Ο Γέρων Νίκων και ο Διάβολος

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 8:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Ο Γέρων Νίκων και ο Διάβολος

Δημοσίευση από angieholi »

p. Nikon.jpg
Στις 22 Νοεμβρίου 2009, η αίθουσα ομιλιών της Π.Ο.Ε. γέμισε ασφυκτικά από πιστούς, όλων των ηλικιών, που ήρθαν με λαχτάρα να ακούσουν λόγο Θεού από τα χείλη του π. Νίκωνος, από το Ιερό Κελλί του Αγίου Σπυρίδωνος, Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους

Το θέμα της ομιλίας του ήταν "ο Διάβολος" και μέσα από πολλά παραδείγματα που μας είπε, για να κατανοήσουμε καλύτερα τα λόγια του, μας κέρδισε αμέσως και μας εμψύχωσε σ'αυτόν τον άνισο αγώνα εναντίον του.

Λίγο πολύ μας είπε τα εξής:
" Ο Διάβολος περισσότερο κερδίζει, όταν μιλάμε και ασχολούμαστε με εκείνον, παρά εμείς. Και θα πρέπει κατα βάθος να τον λυπόμαστε και όχι να τον φοβόμαστε!
Ήταν πολύ όμορφος, αλλά από την μεγάλη του υπερηφάνεια, διεφθάρη και έπεσε. Μισεί και φθονεί τον άνθρωπο, γιατί βλέπει ότι ο άνθρωπος θα καταφέρει σε ότι εκείνος απέτυχε, να γίνει δηλαδή Θεός!
Η πτώση του Διαβόλου είναι πνευματική και οικειοθελώς έπεσε. Αντίθετα ο άνθρωπος εξαπατήθηκε και η πτώση του εκτός από πνευματική, είναι και σωματική.
Μισεί πολύ την Παναγία μας και Μητέρα του Χριστού μας και κανένας ποτέ δεν θα μας μισήσει, όπως μας μισεί αυτός... Αν του το επέτρεπε ο Θεός (δηλαδή αν τον άφηνε για λίγο ελεύθερο να μας κάνει ότι θέλει), σε λίγα μόνο λεπτά, θα είχε εξολοθρεύσει όλη την ανθρωπότητα.
Ως πνεύμα που είναι, έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των ανθρώπων, έχει όμως και σημαντικά μειονεκτήματα που εμείς αγνοούμε:
- δεν ξέρει τα πάντα, δεν τα γνωρίζει όλα και αγνοεί πάρα πολλά,
- δεν είναι πανταχού παρών, απλώς ως πνεύμα μεταφέρεται αστραπιαία,
- δεν ξέρει τι σκεφτόμαστε, μόνο οι Άγιοι μας και οι Άγγελοι του Θεού ξέρουν και αυτό συμβαίνει, γιατί ο Θεός το επιτρέπει και γνωρίζουν τις σκέψεις μας. Απλά ο Διάβολος μαντεύει, υποψιάζεται και από την πείρα αιώνων που έχει, καταλαβαίνει πολλά.
Ναι, μεν, μας βάζει σκέψεις στο μυαλό, αλλά δεν μπορεί να ξέρει αν τις έχουμε δεχτεί. Απλώς από την συμπεριφορά μας μετά, κρίνει αν πέτυχε το σκοπό του ή όχι.
- δεν ξέρει το μέλλον, αλλά προσπαθεί να το δημιουργήσει και πολλές φορές το προβλέπει από την πείρα που έχει.
Ότι δύναμη έχει, την παίρνει από την άγνοιά μας και δεν πρέπει να του δίνουμε αξία, διότι είναι γελοίος και ένας απλός μίμος.
Πώς θα φυλαχτούμε από τον Διάβολο; Μα φυσικά, δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι!!! Η Χάρις του Θεού μας φιλάει, μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Ο διάβολος δεν είναι έξυπνος, είναι πονηρός, διότι αν ήταν έξυπνος θα είχε μετανοήσει. Με τη Χάρη του Θεού λοιπόν δεν τον φοβόμαστε..."


Όπως λοιπόν ο Στρατηγός πριν τη μεγάλη μάχη με τον εχθρό, εμψυχώνει τους άντρες του και τους εξυψώνει το ηθικό, για να πολεμήσουν με όλη τους τη καρδιά, έτσι κι εμείς νιώθαμε, όταν ο π. Νίκων τελείωσε τον πνευματοφόρο λόγο του. Διότι ακόμα και αν χάνουμε, μέσα στην πορεία της ζωή μας, τις μικρές μάχες, δεν θα πρέπει να το βάζουμε κάτω και δεν θα πρέπει ποτέ να πάψουμε να τον πολεμάμε, ώστε στο τέλος να στεφθούμε ΝΙΚΗΤΕΣ!!!

Την ευχή του Γέροντα Νίκωνα να έχουμε και ελπίζω σύντομα να μας δοθεί η ευκαιρία, να μας "εκπαιδεύσει" ξανά και να μας "οπλίσει" με θάρρος, πείσμα και δύναμη, ενάντια στα πάθη και τις αμαρτίες μας, ενάντια στο Διάβολο που μας πειράζει. Αμήν!

H φωτογραφία είναι από το Google
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορες Ομιλίες”