Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )

Δημοσίευση από Teri »

Και να τι λέει ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός για το σημείο του Σταυρού:

Ἀκούσατε, ἀδελφοί μου, πῶς πρέπει νὰ γίνεται ὁ σταυρὸς καὶ τί σημαίνει. Πρῶτον· ὅπως ἡ Ἁγία Τριὰς δοξάζεται εἰς τὸν οὐρανὸν ἀπὸ τοὺς Ἀγγέλους, οὕτω καὶ σὺ νὰ σμίγης τὰ τρία σου δάκτυλα τῆς δεξιᾶς χειρός· καὶ μὴ δυνάμενος νὰ ἀναβῆς εἰς τὸν οὐρανὸν νὰ προσκυνήσης, βάνεις τὴν χείραν σου εἰς τὴν κεφαλήν σου (διότι ἡ κεφαλὴ σημαίνει τὸν οὐρανόν) καὶ λέγεις: Καθὼς οἱ Ἄγγελοι δοξάζουσι τὴν Ἁγία Τριάδα εἰς τὸν οὐρανόν, ἔτσι καὶ ἐγὼ ὡς δοῦλος δοξάζω καὶ προσκυνῶ τὴν Ἁγίαν Τριάδα· καὶ καθὼς τὰ δάκτυλα εἶνε τρία, εἶνε ξεχωριστά, εἶνε καὶ μαζί, ἔτσι καὶ ἡ Ἁγία Τριὰς εἶνε τρία πρόσωπα, ἀλλ᾿ εἷς Θεός. Κατεβάζων τὸ χέρι σου εἰς τὴν κοιλίαν σου νὰ λέγης: Σὲ προσκυνῶ καὶ Σὲ λατρεύω, Κύριέ μου, ὅτι κατεδέχθης καὶ ἐσαρκώθης εἰς τὴν κοιλίαν τῆς Θεοτόκου διὰ τὰς ἁμαρτίας μας. Τὸ βάζεις λοιπὸν εἰς τὸν δεξιόν σου ὦμον καὶ λέγεις: Σὲ παρακαλῶ, Θεέ μου, νὰ μὲ συγχωρήσης καὶ νὰ μὲ βάλης εἰς τὰ δεξιά σου μὲ τοὺς δικαίους. Βάνοντάς το πάλιν εἰς τὸν ἀριστερὸν ὦμον λέγεις: Σὲ παρακαλῶ, Κύριέ μου, μὴ μὲ βάλης εἰς τὰ ἀριστερὰ μὲ τοὺς ἁμαρτωλούς. Ἔπειτα κύπτοντας κάτω εἰς τὴν γῆν: Σὲ δοξάζω, Θεέ μου, Σὲ προσκυνῶ καὶ Σὲ λατρεύω, ὅτι καθὼς ἐβάλθηκες εἰς τὸν τάφον, ἔτσι θὰ βαλθῶ καὶ ἐγώ. Καὶ ὅταν σηκώνεσαι ὀρθός, φανερώνει τὴν ἀνάστασιν καὶ λέγεις: Σὲ δοξάζω καὶ Σὲ προσκυνῶ, Κύριέ μου, ὅτι ἀνέστης ἐκ νεκρῶν διὰ νὰ μᾶς χαρίσης ζωὴν αἰώνιον. Αὐτὸ σημαίνει ὁ Σταυρός!

Πηγή: http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodox ... idaxai.htm
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Πολύ καλό και αυτό , Κατερίνα μου , ευχαριστώ θερμά .
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Domna έγραψε:Εύχομαι ΟΛΟΨΥΧΑ ο καλός Θεός να με βόηθήσει να τα καταφέρω !!!
Το ευχόμαστε όλοι μας!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Σε ευχαριστώ , λεβέντη μου , να σαι καλά !
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Καλύτερα να δοξάσουμε τον Θεό, γιατί, οτιδήποτε καλό γίνεται, δικό Του δημιούργημα είναι!
Δόξα σοι ο Θεός!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

:6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Χαίρετε φίλοι μου..από κάπου στην Χαλκιδική και καλές διακοπές!

