Πάτμος: Αντί του αγίου Φωκά παραχωρούν την Αγία Ειρήνη!!!

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
packvout
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Μάιος 04, 2015 7:05 pm
Τοποθεσία: Πάτμος

Πάτμος: Αντί του αγίου Φωκά παραχωρούν την Αγία Ειρήνη!!!

Δημοσίευση από packvout »

Πάτμος: Αντί του άγιος Φωκάς, θα παραχωρηθεί στους καθολικούς η αγία Ειρήνη του Χοχλακά

Αντί ο άγιος Φωκάς, θα παραχωρηθεί στους καθολικούς η αγία Ειρήνη του Χοχλακά .
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2015 11:28 | Γράφτηκε από τον/την Σμαράγδα Μουλιάτη

AGIA-EIRHNH2Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας http://www.patmostimes.gr ο καθηγούμενος Πάτμου μετά την πίεση που δέχθηκε στο τελευταίο του ταξίδι στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, δέχτηκε να παραχωρήσει το εξωκκλήσι της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή Χοχλακά στους καθολικούς για τα λατρευτικά τους καθήκοντα στο νησί μας.

Το θέμα της παραχώρησης εκκλησίας στους καθολικούς θεωρείται τετελεσμένο και εκκρεμούν οι επιστολές μεταξύ των δύο πλευρών του Πατριαρχείου και της Καθολικής εκκλησίας, όπου η ενέργεια αυτή θα παρουσιάζεται ως ανάγκη της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού. Η εκκλησία αυτή θα είναι η Αγία Ειρήνη στο Χοχλακά.

Επικοινωνήσαμε με τον καθηγούμενο κ. Κύριλλο, ο οποίος δεν διέψευσε την εξέλιξη αυτή, αλλά τόνισε ότι ακόμα δεν έχει προχωρήσει και αν θα γίνει θα υπάρχει πλήρης έλεγχος της Αγίας Ειρήνης από την Ιερά Μονή, τα κλειδιά θα βρίσκονται στα χέρια της Μονής και θα δίδονται όταν τους ζητηθούν, με την υποχρέωση της άμεσης επιστροφής τους.

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η εφημερίδα ο Στύλος της Ορθοδοξίας σύμφωνα με την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με το πρόσχημα της αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού, παρά την πρόσφατη άρνηση του ηγουμένου της γεροντίας και των κατοίκων να παραδώσουν τον ιστορικό ναό του Αγίου Φωκά, που βρίσκεται στο λιμάνι, στους καθολικούς , εντούτοις επανήλθε ως λέγεται προσωπικά και ... πίεσε ασφυκτικά τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Κύριλλο να συναινέσει, ώστε να παραδοθεί έτερος ορθόδοξος ναός... στην παπική εκκλησία.

Κων/νος

Άβαταρ μέλους
packvout
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Μάιος 04, 2015 7:05 pm
Τοποθεσία: Πάτμος

Re: Πάτμος: Αντί του αγίου Φωκά παραχωρούν την Αγία Ειρήνη!!

Δημοσίευση από packvout »

Ευτυχώς ήδη υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις (βλ.http://www.patmostimes.gr/lifestyle0/83 ... 4-11-48-56 )

ενώ σκεφτόμαστε να κάνουμε και συλλογή υπογραφών, αφού μας έχει αναστατώσει ιδιαίτερα το θέμα!
Κων/νος

Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: Τετ Ιουν 16, 2010 11:55 am

Re: Πάτμος: Αντί του αγίου Φωκά παραχωρούν την Αγία Ειρήνη!!

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

Αν έχει κάποιους Καθολικούς στην Πάτμο - όπως νομίζω - γιατί δεν φροντισαν να χτίσουν τον δικό τους ναό τόσα χρόνια; Έχουν ναό στην Πάτμο;Ορθόδοξος ναός και Όστια, αλάθητο και λοιπά δεν μπορούν να συνυπάρξουν, γι'αυτό αντιδρά ο λαός και έχει δίκιο.....θυμάται παρεπιπτόντως και την Ιταλική κατοχή με τα παρεπόμενα.....
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.

Άβαταρ μέλους
packvout
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Μάιος 04, 2015 7:05 pm
Τοποθεσία: Πάτμος

Re: Πάτμος: Αντί του αγίου Φωκά παραχωρούν την Αγία Ειρήνη!!

Δημοσίευση από packvout »

Ο λόγος που δεν έφτιαξαν δικό τους ναό τόσα χρόνια είναι γιατί απλούστατα... δεν υπάρχουν! Είναι ζητημα αν υπάρχουν πάνω από 5-6 "Ρ/καθολικοί" που να μένουν στην Πάτμο όλο το χρόνο.

Οι κάτοικοι που αντιδρούμε (δηλαδή οι περισσότεροι στο νησί), κατανοούμε ότι οι υποκινητές αυτού του εγχειρήματος, εκμεταλλευόμενοι τη δήθεν* ανάγκη των παπικών επισκεπτών-τουριστών του καλοκαιριού, προσπαθούν να αποκτήσουν πάτημα στο Νησί, να κάνουν την προπαγάνδα τους και να φέρουν και τον Πάπα κάποια στιγμή για επίσκεψη, όπως κάποιος έχει παραδεχθεί. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι η Πάτμος δεν είναι οποιοδήποτε μέρος, αλλά ένα νησί που έχει κηρυχθεί Ιερό διότι εδώ γράφτηκε το τελευταίο Βιβλίο της Καινής Διαθήκης και μάλιστα από τον ηγαπημένο Μαθητή του Κυρίου για να μη μιλήσω για τα διάφορα Μοναστήρια και Ι. Καθίσματα! Ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητα τα πράγματα. Πολλοί εδώ έχουμε την απορία τι θα έλεγε ο Πάπας και οι περί αυτόν, αν του ζητούσαμε να κάνουμε έναν Ορθόδοξο Ναό (με δικούς μας πόρους) στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.


