Άοπλη θητεία;; Γιατί;;;;

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 9:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Άοπλη θητεία;; Γιατί;;;;

Δημοσίευση από Misha »

Με έγγραφο του Β΄ Υπαρχηγού Γ.Ε.Σ. Αντιστρατήγου Δημητρίου Λαμπαδάκη (2/6/2006), ενημερώθηκε η Ιερά Σύνοδος για τον νέο τρόπο προσέλευσης και ένταξης στον Ελληνικό Στρατό των Κληρικών και Μοναχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ως γνωστόν, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, με ομόφωνη απόφασή Της του Φεβρουαρίου 2005, κατήργησε την απαλλαγή της στράτευσης για τους υποψηφίους Κληρικούς και Μοναχούς. Επειδή, όμως, η παρούσα φάση, της καταρχήν εφαρμογής του μέτρου, είναι μεταβατική, γεγονός το οποίο δημιουργεί ορισμένα πρακτικά προβλήματα, η Ιερά Σύνοδος, με έγγραφό της (16/6/2006) προς τον Υπουργό Αμύνης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζητεί την τροποποίηση της Εγκυκλίου σε ορισμένα σημεία. Συγκεκριμένα, σημειώνει η Ιερά Σύνοδος: «Προς αποδοτικότερα και απρόσκοπτον εφαρμογήν των όρων της ως είρηται Εγκυκλίου παρακαλούμεν όπως τροποποιηθούν ορισμένα σημεία ταύτης, ούτως ώστε οι παρουσιαζόμενοι εις τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Κληρικοί και Μοναχοί, οι οποίοι προφανώς είναι και ελάχιστοι, να μην αποβάλλουν το σχήμα (τα ράσα των), β΄ να υπηρετούν αόπλως την θητείαν αυτών και γ΄ να τίθενται εις την διάθεσιν της Διευθύνσεως Θρησκευτικού του Γ.Ε.ΕΘ.Α. η οποία και θα δύναται να τούς τοποθετεί, συμφώνως προς τας ανάγκας της Υπηρεσίας, εις τα κατά τόπους Γραφεία Θρησκευτικού...».


Γιατί οι μοναχοί και κληρικοί να υπηρετούν άοπλη θητεία???

Δεν είναι η σταση αυτή ,αυτόματο επιχείρημα στα χέρια των μαρτύρων της Σκοπιάς και άλλων αντιρρησιών?


Η μήπως οι κληρικοι μας επιφυλάσσουν για τους εαυτούς τους πνευματικότερη και πιο χριστιανική στάση απέναντι στον πόλεμο σε σχέση με όλους εμάς τους υπόλοιπους?
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />

Άβαταρ μέλους
g_aggelos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1468
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2005 9:00 am
Τοποθεσία: Άγγελος @ Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από g_aggelos »

Το μεταφέρω στην Ορθοδοξία, το οποίο θα ανοίξει εντός της ημέρας (μόλις μπορέσει ο Admin μας).

Ζητώ συγγνώμη για τυχόν καθυστέρηση.
Εικόνα


Εικόνα

Άβαταρ μέλους
spetzouras
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 9:00 am
Τοποθεσία: Lakonia
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από spetzouras »

Καλημέρα.

Έχω περίπτωση φίλου ο οποίος παρουσιάστηκε και απαίτησε να πάρει και όπλο.

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό να βάζουμε τους ιερείς στην ίδια μοίρα με τους φαντάρους. Να σημειώσω εδώ ότι έχω πάει φαντάρος και δεν θα μου άρεσε καθόλου μα καθόλου να βλέπω ιερείς στις αγγαρείες και στις υπηρεσίες του στρατού.....

Και για να αστειευτώ και λίγο, υπάρχει και το πρόβλημα ότι στις νυχτερινές σκοπιές και στα περίπολα δεν θα τους ξεχωρίζουν με τα ράσσα!! :D

Υπάρχουν σαφώς και θέσεις οι οποίες μπορούν να προσφαίρουν και από μια άποψη είναι σωστό να στρατευθούν για ανέβει λίγο το επίπεδο στο στρατό και να καλλιεργηθεί το Ορθόδοξο πνεύμα.

Άβαταρ μέλους
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 871
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 28, 2006 9:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Όταν κάποιος μοναχός ή παπάς υπηρετεί φαντάρος όπως και οι άλλοι θεωρώ πως σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθεί σε πόλεμο και να σκοτώσει!
Πιστεύω πως το θέμα είναι πολύπλοκο και υπάρχουν πολλές παράμετροι αντίθετες μεταξύ τους.
Κρίσιμο είναι θεωρώ όμως το ερώτημα :
τελικά πάνω απ' όλα είναι να γίνουμε όλοι ένα - όπως έλεγε κι ο γέροντας Πορφύριος - δηλ. ένα, ακόμη και με τον εχθρό μας, τον Τούρκο 8O :roll: ή πάνω απ' όλα είναι η χριστιανική χώρα μας την οποία πρέπει να προστατεύσουμε από τους βάρβαρους γείτονες;

Προσωπικά, επειδή κατάγομαι κι από προσφυγική οικογένεια, είμαι διχασμένος, ειλικρινά. :cry:

Τελιώνοντας, να παραθέσω και τα εξής τα οποία φαινομενικά ξεφεύγουν από το θέμα αλλά νομίζω πως έχουν και σχέση :
α) Ο γέροντας Παΐσιος σε φίλο που είμασταν μαζί φαντάροι, όταν τέθηκε το θέμα αν θα πρέπει κανείς να πολεμήσει ή όχι είπε "ο καθένας να πράξει κατά την συνείδησή του".
β) Τέλος, είναι γνωστό πως ο Πατριάρχης μας, είναι κατά τον εθνικισμών και θεωρεί το φαινόμενο, μάστιγα της εποχής.

