Συνταγες για ολους..Δωρακι χεχε...

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
georgeg
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Τρί Μαρ 18, 2008 5:00 am

Συνταγες για ολους..Δωρακι χεχε...

Δημοσίευση από georgeg »

1)ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ.
300 γρ. σπιτική σκορδαλια
1 φλιτζάνι μπύρα
1 φλιτζάνι αλεύρι
6 φλιτζάνια ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
1 κιλό μύδια, καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα (μόνο η σάρκα με άλλα λόγια)

Αδειάστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και δημιουργήστε μια κοιλότητα στη μέση. Προσθέστε την μπύρα και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί ένα πηκτό μίγμα.
Σκουπίστε τα μύδια σε χαρτί κουζίνας. Ζεστάνετε το λάδι σε φριτέζα ή σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. Βουτήξτε τα μύδια, περίπου μια ντουζίνα τη φορά, στο κουρκούτι και αφαιρέστε τα με μια τρυπητή κουτάλα, αφήνοντας το επιπλέον κουρκούτι να στάξει. Τηγανίστε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. Στραγγίξετε σε χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε με αλάτι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μύδια, σε δόσεις. Σερβίρετε αμέσως τα ζεστά τηγανιτά μύδια με τη σκορδαλιά.

2)ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ.
250 έως 350 γρ. σελινόριζα
250 γρ. πατάτες
1 λ. νερο
2 κρόκοι αυγών
50 γρ. φρέσκο βούτυρο ή ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Καθαρίζετε και κόβετε όπως-όπως σέλινο και πατάτες. Τα βάζετε να βράσουν με το νερο για καμιά σαρανταριά λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν καλά. Τα περνάτε απ' τη μηχανή του πουρέ. Τα ξαναβάζετε στη φωτιά κι ώσπου να πάρουν βράση ανακατεύετε σ' ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους. Τους προσθέτετε σιγά-σιγά με μια κουτάλα σερβιρίσματος την καυτή σούπα. Για να μην κόψουν, πρέπει να τ' ανακατεύετε συνέχεια. Βγάζετε τη σούπα απ' τη φωτιά και της προσθέτετε το μίγμα με τα αυγά ανακατεύοντας πάντα. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, αλλά βγάλτε τη μόλις δείτε πως πλησιάζει να βράσει, γιατί υπάρχει πάλι κίνδυνος να κόψει το αυγό. Της ρίχνετε αμέσως το βούτυρο ή την κρέμα μαζί με μια πρέζα πιπέρι, την ανακατεύετε και τη σερβίρετε. Δοκιμάστε γι' αλάτι.

3)ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΥΖΟ (ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΟ ΟΥΖΟ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΜΠΕΚΡΗ ΜΕΖΕ :D ...)
1 κουταλιά της σούπας σχινόπρασο ψιλοκομμένο (είδος πράσου, ευρύτερα γνωστό ως "chives")
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
200 γρ. γαρίδες KALLIMANIS
200 γρ. καραβίδες KALLIMANIS
200 γρ. μύδια KALLIMANIS
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός
αλάτι & πιπέρι
500 γρ. πένες τρικολόρε
1 σφηνάκι ούζο
2 ½ φλιτζάνια νερό
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε το σχοινόπρασο. Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά, καθαρισμένα και καλά πλυμένα. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μυρωδικά. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και τα μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά. Βράζουμε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε, τις ανακατεύουμε με λίγο λάδι και τις σερβίρουμε μαζί με τα θαλασσινά.

