Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Διαδρομές μονοπάτια στο Αγιον Ορος

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5835
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 05, 2009 8:46 pm

Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από Dimitris39 » Πέμ Σεπ 12, 2013 10:03 am

Άθωνας: Μ. Μεγ. Λαύρας (150μ) - Αγ. Νείλος (285μ) - Καυσοκαλύβια (155μ) - Σταυρός (760μ) - Αγ. Βασίλειος (670μ) - Κατουνάκια (310μ) - Μικρή Αγ. Άννα (330μ) - Σκήτη Αγ. Άννας (300μ)

Κατηγορία: Πεζοπορία
Μήκος Διαδρομής: 18 χλμ
Χρόνος: 6.5 -7 ώρες
Υψομ. διαφορά ανάβασης: 1200μ.
Βλάστηση: Δάσος βελανιδιές, θαμνώδης
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Ναί
Κατάσταση Εδάφους: μονοπάτι.
Δυσκολία διαδρομής: Β
Σήμανση: Ναι (στις διασταυρώσεις)

Αυτή είναι κατά την γνώμη μου η ομορφότερη διαδρομή στον Άθωνα καθώς διασχίζει μια σειρά από τοπία άγριας ομορφιάς σε πολύ καλά διατηρημένο μονοπάτι-καλντερίμι.

Βγαίνοντας από την Μ. Μεγ. Λαύρας (1) στρίβουμε αμέσως αριστερά και ακολουθούμε το καλντερίμι που βαδίζει δίπλα στον Δ τοίχο του μοναστηριού, και στο σημείο που αυτό γυρίζει αριστερά ακολουθώντας τον τοίχο συνεχίζουμε ευθεία έχοντας στα δεξιά μας κάποια σπίτια και αριστερά τα κτήματα της μονής. Σε λίγο το φαρδύ μονοπάτι που βαδίζουμε στρίβει απότομα αριστερά και κατηφορίζει (2). Εμείς συνεχίζουμε ευθεία και μπαίνουμε μέσα στους θάμνους βαδίζοντας σε καλντερίμι. Τελικά μας βγάζει στον δρόμο που πάει για την Σκήτη Τιμίου Προδρόμου (3). Ακολουθούμε τον δρόμο για 500μ περίπου και στην συνέχεια μπαίνουμε δεξιά στο μονοπάτι-καλντερίμι (4) που ανηφορίζει ομαλά σε πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Σε λίγο περνάμε σημείο που το μονοπάτι έχει καταστραφεί για λίγα μέτρα από χιονοστιβάδα και συνεχίζοντας σε καλντερίμι φτάνουμε σε διασταύρωση (5). Το αριστερό σκέλος οδηγεί σε 50μ σε πηγή με καλό νερό και συνεχίζει για Σκήτη Τιμίου Προδρόμου. Εμείς ακολουθούμε το δεξί σκέλος που ανηφορίζει ομαλά. Σε λίγο σταματά το καλντερίμι και βαδίζουμε σε μονοπάτι σε χαμηλή θαμνώδη βλάστηση μέχρι να φτάσουμε σε σέλωμα. Λίγα μέτρα πριν το σέλωμα έρχεται από αριστερά μονοπάτι από την σκήτη (6). (1 ώρα)

