Από τη Σμύρνη με αγάπη
Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 19, 2008 6:15 am
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ
10 πατατες
6 μελιτζανες φλασκες
1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
2 σκελιδες σκορδο
4 ντοματες ξεφλουδισμενες
1 φλυτζανι λαδι
αλατι πιπερι
Πλενουμε και κοβουμε τις μελιτζανες σε μικρα κομματια το ιδιο και τις πατατες οπως τις κοβουμε για τηγανι,τα αλατιζουμε και τα παιρναμε απ το τηγανι.Σε αλλη κατσαρολα εχουμε βαλει το λαδι,τις ντοματες,το σκορδο και το μαιντανο,και σιγοβραζουν.Μολις τελειωσει η σαλτσα ριχνουμε τις τηγανισμενες πατατες και μελιτζανες μεσ τη κατσαρολα και ανακατευουμε ελαφρα.Αν δεν το θελουμε νηστισιμο μπορουμε να προσθεσουμε μεσ τη κατσαρολα τυρια τριμενα.
ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ
1/2 κιλο ρεβιθια
2 ντοματες ξεφλουδισμενες
1 σκελιδα σκορδο
1/2 κουταλακι κυμινο
1 φλυτζανι κρασι λευκο
1/2 φλυτζανι αλευρι
αλευρι για πασπαλισμα
λαδι για τηγανι
αλατι,πιπερι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
5 ντοματες ξεφλουδισμενες
1/2 φλυτζανι λαδι
1 σκελιδα σκορδο
1 φυλλο δαφνη
1/2 κουταλακι ζαχαρη
αλατι,πιπερι
Βαζουμε τα ρεβιθια και μουλιαζουν απο βραδυς.Το πρωι τα ξεπλενουμε και τα βραζουμε μεχρι να μαλακωσουν.Τα πολτοποιουμε και τα βαζουμε σε λεκανη.Προσθετουμε τις ντοματες τριμενες,το σκορδο,το κυμινο,το αλευρι,αλατι και πιπερι.Ζυμωνουμε βρεχοντας τα χερια μας στο κρασι,κ πλαθουμε τα σουτζουκακια,τ αλευρωνουμε και τα τηγανιζουμε σε καυτο λαδι.Σε αλλη κατσαρολα βαζουμε τις ντοματες τριμενες,το σκορδο ολοκληρο,τη δαφνη,το λαδι,αλατι πιπερι και τη ζαχαρη.Προσθετουμε λιγο νερο και ριχνουμε τα σουτζουκακια,τα σιγοβραζουμε για 10 λεπτα.Τ αφηνουμε να κρυωσουν λιγο και τα σερβιρουμε.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ
1 κιλο μανιταρια
1/2 φλιτζανι λαδι
1/2 φλιτζανι κρασι λευκο
1/2 κιλο κρεμμυδακια για στιφαδο
4 ντοματες ξεφλουδισμενες
3 σκελιδες σκορδο
1 φυλλο δαφνη
αλατι πιπερι
μπαχαρι 4-5 κοκκους
Καθαριζουμε τα μανιταρια κ κοβουμε την ακρη απο το κοτσανι τους.Τα πλενουμε,τα στραγγιζουμε και τα κοβουμε στα δυο,αν ειναι μεγαλα,τα πασπαλιζουμε με αλατι.Σοταρουμε σε μια κατσαρολα τα κρεμμυδακια,το σκορδο με το λαδι.Ριχνουμε λιγο χλιαρο νερο και αφηνουμε να παρουν μια βραση.Προσθετουμε τα μανιταρια,τις ντοματες τριμμενες,τη δαφνη,το κρασι αλατι και πιπερι και το μπαχαρι.Σκεπαζουμε και σιγοβραζουμε μεχρι να μεινουν με τη σαλτσα μονο.
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Γινονται και με αμπελοφυλλα και με λαχανο,και με φυλλα μαρουλιου.