4)ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
1 κιλό μύδια φρέσκα με κέλυφος
½ κιλό κυδώνια με κέλυφος
8 γαρίδες Νο 2
½ κιλό καλαμαράκια
1 κρεμμύδι ξερό (τριμμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
2 κολοκυθάκια
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
2 καρότα
1 ματσάκι βασιλικός
2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια του καφέ ξίδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού ούζο
15 κόκκοι κόκκινο πιπέρι
3 φύλλα δάφνη
αλάτι & πιπέρι
Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε ροδέλες και τις πιπεριές σε τετραγωνάκια. Αχνίζουμε τα μύδια και τα κυδώνια σε χαμηλή πλατιά κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το ούζο μέχρι να ανοίξουν. Όποιο δεν ανοίξει το πετάμε. Ξεχωρίζουμε την ψίχα και κρατάμε λίγα κελύφη. Σουρώνουμε και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Βράζουμε τις γαρίδες με λίγα πιπέρια και τα φύλλα δάφνης. Κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες και τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο. Για τη μαρινάδα χτυπάμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και μισό ματσάκι βασιλικό. Προσθέτουμε φυλλαράκια βασιλικού, τα υπόλοιπα πιπέρια, το σκόρδο και όλα τα υλικά που έχουμε προετοιμάσει. Αφήνουμε τα υλικά μας να μαριναριστούν στο ψυγείο για δύο περίπου ώρες. Σερβίρουμε (με τρυπητή κουτάλα) και στολίζουμε με τα κελύφη των μυδιών και των κυδωνιών και με κορφές βασιλικού (βγάζουμε τη σαλάτα από το ψυγείο μισή ώρα πριν τη σερβίρουμε για να μην είναι παγωμένο το ελαιόλαδο).

5)ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΣΤΑΚΟ.
4-5 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια πλευρότους (ή 1 πακέτο φρέσκα σε συσκευασία 450 γρ.)
10-15 σπαράγγια φρέσκα (ή λευκά καθαρισμένα από κουτί)
5-6 ελιές χονδροκομμένες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή 1 πρέζα αποξηραμένο)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι ή balsamico
½ κουταλάκι μέλι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 πρέζα κόλιανδρο τριμμένο
1 πρέζα τριμμένα φύλλα αποξηραμένου απήγανου
1 πρέζα γλυκάνισο
αλάτι & πιπέρι
Βράζουμε τον αστακό σε αλατισμένο νερό, με λίγη καυτερή πιπεριά, επί 20 λεπτά. Κατόπιν τον στραγγίζουμε και τον καθαρίζουμε αφαιρώντας τη λευκή σάρκα. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το λάχανο, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το ραπανάκι. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε πιατέλα και τέλος γαρνίρουμε με ρόδια και τα κομματάκια του αστακού.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξίδι, το κρασί, το μέλι, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι. Πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε τη σαλάτα με την σάλτσα.

6)ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑ
2 πλοκάμια ανά άτομο ψημένα στη σχάρα με λίγο λάδι
λίγο ξίδι μπαλσάμικο
½ κιλό τριμμένη κολοκύθα
3 κρεμμύδια τριμμένα
λάδι
αλάτι & πιπέρι
ζάχαρη
λιαστές ντομάτες για γαρνίτουρα

Φτιάχνουμε τον πουρέ: Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την κολοκύθα στο λάδι για αρκετή ώρα, μέχρι να λιώσει η κολοκύθα και δέσουν καλά. Καρικεύουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Αφού ψήσουμε το χταπόδι είτε στη σχάρα είτε στο γκριλ του φούρνου, το τοποθετούμε στο πιάτο και το ραντίζουμε με λίγο μπαλσάμικο. Δίπλα τοποθετούμε τον πουρέ, ραντισμένο με λίγο λάδι. Γαρνίρουμε με τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε μουλιάσει και στραγγίξει για να μαλακώσουν.

7)ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ,ΣΚΟΡΔΟ,ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες από το κέλυφος και το έντερο
½ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαντζουράνα
½ κουταλάκι του γλυκού λιωμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο κομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό
αλάτι κατά προτίμηση

Χτυπάμε σε ένα μέτριο μπολ 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, το κρασί και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις γαρίδες στο μείγμα ανακατεύοντας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να κάτσουν στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία. Αφαιρούμε τις γαρίδες από τη μαρινάδα με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε στο τηγάνι. Τις μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά γυρίζοντάς τις ή μέχρι να πάρουν ένα έντονο ροζ χρώμα. Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι. Προσθέτουμε τη μαρινάδα, τη μαντζουράνα και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να σιγοψηθεί για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε πάλι τις γαρίδες στο τηγάνι, τις ζεσταίνουμε και τις ανακατεύουμε με το μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.

