Σελίδα 1 από 1

Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 27, 2017 12:00 pm
από toula
Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη


Του Αιμίλιου Πολυγένη

Αγιοκατατάχθηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης.

Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Λίγα λόγια για τον βίο του

Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε σης 5 Νοεμβρίου 1920 από ευσεβείς γονείς.

Ο μικρός Ιάκωβος ήταν επτά χρονών και είχε μάθει απέξω την θεία Λειτουργία χωρίς να γνωρίζει γράμματα. Το 1927 πήγε σχολείο και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Η αγάπη του για την εκκλησία ήταν έκδηλη.

Την ίδια χρονιά εμφανίσθηκε μπροστά του η Αγία Παρασκευή και του φανέρωσε το λαμπρό εκκλησιαστικό του μέλλον ενώ συχνά διάβαζε ευχές, προσευχόταν και θεράπευε συγχωριανούς του.

Από το 1938 και μετά η ζωή του ήταν καθαρά ασκητική. Έτρωγε λίγο, κοιμόταν ελάχιστα, προσευχόταν συνεχώς και δούλευε σκληρά. Τα βάσανα και οι κακουχίες της κατοχής ταλαιπώρησαν τους άτυχους πρόσφυγες. Τον Ιούλιο του 1942 πέθανε η μητέρα του προλέγοντας του ότι θα γίνει ιερέας.

Ο διοικητής του τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και ήταν από τους λίγους που κατάλαβε το λαμπρό μέλλον που θα είχε το νεαρό προσφυγόπουλο. Μετά την απόλυση του από το στρατό (1949) ο Ιάκωβος σε ηλικία 29 χρονών χάνει και τον πατέρα του.

Ο αγώνας του τώρα για να αποκαταστήσει την αδελφή γίνεται εντονότερος, χωρίς όμως να παραμελεί αυτό το οποίο ποθεί από τα παιδικά του χρόνια. Να γίνει μοναχός.

Σε ηλικία 32 ετών πλέον ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα.

Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της μονής της μετανοίας του.

Από το 1990 και μετά ο γέροντας δεν είχε πλέον δυνάμεις και οι κρίσεις στην υγεία του αυξήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 1991 μετά από μικρο-εμφράγματα νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό.

Το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε και κοινώνησε.

Μόλις ήλθαν οι πατέρες ο γέροντας προσπάθησε να σηκωθεί, αλλά ζαλίστηκε. Η αναπνοή του βάρυνε, ο σφυγμός του εξασθένησε και από τα χείλη του βγήκε ένα μικρό φύσημα Ο γέροντας είχε πάρει πλέον τον δρόμο για την μακαρία ζωή.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ύπαιθρο και μετά από τους επικήδειους λόγους, ο πρώην Κεφαλληνίας Προκόπιος είπε να υψώσουν το φέρετρο ψηλά να δουν α πιστοί τον Όσιο γέροντα. Μόλις εφάνη το ιερό λείψανο με μία φωνή οι χιλιάδες των πιστών κραύγασαν « Άγιος, Άγιος».

www.romfea.gr

Re: Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 27, 2017 2:05 pm
από nickzark
Πρέπει να είναι επίσημο. Γέμισε το ίντερνετ. Το είπαν στο ράδιο. Ακόμα στην επίσημη σελίδα του Πατριαρχειου δεν το ειπαν

Re: Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 27, 2017 5:13 pm
από stam-mag
Οικουμενικό Πατριαρχείο

μεγάλη η χάρη του και επίσημα

Re: Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 27, 2017 10:08 pm
από Μ.Δ.Κ.
Δόξα τω Θεώ.

Re: Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 28, 2017 9:33 am
από aposal
Πολύ ευχάριστο νέο!
Θα έχει χαρεί πολύ ο φίλος μου από τα Χανιά που εδώ και μια 10ετία ήθελε να πάμε στην Ι.Μ Οσίου Δαυίδ, γιατί τον τιμούσε πολύ τον άγιο, αλλά όποτε μπορούσε αυτός δεν μπορούσα εγώ.

Re: Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 28, 2017 11:24 am
από stathisekp
Ο Άγιος Ιάκωβος ας πρεσβεύει για όλους μας.
Με τη μονή του Οσίου Δαυίδ μας συνδέουν δεσμοί προστασίας, ο Όσιος Δαυίδ είναι ο προστάτης Άγιος της οικογενείας μου.
(Οι παλιότεροι θα θυμούνται τα θαύματα που έχουμε δει στην οικογένειά μου από τον Άγιο)

Re: Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 07, 2017 10:47 pm
από theodosis79
Πολύ μεγάλη χαρά ένιωσα όταν έμαθα για την αγιοκατάξη του γέροντος Ιακώβου. Να μας βοηθάει και να πρεσβεύει για μας πάντα.
Δόξα σοι Κύριε.

Re: Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 07, 2017 10:49 pm
από theodosis79
theodosis79 έγραψε:
Πέμ Δεκ 07, 2017 10:47 pm
Πολύ μεγάλη χαρά ένιωσα όταν έμαθα για την αγιοκατάταξη του γέροντος Ιακώβου. Να μας βοηθάει και να πρεσβεύει για μας πάντα.
Δόξα σοι Κύριε.