Ιουλιανο + Γρηγοριανο Ημερολόγιο
Συντονιστής: Συντονιστές
- pepiixthis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ιουλιανο + Γρηγοριανο Ημερολόγιο
Καλησπέρα παιδια έχω ένα ερώτημα, είχα ακούσει κάπου ότι θα έρθει εποχή που το Ιουλιανό Ημερολόγιο και το Γρηγοριανό θα γίνουν πάλι ένα, ότι δηλαδή θα συμπέσουν έτσι η ημερομηνίες και αναγκαστηκά θα πάμε με το παλιό, συζητούσα με τον πατέρα μου και μου είπε όιτι έτσι είναι γιατί από τότε το λέγανε ότι στα 100 χρόνια θα ξανα πάμε με το παλιό ημερολόγιο , δεδν ξέρω άμα με καταλαβαινεται τι εννοώ, γνωρίζει κανεις τίποτα?
«στενή η πύλη και τεθλιμμένη οδός η απάγουσα στην ζωήν»
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: Ιουλιανο + Γρηγοριανο Ημερολόγιο
Αυτό θα γίνει μετά από χιλιάδες χρόνια όταν το Ιουλιανό θα έχει μείνει πίσω σε σχέση με το Γρηγοριανό 365 μέρες. Γνωρίζοντας όταν μετά από 20 αιώνες το Ιουλιανό έμεινε πίσω 13 μέρες από το αστρονομικά σωστό ημερολόγιο, που προσεγγίστηκε καλύτερα από το Γρηγοριανό, υπολόγισε μετά από πόσες χιλιάδες χρόνια θα συμβεί αυτό. (κάπου 60.000 χρόνια αν υπολόγισα σωστά).
Κατά τη γνώμη το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, που από λανθασμένη θεολογική αντίληψη διατηρείται από κάποιες Ορθόδοξες Εκκλησίες, και τους παλαιοημερολογίτες. Κάποια στιγμή όλες οι Εκκλησίες θ' αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να διατηρούν στη ζωή ένα φάντασμα, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Κατά τη γνώμη το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, που από λανθασμένη θεολογική αντίληψη διατηρείται από κάποιες Ορθόδοξες Εκκλησίες, και τους παλαιοημερολογίτες. Κάποια στιγμή όλες οι Εκκλησίες θ' αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να διατηρούν στη ζωή ένα φάντασμα, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
To NEO δεν ειναι Γρηγοριανό γιατί τότε θα είχαμε κοινές όλες τις εορτές με τους καθολικούς ενώ τώρα έχουμε και κινητές εορτές όπως του Πάσχα κα.Στο ΝΕΟ έγιναν απλώς χρονολογικές διορθώσεις γιατί με την πάροδο του χρόνου από τότε που θεσπίστηκε το παλαιό ΙΟΥΛΙΑΝΟ(Ιουλιος Καισαρ)είχαν παρατηρηθεί χρονικά λάθη και χρησιμοποιήθηκαν εν μέρη μόνο οι διορθώσεις που έκανε ο πάπας Γρηγόριος(ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ).
Τώρα ότι κάποιοι ανήγαγαν μιά θεολογική άποψη σε δόγμα αυτό είναι μέγα λάθος,λάτρεψαν τον χρόνο και έπεσαν σε αίρεση, καταδικάζοντας όλους τους πιστούς της Ελληνικής Εκκλησίας ότι δεν θα σωθούν, ενοώ αυτούς που λέμε παλαιοημερολογίτες.Πάντως κατά την γνώμη μου από το να μην είχαμε τα σημερινά μεγάλα προβλήματα και τον χωρισμό αρκετών πιστών ας παραμέναμε στο ΙΟΥΛΙΑΝΟ και ας μην γινόνταν καμιά αλλαγή έστω και αν υπήρχαν χρονικά λάθη.Δεν έπρεπε οι τότε ταγοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιμείνουν για να συμβαδίσουν με το κοσμικό ημερολόγιο ας είχε η Εκκλησία το δικό της.Τώρα όμως η αλλαγή για μας έχει συντελεστεί και πρέπει να ακολουθήσουμε την Εκκλησία μας.