Άβαταρ μέλους
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 9:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

α) Ο γέροντας Παΐσιος σε φίλο που είμασταν μαζί φαντάροι, όταν τέθηκε το θέμα αν θα πρέπει κανείς να πολεμήσει ή όχι είπε "ο καθένας να πράξει κατά την συνείδησή του".

o παππούλης σε συνομιλία που με έιχε αφήσει άναυδο,μας είχε πει πως όταν μετειχε στον πόλεμο ευχαριστούσε τον Θεό που ηταν διαβιβαστης και δεν μετειχε ενεργα στις μαχες.


Από εκεινη την συνομιλια μας ,αλλαξαν αρδην οι αποψεις μου για τον πολεμο και την "εθνικοπατριωτική" ορθοδοξία.Στο γεροντα Σιλουανο αναφερεται ο πολεμος "ως το εσχατο κακο της ανθρωπινης φυσεως"


Στους κανονες της Εκκλησιας τονιζεται πως ο κληρικος που θα μετασχει σε πολεμο,χανει την ιερωσύνη του.Γιατί αληθεια συμβαινει αυτο?
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />

Άβαταρ μέλους
gkdgr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 25, 2005 8:00 am
Τοποθεσία: ΚΑΒΑΛΑ

Δημοσίευση από gkdgr »

1)Εάν κάποιος για λόγους συνείδησης δεν δέχεται να εκπαιδευθεί στα όπλα (προκειμένου φυσικά να τα χρησιμοποιήσει για να σκοτώσει) τότε κατα την γνώμη μου πρέπει να απαλάσεται, όπουδήποτε και αν πιστεύει. Αλλά επειδή ο στρατός έχει ανάγκη απο ανθρώπινι δυναμικό πρέπει να υπηρετεί σε άλλο πόστο.
2)Αν είναι ιερωμένος τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.Τό καλύτερο θα ήταν να μην υπηρετούσαν καθόλου αφού τα προβλήματα είναι και πρακτικά (δεν είμαστε προτεστάντες για να κυκλοφορούν οι ιερείς με φόρμα αγγαρείας) και είναι δύσκολο να έχεις ιερωμένους με ράσο μέσα στο στράτευμα. Εκτός αν βρεθεί άλλη λύση αποδεκτή από όλους τους εμπλεκομένους.
3)Δυστυχώς η ιστορία διδάσκει. Πολλοί ιερωμένοι συμμετείχαν σε μάχες και συμμετείχαν ενεργά σε σφαγές και όχι απλά μάχες προάσπισης
4)Σε κανέναν μας δεν είναι εύκολο να σκοτώσει. Και ειδικά να αντικρήσει τα αποτελέσματα. Αλλο να σκοτώνεις ατσαλάκωτος από τα 30.000 πόδια (αεροπόροι) και να μη βλέπεις τι προκάλεσες και άλλο να πυροβολείς φανατισμένα παιδιά στα χαρακώματα (Πόλεμος Ιράν - Ιράκ πρίν λίγες δεκαετίες)

Οπως και να το κάνουμε ο φόνος ,οτιδήποτε και να σκοτώσεις ,είναι κατακριτέος από όλους.
Και για να μη κατακρίνουμε μόνο τους άλλους , διαβάστε πόσα εγκλήματα έγιναν στό όνομα του "ΧΡΙΣΤΟΥ" από κάποιους που εκμεταλεύτηκαν την συγχώρεση που τους δόθηκε μετά.

Μερικοί "ΑΓΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ" κιόλας από μια εκκλησιαστική βιοτεχνία "δημιουργίας ΑΓΙΩΝ".
Ειδικά δε η ΔΥΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ τότε οχι μόνο ευλογούσε τους φόνους των απίστων αλλά έδινε και συγχωρχάρτια ανάλογα με τις επιδόσεις (πχ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ)
Ο Θεός να μας φυλάει να μην έρθουμε ποτέ στη θέση του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ...

Άβαταρ μέλους
IBHRIOTHS
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Σάβ Απρ 15, 2006 8:00 am
Τοποθεσία: ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ

Δημοσίευση από IBHRIOTHS »

Δεν ειμαστε χωρα ιμπεριαλιστικη σε σημειο να προκαλεσουμε ενα πολεμο.Αν ομως γινει αυτο απο καποια αλλη χωρα καλο θα ηταν οι ιερεις μας να ειχαν
καποια γνωση αμυνας ετσι κι αλλιως οι περισσοτεροι υπηρετουν και χειροτονουνται μετα την στρατιωτικη τους θητεια.Πολυ σωστα τα λογια του π.Παισιου.Εγω τωρα αναρωτιεμαι, αραγε εκεινοι που δεν ειχαν και εχουν σχεση με την ιεροσυνη θα πολεμισουν; :?:
ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΩΝ

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”