8)ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΩΤΕ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΜΕΣΚΟ
Για τη σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 καλής ποιότητας ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, στραγγισμένη και κομμένη
1 φρέσκια πιπεριά τσίλι, ψητή, ξεφλουδισμένη, χωρίς κουκούτσια και κομμένη
2 μέτριες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς κουκούτσια και κομμένες, με το χυμό τους
3/4 φλιτζανιού χυμό από μύδια
¼ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
¼ φλιτζανιού ασπρισμένα αμύγδαλα
¼ φλιτζανιού φουντούκια
2 κουταλιές της σούπας ξίδι από sherry ή κόκκινο κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση

Για τις γαρίδες
2 κουταλιές της
σούπας ελαιόλαδο
20 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες από το κέλυφος και το έντερο, αφήνοντας τα κεφάλια
θαλασσινό αλάτι
1 λεμόνι, κομμένο σε 4-6 φέτες

Προετοιμασία της σάλτσας: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα πιπέρια, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις ντομάτες. Αφήνουμε να ψηθούν για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί λίγο από το ζουμί. Προσθέτουμε το το χυμό από μύδια και το κρασί. Σκεπάζουμε, μειώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράσει, και αφήνουμε τη σάλτσα να ψηθεί για 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα στεγνό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, ροδίζουμε ελαφρώς τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αλέθουμε στο πολυμίξερ μέχρι να γίνουν κοκκώδη και σπυρωτά. Προσθέτουμε το ξίδι και ξεκινάμε το πολυμίξερ μέχρι να ανακατευτούν. Απομακρύνουμε το μίγμα ντομάτας από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά και το προσθέτουμε στο μίγμα των καρπών στο πολυμίξερ. Ξεκινάμε το πολυμίξερ για να αναμειχθούν. Προσαρμόζουμε τα καρυκεύματα με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα Ρομέσκο στην άκρη.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλάκα γκριλ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Εάν χρησιμοποιήσουμε το τηγάνι, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και γέρνουμε το τηγάνι ώστε να απλωθεί σε όλη του την επιφάνεια. Εάν χρησιμοποιήσουμε το γκριλ, αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι. Τοποθετούμε τις γαρίδες στο τηγάνι ή το γκριλ και τις καψαλίζουμε σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν ένα έντονο ροζ χρώμα. Τις γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Αλατίζουμε και τις σερβίρουμε ζεστές με τη σάλτσα Ρομέσκο και τις φέτες λεμονιού.

9)ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
• 1 χταποδάκι
• 1 σακούλι μακαρόνι, χοντρό, κοφτό
• 3 ντομάτες
• 2 δαφνόφυλλα
• 1 κρεμμύδι ξερό
• λίγη σάλτσα ντομάτας
• λίγο λάδι
• λίγο ξίδι
• λίγο μαϊντανό, για το στόλισμα
• αλάτι, πιπέρι
Αρχικά, βράζουμε το χταπόδι με λίγο ξίδι και μόλις είναι έτοιμο το κόβουμε κομματάκια. Κρατάμε το ζουμί του, που μας χρειάζεται για την σάλτσα.
Επίσης, βράζουμε το μακαρόνι, για 8 λεπτά, για να γίνει al dente.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την σάλτσα. Τρίβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε, ρίχνοντας τις ντομάτες και την σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και το ζουμί του χταποδιού. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε και το χταπόδι και το αφήνουμε στην φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε μια μερίδα, με μπόλικο μακαρόνι και χταποδάκι. Την στολίζουμε με τον μαϊντανό και δοκιμάζουμε.

10)ΣΟΥΠΙΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ
• 1-2 σουπιές βρασμένες και κομμένες κομματάκια
• 1 κρεμμύδι
• λίγο σκόρδο
• 2 ντομάτες τριμμένες (σάλτσα)
• λίγο μαϊντανό
• αλάτι, πιπέρι
• νερό
• λάδι
Αρχικά βράζουμε τις σουπιές, για να μαλακώσουν και τις κόβουμε κομματάκια. Ακόμη, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βάζουμε το λάδι και λίγο νερό στο τηγάνι και περιμένουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Μόλις σωθεί το νερό, προσθέτουμε την πιπεριά από την οποία δεν αφαιρούμε όλα τα σπόρια, για τη νοστιμιά. Αφού μαραθεί, βάζουμε την ντομάτα και όταν πάρει βράση η τελευταία, σειρά έχει η σουπιά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και περιμένουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

