π. Ανδρέας Κονάνος (διάφορες ομιλίες)

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 10563
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 10:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: π. Ανδρέας Κονάνος (διάφορες ομιλίες)

Δημοσίευση από toula » Τρί Μάιος 14, 2019 12:31 am

ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΟΧΕΣ ΠΑΙΔΙΟΘΕΝ;..

Νομίζω ότι σε αφορά και σένα
το θέμα αυτό,
είτε έχεις οικογένεια είτε όχι.
Είτε είσαι νέος είτε μεγάλος.
Είτε άντρας είτε γυναίκα.
Μοναχός ή ασκητής,
βιοπαλαιστής ή εραστής.
Της Εκκλησίας ή όχι!
Αρκεί να έχεις ... σώμα,
να ακούς τα μηνύματά του
με ειλικρινή απλότητα
και να μην έχεις υποστεί
ψυχικό ευνουχισμό ή λοβοτομή!

Διαβασε παρακάτω & θα καταλάβεις.

Εχουμε γαλουχηθεί με απέραντη ενοχή
Aπό τον P. Andreas Konanos και την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Νομίζουν πολλοί ότι ο Χριστός θα μας κρίνει κυρίως βάσει της σεξουαλικής ζωής μας. Γι' αυτό και στην εξομολόγηση θέματα που σχετίζονται με το κομμάτι αυτό κυριαρχούν και επηρεάζουν καθοριστικά αν τελικά θα κοινωνήσουμε ή όχι. Εγγαμοι και άγαμοι καθρεφτιζόμαστε κυρίως σε αυτό τον «καθρέφτη».

Δεν ξέρω αν απέχεις από τη θεία κοινωνία σε περίπτωση που δεν αγαπάς, κατακρίνεις, ζηλεύεις, συκοφαντείς και είσαι σκληρόκαρδος. Ή όταν κουτσομπολεύεις συγγενείς, φίλους και γείτονες. Ή όταν ειρωνεύεσαι τη γυναίκα σου κι αδιαφορείς για τον άνδρα σου και μεταδίδεις φήμες και κακίες ή εκπέμπεις δηλητήριο γραπτό, ηλεκτρονικό ή προφορικό. Ανθρωποι με όλα τα παραπάνω βάρη στην ψυχή μας κοινωνάμε συχνά με άνεση και καθαρή συνείδηση. Δηλαδή νιώθουμε μεν και γι' αυτά κάπως δυσάρεστα, μα όχι και τόσο όσο για τα «άλλα». Αν όμως έχεις κάποιο θέμα που άπτεται της σεξουαλικής ζωής σου, δεν χωρά καν συζήτηση: Δεν κοινωνάς. Τελεία και παύλα.
Η στάση αυτή δείχνει πόσο ισχυρή είναι μέσα μας αυτή η ορμή. Πόσο μεγάλη είναι η δύναμή της. Πόσο καθοριστική η παρουσία της στη ζωή μας. Φανερώνει όμως και την απέραντη ενοχή μέσα στην οποία έχουμε «γαλουχηθεί» παιδιόθεν. Μια ενοχή διαρκώς παρούσα σε κάθε χαρά που έχει να κάνει με το κορμί. Τύψεις σχεδόν για τις περισσότερες χαρές και απολαύσεις της ζωής. Ο Χριστός, βέβαια, είπε ξεκάθαρα ότι θα μας κρίνει κυρίως και πρωτίστως βάσει της αγάπης. Η ανοχή και η επιείκειά Του ενώπιον πορνών και μοιχών σόκαρε απίστευτα ήδη από τότε. Και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και πολλές αντιδράσεις του στιλ: «Και ποιος είσαι εσύ; Και τι είναι αυτά που λες; Εμείς άλλα ξέρουμε» κ.ά.

Για όσα θέματα συζήτησαν και διχάστηκαν οι ηθικοί της εποχής Του ένα είναι το βέβαιο και φανερό: ο Χριστός ρίχνει αλλού το βάρος. Εσύ κι εγώ όμως δεν το αντέχουμε αυτό. Θέλουμε κάτι που να θυμίζει «κουτάκι», μια λογική σαφήνεια κοσμικής ηθικής, μια τιμωρία που δικαιώνει. Γι' αυτό φανταζόμαστε έναν Χριστό που ενοχλείται και μας κοιτά θυμωμένος κυρίως γι' «αυτό»: το σαρκικό, το σεξουαλικό κομμάτι μας! Ενώ τα άλλα τα προσπερνά κάπως πιο εύκολα, ως ψιλά και μικρά. Απ' όπου κι αν τα πιάσεις, ανθρωπολογικά, ψυχολογικά, βιολογικά, συναισθηματικά, θεολογικά, όλη αυτή η νοοτροπία και ο ηθικισμός που αιώνες τώρα γεννά πάσχουν. Και θυμίζουν κάτι πλανεμένο, που βασανίζει άπειρα ζευγάρια, άνδρες, γυναίκες, νέους, παιδιά. Αποδείξεις: άπειρες. Παραδείγματα: άλλη φορά. Ζητούμενο: ο Θεός να μας φωτίσει όλους.

Το σώμα και η βιολογία μας δεν ξέρουν από ηθικά προστάγματα, νηστεία, εγκράτεια και Σαρακοστές. Δεν ξέρουν αν είναι Δεκαπενταύγουστος ή Σαρακοστή ή Μεγάλη Πέμπτη. Απόδειξη: κάθε ημέρα, όποια ώρα να 'ναι, το σώμα φωνάζει: «Τα θέλω όλα και τα θέλω τώρα!» Εντυπωσιακή είναι η ειλικρινής εξομολόγηση του π. Ιωσήφ του Ησυχαστή (†1959), που στις «Επιστολές» του αναφέρει ότι, ακόμα και έπειτα από μεγάλη ασκητική εξάντληση και κόπο και νηστεία, το σώμα του -αν και σμπαραλιασμένο- πάλι φώναζε: «Εγώ θέλω γυναίκα!» Συμπέρασμα: ψυχραιμία. Ολοι τα περνάμε αυτά. Δεν είσαι εσύ το τέρας κι ο παλιάνθρωπος. Απλώς βρες τις ισορροπίες και τη σωστή διαχείριση.

Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Ολα του γάμου δύσκολα...», των εκδόσεων Αθως

toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 10563
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 10:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: π. Ανδρέας Κονάνος (διάφορες ομιλίες)

Δημοσίευση από toula » Σάβ Μάιος 18, 2019 12:16 pm

ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ

και μου είπε
για την ανάγκη
της προσωπικής αλλαγής
και για το πώς αλλάζει ο άλλος
κι ο κόσμος γύρω μας.
Καλή προαίρεση να έχεις,
και δεν θα χαθείς.
Καλή καρδιά να έχεις,
και θα βρεις!
Δίψα να έχεις,
και σίγουρα θα πιεις!
Και ξέρω ότι τα έχεις όλα αυτά!
Αλλιώς δεν θα ήσουν τώρα εδώ,
σ ‘ αυτή την παρέα.

Άρα, συνέχισε να βαδίζεις
με χαρά κι ελπίδα!
Και κάνε δουλειά μέσα σου.
Κι εγώ αυτό προσπαθώ!
Χριστός Ανέστη!

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τετάρτη 22/5. Λεπτομέρειες στην αφίσα στα σχόλια.

π. Ανδρέας Κονάνος

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορες Ομιλίες”