*Λέω τη "δήθεν" γιατί διαπιστώνω ότι πολλοί τουρίστες Γάλλοι και Ιταλοί που έρχονται εδώ το καλοκαίρι, σε γενόμενες συζητήσεις, δε γνωρίζουν καν (μετά από αρκετές ημέρες παραμονής στο νησί!) κατά πού πέφτει το Ι. Σπήλαιο της Αποκάλυψης! Καταλαβαίνει κανείς πόσο χρειάζονται ένα Ναό για... λατρεία!
Κων/νος

Άβαταρ μέλους
packvout
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Μάιος 04, 2015 7:05 pm
Τοποθεσία: Πάτμος

Re: Πάτμος: Αντίδραση κατοίκων στην έλευση των Παπικών!

Δημοσίευση από packvout »Διαμαρτυρία με 50 υπογραφές στον ηγούμενο για να μην παραχωρηθεί στην Πάτμο Ορθόδοξος ναός στους Καθολικούς
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 03 Νοέμβριος 2015 10:15 | Γράφτηκε από τον/την Σμαράγδα ΜουλιάτηCHORAΠαρεδόθη χθες 2 Νοεμβρίου στον καθηγούμενο και έξαρχο Πάτμου κ. Κύριλλο και στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Πάτμου ανοιχτή επιστολή, με 50 υπογραφές συμπατριωτών μας που ζητούν να μη παραχωρηθεί η εγκαινιασμένη Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στο Χοχλακά στους Καθολικούς.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:Ανοικτή επιστολή προς τον Άγιο Καθηγούμενο Πάτμου Αρχιμανδρίτη κ. Κύριλλο Πέντε
και προς την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής .

Κοινοποίηση : Ιερά Σύνοδο & Μητροπολίτες Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

Πάτμος 1-11-2015

Σεβαστέ Άγιε Καθηγούμενε και σεβαστοί Πατέρες

Πριν λίγους μήνες, διαβάσαμε από τα ΠΑΤΜΙΑKA ΧΡΟΝΙΚΑ ότι η απάντηση της Γεροντίας της Μονής προς το Πατριαρχείο σχετικά με την παραχώρηση του Αγίου Φωκά στους Καθολικούς, ήταν αρνητική και μεταξύ των επιχειρημάτων της Μονής, ήταν το γεγονός ότι η Πάτμος δεν έχει Καθολικούς, ότι υπάρχει ο Νόμος της Ιερότητας ο 1155/1981 που το απαγορεύει και ότι υπάρχουν αντιδράσεις από το χριστεπώνυμο πλήθος της Πάτμου. Έτσι, όλοι ανακουφιστήκαμε και σας δώσαμε συγχαρητήρια.

Προς μεγάλη μας όμως έκπληξη η ίδια ιστοσελίδα προ ημερών απεκάλυψε ότι: «ο Καθηγούμενος Πάτμου μετά την πίεση που δέχθηκε στο τελευταίο του ταξίδι στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, θα παραχωρήσει το Ησυχαστήριο της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή Χοχλακά στους καθολικούς για τα λατρευτικά τους καθήκοντα στο νησί μας».
Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η εφημερίδα ο Στύλος της Ορθοδοξίας και άλλες, σύμφωνα με την οποία «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με το πρόσχημα της αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού, παρά την πρόσφατη άρνηση του ηγουμένου της Γεροντίας και των κατοίκων να παραδώσουν τον ιστορικό ναό του Αγίου Φωκά, που βρίσκεται στο λιμάνι, στους καθολικούς, εντούτοις επανήλθε ως λέγεται προσωπικά και ... πίεσε ασφυκτικά τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Κύριλλο να συναινέσει, ώστε να παραδοθεί έτερος ορθόδοξος ναός... στην παπική εκκλησία».

Άγιε Καθηγούμενε , οι υπογράφοντες, αλλά και η πλειονότητα των Πατμίων, εκφράζουμε την άρνηση, και την αγανάκτηση μας για την προοπτική να δοθεί μία εγκαινιασμένη ορθόδοξη εκκλησία της Πάτμου στους Ρωμαιοκαθολικούς έστω και για χρήση για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον: Οι Πατερικοί κανόνες και η Παράδοσή μας, δεν επιτρέπουν την παραχώρηση Ορθόδοξων Ιερών ναών σε αιρετικούς , έστω και για χρήση, όπου έχει συμβεί συνέβη μόνο μετά από πολεμική κατάληψη και αυτό ως ομολογείτε διότι 1- Μολύνεται ο χώρος ο οποίος έχει εγκαινιαστεί, έχουν τελεστεί ιερά μυστήρια και υπάρχουν καθαγιασμένα Ιερά λείψανα εντός αυτού . β- Για τους Ορθοδόξους ένας ναός θεωρείται Ιερός , απεναντίας για τους Καθολικούς χώρος εκδηλώσεων, δηλαδή εκτός της προσευχής κάνουν μαθήματα, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεων, συναυλίες κλπ με αποτέλεσμα να ΒΕΒΗΛΩΝΕΤΑΙ ο ναός από μια τέτοια χρήση από ετεροδόξους. γ- είναι ιεροσυλία όταν τελούν οι αιρετικοί τα δικά τους μυστήρια πάνω σε ορθόδοξη Αγία Τράπεζα που έχει τελεστεί το ύψιστο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και δ- Ένας ναός που θα παραχωρηθεί σε ετεροδόξους (εν προκειμένω η Αγία Ειρήνη), όποτε χρειαστεί να λειτουργηθεί από Ορθόδοξους, πρέπει να τελεστούν εγκαίνια και θυρανοίξια, εξ αρχής. Για όλα αυτά βλέπε σχετικό άρθρο Στύλος ορθοδοξίας.