Τώρα ότι κάποιοι ανήγαγαν μιά θεολογική άποψη σε δόγμα αυτό είναι μέγα λάθος,λάτρεψαν τον χρόνο και έπεσαν σε αίρεση, καταδικάζοντας όλους τους πιστούς της Ελληνικής Εκκλησίας ότι δεν θα σωθούν, ενοώ αυτούς που λέμε παλαιοημερολογίτες.Πάντως κατά την γνώμη μου από το να μην είχαμε τα σημερινά μεγάλα προβλήματα και τον χωρισμό αρκετών πιστών ας παραμέναμε στο ΙΟΥΛΙΑΝΟ και ας μην γινόνταν καμιά αλλαγή έστω και αν υπήρχαν χρονικά λάθη.Δεν έπρεπε οι τότε ταγοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιμείνουν για να συμβαδίσουν με το κοσμικό ημερολόγιο ας είχε η Εκκλησία το δικό της.Τώρα όμως η αλλαγή για μας έχει συντελεστεί και πρέπει να ακολουθήσουμε την Εκκλησία μας.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Το θέμα των ημερολογίων δεν είναι δογματικό, αλλά τεχνικό.
Παραθέτω τιςε απόψεις του Γέροντα Παϊσίου :
Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ» του Ιερομονάχου Ισαάκ (ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2004).
Λυπόταν για τις παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών που είναι ξεκομμένες, σαν τα κλήματα από την Άμπελο και δεν έχουν κοινωνία με τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις κατά τόπους αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μερικές τέτοιες ενορίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώθηκαν καθ’ υπόδειξή του με την Εκκλησία κρατώντας το παλαιό εορτολόγιο.
Έλεγε : «Καλό ήταν να μην υπήρχε αυτή η εορτολογική διαφορά, αλλά δεν είναι θέμα πίστεως». Στις ενστάσεις ότι το νέο ημερολόγιο το έκανε Πάπας, απαντούσε : «Το νέο ημερολόγιο το έκανε Πάπας και το παλιό ειδωλολάτρης, εννοώντας τον Ιούλιο Καίσαρα.
Κι εμείς βέβαια εδώ, στο Άγιον Όρος με το παλιό πάμε, αλλά είναι άλλη περίπτωση. Είμαστε ενωμένοι με την Εκκλησία, με όλα τα Πατριαρχεία και μ’ αυτά που έχουν το νέο ημερολόγιο και μ’ αυτά που έχουν το παλιό ημερολόγιο. Αναγνωρίζουμε τα μυστήριά τους και αυτοί τα δικά μας. Οι ιερείς τους συλλειτουργούν με τους δικούς μας. Ενώ αυτοί οι καημένοι ξεκόπηκαν. Οι περισσότεροι και ευλάβεια έχουν και ακρίβεια και αγωνιστικότητα και ζήλο Θεού. Μόνο που είναι αδιάκριτος, «ου κατ’ επίγνωσιν». Άλλοι από απλότητα άλλοι από αμάθεια, άλλοι από εγωισμό, παρασύρθηκαν. Θεώρησαν τις 13 ημέρες θέμα δογματικό και όλους εμάς πλανεμένους και έφυγαν από την Εκκλησία. Δεν έχουν Κοινωνία ούτε με τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που πάνε με το νέο, αλλά ούτε με τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που πάνε με το παλιό, γιατί δήθεν μολύνθηκαν από την επικοινωνία με τους νεοημερολογίτες. Και όχι μόνο αυτό. Και αυτοί οι λίγοι που έμειναν, έγιναν ένα σωρό κομμάτια. Και όλο κομματιάζονται, αλληλοαναθεματίζονται, αλληλοαφορίζονται και αλληλοκαθαιρούνται. Δεν ξέρεις πόσο έχω πονέσει και πόσο έχω προσευχηθεί γι’ αυτό το θέμα. Χρειάζεται να τους αγαπάμε και να τους πονάμε και όχι να τους κατακρίνουμε. Πιο πολύ, να προσευχόμαστε να τους φωτίσει ο Θεός και αν τύχη και μας ζητήσει κανείς, με καλή διάθεση, βοήθεια, να λέμε και καμιά κουβέντα.