Δόμνα, με την μικρή μου εμπειρία, θα σου πω το εξής..μη συμπεριφέρεσαι στα παιδιά σαν να είναι
μωρά! Τα καταλαβαίνουν όλα! Είναι πανέξυπνα! Προσωπικά προσπαθώ να κάνω τις περισσότερες φορές
ανάλυση του Ευαγγελίου ή του Αποστόλου της Κυριακής με απλό τρόπο αλλά μεστό και πλήρη λόγο...
Ακόμη οι ερωτοαποκρίσεις του στυλ "Ποια παραβολή ακούστηκε ή θα ακουστεί την Κυριακή στο Ευαγγέλιο.."
"Εχει κάποιος να προσθέσει κάτι;"...
διεγείρουν τα παιδιά και γίνεται πιο ζωντανό το μάθημα...
Ακόμη ο βίος ενός Αγίου της ημέρας ή της εβδομάδας είναι καλή τροφή!!!
Προς το τέλος θα μπορούσατε να έχετε ελεύθερο χρόνο για επιτραπέζια κλπ ώστε τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα ευλογημένο χώρο και να παίζουν και να μαθαίνουν...
Εσύ βέβαια θα τα σκεφτείς καλύτερα...
Άβαταρ μέλους
inaf
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από inaf »

Είναι καλό να ξέρεις τα παιδιά που έχεις απεναντί τους, το σπίτι στον οποία ζουν, ποιοί είναι οι γονείς ακόμα και την εργασία τους. Ετσι αν ο πατέρας είναι πχ ναυτικός ή η μητέρα αεροσυνοδός θα λείπει πολύ καιρό απο το σπίτι με ότι σημαίνει για ένα μικρό παιδί αυτό και να μιλάς με τα παιδιά όσο πιο πολύ γίνεται για να τα γνωρίζεις. Αν και μάλλον εκεί θα είναι συγκεκριμένες οι οικογένειες, μιας και εδώ πλέον το ποσοστό σε κάποιες περιοχές είναι μοιρασμένο μεταξύ ελλήνων και ξένων 2ης ή και 3ης γενιάς και μάλιστα σε κάποιο ποσοστό αβάπτιστων (μεγάλο θέμα και αυτό για τον κατηχητή...).
Θα μπορούσαν τα παιδιά να είναι χωρισμένα και σε δύο ομάδες με ονόματα σχετικά (πχ αγωνιστές, νικητες κλπ) και να υπάρχει συναγωνισμός με βαθμολογία (απεικονισμένη ίσως σε κάποια αφίσα όπου η πρόοδος των ομάδων να κινείται σε κάποια πορεία π.χ. μια περιοδία του Απ. Παύλου) που θα επιβραβεύεις την παρουσία, την λύση κάποιου αινίγματος ή γρίφου ( εκεί κολάει και το σοκολατάκι ίσως), την νίκη σε κάποιο ομαδικό παιχνίδι αλλά και κάποια ιδιαίτερη πράξη (πχ στο παιχνίδι ειδικά, που όλοι θέλουμε να κερδίζουμε, :lol: το να παραδεχθεί κάποιος, και μάλιστα το παιδί, το λάθος του είναι σημαντικό). Μια μικρή εικόνα σχετική με το θέμα της συνάντησης (πχ ο καλός ποιμήν, η πορεία προς εμμαούς κλπ) θα βοηθούσε μάλλον όπως και η συγκρότηση σιγά σιγά μιας δανειστικής βιβλιοθήκης και πολλά άλλα όμως...
....όλα αυτά είναι το περιτύλιγμα. Το κύριως έργο νομίζω, από την μερία του κατηχητή, ειναι το παράδειγμα, η ζωή του, να γίνει δεδομένο στο παιδί ποιός είναι ο Χριστός, το γεγονός της Ανάστασής Του και οτι από εδώ είμαστε περαστικοί. Και το πόσο θα δουλέψει στα γόνατα... :oops: η πίστη πως και μια ψυχή μόνο να πάρει τον σπόρο αξίζει κάθε θυσία και ας δωσεί καρπό πολλά χρόνια αργότερα που δεν θα δούμε εμείς παρά μόνο εκείνη την μέρα που όλα θα γίνουν γνωστά. Για να σπείρουμε τον σπόρο γύρω χρειάζεται να σπέρνουμε και μέσα μας. Συγνώμη για την πολυλογία, καλή δύναμη :oops:
«Ιδού βαδίζω…» Κύριε, δέξου με
ξεχνώντας τον πολύ μου ρύπο…
Εσύ που ακούς τον κρυφό πόθο μου
και της καρδιά μου κάθε χτύπο.
NIKI
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKI »

Αγαπητή αδελφή καλη ημερα να έχεις.
Θα μιλησω απο προσωπική εμπειρια για το κατηχητικο.Εγω αρχισα για πρωτη φορα πριν 4 χρόνια.Πηγα στα παιδια την πρωτη μερα και εκει βρηκα και μια αναστάτωση γιατι δεν με γνωριζαν.Τους συστηθηκα ποια ημουνα .Τους ειπα οτι δεν ημουνα Θεολόγος αλλα ειχα την καλη διαθεση αφιλοκερδως να ερθω να διδάξω για τον Χριστο.Μετα τους ζητησα να μου πουν ενας -ενας τα ονόματα τους και επισης τους ρωτησα τι θα ηθελαν να περιλαμβανει το κατηχητικό τους.(εμεις διδασκομε 1 ωρα).Ετσι περασε η ωρα χωρις να το καταλαβουν ουτε αυτοι μα ουτε και εγω.
Τωρα το προγραμμα μιας συγκεντρωσης περιλαμβάνει με αρχή την προσευχη μας μετα αν υπάρχει καποια γιορτη κοντα για τον Αγιο/Αγια που γιορτάζει ή το Ευαγγέλιο της Κυριακής ή ακομα απο κάποια βοηθηματα που πέρνω απο την σελίδα του Αγιου Ορους ή απο την σελίδα της Μητροπόλεως Λεμεσου .Αν υπάρχουν κάποιες αποριές για τα θεματα που μιλησαμε τα συζητάμε αν όχι ειτε προχωρούμε σε τραγούδια ειτε σε παιχνίδια.Στο τέλος δινουμε μία εικονα ειτε για τον Αγιο/Αγια που μιλήσαμε .
Βεβαια κανομε και 3 εκδρομες σην διαρκεια του χρόνου.Πηγαινομε πρωτα απο όλα σε μια εκκλησια μετα ξεναγομαστε στον χώρο της περιοχής ,τρώμε μεσημεριανό και πισω στα σπιτια μας.Το Κατηχητικό εγω το κανω Σαββατο και οι εκδρομές γίνονται Κυριακή.
Τα Χριστούγεννα ετοιμάζομε τραγούδια και πηγαινομε ειτε σε γηροκομεια ειτε σε αλλα ιδρυματα και τραγουδούμε περνωντας μαζι μας και καποιο γλυκο.Πριν να κλεισομε για τα Χριστουγεννα δινομε και ενα μικρο δωρακι στα παιδια οπως επισης το Πασχα και οταν κλεισομε για το καλοκαιρι καποιο Θρησκευτικο αναμνηστικό. Όταν εχομε δυσκολίες το Χειμώνα λογο καιρικών συνθηκών που δεν μπορούν να παίζουν τα παιδιά εξω ,εχομε μεσα στο χωρο του κατηχητικού μπινκ-μπονγ ,ποδοσφαιράκι και αλλα επιτραπέζια παιχνίδια.
Ελπίζω να σε έχω βοηθησει να κάνεις μια αρχη σε αυτο το ευλογημένο εργο που αρχίζεις .Οτι χρειαστεις που μπορώ να σε βοηθησω μην διστάσεις να με ρωτησεις.Παντα να βάζεις τον Σταυρο σου και ο Θεος θα σε καθοδηγα σε καθε συναντηση που θα έχεις με τα παιδιά.Ευχαριστώ
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Γεια σου inaf λεβέντη μου , ευχαριστώ θερμά και για τις δικές σου θαυμάσιες συμβουλές . Ναι έχεις δίκαιο , είναι καλό να ξέρεις τα παιδιά που έχεις απεναντί τους, το σπίτι στον οποία ζουν, ποιοί είναι οι γονείς ακόμα και την εργασία τους . Ναι πολύ σωστά το λες λεβέντη μου και συμφωνώ και εγώ απολύτως ότι το κύριως έργο από την μερία του κατηχητή είναι το παράδειγμα του , η ζωή του, να γίνει δεδομένο στο παιδί ποιός είναι ο Χριστός, το γεγονός της Ανάστασής Του και ότι από εδώ είμαστε περαστικοί. Και το πόσο θα δουλέψει στα γόνατα !!! :41
Και σε παρακαλώ λεβέντη μου , μην ζητάς απολύτως καθόλου συγγνώμη για την πολυλογία σου !!! Ακους εκεί πολυλογία τέτοιες συμβουλές ;;;; Αφού το είπα ότι ΘΕΛΩ πολύ να μου γράφεται τις συμβουλές σας , τις ιδέες σας και τις εμπειριές σας όσο και πολλές και να είναι !!!

Νίκι μου , σε ευχαριστώ θερμά που έκανες και έγραψες τις δικές εμπειρίες στο κατηχητικό !!! Είναι και αυτές πολύ πολύτιμες και ενδιαφέρον για μένα !!! Επίσης σε ευχαριστώ ολόψυχα και για τις ευχές σου και προπάντως που μου προτείνεις να με βοηθήσεις ό,τι χρειαστώ . Να σαι καλά , κοπέλλα μου !!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”