Δεύτερον : Στο πέρασμα των αιώνων η Ορθόδοξος Πάτμος απέκτησε ένα παραδοσιακό κεκτημένο που δεν επιτρέπει την επίσημη ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης ετερόδοξης εκκλησίας στο νησί κάτι που το επικύρωσε ο ν.1155/1982 , γιατί θέλετε να το απεμπολήσουμε;.
Τρίτον: Η όποια παραχώρηση θεωρείται παράνομη και ανίερη πράξη, διότι αλλοιώνει και προσβάλει τον χαρακτήρα της ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ της Πάτμου ως ΙΕΡΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΗΣΟΥ σύμφωνα με τον νόμο 1155/1982 . Συγκεκριμένα το Σύνταγμα της Ελλάδος δίδει δικαίωμα σε κάθε θρησκεία να ιδρύσει ή να έχει ένα λατρευτικό χώρο, για τις ανάγκες των πιστών της σε όλη την Επικράτεια. Έρχεται όμως η Βουλή των Ελλήνων με σχετικό νόμο και εξαιρεί του δικαιώματος αυτού από τρεις (3) Ιερούς τόπους , το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα και το νησί της Πάτμου. Η βουλή των ελλήνων επομένως προνόησε δια νόμου, να προστατέψει, να προφυλάξει, να αναδείξει και να διατηρήσει την ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ των τριών αυτών Ιερών τοποθεσιών , όπως αναφέρει , από κάθε επιβουλή και παρέμβαση τρίτου και εξηγεί τους λόγους, που είναι να προστατευθεί η γραφικότητα και η φυσική τους ομορφιά, να προφυλαχτεί η ηρεμία του τοπίου και η αρχιτεκτονική τους κληρονομιά και να διατηρήσουν οι χώροι αυτοί την θρησκευτική τους παράδοση (Ορθοδοξία εν προκειμένου).
Με άλλα λόγια δεν επιτρέπει την αλλαγή του θρησκευτικού «Status Quo» της Πάτμου.

Τέταρτον: Στη Πάτμο μέχρι σήμερα οι Καθολικοί είναι ελεύθεροι να τελούν τις λατρευτικές τους ακολουθίες σε όποιο χώρο θέλουν, γιατί επιμένουν να τις κάνουν μέσα σε Ορθόδοξο ναό και μάλιστα με την έγκριση και υπογραφή της Γεροντίας; Εδώ είναι η απορία, ο φόβος και η επιφυλακτικότητά μας. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, το φαινομενικά αθώο αίτημα των Καθολικών να είναι ένας «Δούρειος ίππος» και να υποκρύπτει ένα ύπουλο και καταχθόνιο σχέδιο για το μέλλον του νησιού μας.
Σήμερα ζητάνε την Αγία Ειρήνη για χρήση. Αύριο αφού κατοχυρωθούν θα πουν δεν μας χωράει ένας τόσο μικρός χώρος, δώστε μας ένα μεγαλύτερο. Εάν δεν τους δώσουμε, θα ιδρύσουν δικό τους με δικά τους χρήματα. Έχοντας πλέον κατοχυρωθεί νομικά ως ισότιμη και ισόκυρη εκκλησία, με τη δική σας έγκριση και υπογραφή, θα ζητήσουν δικαιώματα επί του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης και της Μονής και τέλος θα απαιτήσουν να παρεμβαίνουν σε όλα τα εκκλησιαστικά δρώμενα της Πάτμου.
Στην Τήνο π.χ. οι παπικοί έφτασαν να έχουν λόγο και για τη διαχείριση των εσόδων του προσκυνήματος της Μεγαλόχαρης.
Σας υπενθυμίζουμε ότι επί Ιταλοκρατίας οι Παπικοί ζήτησαν πιεστικά από τη Μονή μία εκκλησία δική τους. Απαγόρευσαν την ένταξη νέων μελών στην αδελφότητα της Μονής , με απώτερο στόχο τον μαρασμό και την παράδοσή του σε ένα από τα παπικά μοναχικά τάγματα. Το 1982 ζητήθηκε η ίδρυση «Καθολικού ΕΡΜΑΡΙΟΥ» στο ιερό Σπήλαιο και η Αδελφότητα αρνήθηκε το αίτημα τους. Αρνητική επίσης είναι Αδελφότητα μέχρι σήμερα και στη δημιουργία παπικού ευκτηρίου οίκου στο νησί μας. Εάν η Αδελφότητα της Μονής επέτρεπε να συμβούν αυτά θα αποτελούσαν την επίσημη κατοχύρωση των προνομίων τους, την δυνατότητα άσκησης βέτο επί όλων των θρησκευτικών θεμάτων στη Πάτμο καί την απώλεια τελικά της θρησκευτικής Ορθόδοξης αυτονομίας. Μην αμφιβάλετε ότι και σήμερα αυτή είναι η επιδίωξή τους.
Δείτε την συμπεριφορά τους στους Ιερούς Τόπους εναντίον των Ορθοδόξων. Δείτε με τι ύπουλο τρόπο μέσω της Ουνίας κτυπούν την Ορθοδοξία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δείτε με τι υποχθόνιο τρόπο θέλουν να βάλουν «χέρι» σε όλα τα Ορθόδοξα μνημεία. Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι το αίτημά τους, είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται;

