Θεόφιλος:Η παρουσία μας εδώ είναι ένα καθημερινό θαύμα!

Θέματα που αφορούν το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 8:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Θεόφιλος:Η παρουσία μας εδώ είναι ένα καθημερινό θαύμα!

Δημοσίευση από angieholi »

ierosolimontheofilos.jpg
Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εκπομπή "Ώρα έντεκα πρωινή" του κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου, μίλησε σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄.

Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, μίλησε για το πως λειτουργεί σήμερα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η ορθόδοξη ζωή, καθώς και πως η ορθόδοξη ενορία.

Ο κ. Θεόφιλος στην αρχή αναφέρθηκε στους Ρωμιούς, τονίζοντας ότι «Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν αναλαμβάνει ιδιότητα μόνο εκκλησιαστική αλλά και εθνική και αναδεικνύεται ως εθνάρχης για το ποίμνιο του. Συνεπώς οι Χριστιανοί της Παλαιστίνης και της Μέσης Ανατολής, αποτελούν μια ξεχωριστή οντότητα καθαρά εθνικό-θρησκευτική, η οποία είναι η οντότητα των Ρούμ».

Ερωτηθείς ο Μακαριώτατος, για το πώς μέσα στην αργόσυρτη και επώδυνη ιστορική διαδικασία που ίσχυσε για τους τελευταίους αιώνες στην ευρύτερη περιοχή, οι χριστιανοί κατάφεραν να ζουν μέσα στα όρια της αγαπητικής ευχαριστιακής ζωής και κοινωνίας, τόνισε:
«Οι Χριστιανοί και κυρίως οι Ανατολικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πάντοτε αποτελούσαν κοινότητα και οντότητα εθνικό – θρησκευτική και εκείνο που τους ενδιέφερε πρωτίστως, ήταν να επιτελούν τα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά τους καθήκοντα. Ειδικότερα όμως, εδώ στο χώρο της Μέσης Ανατολής να λειτουργούν και να κρατούν τα Πανάγια Προσκυνήματα. Διότι εδώ η ενοριακή ζωή, αναπτύχθηκε με κέντρο πάντα τα Πανάγια προσκυνήματα».

Επίσης, πρόσθεσε: «Η ενορία εδώ στα Ιεροσόλυμα έχει Οικουμενικό χαρακτήρα, διότι τα μέλη της Χριστιανικής κοινότητος δεν ήταν μόνο γηγενής, αλλά ήτο και από άλλα έθνη. Η Ιερουσαλήμ αποτελεί παγκόσμια ενορία που σημαίνει ότι δεν περιορίζεται μόνο στον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά και στους μη χριστιανούς ακόμα».

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κάνοντας αναφορά για την ενοριακή ζωή στα Ιεροσόλυμα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Το κέντρο της ενοριακής ζωής δεν είναι ο ναός είναι η θεία ευχαριστία, διότι από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Οι πατέρες της Εκκλησίας δεν αναφέρονται σε εκκλησία, αναφέρονται στα θυσιαστήρια».

Αναφερόμενος για το Πατριαρχείο ο κ. Θεόφιλος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Το Πατριαρχείο δια μέσω των αιώνων έχει γίνει σεβαστό, απ΄ όλους τους κατακτητάς εδώ της Αγίας Γης. Όλοι ήλθαν και παρήλθαν, όμως το Πατριαρχείο παραμένει! Αυτό είναι ένα σημείο ότι η παρουσία μας εδώ είναι ένα καθημερινό θαύμα, αλλά και μια απόδειξη ότι ο αρχηγός της Εκκλησία μας είναι ο Χριστός».

«Εάν σήμερα υπάρχουν χριστιανοί στη ευρυτέρα δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και δεν εννοώ μόνο τα Ιεροσόλυμα, εννοώ τα όρια του κράτους τους Ισραήλ, τα όρια της Παλαιστινιακής αρχής, εντός του Χασιμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας και σήμερα εντός των ορίων του Εμιράτου του Κατάρ, η χριστιανική παρουσία διατηρήθηκε και συνεχίζει να διατηρείται χάρις της τέλεσης της Θείας Ευχαριστίας», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδας Εκκλησίας.

Τέλος, ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ανέφερε: «Αυτό που θέλω πάρα πολύ να τονίσω είναι, ότι σήμερα οι αραβόφωνοι της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζουνε κρίση ταυτότητος. Η κρίση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί έτσι έχασαν το σημείο αναφοράς ένεκα αγνοίας μετά πολλών άλλων παραγόντων. Δεν έχουνε συναίσθηση και ιστορική συνείδηση».

«Εδώ καταβάλετε προσπάθεια από πλευράς Πατριαρχείου και ημών προσωπικώς, ουτωσώστε να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να ανακαλύψουν την ταυτότητα τους. Διότι σήμερα για πολλούς και διαφόρους λόγους, η πλειονότητα το αραβόφωνων χριστιανών δεν τολμά μετά παρρησίας να δηλώσει τη ταυτότητα της, και αυτό είναι πολύ αρνητικό», πρόσθεσε εν κατακλείδι ο κ. Θεόφιλος Γ΄.

Πηγή:
http://www.romfea.gr/component/content/ ... %CE%B1c2bb
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Πατριαρχείον Ιεροσολύμων”