11)ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
• 1½ κιλό σουπιές
• 200 γραμ. ελιές
• 400 γραμ. τριμμένη ντομάτα
• 1 κιλό κρεμμύδια
• 1 ποτηράκι κρασί, μπρούσκο
• 1 ματσάκι άνηθο
• λίγο δυόσμο
• αλάτι, πιπέρι
• λάδι
• νερό
Αρχικά, ζεματάμε τις σουπιές με λίγο νεράκι, για 10 λεπτά περίπου. Επίσης, βράζουμε τις ελιές και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Μόλις είναι έτοιμες οι σουπιές τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε και αυτές με τη σειρά τους.
Στη συνέχεια, σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο. Αφού ξανθύνουν, ρίχνουμε τις σουπιές για να τσιγαριστούν και αυτές. Έπειτα, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Αμέσως μετά, προσθέτουμε την ντομάτα, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Τελευταίες βάζουμε τις ελιές, λίγο νεράκι και καπακώνουμε την κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου.

12)ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

1 κιλό καλαμαράκια
Για τη γέμιση
ψίχα 2 λεμονιών
200 γραμμ. πιπεριές Φλωρίνης
200 γραμμ. ψωμί ψίχα
150 γραμμ. γραβιέρα
αλάτι και πιπέρι

Για τη βάση στο ταψί
1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
100 γραμμ. ψινόκιο
2 ντομάτες
ψίχα 1 λεμονιού
γλυκάνισο αστερία
4 σπόρους
λίγο ζωμό κοτόπουλου
λίγη ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό
αλάτι και πιπέρι

Κόβουμε όλες τις ντομάτες στα τέσσερα και βγάζουμε τα σπόρια, τις ψήνουμε σε φούρνο στους 180C για 40 λεπτά, αφού τις αλείψουμε με ελαιόλαδο, λειωμένο σκόρδο και βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε.Ψήνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης στη σχάρα ή σε φούρνο, βγάζουμε το φλοιό τους και τις κόβουμε λωρίδες.Βράζουμε το φινόκιο κομμένο φέτες οε ζεματιστό νερό για 4 λεπτά και το καραμελώνουμε στο τηγάνι με μία κουταλιά βούτυρο και δυο κουταλιές ζάχαρη. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε αφήνοντας να κρατούν ακόμα.Καθορίζουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε μόνο τα πόδια τους,κρατώντας ολόκληρο το σώμα τους. Βρέχουμε το ψωμί σε νερό.Βγάζουμε, την ψίχα λεμονιού και κόβουμε το κρεμμύδι φέτες.Ετοιμάζουμε φάρσα με τις μισές ντομάτες, το ψωμί, τις πιπεριές, τα πόδια από το καλαμαράκια και κύβους γραβιέρας. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.Στρώνοϋμε σε ένα ταψί τις πατάτες κομμένες φέτες, το κρεμμύδι, τις υπόλοιπες ντομάτες, το φινόκιο, την ψίχα λεμονιού, το γλυκάνισο αστερία και λίγο ζωμό κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε.Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με τη φάρσα αλατίζουμε και τα τοποθετούμε πάνω οτα λαχανικά. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180C.Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ονάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών Τα καλαμαράκια πρέπει νο μείνουν ζουμερά. Αν έχουμε υγρά οτο ταψί χύνουμε σε ένα τηγανάκι, το βάζουμε στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το υγρό και να δέσει η σάλτσα μας.

13)ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
• 1 κιλό σουπιές
• 3 ματσάκια μαϊντανό
• 1 ποτήρι νερό
• 1,5 λεμόνι
• λάδι
• αλάτι, πιπέρι



Για την προετοιμασία του μαγειρέματος, καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια. Ακόμη, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και στύβουμε το λεμόνι.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το μαϊντανό και τις σουπιές στην κατσαρόλα, χωρίς νερό ή λάδι, επειδή η σουπιές θα βγάλουν τα υγρά τους. Μόλις ζεσταθούν λιγάκι, ρίχνουμε περίπου ? του ποτηριού του κρασιού λάδι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το φαγητό για λίγο. Δύο με τρία λεπτά μετά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε τις σουπιές να σιγοβράσουν για 40 λεπτά περίπου, σε σιγανή φωτιά.
Το αλάτι το βάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος, για να μην σφίξει το φαγητό. Επίσης βάζουμε πιπέρι και σβήνουμε το φαγητό με το λεμόνι. Ανακατεύουμε για να πάει παντού, και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, στην μερίδα μας βάζουμε και έξτρα λεμόνι, για όποιον το χρειαστεί.