Περνώντας το σέλωμα φτάνουμε αμέσως σε νέα διασταύρωση (7). Το επάνω μονοπάτι πηγαίνει στην Αγ. Άννα περνώντας από την τοποθεσία "Κρύα Νερά". Το κάτω μονοπάτι πηγαίνει στον Αγ. Νείλο και στα Καυσοκαλύβια. Παίρνουμε λοιπόν το κατηφορικό μονοπάτι που είναι στενό άλλα καλογραμμένο και κατηφορίζει σταδιακά μέχρι μια ξερή ρεματιά. Τώρα μπροστά μας απλώνεται μια τεράστια κατακρήμνιση, υπολείμματα ίσως κάποιου αρχαίου παγετώνα. Το μονοπάτι διασχίζει την σάρα ανάμεσα σε τεράστιους βράχους ανηφορίζοντας ομαλά ενώ χαμηλότερα διακρίνεται η άγρια Ν ακτή. Προς το τέλος της σάρας το μονοπάτι κάνει ένα ζικ-ζακ και γίνεται καλντερίμι με θεόρατες πλάκες μήκους ενός μέτρου. Τελικά βγαίνει σε σέλωμα και μπαίνει στο δάσος όπου το τοπίο ημερεύει και φτάνουμε στα καλύβια του Αγ. Νείλου σε τριπλή διασταύρωση (8). Ένα ανηφορικό μονοπάτι πηγαίνει για "Καλά Νερά" όπου συναντά το μονοπάτι που αφήσαμε προηγουμένως και συνεχίζει για Αγ. Άννα. Το μεσαίο μονοπάτι κατηφορίζει και πάει για Καυσοκαλύβια. Το αριστερότερο τέλος περνά μια πορτούλα, βαδίζει ανάμεσα σε κελιά και στην συνέχεια πάνω σε μια ράχη ενώ τελικά κατηφορίζει στην σπηλιά του Αγ. Νείλου χτισμένο στο βράχο (τσιμενταρισμένο μονοπάτι προστατευμένο με κάγκελο). Εδώ στην σπηλιά το τοπίο είναι μοναδικό. Ορθοπλαγιές, χαράδρες και στο βάθος η αγριεμένη θάλασσα. Αξίζει τον κόπο λοιπόν αυτή η παράκαμψη. (1 ώρα + 30 λεπτά)

Για Καυσοκαλύβια γυρίζουμε λοιπόν στην διασταύρωση και κατηφορίζουμε σε καλντερίμι που κάνοντας διαδοχικά ζικ-ζακ φτάνει στην κοίτη ρεματιάς, περνά στην απέναντι όχθη και ανηφορίζει ελαφρά μέχρι να καβαλήσει ράχη (9). Εδώ πριν το σέλωμα ένα άλλο μονοπάτι κατηφορίζει προς φυσικό λιμανάκι. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία περίπου σε ισοϋψή και φτάνουμε τελικά στα Καυσοκαλύβια (10). (1 ώρα)

Εδώ το μονοπάτι διχάζεται. Ένα σκέλος κατηφορίζει, διασχίζοντας την σκήτη και φτάνει μέχρι την θάλασσα, ενώ ένα άλλο σκέλος ανηφορίζει απότομα δεξιά δίπλα από στάβλους και πάει για Αγ. Άννα. Χρειάζεται προσοχή εδώ γιατί δεν υπάρχει σήμανση. Ανηφορίζουμε λοιπόν απότομα αρχικά μέσα σε δάσος άλλα σε λίγο σε αραιότερη βλάστηση έχοντας στα δεξιά μας ρεματιά και σάρα. Το μονοπάτι ανηφορίζει συνεχώς κάνοντας ζικ-ζακ. Περνά στην συνέχεια μια σάρα σε εντυπωσιακό καλντερίμι και μπαίνει στο δάσος όπου γίνεται πια πιο ομαλό. Τώρα αρχίζει να τραβερσάρει Δ-ΝΔ μέχρι να πιάσει την απέναντι ράχη. Εδώ συναντάμε το κελί του Τιμίου Σταυρού (11) και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε απότομα στην αρχή άλλα στην συνέχεια ομαλά σε θαμνώδη βλάστηση. Τελικά μπαίνουμε στο δάσος και κινούμαστε σχεδόν οριζόντια. Εδώ πλησιάζουμε στην σκήτη Κερασιάς και υπάρχουν πολλές διασταυρώσεις για αυτό χρειάζεται προσοχή (δες χάρτη). Φτάνουμε σε πηγή όπου υπάρχει ταμπέλα δεξιά για Λαύρα (12). Εμείς συνεχίζουμε ευθεία και σε νέα διασταύρωση (13) ακολουθούμε το επάνω σκέλος. Στην συνέχεια φτάνουμε σε τρίτη διασταύρωση (14) όπου έρχεται από δεξιά το μονοπάτι από "Κρύα Νερά". Τέλος φτάνουμε σε τέταρτη διασταύρωση (15) όπου έρχεται από αριστερά το μονοπάτι από Κερασιά. Τώρα συνεχίζουμε ελαφρά ανηφορικά και φτάνουμε σε αυχένα στην θέση Σταυρός (16). (2 ώρες)

