πες το μου να τον δειρω
Ιερείς χωρίς ράσα
Συντονιστής: Συντονιστές
- iliasgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ιερείς χωρίς ράσα
ποιος θελει να σε δειρει ΒΑΣΙΛΙΚΗ μου??????????????????????????????????????????????????????
πες το μου να τον δειρω

πες το μου να τον δειρω
ελεησον με ο Θεος
- vasilikirimp
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Γειά σου Ηλία μου
θα σου πω όταν είναι καιρός.................................. τώρα πες μου ποια η άποψή σου για τη συμπεριφορά μας μέσα στην εκκλησία
γίνεται εκσυγχρονισμός εφ όλης της ύλης που λένε και οι πολιτικοί ή απλά μόνο στα σημεία που ως τώρα μας δυσκόλευαν;
Με λίγα λόγια μήπως προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις προσφορές μας στο Θεό ώστε να γίνουν πιο ΕΥΚΟΛΕΣ ;
έλα ξέρεις ότι περιμένω την απάντησή σου ...............................

θα σου πω όταν είναι καιρός.................................. τώρα πες μου ποια η άποψή σου για τη συμπεριφορά μας μέσα στην εκκλησία
γίνεται εκσυγχρονισμός εφ όλης της ύλης που λένε και οι πολιτικοί ή απλά μόνο στα σημεία που ως τώρα μας δυσκόλευαν;
Με λίγα λόγια μήπως προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις προσφορές μας στο Θεό ώστε να γίνουν πιο ΕΥΚΟΛΕΣ ;
έλα ξέρεις ότι περιμένω την απάντησή σου ...............................
- iliasgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

ειμαι τοσο αμελης στα πνευματικα,που κρινω οτι ειμαι πολυ ακαταλληλος να σου απαντησω.
μπορω ομως με σιγουρια να πω,οτι ο Χριστος,και η εκκλησια μας δεχονται ακομα και αν δεν πιασουμε το 20
αλλα εστω και μονο την βαση,το 10.(γερ.παισιος)
ο Χριστος ψαχνει αφορμη να μας σωσει.και την αφορμη την δινουμε εμεις.αλλος τηρωντας με ευλαβεια,και κατα γραμμα ,αυτα που πρεπει,αλλος λιγοτερο ευλαβικα,αλλος ραθυμα(τεμπελικα),αλλος με ενα και μονο Κυριε Ελεησον.
ας μην ξεχναμε την παραβολη του τελωνοη και του φαρισαιου.
ο φαρισαιος υπηρξε αυστηρος τηρητης του νομου(μωσαικου),επιμελης στα καθηκοντα του,σε ολα τα τυπικα,ακομα και στην ενδυμασια του.
ο τελωνης,απο την αλλη μερια,ηταν ενας αμαρτωλοτατος ανθρωπος,κατα παντα εκνομος και εκτος εκκλησιας,που θα λεγαμε σημερα.
ωστοσο,η παραβολη λεει,(και αυτο ειναι το νοημα της),οτι η προσευχη του τελωνη ηταν αυτη που ευαρεστησε το Θεο,γιατι ο Θεος δεν θελει να ειμαστε τυπολατρες αλλα εραστες του.την ουσια δηλαδη και οχι τον τυπο επιζητει.
ευχης εργο βεβαια θα ηταν αυτα να συνδυαζονται
μπορω ομως με σιγουρια να πω,οτι ο Χριστος,και η εκκλησια μας δεχονται ακομα και αν δεν πιασουμε το 20
αλλα εστω και μονο την βαση,το 10.(γερ.παισιος)
ο Χριστος ψαχνει αφορμη να μας σωσει.και την αφορμη την δινουμε εμεις.αλλος τηρωντας με ευλαβεια,και κατα γραμμα ,αυτα που πρεπει,αλλος λιγοτερο ευλαβικα,αλλος ραθυμα(τεμπελικα),αλλος με ενα και μονο Κυριε Ελεησον.
ας μην ξεχναμε την παραβολη του τελωνοη και του φαρισαιου.
ο φαρισαιος υπηρξε αυστηρος τηρητης του νομου(μωσαικου),επιμελης στα καθηκοντα του,σε ολα τα τυπικα,ακομα και στην ενδυμασια του.
ο τελωνης,απο την αλλη μερια,ηταν ενας αμαρτωλοτατος ανθρωπος,κατα παντα εκνομος και εκτος εκκλησιας,που θα λεγαμε σημερα.