14)ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ AL PESTO.
1 κιλό καλαμαράκια (μικρά και φρέσκα παρακαλώ)
ζωμό λαχανικών ( ή κύβο - απολύτως επιτρεπτός)
αρωματικό μπουκέτο από φύλλα δάφνης μαϊντανό και θυμάρι
1 φλιτζάνι βασιλικό ("μαρουλάτο" ή απλώς πλατύφυλλο)
8 σκελίδες σκόρδο
1/3 του φλιτζανιού κουκουνάρι
1/3 του φλιτζανιού λάδι ελιάς
2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα ή ώριμο ξινοτύρι ναξιώτικο
1/2 φλιτζάνι πατατάκια τσιπς κοπανισμένα (προαιρετικό)
Βράζουμε τα πλυμένα και καθαρισμένα καλαμαράκια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, ενισχυμένο με ζωμό λαχανικών (ή αντίστοιχο κύβο) και αρωματισμένο προκαταβολικά με το μπουκετάκι μας. Όχι πάνω από 5 λεπτά - χωρίς να είναι "λαστιχωτά", τα καλαμάρια μας θα πρέπει να θυμίζουν λίγο τα ζυμαρικά al dente! Κρατάμε μερικά κεφαλάκια - τα πιο μικρά - ακέραια και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το υπόλοιπο
"ψαχνό".
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα του βασιλικού. Ψιλοκόβουμε με το μεγάλο μαχαίρι της κουζίνας τις σκελίδες του σκόρδου. Ροδίζουμε σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι - δίχως λίπος - τα κουκουνάρια. Τα πολτοποιούμε όλα αυτά στο μπλέντερ, στάζοντας σιγά-σιγά και το λάδι της ελιάς μέσα. Προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα και το τριμμένο τυρί.
Έχουμε κρατήσει ζεστά τα καλαμάρια μας. Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μας, ή σε ατομικά πιάτα, οπότε είναι προτιμότερο να "στήσουμε" τα καλαμαράκια στο κέντρο του πιάτου και γύρω γύρω τη σάλτσα pesto.
Μια τελευταία λεπτομέρεια - θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω και ως προαιρετική κίνηση: ενισχύουμε την τελευταία στιγμή τη σάλτσα μας με κοπανισμένα πατατάκια τσιπς..

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ.
I am sorry to inform you that the Easter bunny is an alcoholic....
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Ιαν 12, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από Gafaranga »

εγω βρήκα χρήσιμο και το παρακάτω>

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp ... i_cat_id=8
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 598
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 09, 2008 6:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Παιδιά;
Αυτό τώρα είναι ΝΗΣΤΕΙΑ ή ΛΗΣΤΕΙΑ;
Για να ξέρουμε δηλαδή. :D :D
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
georgeg
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Τρί Μαρ 18, 2008 5:00 am

Δημοσίευση από georgeg »

Kserw gw? o kathe enas to blepei opws thelei...kai sto finalle an aresei kati apla den ftiaxnetai...... :-x :-x :-x :evil:
I am sorry to inform you that the Easter bunny is an alcoholic....
georgeg
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Τρί Μαρ 18, 2008 5:00 am

Δημοσίευση από georgeg »

"Αν ΔΕΝ αρεσει" ηθελα να γραψω παλι καλα που το ειδα και το διορθωσα χεχε... :D
I am sorry to inform you that the Easter bunny is an alcoholic....
georgeg
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: Τρί Μαρ 18, 2008 5:00 am

Δημοσίευση από georgeg »

Melpomeni tsekare to....
I am sorry to inform you that the Easter bunny is an alcoholic....
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οι συνταγές μας”