Ποια είναι τα ελληνοχριστιανικά ιδανικά;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Αχιλλέας Παλαμάς
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 03, 2010 9:10 pm

Ποια είναι τα ελληνοχριστιανικά ιδανικά;

Δημοσίευση από Αχιλλέας Παλαμάς » Τετ Αύγ 13, 2014 11:55 pm

Ποια είναι τα ελληνοχριστιανικά ιδανικά;

Εικόνα


Eμείς οι έλληνες έχουμε το μεγάλο προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι μιας μεγαλειώδους πολιτιστικής συνθέσεως: του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού. Οι δύο αυτές αξίες αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό και συγχωνεύτηκαν κατά τη μακραίωνη κοινή ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους. Έτσι δημιουργήθηκε ο περίλαμπρος ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, ο οποίος αποτελεί και το υπόστρωμα του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού. Η θαυμάσια σύνθεση των δύο μεγάλων πνευματικών δυνάμεων, του ελληνισμού και του χριστιανισμού που εκφράζει την ενότητα του ανθρώπου με το θείο, έδωσε τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, ο οποίος αποτέλεσε τη μεγαλύτερη προσφορά του ελληνικού έθνους προς την ανθρωπότητα. Ποιό όμως είναι το περιεχόμενο του πολιτισμού αυτού; Ποιά είναι συγκεκριμένα τα ιδεώδη του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού; Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα:

Η ευσέβεια του Έλληνα και η προσήλωση του Έθνους στην Εκκλησία, η οποία πολλά προσέφερε σ' αυτό στις δύσκολες ιστορικές στιγμές.

Ο σεβασμός της παράδοσης στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού και στον εκκλησιαστικό τομέα.

Η αναγνώριση της υπεροχής του πνεύματος επί της ύλης, της ψυχής επί του σώματος, αλλά και η εκτίμηση του σώματος ως "ναού της ψυχής".

Η ορθή τοποθέτηση του ανθρώπου έναντι των αγαθών της ζωής και των επιτευγμάτων του τεχνολογικού πολιτισμού.

Η αγάπη προς την πατρίδα, ως θεματοφύλακας των αξιών του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Η χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη που αποτελεί την ουσία της εθνικής ενότητας.

Η κοινή αγάπη προς την ελευθερία, ατομική, ηθική, εθνική, η οποία ώθησε τον Έλληνα στην μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση των κινδυνευόντων ιδεωδών του.

Η εκτίμηση και ο θαυμασμός της ελληνικής κλασσικής σοφίας και παιδείας, η οποία δια μέσου των κλασσικών συγγραμμάτων φωτίζει κάθε νοήμονα άνθρωπο.

Η αναγνώριση της εργασίας ως νόμου ζωής και ως κοινωνικού λειτουργήματος.

Η ορθή ιεράρχιση των αξιών της ζωής, με αποτέλεσμα την ταχεία επίλυση των ηθικών προβλημάτων και την αποφυγή σύγχισης και διλημμάτων.

Η ανύψωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και η εξίσωση της γυναίκας με τον άνδρα.

Η αγάπη προς την ειρήνη και ο σεβασμός της ζωής και της περιουσίας του άλλου, πράγμα το οποίο απάλλαξε την Ελλάδα από τις ολέθριες κατακτητικές βλέψεις και ενέργειες και περιώρισε την πολεμική της δραστηριότητα στον αμυντικό μόνο τομέα.

Όλα τα παραπάνω ιδεώδη του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού έχουν παντοτεινή ισχύ και διατηρούν την την αξία τους παρά τις οποιεσδήποτε πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές κλπ μεταβολές. Είναι ό,τι ωραιότερο, υψηλότερο και ευγενέστερο πέτυχε ο άνθρωπος, γιατί προήλθε από το συνδυασμό της ανθρώπινης νόησης με το χριστιανικό συναίσθημα.

Το χρέος λοιπόν της νέας ελληνικής γενιάς δεν είναι να εφεύρει νέα ιδανικά. Είναι να πραγματώσει τα αιώνια ιδανικά της φυλής μας. Γιατί μόνο τότε θα μπορεί να θεωρηθεί άξια απόγονος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ "ΚΟΝΤΕΟΣ"
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.

Σημείωση:
Ξέρω ότι τα παραπάνω για κάποιους "προοδευτικούς" συνδέονται με την επταετία και το "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών". Έχουν δίκιο εν μέρει, γιατί όντως χρησιμοποιήθηκε ο ελληνοχριστιανισμός ως όχημα προπαγάνδας και βιτρίνας από την επταετία και συγκάλυψης της στέρησης βασικών ελευθεριών του ανθρώπου και των βασανιστηρίων πολιτών που γινόταν. Όμως η ιστορική πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ο ελληνοχριστιανισμός στο διάβα των αιώνων δημιούργησε ανυπέρβλητα ιδανικά που η Ελληνική κοινωνία έπρεπε να τα διατηρήσει.Αυτή η έλλειψη ελληνοχριστιανικών ιδανικών και αξιών έφεραν και την οικονομική κρίση στη χώρα μας.
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4066
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Re: Ποια είναι τα ελληνοχριστιανικά ιδανικά;

Δημοσίευση από filotas » Πέμ Αύγ 14, 2014 11:24 am

Συνοψίζοντας τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη είναι Αγάπη στο Χριστό και αγάπη στην Πατρίδα. Αυτή η φράση περιέχει την ουσία απ' τα παραπάνω και δεν χρειάζεται να λέμε πολλά γιατί μπορεί να πούμε περισσότερα απ' όσα πρέπει.

vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6069
Εγγραφή: Παρ Ιουν 19, 2009 3:19 pm

Re: Ποια είναι τα ελληνοχριστιανικά ιδανικά;

Δημοσίευση από vasilisalt » Παρ Αύγ 15, 2014 1:39 am

Ειναι εξαιρετικό το μένο του Αχιλλεα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”