ωστοσο,η παραβολη λεει,(και αυτο ειναι το νοημα της),οτι η προσευχη του τελωνη ηταν αυτη που ευαρεστησε το Θεο,γιατι ο Θεος δεν θελει να ειμαστε τυπολατρες αλλα εραστες του.την ουσια δηλαδη και οχι τον τυπο επιζητει.
ευχης εργο βεβαια θα ηταν αυτα να συνδυαζονται
ελεησον με ο Θεος
-
nikolaos-9
Δεν έχω ακούσει να γίνεται λόγος από επίσημους φορείς να έχουν και οι δικοί μας ιερείς το δικαίωμα να κυκλοφορούν χωρίς ράσο.
Άλλωστε το ράσο εκτός από το συμβολικό του χαρακτήρα, αποτελεί και μία μορφή άσκησης για τον ιερωμένο: Της αποχής από την έγνοια του ντυσίματος και της εξωτερικής εμφάνισης. Είναι ένα είδος ταπείνωσης και ομολογίας.
Δεν ήξερα πως οι ορθόδοξοι ιερείς μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς το ράσο και δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Μου φαίνεται περίεργο πάντως το ότι το κάνουν για να μην σκανδαλίζουν. Τι να σκανδαλίζουν δηλαδή, σε χώρες όπου υποτίθεται είναι θεσμοθετημένες οι ελευθερίες της έκφρασης και της ανεξιθρησκείας;
Σε ότι αφορά την παροιμία, για μένα το ράσο κάνει τον παπά.. Γιατί το λέω; Γιατί ο Κύριος γνωρίζει την αδύναμη φύση των ανθρώπων, παρ' όλα αυτά δεν εμπιστεύτηκε τα Μυστήρια στους Αγγέλους, αλλά σε ανθρώπινα χέρια. Δεν το άφησε όμως έτσι: Όταν ο παπάς φοράει το πετραχήλι, ας είναι κι ο πιό αμαρτωλός άνθρωπος του κόσμου, τα Μυστήρια καθαγιάζονται. Έχει βεβαίως διαφορά να βλέπουμε έναν καλό ιερέα, μιά αγιασμένη μορφή, από έναν που είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλα.
Και οι δυό όμως φοράνε ράσο, ας τους σεβόμαστε γι αυτό πάνω απ' όλα.
Άλλωστε το ράσο εκτός από το συμβολικό του χαρακτήρα, αποτελεί και μία μορφή άσκησης για τον ιερωμένο: Της αποχής από την έγνοια του ντυσίματος και της εξωτερικής εμφάνισης. Είναι ένα είδος ταπείνωσης και ομολογίας.
Δεν ήξερα πως οι ορθόδοξοι ιερείς μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς το ράσο και δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Μου φαίνεται περίεργο πάντως το ότι το κάνουν για να μην σκανδαλίζουν. Τι να σκανδαλίζουν δηλαδή, σε χώρες όπου υποτίθεται είναι θεσμοθετημένες οι ελευθερίες της έκφρασης και της ανεξιθρησκείας;
Σε ότι αφορά την παροιμία, για μένα το ράσο κάνει τον παπά.. Γιατί το λέω; Γιατί ο Κύριος γνωρίζει την αδύναμη φύση των ανθρώπων, παρ' όλα αυτά δεν εμπιστεύτηκε τα Μυστήρια στους Αγγέλους, αλλά σε ανθρώπινα χέρια. Δεν το άφησε όμως έτσι: Όταν ο παπάς φοράει το πετραχήλι, ας είναι κι ο πιό αμαρτωλός άνθρωπος του κόσμου, τα Μυστήρια καθαγιάζονται. Έχει βεβαίως διαφορά να βλέπουμε έναν καλό ιερέα, μιά αγιασμένη μορφή, από έναν που είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλα.
Και οι δυό όμως φοράνε ράσο, ας τους σεβόμαστε γι αυτό πάνω απ' όλα.
Η στολή σε κάθε ένστολο εκτός από το να είναι διακριτή έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα. Σε παλιότερες εποχές έδειχνε και την κοινωνική τάξη του ατόμου. Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό.
Οπότε σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι ότι στολή φορούν εκτελεστικά όργανα και όργανα εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως όργανα.
Άρα συμβολικά η στολή δείχνει οτι το άτομο που την φορά δεν έχει προσωπικότητα αλλά βρίσκεται στην υπηρεσία κάποιου. Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ σε αυτό, άλλωστε το φορουμ ολόκληρο δεν θα έφτανε ωστε κάποιος να γράψει μια ολοκληρωμένη μελέτη.
