιγραμματείας
patriarxis 1.jpg
patriarxis 2.jpg
patriarxis 3.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πατριαρχείον Ιεροσολύμων”