Παραθέτω τιςε απόψεις του Γέροντα Παϊσίου :
Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ» του Ιερομονάχου Ισαάκ (ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2004).
Λυπόταν για τις παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών που είναι ξεκομμένες, σαν τα κλήματα από την Άμπελο και δεν έχουν κοινωνία με τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις κατά τόπους αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μερικές τέτοιες ενορίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώθηκαν καθ’ υπόδειξή του με την Εκκλησία κρατώντας το παλαιό εορτολόγιο.
Έλεγε : «Καλό ήταν να μην υπήρχε αυτή η εορτολογική διαφορά, αλλά δεν είναι θέμα πίστεως». Στις ενστάσεις ότι το νέο ημερολόγιο το έκανε Πάπας, απαντούσε : «Το νέο ημερολόγιο το έκανε Πάπας και το παλιό ειδωλολάτρης, εννοώντας τον Ιούλιο Καίσαρα.
Κι εμείς βέβαια εδώ, στο Άγιον Όρος με το παλιό πάμε, αλλά είναι άλλη περίπτωση. Είμαστε ενωμένοι με την Εκκλησία, με όλα τα Πατριαρχεία και μ’ αυτά που έχουν το νέο ημερολόγιο και μ’ αυτά που έχουν το παλιό ημερολόγιο. Αναγνωρίζουμε τα μυστήριά τους και αυτοί τα δικά μας. Οι ιερείς τους συλλειτουργούν με τους δικούς μας. Ενώ αυτοί οι καημένοι ξεκόπηκαν. Οι περισσότεροι και ευλάβεια έχουν και ακρίβεια και αγωνιστικότητα και ζήλο Θεού. Μόνο που είναι αδιάκριτος, «ου κατ’ επίγνωσιν». Άλλοι από απλότητα άλλοι από αμάθεια, άλλοι από εγωισμό, παρασύρθηκαν. Θεώρησαν τις 13 ημέρες θέμα δογματικό και όλους εμάς πλανεμένους και έφυγαν από την Εκκλησία. Δεν έχουν Κοινωνία ούτε με τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που πάνε με το νέο, αλλά ούτε με τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που πάνε με το παλιό, γιατί δήθεν μολύνθηκαν από την επικοινωνία με τους νεοημερολογίτες. Και όχι μόνο αυτό. Και αυτοί οι λίγοι που έμειναν, έγιναν ένα σωρό κομμάτια. Και όλο κομματιάζονται, αλληλοαναθεματίζονται, αλληλοαφορίζονται και αλληλοκαθαιρούνται. Δεν ξέρεις πόσο έχω πονέσει και πόσο έχω προσευχηθεί γι’ αυτό το θέμα. Χρειάζεται να τους αγαπάμε και να τους πονάμε και όχι να τους κατακρίνουμε. Πιο πολύ, να προσευχόμαστε να τους φωτίσει ο Θεός και αν τύχη και μας ζητήσει κανείς, με καλή διάθεση, βοήθεια, να λέμε και καμιά κουβέντα.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Aposal φίλε μου, το κείμενο που παρέθεσες είναι αντιπροσωπευτικότατο και λύνει πολλές απορίες, φωτίζει αρκετά σκοτεινά σημεία, κατά τη γνώμη μου δε, τα λέει όλα... Δεν ήξερα ακριβώς τί έπαιζε με το παλαιό ημερολόγιο, σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
- pepiixthis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ναι βρε παιδιά σίγουρα , δεν αλλάζουμε Πατέρα και Μητέρα για 13 μέρες, το ιδιο είμαστε, το ίδιο πιστευουμε, απλά νομίζω ότι όταν συμπέσει η εορτή του Ευαγγελισμού (25/3) μαζί με την μεγάλη κινητή εορτή του Πάσχα, στο Παλαιό ημερολόγιο θα γίνουμε πάλι ένα, δεν ξέρω να κάνω υπολογισμούς φίλε μου filota kai ειδικά τέτοιους
αλλά εγώ νομίζω σε 100 χρόνια και όχι σε 60000
αλλά εγώ νομίζω σε 100 χρόνια και όχι σε 60000
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αντιγράφω από το Σαν σήμερα:
1923 - Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που θα ίσχυε από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16 Φεβρουαρίου θα ήταν 1 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
Τα 100 χρόνια θα είναι το 2023 και πάλι η διαφορά θα είναι ο ίδιος αριθμός ημερών νομίζω....