Θέτω όμως ένα ερώτημα.
Αν φοράς την στολή ανήκεις κάπου. Υπάρχεις. Τελείς υπό αρχής.
Ανήκεις;
Γιατί αν δεν ανήκεις τότε θα έρθει η στιγμή που η Εξουσία θα κάνει απογραφή του έργου σου....
Τώρα θυμήθηκα και εκείνο το ωραίο, νομίζω το έγραψε ο Μακιαβέλι, " Δεν υπάρχουν τίτλοι που τιμούν ανθρώπους αλλά άνθρωποι που τιμούν τίτλους".
Για σκεφτείτε το..
Οπότε σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι ότι στολή φορούν εκτελεστικά όργανα και όργανα εξουσίας.
Άρα συμβολικά η στολή δείχνει οτι το άτομο που την φορά δεν έχει προσωπικότητα αλλά βρίσκεται στην υπηρεσία κάποιου. Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ σε αυτό, άλλωστε το φορουμ ολόκληρο δεν θα έφτανε ωστε κάποιος να γράψει μια ολοκληρωμένη μελέτη.
Θέτω όμως ένα ερώτημα.
Ανήκεις;
Γιατί αν δεν ανήκεις τότε θα έρθει η στιγμή που η Εξουσία θα κάνει απογραφή του έργου σου....
Τώρα θυμήθηκα και εκείνο το ωραίο, νομίζω το έγραψε ο Μακιαβέλι, " Δεν υπάρχουν τίτλοι που τιμούν ανθρώπους αλλά άνθρωποι που τιμούν τίτλους".
Για σκεφτείτε το..
-
giorgospa
- Συστηματικός Αποστολέας

δ)πριν μερικες μερες ημουν σε ελληνορθοδοξη ενορια της ελβετιας και ο παπας ηταν με κοστουμι και ξυρισμενο κοντο γενακι.θα τον προτιμουσα βεβαια με μακρια γενειαδα,μακρυ μαλλι,και μαυρο ρασο.ομως αυτο που σκεφτηκα οταν τον ειδα,δεν ηταν τι ΔΕΝ φορουσε,αλλα τι φορουσε.και αυτο που φορουσε ,φιλοι μου,ηταν Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ.και θαυμασα,και ειπα δοξα τω Θεω που βρισκονται ευσεβεις ιερεις στην αλλοδαπη,να εξυπηρετουν τις πνευματικες αναγκες των εκει ορθοδοξων.αν ο συγκεκριμενος φοραγε ρασα,θα ηταν πιθανον,πολυ καλυτερος,στην εμφανιση αλλα ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.
ποιος ηταν?ο παπα Μανώλης?
καλα περίεργος εγω
ποιος ηταν?ο παπα Μανώλης?
καλα περίεργος εγω
Στην Γερμανία η καθολική εκκλησία χρηματοδοτεί και τους Ορθόδοξους ιερείς(τους δίνει μισθό).Αυτό μου το δήλωσε δικός μας ιερέας.Κάποτε ένας ιερέας του πατριαρχείου είχε πάει σε απομακρυσμένη περιοχή στην Χιλή εκεί συνάντησε γέροντα από τα μέρη της Καπαδοκίας ο οποίος κατά την προσφυγιά δεν πέρασε καθόλου από την Ελλάδα και το πλοίο τον πήγε μαζί με άλλους κατευθείαν στη Νότια Αμερική.Ο εν λόγω ιερέας που διηγήθηκε αυτή την ιστορία φορούσε ράσα αλλά είχε όπως διστυχώς συνηθίζεται πλέον και με τους Ελλαδίτες κληρικούς κοντά γένεια και μαλιά.Ο παπούς είχε να δει ορθόδοξο ιερέα από τα άγια χώματα.
Όταν του είπε ότι ήταν ιερέας δεν το πίστευε με τίποτε του έλεγε οι δικοί μας ιερείς έχουν μακρυά μαλιά και γένεια δεν είσε δικός μας.
Όταν του είπε ότι ήταν ιερέας δεν το πίστευε με τίποτε του έλεγε οι δικοί μας ιερείς έχουν μακρυά μαλιά και γένεια δεν είσε δικός μας.