Οσα αμπελοφυλλα θελουμε χρησιμοποιουμε συνηθως τεταρτο η μισο κιλο
1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
1 ματσακι ανιθο ψιλοκομμενο
1/2 φλυτζανι κουκουναρια
1 φλυτζανι ρυζι καρολινα
1 ματσο κρεμμυδακια φρεσκα και 2 μεγαλα κρεμμυδια ξερα
αλατι,πιπερι
1 φλυτζανι λαδι
Φτιαχνουμε σε ενα μπωλ ολα τα υλικα μαζι και αφου ζεματισουμε τα αμπελοφυλλα η το λαχανο η τα φυλλα του μαρουλιου,τυλιγουμε σε ντολμαδακια και τα τοποθετουμε στη κατσαρολα.Βαζουμε πανω τους ενα πιατο για να μην ανοιξουν και τα βραζουμε για 1 ωρα περιπου.Αν δε τα θελουμε νηστισιμα τα κανουμε και αυγολεμονο.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ
11/2 κιλο αλευρι
11/2 φλυτζανι βουτυρο γαλακτος
21/2 φλυτζανια ζαχαρη
1 κροκο αυγου
1 φλυτζανι πορτοκαλι χυμο και το ξυσμα του
1/2 φλυτζανι κονιακ
1 κουταλια μπεικιν
1 κουταλακι σοδα
2 δοσεις βανιλια
Λιγο βουτυρο λιωμενο για το αλειμμα του ταψιου
1 αυγο για το τελειωμα
Χτυπαμε το βουτυρο στο μιξερ μεχρι νασπρισει και ριχνουμε λιγο λιγο τη ζαχαρη,το κροκο,τη βανιλια,τη σοδα διαλυμενη στο κονιακ,λιγο λιγο το αλευρι με το μπεικιν,το χυμο πορτοκαλιου και το ξυσμα.Βαζουμε το μειγμα σε λεκανη το ζυμωνουμε να γινει μια μαλακη ζυμη και αφηνουμε 15 λεπτα να ξεκουραστει η ζυμη.Αλειφουμε ενα ταψι με βουτυρο,πλαθουμε τα κουλουρακια μας οτι σχημα θελουμε και τα αλειφουμε με ενα πινελο με το αυγο χτυπημενο.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 βαθμους για 25 λεπτα περιπου.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
6 φλυτζανια αλευρι
1/2 φλυτζανι λαδι
3 κουταλιες κονιακ
1/2 φλυτζανι χυμο πορτοκαλιου
1/2 κουταλακι σοδα
1 κουταλακι μπεικιν
1/2 φλυτζανι πετιμεζι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
11/2 φλυτζανι πετιμεζι
1/2 φλυτζανι ζαχαρη
6 φλυτζανια νερο
1 ξυλο κανελας
1/2 φλυτζανι καρυδοψιχα τριμενη για το πασπαλισμα
λιγη κανελα για πασπαλισμα
Βαζουμε σε λεκανη το αλευρι με το μπεικιν,ριχνουμε το λαδι,τη σοδα διαλυμενη στο κονιακ,το πετιμεζι διαλυμενο σε φλυτζανι νερο,το χυμο πορτοκαλιου και ζυμωνουμε.Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο αλευρι.Πλαθουμε σε σχημα σαλιγκαριου.Ψηνουμε στους 180 βαθμους για μιση ωρα περιπου. Βραζουμε σε κατσαρολα το πετιμεζι,τη ζαχαρη,το νερο και τη κανελα για 5 λεπτα ριχνουμε μεσα τα ψημενα κουλουρακια
και τ αφηνουμε για 10 λεπτα.Τα τοποθετουμε σε πιατελα και τα πασπαλιζουμε με κανελα και τη καρυδοψιχα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...
10 πατατες
6 μελιτζανες φλασκες
1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
2 σκελιδες σκορδο
4 ντοματες ξεφλουδισμενες
1 φλυτζανι λαδι
αλατι πιπερι
Πλενουμε και κοβουμε τις μελιτζανες σε μικρα κομματια το ιδιο και τις πατατες οπως τις κοβουμε για τηγανι,τα αλατιζουμε και τα παιρναμε απ το τηγανι.Σε αλλη κατσαρολα εχουμε βαλει το λαδι,τις ντοματες,το σκορδο και το μαιντανο,και σιγοβραζουν.Μολις τελειωσει η σαλτσα ριχνουμε τις τηγανισμενες πατατες και μελιτζανες μεσ τη κατσαρολα και ανακατευουμε ελαφρα.Αν δεν το θελουμε νηστισιμο μπορουμε να προσθεσουμε μεσ τη κατσαρολα τυρια τριμενα.
ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ
1/2 κιλο ρεβιθια
2 ντοματες ξεφλουδισμενες
1 σκελιδα σκορδο
1/2 κουταλακι κυμινο
1 φλυτζανι κρασι λευκο
1/2 φλυτζανι αλευρι
αλευρι για πασπαλισμα
λαδι για τηγανι
αλατι,πιπερι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
5 ντοματες ξεφλουδισμενες
1/2 φλυτζανι λαδι
1 σκελιδα σκορδο
1 φυλλο δαφνη
1/2 κουταλακι ζαχαρη
αλατι,πιπερι
Βαζουμε τα ρεβιθια και μουλιαζουν απο βραδυς.Το πρωι τα ξεπλενουμε και τα βραζουμε μεχρι να μαλακωσουν.Τα πολτοποιουμε και τα βαζουμε σε λεκανη.Προσθετουμε τις ντοματες τριμενες,το σκορδο,το κυμινο,το αλευρι,αλατι και πιπερι.Ζυμωνουμε βρεχοντας τα χερια μας στο κρασι,κ πλαθουμε τα σουτζουκακια,τ αλευρωνουμε και τα τηγανιζουμε σε καυτο λαδι.Σε αλλη κατσαρολα βαζουμε τις ντοματες τριμενες,το σκορδο ολοκληρο,τη δαφνη,το λαδι,αλατι πιπερι και τη ζαχαρη.Προσθετουμε λιγο νερο και ριχνουμε τα σουτζουκακια,τα σιγοβραζουμε για 10 λεπτα.Τ αφηνουμε να κρυωσουν λιγο και τα σερβιρουμε.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ
1 κιλο μανιταρια
1/2 φλιτζανι λαδι
1/2 φλιτζανι κρασι λευκο
1/2 κιλο κρεμμυδακια για στιφαδο
4 ντοματες ξεφλουδισμενες
3 σκελιδες σκορδο
1 φυλλο δαφνη
αλατι πιπερι
μπαχαρι 4-5 κοκκους
Καθαριζουμε τα μανιταρια κ κοβουμε την ακρη απο το κοτσανι τους.Τα πλενουμε,τα στραγγιζουμε και τα κοβουμε στα δυο,αν ειναι μεγαλα,τα πασπαλιζουμε με αλατι.Σοταρουμε σε μια κατσαρολα τα κρεμμυδακια,το σκορδο με το λαδι.Ριχνουμε λιγο χλιαρο νερο και αφηνουμε να παρουν μια βραση.Προσθετουμε τα μανιταρια,τις ντοματες τριμμενες,τη δαφνη,το κρασι αλατι και πιπερι και το μπαχαρι.Σκεπαζουμε και σιγοβραζουμε μεχρι να μεινουν με τη σαλτσα μονο.