Πέμπτον: Απορούμε για τους λόγους της μεταλλαγής σας μέσα σε ένα μήνα. Οφείλετε όμως να εξηγήσετε με εγκύκλιό σε όλο το ποίμνιό σας, τους λόγους αυτούς και εάν εξαλείφθηκαν τα αίτια της αρνητικής απόφασης της Γεροντίας επί του θέματος αυτού. Γεγονός πάντως είναι, ότι όποιοι κι αν είναι αυτοί, απογοητεύετε όλους εμάς «το χριστεπώνυμο πλήθος της Πάτμου» όπως μας αποκαλείτε, όταν βλέπουμε τον Εκκλησιαστικό μας Ηγέτη και Ηγούμενο της Πάτμου, πρώτος αυτός να κάνει ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ στην Ιστορία, στην Παράδοση και στην Ιερότητα του νησιού μας, πρώτος αυτός να ανοίγει την κερκόπορτα της αυριανής άλωσης της Ορθόδοξης Πάτμου.
Εμείς σας σεβόμαστε και σας στηρίζουμε, εσείς γιατί μας απογοητεύετε και μας σκανδαλίζεται. Παρακαλούμε μιμηθείτε τους προκατόχου σας Ηγουμένους , στην χιλιόχρονη ιστορία της Μονής που ουδέποτε υπέκυψαν και διαφύλαξαν ακέραιη την θρησκευτική παρακαταθήκη και την παράδοση της Μονής και της Πάτμου. Και αυτοί αντιμετώπισαν κατακτητές, εκβιασμούς, απειλές όμως δεν πτοήθηκαν, δεν δέχτηκαν αλλοιώσεις, ούτε υπέκυψαν στις ανορθόδοξες και ανίερες σκοπιμότητες ευτυχώς ελάχιστων Πατριαρχών!!!.

Έκτον: Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σας πίεσε να συναινέσετε με το πρόσχημα της αύξησης του θρησκευτικού τουρισμού. Σας υπενθυμίζουμε ότι με το ίδιο πρόσχημα δεχτήκαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα COESIMA, μαζί με τα άλλα 6 Καθολικά μνημεία της Ευρώπης. Είδατε εσείς ή κάποιος Πάτμιος καμία τέτοια αύξηση; Ποιόν εμπαίζουν;
Και επ αυτού, διερωτόμαστε, οι Καθολικοί θα επέτρεπαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία να έχει δικό της λατρευτικό χώρο μέσα στα 6 αυτά Ιερά μνημεία ή μέσα στο Βατικανό;
Άγιε Καθηγούμενε,

Αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη θέση σας να απαντήσετε αρνητικά στην πίεση που σας ασκεί ο Παναγιότατος, προκειμένου να εξυπηρετήσει ή να πάρει ίσως κάποια ανταλλάγματα από το φίλο του τον Πάπα . Οι Πάτμιοι είμαστε μαζί σας αρκεί να Μην υποκύψετε στην πίεση που σας εξασκείται και μην επιτρέψετε να σας αμαυρώσουν το όνομα σας. Εφαρμόσετε το Αποστολικό ρητό «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις». Αποδείξτε μας ότι «ορθοτομείτε τον λόγον της αυτού αληθείας»!
Ταυτόχρονα διαμαρτυρόμαστε για αντιπαραδοσιακή και ανιστόρητη συμπεριφορά του Παναγιότατου, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να σκανδαλίζει τούς πιστούς , οι οποίοι βλέπουν τον Θρησκευτικό τους Ηγέτη και Επίσκοπο της Πάτμου, αντί να προστατεύει και να είναι υπέρμαχος της Ιερότητας και της Θρησκευτικής της Παράδοσης, να ενεργεί με παπικά ανακλαστικά. Ούτε μπορούμε ως ενσυνείδητοι Ορθόδοξοι να δεχτούμε ότι ο Πατριάρχης είναι ο Πάπας Ρώμης και να λέει ότι διδάσκω εγώ ex cathedra είναι σωστό και αλάνθαστο! Ας μην ξεχνάει ότι οι Πάτμιοι είναι υποψιασμένοι και έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους με τις Πατριαρχικές αυθαιρεσίες, εκτροπές και αστοχίες τα τελευταία 15 χρόνια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε από Σας, να μην επιτρέψετε στον Παναγιότατο να σας εκθέσει και να σας μεταβάλει ως τον μοιραίο Ηγούμενο μιας τέτοιας κατάστασης και δηλώνουμε σε κάθε πλευρά ότι είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση οποιουδήποτε ναού , έγκριση, νομιμοποίηση ή παρουσία ετερόδοξης εκκλησίας στην Πάτμο και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε γι αυτό.