-
nikolaos-9
Συμφωνώ σε όλα τα παραπάνω, αλλά στο σημείο της αμφίεσης του ιερέα, δε χωράει φιλοσοφία, ούτε ψάξιμο: ΘΕΟΣ είναι αυτός που τα όρισε, ΘΕΟΣ είναι αυτός που τα κατευθύνει.Carlos έγραψε:Η στολή σε κάθε ένστολο εκτός από το να είναι διακριτή έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα. Σε παλιότερες εποχές έδειχνε και την κοινωνική τάξη του ατόμου. Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό.
Θέτω όμως ένα ερώτημα.
Ανήκεις;
Για σκεφτείτε το..
Δεν είναι ούτε ένστολος αστυνόμος, ούτε πυροσβέστης, είναι αυτός που στα "Σα εκ των Σων" σηκώνει το ΘΕΟ στα χέρια του. Δε συγκρίνεται με τίποτα...
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Δώσαμε και πήραμε απαντήσεις. Τελικά πιο είναι το γενικό συμπέρασμα; Φορούν ¨η δεν φορούν ράσο οι Ιερείς;;; Το συμπέρασμα που βγήκε μην τυχόν και βάλαμε την δική μας σοφία και βγάλαμε έξω Ιερούς κανόνες.
Και μια και πάτε να ηρεμίσετε να σας σκανδαλίσω λίγο ακόμη.... Ναι Θυμήθηκα κάτι με την λέξη για να μην σκανδαλίζονται πότε με το ράσο (ποτέ) ¨η χωρίς το ράσο...
Και σας πάω σε άλλον σκανδαλισμό Σταμάτησα με το κάρο μου σα κόκκινα φανάρια και περίμενα να έρθει ο Γρηγόρης για να φύγω. Στο διπλανό κάρο είναι μία καθολική Μοναχή και καπνίζει του καλού καιρού. ¨Οταν ήρθα σπίτι το έκανα συζήτηση με τις κόρες μου γιατί πήγαιναν σε καθολικό σχολείο. Και μου είπαν και καράφλιασα Μετά την υπηρεσία της, το βράδυ μπορεί να ντύνεται με πολιτικά και να μην διακρίνεται σε τίποτα αν την δείς και στο κλαμπ να χορεύει Ντίσκο.
Ξέρω τον Θεό το έχει στην καρδιά της Και έτσι βγάζουμε έξω άγιους κανόνες για να βάλουμε μέσα την σοφία του Βαρλαάμ
Σας σκανδάλισα;;; η αμαρτία είναι δική μου το λέει στο Ματθ. ΙΗ-7- αλίμονο στον άνθρωπο εκείνον που γίνεται αιτία σκανδαλισμού Ωχ τι έπαθα ο φουκαράς Με ξελογιάσατε
Και μια και πάτε να ηρεμίσετε να σας σκανδαλίσω λίγο ακόμη.... Ναι Θυμήθηκα κάτι με την λέξη για να μην σκανδαλίζονται πότε με το ράσο (ποτέ) ¨η χωρίς το ράσο...
Και σας πάω σε άλλον σκανδαλισμό Σταμάτησα με το κάρο μου σα κόκκινα φανάρια και περίμενα να έρθει ο Γρηγόρης για να φύγω. Στο διπλανό κάρο είναι μία καθολική Μοναχή και καπνίζει του καλού καιρού. ¨Οταν ήρθα σπίτι το έκανα συζήτηση με τις κόρες μου γιατί πήγαιναν σε καθολικό σχολείο. Και μου είπαν και καράφλιασα Μετά την υπηρεσία της, το βράδυ μπορεί να ντύνεται με πολιτικά και να μην διακρίνεται σε τίποτα αν την δείς και στο κλαμπ να χορεύει Ντίσκο.
Ξέρω τον Θεό το έχει στην καρδιά της Και έτσι βγάζουμε έξω άγιους κανόνες για να βάλουμε μέσα την σοφία του Βαρλαάμ
Σας σκανδάλισα;;; η αμαρτία είναι δική μου το λέει στο Ματθ. ΙΗ-7- αλίμονο στον άνθρωπο εκείνον που γίνεται αιτία σκανδαλισμού Ωχ τι έπαθα ο φουκαράς Με ξελογιάσατε
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
- evagelia
- Κορυφαίος Αποστολέας

δεν ξερω αν καταφερω να ανεβασω φοτο απο την ενορια μασ εδω που ειναι του Αγ.Νικολαου!αν ανεβουν σωστα θα δητε τον ιερεα μασ στην ωρα λειτουργιασ και τυχαια βρεθηκε ενασ ιερεασ απο ελλαδα και βλεπετε την διαφορα ειναι απο τα χριστουγεννα