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Γινονται και με αμπελοφυλλα και με λαχανο,και με φυλλα μαρουλιου.
Οσα αμπελοφυλλα θελουμε χρησιμοποιουμε συνηθως τεταρτο η μισο κιλο
1 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
1 ματσακι ανιθο ψιλοκομμενο
1/2 φλυτζανι κουκουναρια
1 φλυτζανι ρυζι καρολινα
1 ματσο κρεμμυδακια φρεσκα και 2 μεγαλα κρεμμυδια ξερα
αλατι,πιπερι
1 φλυτζανι λαδι
Φτιαχνουμε σε ενα μπωλ ολα τα υλικα μαζι και αφου ζεματισουμε τα αμπελοφυλλα η το λαχανο η τα φυλλα του μαρουλιου,τυλιγουμε σε ντολμαδακια και τα τοποθετουμε στη κατσαρολα.Βαζουμε πανω τους ενα πιατο για να μην ανοιξουν και τα βραζουμε για 1 ωρα περιπου.Αν δε τα θελουμε νηστισιμα τα κανουμε και αυγολεμονο.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ
11/2 κιλο αλευρι
11/2 φλυτζανι βουτυρο γαλακτος
21/2 φλυτζανια ζαχαρη
1 κροκο αυγου
1 φλυτζανι πορτοκαλι χυμο και το ξυσμα του
1/2 φλυτζανι κονιακ
1 κουταλια μπεικιν
1 κουταλακι σοδα
2 δοσεις βανιλια
Λιγο βουτυρο λιωμενο για το αλειμμα του ταψιου
1 αυγο για το τελειωμα
Χτυπαμε το βουτυρο στο μιξερ μεχρι νασπρισει και ριχνουμε λιγο λιγο τη ζαχαρη,το κροκο,τη βανιλια,τη σοδα διαλυμενη στο κονιακ,λιγο λιγο το αλευρι με το μπεικιν,το χυμο πορτοκαλιου και το ξυσμα.Βαζουμε το μειγμα σε λεκανη το ζυμωνουμε να γινει μια μαλακη ζυμη και αφηνουμε 15 λεπτα να ξεκουραστει η ζυμη.Αλειφουμε ενα ταψι με βουτυρο,πλαθουμε τα κουλουρακια μας οτι σχημα θελουμε και τα αλειφουμε με ενα πινελο με το αυγο χτυπημενο.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 βαθμους για 25 λεπτα περιπου.
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
6 φλυτζανια αλευρι
1/2 φλυτζανι λαδι
3 κουταλιες κονιακ
1/2 φλυτζανι χυμο πορτοκαλιου
1/2 κουταλακι σοδα
1 κουταλακι μπεικιν
1/2 φλυτζανι πετιμεζι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
11/2 φλυτζανι πετιμεζι
1/2 φλυτζανι ζαχαρη
6 φλυτζανια νερο
1 ξυλο κανελας
1/2 φλυτζανι καρυδοψιχα τριμενη για το πασπαλισμα
λιγη κανελα για πασπαλισμα
Βαζουμε σε λεκανη το αλευρι με το μπεικιν,ριχνουμε το λαδι,τη σοδα διαλυμενη στο κονιακ,το πετιμεζι διαλυμενο σε φλυτζανι νερο,το χυμο πορτοκαλιου και ζυμωνουμε.Αν χρειαστει προσθετουμε λιγο αλευρι.Πλαθουμε σε σχημα σαλιγκαριου.Ψηνουμε στους 180 βαθμους για μιση ωρα περιπου. Βραζουμε σε κατσαρολα το πετιμεζι,τη ζαχαρη,το νερο και τη κανελα για 5 λεπτα ριχνουμε μεσα τα ψημενα κουλουρακια
και τ αφηνουμε για 10 λεπτα.Τα τοποθετουμε σε πιατελα και τα πασπαλιζουμε με κανελα και τη καρυδοψιχα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...