Με τον προσήκοντα Σεβασμό

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
50 Πάτμιοι

Υ.Γ. Λόγω του επείγοντος, σας παραδίδουμε σήμερα Δευτέρα 2/11/2015 την παρούσα επιστολή με αντίγραφο των 50 υπογραφών που συλλέξαμε χθες μέσα σε λίγες ώρες και επειδή η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, θα σας κοινοποιήσουμε όλη την λίστα των υπογραφών προσεχώς.
Patmostimes:
Αν διαβάσει κανείς τον Ν. 4301/2014 ΦΕΚ, 223/7-10-2014, τ. Α , που αναφέρεται στην ίδρυση ναών οπουδήποτε στην Ελλάδα και οποιασδήποτε θρησκείας, πληροφορείται ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για κανένα ιερό τόπο, ανεξαρτήτως προηγούμενου νόμου ιερότητας. Άρα η Καθολική εκκλησία μπορεί νομίμως να ανεγείρει ναό.
Πιστεύουμε όμως ότι λόγω έλλειψης Καθολικού ποιμνίου στην Πάτμο δεν την συμφέρει να κτίσει ναό για να εξυπηρετήσει τους καθολικούς των ολιγοήμερων διακοπών , εκτός και αν στρατηγικά επιλέγει την Πάτμο για το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης ή για κάποιους λόγους προσηλυτισμού στον Καθολικισμό, και για έτερους που έχει στα πλάνα της.
Η αντίσταση του ποιμνίου της Πάτμου , προέρχεται μεν από τη λογική, ότι ο ορθόδοξος ναός είναι ο ναός της πίστης μας και της καρδιάς μας, αλλά και από την απώλεια της αξιοπιστίας προς τον Παναγιότατο. Αισθάνονται εγκατάλειψη όταν ο ποιμενάρχης τους, έχει να τους επισκεφθεί και να τους ευλογήσει 20 χρόνια .
Η υπακοή στο μοναχισμό είναι η κορυφαία αρετή. Οι μοναχοί της Πάτμου και των μοναστηριακών καθιδρυμάτων γενικότερα έχουν υποχρέωση στην υπακοή των Μητροπολιτών τους και των ηγετών της εκκλησίας. Στην προκειμένη περίπτωση του Παναγιότατου, στη σκέπη του οποίου υπάγονται. Βάσει αυτής αρετής προφανώς ο καθηγούμενος δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιστέκεται

Αντιστέκονται σύμφωνα με πληροφορίες μας οι μοναχοί και οι ιερείς της Εξαρχίας.

Υπάρχουν όμως και φωνές στο νησί, μειοψηφία θα λέγαμε, που επηρεασμένες από τις υποσχέσεις για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού με πολλά γκρουπ καθολικών, θεωρούν ότι αυτό θα επιφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη και ανάπτυξη, και είναι θετικοί .
Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του θέματος.
Κων/νος

Άβαταρ μέλους
packvout
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Μάιος 04, 2015 7:05 pm
Τοποθεσία: Πάτμος

Re: Πάτμος: Αντί του αγίου Φωκά παραχωρούν την Αγία Ειρήνη!!

Δημοσίευση από packvout »


ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Εδώ και καιρό οι φήμες επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επιμένει φορτικά, αταλάντευτα και προ πάντων δυναστικά να παραχωρήσει ορθόδοξο ναό της Πάτμου στους αιρετικούς του Πάπα. Τι κι αν όλη η Πάτμος ξεσηκώθηκε και αρνιέται να βεβηλωθεί ένας ιερός ναός από τους αιρετικούς; Διότι σε τέλική ανάλυση, περί βεβηλώσεως πρόκειται. Αντί του ανόθευτου Συμβόλου της πίστεως θα απαγγέλλεται υπό τους θόλους της εκκλησίας η αίρεση του Φιλιόκβε, αντί του σώματος και αίματος του Χριστού θα έχουμε τις παπικές όστιες, αντί που μνημοσύνου του ορθόδοξου επισκόπου, του «αλάθητου» αιρεσιάρχου του Βατικανού, αντί του ορθοδόξου ιερέως θα στέκεται μπροστά στην αγία τράπεζα ο αβάπτιστος και άνευ ιερωσύνης φραγκόπαπας.

Με την εξής διαφορά: δεν κατέλαβαν οι παπικοί το ναό με την βία των όπλων, αλλά με τη ΔΙΚΗ μας υπογραφή. Και η δικαιολογία της «παραχώρησης»; Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για την Πάτμο!!! Από πού ως πού οι παράδες γίνονται κίνητρο για την εθελούσια παραχώρηση προς βεβήλωση ενός ιερού ναού; Μιάς εκκλησίας που έχει μυρωθεί και έχει εγκαινιασθεί με την τοποθέτηση λειψάνων μαρτύρων στη Αγία Τράπεζα; Ξέρετε πόσοι ορθόδοξοι χριστιανοί μαρτύρησαν στα χέρια των Παπικών τον 20 αιώνα μόνο; Πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες Σέρβοι σφαγιάστηκαν από τους οπαδούς του Πάπα στην Κροατία κατά τη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου, προεξάρχοντος της σφαγής του αιμοδιψούς καρδιναλίου Αλοΐσιους Στέπινατς (Αγίου(!!!), κατά τον Παπισμό). Στην Δυτική Ουκρανία) οι οπαδοί του Πάπα Ουνίτες, διώχνουν με τη βία τους Ορθόδοξους χριστιανούς από τις εκκλησίες τους, τις καταλαμβάνουν και τις βεβηλώνουν. Κι εμείς; Δίνουμε τα κλειδιά ορθόδόξων εκκλησιών στους εχθρούς της πίστεως. Οι πρόγονοί μας δεν έκτισαν με τόσους κόπους, στερήσεις και ιδρώτες τις εκκλησίες μας για να τις μαγαρίσουν οι αιρετικοί διότι, όπως διατείνεται το Φανάρι, θα βγάλουμε λεφτά απ’ αυτό.
Κων/νος