1923 - Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που θα ίσχυε από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16 Φεβρουαρίου θα ήταν 1 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
Τα 100 χρόνια θα είναι το 2023 και πάλι η διαφορά θα είναι ο ίδιος αριθμός ημερών νομίζω....
-
eortologio_gr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Η απάντηση είναι "ποτέ".pepiixthis έγραψε:Καλησπέρα παιδια έχω ένα ερώτημα, είχα ακούσει κάπου ότι θα έρθει εποχή που το Ιουλιανό Ημερολόγιο και το Γρηγοριανό θα γίνουν πάλι ένα, ότι δηλαδή θα συμπέσουν έτσι η ημερομηνίες και αναγκαστηκά θα πάμε με το παλιό, συζητούσα με τον πατέρα μου και μου είπε όιτι έτσι είναι γιατί από τότε το λέγανε ότι στα 100 χρόνια θα ξανα πάμε με το παλιό ημερολόγιο , δεδν ξέρω άμα με καταλαβαινεται τι εννοώ, γνωρίζει κανεις τίποτα?
Πάντα θα υπάρχει η διαφορά των 13 ημερών.
Η Εκκλησία της Ελλάδας δέχθηκε το νέο ημερολόγιο στις 10 Μαρτίου 1924, ακολουθώντας την Ελληνική πολιτεία που το είχε αποδεχθεί το 1923, αλλά χωρίς μετακίνηση του Πάσχα και των κινητών εορτών που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το παλαιό ημερολόγιο.
Σημειώνω ότι το Γρηγοριανό που ακολουθούμε είναι Διορθωμένο Ιουλιανό. Επίσης, άλλο είναι ο όρος "Παλιοημερολογίτης" και άλλο "Παλιοημερολογίτης ΓΟΧ".
Για περισσότερα ημερολογιακά --> http://www.eortologio.gr/arthra/paschalion.php
Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

- pepiixthis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ποτέ μην λες ποτέ αδερφέ :)eortologio_gr έγραψε: Η απάντηση είναι "ποτέ".
-
eortologio_gr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Μην μπερδεύεις τα θέματα.pepiixthis έγραψε:Ποτέ μην λες ποτέ αδερφέ :)
Αλλο η επιστροφή της αποσχισθείσας ανεξάρτητης εκκλησίας των "παλιοημερολογητών ΓΟΧ" στην Ορθόδοξη Πορεία και Κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
και Αλλο η ταύτιση των δύο ημερολογίων.
Ομως, ας μην το συνεχίσουμε.
Το θέμα έχει χιλιοεμφανιστεί και η επανάληψη κουράζει χωρίς στο τέλος να βγαίνει κανένα αποτέλεσμα. Ασε που χαλάμε και τις καρδιές μας και γεμίζουμε με πονηρούς λογισμούς. Εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος σου...
Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...