Από εδώ το δεξί μονοπάτι κατηφορίζει για Αγ. Άννα ενώ το αριστερό κατηφορίζει στα κελιά του Αγ. Βασιλείου και στην συνέχεια για Κατουνάκια και Καρούλια. Λίγα μέτρα παρακάτω στο μονοπάτι για Αγ. Άννα υπάρχει νέα διασταύρωση όπου ένα μονοπάτι ανηφορίζει για τον Άθωνα ενώ ένα άλλο κατηφορίζει για Κατουνάκια και συναντά αυτό που έρχεται από Αγ. Βασίλειο. Εμείς στην αρχική διασταύρωση φεύγουμε αριστερά και κατηφορίζουμε πολύ ελαφρά μέσα σε δάσος παράλληλα με την ράχη ενώ σε λίγο κατηφορίζουμε πιο απότομα με ζικ-ζακ και βγαίνουμε σε τοπίο με αραιή θαμνώδη βλάστηση. Περνάμε αριστερά από τα κελιά του Αγ. Βασιλείου (17) και το μονοπάτι στρέφεται απότομα δεξιά και αρχίζει να κατηφορίζει ομαλά. Σε λίγο φτάνουμε σε διασταύρωση (18) όπου συναντάμε το άλλο μονοπάτι που έρχεται από τον Σταυρό. Και κατηφορίζουμε αριστερά και κάπως απότομα αρχικά μέσα σε δάσος και αργότερα σε φαρδύ μονοπάτι που μοιάζει με νεροφάγωμα σε θαμνώδες έδαφος. Φτάνουμε τέλος σε διασταύρωση (19) όπου αριστερά πηγαίνει για Κατουνάκια και δεξιά για Αγ. Άννα. Σε λίγο έρχεται από αριστερά και άλλο μονοπάτι από Κατουνάκια (20). Τώρα το μονοπάτι στρέφεται ΝΔ, καβαλάει μια ράχη και περνά δεξιά από μικρή σκήτη (21) όπου αρχίζει και ανηφορίζει και πάλι φαρδύ. Τώρα πλησιάζουμε τα κελιά των Δανιηλέων και την μικρή Αγ. Άννα (22) και αφού περάσουμε χαρακτηριστικό σέλωμα το μονοπάτι-καλντερίμι γυρίζει Β και αντικρίζουμε την ΝΔ πλευρά του Αγ. Όρους. Το μονοπάτι συνεχίζει σκαλισμένο στον βράχο με εντυπωσιακή θέα και κατηφορίζει ελαφρά μέχρι τα κελιά της Αγ. Άννας. Από αριστερά έρχεται το μονοπάτι από τον αρσανά (23) και συνεχίζοντας μαζί φτάνουμε στο Κυριακό της σκήτης (24). (1 ώρα, 30 λεπτά)


http://vision.iti.gr/routes/route.php?uid=35ba4109
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ

ravniotis
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 26, 2006 9:00 am

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από ravniotis » Πέμ Σεπ 12, 2013 4:23 pm

είναι η μόνη διαδρομή του αγίου όρους που ο σωτήρης την χαρακτηρίζει Β δυσκολίας. εγώ φέτος ανέβηκα στην κορυφή του άθω, ο σωτήρης την θεωρεί διαδρομή Α δυσκολίας, και εμένα μου βγήκε η γλώσσα...
η διαδρομή από άγιο νείλο είναι κάπως δύσβατη αλλά το δύσκολο για μένα είναι οι υψομετρικές εναλλαγές που σου καταπονούν τα γόνατα...για αυτό καλό είναι όποιος την κάνει να έχει μαζί του μπατόν ή ένα μπαστούνι και να πηγαίνει αργά και προσεκτικά για να απολαύσει το τοπίο και να περιορίσει την περίπτωση τραυματισμού...και να μην παραβλέψει να πάει μέχρι το σπήλαιο του αγίου νείλου

Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5835
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 05, 2009 8:46 pm

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από Dimitris39 » Πέμ Σεπ 12, 2013 4:31 pm

Χαιρομε που εισαι εδω ,πριν λιγο καιρο ειμασταν με τον Πετρο στην Ερημο του Αγιου Ορους εκτος την πρωτη ημερα στην αγιου Διονυσιου με μικρο αλφα Διονυση το εγραψα καλα?

που λες αδελφε ειχαμε την συζητη σου σε αναφεραμε που κανεις μονος σου διαφορα προσκηνυματα συγκεκριμενα στην Αγιου Διονυσιου στο συνηθισμενο μπαλκονακνι απεναντι στην κορυφη του βουνου εχει ενα κελι οχι στην πλαγια που τωρα ο Γεροντας ειναι στο Μοναστηρι αλλα αριστερα επανω στην κορυφη ακριβως γνωριζεις ποιο ειναι?
απο δευτερα θα αναρτησω μια φωτογραφια να δεις τι ενοω

τωρα οσον αφορα την Διαδροη που ανεφερα παραπανω θα ειθελα να την κανω αλλα πρωτα απο καρουλια η αφετερια για Βιγλα και στην διαδρομη να φιλοξενουμαστε για βραδυ
εχει ο Θεος υγεια να εχουμε και θα γινει και αυτο
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ

Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6367
Εγγραφή: Δευ Απρ 19, 2010 11:44 am
Τοποθεσία: Ευστάθιος-Λευκός Πύργος της Μακεδονίας.

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από stathis73 » Πέμ Σεπ 12, 2013 4:40 pm

Μητσο απο εχθες εχω "πελάτη" ενα πρώη ασκητη των Καρουλίων, :wink: εχουμε προσβαση παντου τωρα. :wink:
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.

petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1460
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 29, 2008 7:55 pm

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από petrosathonas » Πέμ Σεπ 12, 2013 5:53 pm

Δημήτρη το κάθισμα είναι του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1460
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 29, 2008 7:55 pm

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από petrosathonas » Πέμ Σεπ 12, 2013 6:29 pm

ravniotis έγραψε:.............................για αυτό καλό είναι όποιος την κάνει να έχει μαζί του μπατόν ή ένα μπαστούνι ........................
Δημήτρη πρέπει να αγοράσω μαγκούρα :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5835
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 05, 2009 8:46 pm

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από Dimitris39 » Πέμ Σεπ 12, 2013 6:50 pm

Εγώ έχω μία μαχιμη..
Στάθη γνωρίσαμε ερημιτες τον Φεβρουάριο Στείλε π.μ και Δώσε μου στοιχεια αν θελεις
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ

petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1460
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 29, 2008 7:55 pm

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από petrosathonas » Πέμ Σεπ 12, 2013 7:07 pm

Dimitris39 έγραψε:...................................... την πρωτη ημερα στην αγιου Διονυσιου με μικρο αλφα Διονυση το εγραψα καλα? .............
Δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτό Δημήτρη. Τι εννοείς;

Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5835
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 05, 2009 8:46 pm

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από Dimitris39 » Πέμ Σεπ 12, 2013 7:58 pm

Πάνε Πέτρο στο θέμα αγιοκαταταξη Πστρος Παισιου και διάβασε
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ

petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1460
Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 29, 2008 7:55 pm

Re: Μ.Μεγ.Λαύρας-Αγ. Νείλος......Σκήτη Αγ. Άννας

Δημοσίευση από petrosathonas » Πέμ Σεπ 12, 2013 8:25 pm

Διάβασα.

Δημήτρη δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε την διαδρομή μια κι εξω.
Προτείνω να κάνουμε διανυκτέρευση στα Καυσοκαλύβια που ειναι και περίπου στο μεσον.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Διαδρομές μονοπάτια στον Αθω”