Άβαταρ μέλους
stathisekp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4987
Εγγραφή: Τετ Μαρ 02, 2011 1:16 pm
Τοποθεσία: Νέα Ιωνία Αττικής

Παραιτείται από την πρόταση του για καθολικό ναό στην Πάτμο

Δημοσίευση από stathisekp »

Παραιτείται από την πρόταση του για καθολικό ναό στην Πάτμο ο πρωτεργάτης της ιδέας

Μετά τα δημοσιεύματα για την έντονη ανησυχία και την κατακραυγή των κατοίκων του νησιού και την ανησυχία των αδελφών της Μονής, γύρω από την παραχώρηση ορθόδοξου ναού στους καθολικούς, μας εστάλη η παρακάτω επιστολή του φίλου της Πάτμου κ. VIRGILIO AVATO που ήταν ο εμπνευστής και πρωτογράτης αυτής της πρότασης στον οικουμενικό Πατριάρχη και ο οποίος όπως γράφει αποσύρει και παραιτείται από την πρόταση του.

Αγαπητή Σμαράγδα,

Λέγεται ότι ο Απόστολος Ιωάννης επιστρέφοντας στην Έφεσο, μετά την εξορία του στην Πάτμο, γέρος πια, μεταφέρθηκε από τους μαθητές του στην εκκλησία για να προσευχηθεί και να κηρύξει. Τα κηρύγματά του είχαν πάντα στο επίκεντρο τη φράση του Κυρίου: «αγαπάτε αλλήλους». Οι μαθητές του ακούγοντας ακόμη μια φορά το ίδιο κήρυγμα τον ρώτησαν: Πάτερ, για ποιο λόγο μας λέτε πάντα να αγαπάμε αλλήλους; Και ο Άγιος Ιωάννης απάντησε:
αν κάνετε πράξη αυτή τη διδαχή δεν σας χρειάζεται τίποτα άλλο Θέλησα να θυμίσω αυτό το επεισόδιο επειδή η Πάτμος είναι το νησί του αποστόλου της αγάπης.
Διαβάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα σας και πληροφορούμενος τη συλλογή υπογραφών για να μην επιτραπεί η διάθεση εκκλησίας της Πάτμου σε Καθολικούς, και επειδή ήμουν ο εμπνευστής αυτής της πρότασης, έχω το καθήκον να πω: Φθάνει πια. Το να διατεθεί μια εκκλησία έπρεπε να είναι ένα δώρο βγαλμένο από την καρδιά και να συμμεριστούμε τη χαρά εκείνου που το δέχεται. Επειδή από τα άρθρα και από τις συζητήσεις που ακούω και εγώ ο ίδιος και από όσα μου λένε αυτή η χαρά δεν υπάρχει, με την παρούσα επιστολή αποσύρω το αίτημά μου και ελπίζω έτσι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Το να γράφουν ότι υπάρχουν συμφωνίες ανάμεσα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο γύρω από αυτό το θέμα είναι απλά τρελό.
Καταλήγω λέγοντας ότι εγώ θα συνεχίσω να χαίρομαι και να γιορτάζω με τους ορθόδοξους αδελφούς κάθε φορά που παραχωρείται σε αυτούς μια καθολική εκκλησία.

Με τους χαιρετισμούς μου
Βιργίλιος
Πηγή http://www.agioritikovima.gr/arxeio/ite ... E%B1%CF%82
Δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου

Άβαταρ μέλους
packvout
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Μάιος 04, 2015 7:05 pm
Τοποθεσία: Πάτμος

Re: Πάτμος: Αντί του αγίου Φωκά παραχωρούν την Αγία Ειρήνη!!

Δημοσίευση από packvout »

Παραθέτω εδώ και τη σχετική απάντηση του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους.

Συμφωνούμε απόλυτα ως προς τις παρατηρήσεις του, ειδικά δε εκεί που λέει στην αρχή "Ας ελπίσουμε ότι έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος να δοθεί Ιερός Ναός στην Πάτμο σε αιρετικούς Παπικούς", διότι δε νομίζω ότι τέτοιοι άνθρωποι παραιτούνται τόσο εύκολα! Παρακαλούμε να μας έχετε στις προσευχές Σας αδελφοί "συμφορουμίτες"!

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ, Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΣΕ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

(Ας ελπίσουμε ότι έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος να δοθεί Ιερός Ναός στην Πάτμο σε αιρετικούς Παπικούς)

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα patmostimes (http://www.patmostimes.gr) δεν θα δοθεί Ιερος Ναός στην Πάτμο σε αιρετικούς Παπικούς. Σε άρθρο που τιτλοφορείται «Παραιτείται από την πρόταση του για καθολικό ναό στην Πάτμο ο πρωτεργάτης της ιδέας», δημοσιεύει ενυπόγραφη επιστολή του Παπικού κ. Virgilio Avato, o οποίος ήταν και ο εμπνευστής της πρότασης, όπως αναφέρει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καταρρίπτοντας σχολιαστικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για συμφωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο κ. Virgilio Avato μετά τις έντονες διαμαρτυρίες αποσύρει την πρότασή του.

Στην ενυπόγραφη επιστολή του ο κ. Virgilio Avato, αναφέρθηκε στον Ευαγγελιστή της αγάπης Απόστολο Ιωάννη τον Θεολόγο, θεωρώντας ως έλλειψη χριστιανικής αγάπης το πλήθος των διαμαρτυριών.
Απαντούμε στον κ. Virgilio Avato, ότι η εν Χριστώ αγάπη, είναι αγάπη εν αληθεία. Η ομολογία της αλήθειας δεν αποτελεί έλλειμα αγάπης, αλλά έκφραση της τελείας εν Χριστώ αγάπης, καθότι όταν συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται από πλάνες, η ανθρωπάρεσκη αγάπη αποτελεί προϊόν εγωιστικής αδιαφορίας.
Πολύ εύκολα θα μπορούσε να επιδείξει κανείς την κοσμική αγάπη και να πάρει τα εύσημα τόσο από τους Παπικούς όσο και από τους οικουμενιστές. Πιστεύω ότι και μόνη η παράθεση μέρους της επιστολής του Αγίου Παϊσίου αρκεί για δειχθεί τι είναι η πνευματική αγάπη..
Αναφερόμενος ο Όσιος Παΐσιος στο οικουμενιστικό ολίσθημα του Πατριάρχη Αθηναγόρα έγραφε «…Με τέτοια κοσμική αγάπη και ο Πατριάρχης μας φθάνει στη Ρώμη. Ενώ έπρεπε να δείξει αγάπη πρώτα σε μας τα παιδιά του και στη Μητέρα μας Εκκλησία, αυτός δυστυχώς έστειλε την αγάπη του πολύ μακριά. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπαύση μεν όλα τα κοσμικά παιδιά, που αγαπούν τον κόσμον και έχουν την κοσμική αυτήν αγάπην, να κατασκανδαλίση όμως όλους εμάς, τα τέκνα της Ορθοδοξίας, μικρά και μεγάλα, που έχουν φόβο Θεού. Μετά λύπης μου όσους φιλενωτικούς έχω γνωρίσει, δεν είδα να έχουν ούτε ψίχα πνευματική, ούτε φλοιό. Ξέρουν όμως να ομιλούν για αγάπη και ενότητα ενώ οι ίδιοι δεν είναι ενωμένοι με τον Θεόν, διότι δεν τον έχουν αγαπήσει. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά όλους τους φιλενωτικούς αδελφούς μας : Επειδή το θέμα της ενώσεως των Εκκλησιών είναι κάτι το πνευματικόν και ανάγκην έχουμε πνευματικής αγάπης…».
Στο θέμα που αναφερόμαστε, η εν Χριστώ αγάπη, που είναι αγάπη εν αληθεία, είναι η πραγματική πνευματική αγάπη, η οποία εάν τελικά επιδειχθεί δεν θα δοθεί Ιερός Ναός στην Πάτμο σε αιρετικούς Παπικούς.

Πηγή http://aktines.blogspot.gr/2015/12/blog-post_4.html
Κων/νος

Άβαταρ μέλους
packvout
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Μάιος 04, 2015 7:05 pm
Τοποθεσία: Πάτμος

Το Πατριαρχείο θέλει οπωσδήποτε καθολική εκκλησία στην Πάτμο

Δημοσίευση από packvout »Το Πατριαρχείο ξαναχτυπά. Θέλει οπωσδήποτε καθολική εκκλησία στην Πάτμο. Συνεδριάζει το ηγουμενοσυμβούλιο. – Δρομολογούνται εξελίξεις


Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2016 11:04 | Γράφτηκε από τον/την PATMOSTIMES

Ρεπορτάζ του Νίκου Μελιανού στην http://www.patmostimes.gr

ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΟΥΣ (ΟΝ) ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΟΛΕΣΑΙ*


Όταν προ εβδομάδας δημοσιεύτηκε στα Πατμιακά Χρονικά άρθρο μας για το παρασκήνιο που εξακολουθεί να υπάρχει στη παραχώρηση ορθόδοξου ναού στους Kαθολικούς , θεωρήθηκε υπερβολικό, επικράτησε ησυχία, αλλά « πριν αλέκτωρ φωνήσαι» επιβεβαιωθήκαμε πλήρως με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Έγκυρη πηγή μας, μας ανέφερε ότι τιτλούχος του Παταριαρχείου επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα μας , δηλώνοντας ότι «Τα πάντα έχουν τελειώσει. Έχουν ετοιμαστεί όλα και έχουν υπογραφεί από τον Πατριάρχη για την παραχώρηση της εκκλησίας στους καθολικούς. Η καθυστέρηση και η ηρεμία ήταν σκόπιμη για αποπροσανατολισμό και για να πιάσουν στον ύπνο τους διαφωνούντες.
Το Πατριαρχείο δεν πτοείται από τέτοιου είδους αντιδράσεις τοπικού χαρακτήρα. Έχει δεσμευτεί ο Πατριάρχης στα πλαίσια του διαλόγου των δύο εκκλησιών και δεν μπορεί να κάνει πίσω».
Κανείς φυσικά δεν είναι αντίθετος με τον διάλογο και την προσέγγιση των δυο εκκλησιών. Όχι όμως μονομερείς παραχωρήσεις. Και καλά όλα αυτά. Που κολλάει όμως η παραχώρηση ορθόδοξης εκκλησίας;
Ο Πατριάρχης μπορεί να δεσμευτεί όταν βγάζει από την τσέπη του και όχι από τις τσέπες των άλλων και δεν είναι ο μόνος που δεν κάνει πίσω γιατί ο κόσμος εδώ που είναι αγανακτισμένος κι αυτός δεν κάνει πίσω. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζει τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών, αφού όπως λέει ο Μάο Τσε Τούνγκ «όταν τσακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνει το χορτάρι». Φυσικά πάντα περνάει από το μυαλό μας η επιθυμία του Πατριάρχη για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Λυπούμαστε που δεν την υιοθετούμε όπως την θέλει εκείνος, ΑΝΑΠΤΥΞΗ με παραχωρήσεις, γιατί εμείς θέλουμε Πατριάρχη να προάγει την πίστη μας και να την προστατεύει και όχι ιδιοκτήτη πρακτορείου γενικού τουρισμού με τους καθολικούς με σκοπό την αποκόμιση κέρδους. Και όσο πιο πολλά εισπράξει το μοναστήρι τόσο πιο πολλά θα πάρει το πατριαρχείο. Τόσο απλά!!!
Γιατί τα είπαμε αυτά; Επειδή το θέμα επανέρχεται στο ηγουμενοσυμβούλιο. Φυσικά όχι με την πρωτοβουλία του ηγουμένου αλλά κατόπιν πιέσεων ΑΝΩΘΕΝ και ο οποίος ηγούμενος όπως αντιλαμβανόμαστε λόγω υπακοής δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.
Ή μάλλον μπορεί, λαμβάνοντας την απόφαση της οριστικής ρήξης καταγγέλλοντας αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις και κερδίζοντας την περισσότερη αγάπη του ντόπιου ποιμνίου του.
Η θέση του πατριαρχείου ότι δίνουν ναούς παντού γιατί όχι και στη Πάτμο δε ευσταθεί για τον απλούστατο λόγο, ό τι η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ είναι μία και μοναδική, και είναι στην Πάτμο και το γνωρίζουν όλοι. Η δε λογική να πηγαίνει ο ηγούμενος να ανοίγει την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης όταν και όποτε λειτουργούν οι καθολικοί δίκην πορτιέρη, αποτελεί μείζονα εξευτελισμό για την Πάτμο, την Μονή, τον ηγούμενο, την Αδελφότητα και την Ορθοδοξία. Αλλά αφού κόπτεται το πατριαρχείο, ας παραχωρήσει στους καθολικούς, το εν αχρηστία διατελών ξενοδοχείο στον Χοχλακά το οποίον ανήκει στη Μονή που το αγόρασε με τη πιθανή έγκριση του πατριαρχείου και να μην πιέζει τον ηγούμενο. Άραγε τι επιδιώκει με το «πρεσάρισμα» και το συνεχές «μαρκάρισμα» στον ηγούμενο; Να του προσθέσει και άλλα προβλήματα υγείας στα πολλά που ήδη έχει, ώστε να είναι ευκολότερη η άλωση της Μονής από «ΦΥΤΕΥΤΗ» αδελφότητα, εντολοδόχος του πατριαρχείου και ξένη για την Πάτμο; Γιατί άραγε διηθίζεται (φιλτράρεται) το κουνούπι και καταπίνεται ολόκληρη η καμήλα; Τόσο δυσκολοχώνευτο τους κάθεται το κουνούπι; Ας πάρουν αναψυκτικά ή χωνευτική σόδα. Το κουνούπι λέει όχι. Το κουνούπι κάθε μέρα γιγαντώνεται μετά την πίεση που ασκείται και από εδώ και εμπρός την ευθύνη κάποιων άλογων πράξεων θα την έχουν αυτοί που με ευθύνη τους την προκάλεσαν. Ο λαός επαγρυπνεί και θα παρέμβει δυναμικά. Άλλωστε είναι γνωστό το ρητό: Πάσσαλος πασσάλω εκρούεται που λέει και Απόστολος Παύλος ( ο πάσσαλος με τον πάσσαλο χτυπιέται) ή (το κακό αντιμετωπίζεται μόνο με κακό).
Μάλλον άνοιξε ο ασκός του Αιόλου η μάλλον για να ακριβολογούμε η κερκόπορτα της προδοσίας. Τι γίνεται μετά; Είναι γνωστή η μοίρα των προδοτών!!!

*μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι: Η αρχαία ελληνική αντίληψη για την ἄτη αποτυπώνεται στους στίχους του Σοφοκλή (Αντιγόνη στιχ. 620-623) τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν τῷδ᾽ ἔμμεν' ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν (το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν του oποίου το μυαλό ο θεός οδηγεί προς την άτη - δηλ. σε όποιον του σκοτίζει το μυαλό για να τον οδηγήσει στη συμφορά). Στην λατινική, η αντίληψη αυτή αποτυπώνεται στη φράση Stultum facit fortuna, quem vult perdere (= μωραίνει η τύχη ον βούλεται απολέσαι) και αργότερα καταγράφεται σε ανώνυμο ρητό ως Quem Iuppiter vult perdere, dementat prius (= μωραίνει ο Δίας ...). Με τη διάδοση του χριστιανισμού αντικαταστάθηκε ο Δίας από τον όρο Deus (Θεός, Κύριος) και έτσι εξακολουθεί να λέγεται μέχρι σήμερα.

- μωραίνει ο Θεός αυτόν που θέλει να καταστρέψει
- Η φράση αυτή λέγεται σε περιπτώσεις επισήμανσης μια ανοησίας ή μιας καταστροφικής απόφασης.

Νίκος Μελιανός
Κων/νος

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”