Τι είναι αυτά που μαθαίνεις στο παίδι ;
Συντονιστής: Συντονιστές
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Τι είναι αυτά που μαθαίνεις στο παίδι ;
Το θέμα αυτό το ρωτάει η ψυχούλα!!
Αληθεια (αλλο θεμα αυτο τωρα) εχετε βρεθει ποτε αντιμετωποι με ειρωνικα σχολια του περιγυρου τυπου "τι ειναι αυτα που μαθαινεις στο παιδι καλογρια θα το κανεις" η με μια πολυ "ευγλωττη" σιωπη και αλλα τετοια;
Αληθεια (αλλο θεμα αυτο τωρα) εχετε βρεθει ποτε αντιμετωποι με ειρωνικα σχολια του περιγυρου τυπου "τι ειναι αυτα που μαθαινεις στο παιδι καλογρια θα το κανεις" η με μια πολυ "ευγλωττη" σιωπη και αλλα τετοια;
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
- LOCKHEART
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: Τι είναι αυτά που μαθαίνεις στο παίδι ;
Καλημέρα ... βάλαμε παρόμοιο θέμα σχεδόν ταυτόχρονα !..
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ναι καλογρια θα το κανω και μαλιστα Ηγουμενη, και εγω θα ειμαι υποτακτικη και διακονισσα της, εχετε κανενα προβλημα η ζοριζεστε καθολου, να σας ανακουφισουμε;
Eγω ετσι θα απαντουσα σε οποιον μου ζητουσε και τον λογο, για το οτι μαθαινω στο παιδι μου περι Πιστεως και περι Χριστου, αντι να μου πει μπραβο..
Αλλοι κανουν τα παιδια τους να χορευουν σε αντρικα κλαμπ, η "μοντελα" η "διασημοτητες" επι πληρωμη..
Ας κανει και κανενας τα παιδια του καλογερους και καλογριες, μηπως και ερθει ευλογια σε αυτον τον τοπο, γιατι δεν παμε καθολου μα καθολου καλα, πιστεψτε με..
Eγω ετσι θα απαντουσα σε οποιον μου ζητουσε και τον λογο, για το οτι μαθαινω στο παιδι μου περι Πιστεως και περι Χριστου, αντι να μου πει μπραβο..
Αλλοι κανουν τα παιδια τους να χορευουν σε αντρικα κλαμπ, η "μοντελα" η "διασημοτητες" επι πληρωμη..
Ας κανει και κανενας τα παιδια του καλογερους και καλογριες, μηπως και ερθει ευλογια σε αυτον τον τοπο, γιατι δεν παμε καθολου μα καθολου καλα, πιστεψτε με..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Συμφωνώ και επαυξάνω. Αν είναι ν'ακούμε ότι λένε οι άλλοι, χαθήκαμε. Το θέμα είναι όμως: α) να μη νευριάζουμε και χάνουμε τον έλεγχο μ' αυτούς που μας λένε αυτές τις ανοησίες και β)η καλύτερη μάθηση είναι να του δίνουμε το παράδειγμα με την προσωπική μας ζωή. Αυτό νομίζω ότι διδάσκει και όχι η κατήχηση και μάλιστα σε αυστηρό τόνο. Να πηγαίνουμε συχνά και να το κοινωνούμε ή δυνατόν κάθε Κυριακή και ας προσευχηθούμε μετά στο Θεό να το φωτίσει.dionysisgr έγραψε:Ναι καλογρια θα το κανω και μαλιστα Ηγουμενη, και εγω θα ειμαι υποτακτικη και διακονισσα της, εχετε κανενα προβλημα η ζοριζεστε καθολου, να σας ανακουφισουμε;
απλα αυτο που με απασχολει ειναι το γεγονος οτι τα παιδια εχουν την αναγκη να εντασσονται σε παρεες και συνηθως οταν ενα παιδι ξεχωριζει για καποιο λογο ο οποιος δεν ειναι δημοφιλης (γυαλακια, σπυρακια, παχος, ψηλοι βαθμοι κτλ) γινεται αντικειμενο κοροιδιας κτλ. οποτε καπως πρεπει να θωρακιστει η ψυχη του ωστε να μην τον αγγιζουν τετοια σχολια και να μην τραυματιστει. Φυσικα αν διιστανται και οι αποψεις των γονιων αυτο γινεται ακομα πιο δυσκολο.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας

Κατ' αρχήν το θέμα δεν είναι το ίδιο! Το ένα εξετάζει ΤΙ είδους παιδεία θα δώσουμε στα παιδιά μας και τούτο δω πώς το εκλαμβάνει ο περίγυρος! Και πώς το ίδιο το παιδί θα αντιμετωπίσει τον περίγυρο!
Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για ένα παιδί άλλα να του λένε στο σπίτι κι άλλα εκτός σπιτιού, πόσο μάλλον όταν αυτή η "διαφωνία" υπάρχει και μέσα στο σπίτι!
"Πώς το έχεις κάνει έτσι το παιδί; Τι σόι αγόρι είναι αυτό που δεν βρίζει;" άκουσα έκπληκτη από πολύ αγαπητό μου συγγενικό πρόσωπο! "Τι εννοείς ξέρει να βάζει πλυντήριο πιάτων και να απλώνει ρούχα; Ντιγκιντάγκα θα το κάνεις το παιδί;" αναρωτήθηκε οικογενειακός φίλος.
Να πώς το σκέφτομαι: Όταν θα έρθει η ώρα μου να βρεθώ μπροστά στο Δημιουργό μου θα με ρωτήσει: Σου 'δωσα ένα παιδί να μεγαλώσεις. Τι έκανες γι αυτό;;
Και τότε τι θα απαντήσω;; Φρόντισα να είναι αρεστό στον περίγυρο, να μάθει 3 ξένες γλώσσες, 2 αθλήματα και άλλες τόσες τέχνες;
Ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω! Προτιμώ να είμαι σε θέση να Του πω: Έκανα ότι μπορούσα για να Σε γνωρίσει, να είναι στο δρόμο Σου, να Σε αγαπάει με όλη του την ψυχή πάνω από κάθε τι ανθρώπινο. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, μα τούτη ήταν η προσπάθειά μου.
Κι αν κάποιος ρωτήσει "Τι είναι αυτά που μαθαίνεις στο παιδί ;" η απάντηση μπορεί να είναι "Τίποτα που να μην του αρέσει, τίποτα που μπορεί να βλάψει την ψυχή του". Δε λέω ότι είναι εύκολο. Αλλά τόσες και τόσες επιλογές μας έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν, γιατί να κάνουμε πίσω σ' αυτή;
Κι ας μην παίξει με τα παιδιά της γειτονιάς! Ας είναι οι φίλοι του από το κατηχητικό!
Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για ένα παιδί άλλα να του λένε στο σπίτι κι άλλα εκτός σπιτιού, πόσο μάλλον όταν αυτή η "διαφωνία" υπάρχει και μέσα στο σπίτι!
"Πώς το έχεις κάνει έτσι το παιδί; Τι σόι αγόρι είναι αυτό που δεν βρίζει;" άκουσα έκπληκτη από πολύ αγαπητό μου συγγενικό πρόσωπο! "Τι εννοείς ξέρει να βάζει πλυντήριο πιάτων και να απλώνει ρούχα; Ντιγκιντάγκα θα το κάνεις το παιδί;" αναρωτήθηκε οικογενειακός φίλος.
Να πώς το σκέφτομαι: Όταν θα έρθει η ώρα μου να βρεθώ μπροστά στο Δημιουργό μου θα με ρωτήσει: Σου 'δωσα ένα παιδί να μεγαλώσεις. Τι έκανες γι αυτό;;
Και τότε τι θα απαντήσω;; Φρόντισα να είναι αρεστό στον περίγυρο, να μάθει 3 ξένες γλώσσες, 2 αθλήματα και άλλες τόσες τέχνες;
Ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω! Προτιμώ να είμαι σε θέση να Του πω: Έκανα ότι μπορούσα για να Σε γνωρίσει, να είναι στο δρόμο Σου, να Σε αγαπάει με όλη του την ψυχή πάνω από κάθε τι ανθρώπινο. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, μα τούτη ήταν η προσπάθειά μου.
Κι αν κάποιος ρωτήσει "Τι είναι αυτά που μαθαίνεις στο παιδί ;" η απάντηση μπορεί να είναι "Τίποτα που να μην του αρέσει, τίποτα που μπορεί να βλάψει την ψυχή του". Δε λέω ότι είναι εύκολο. Αλλά τόσες και τόσες επιλογές μας έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν, γιατί να κάνουμε πίσω σ' αυτή;
Κι ας μην παίξει με τα παιδιά της γειτονιάς! Ας είναι οι φίλοι του από το κατηχητικό!
Σε Συνεχεια του θεματος προσευχης....
Το θέμα οτι το ζητησε μονος του να το διαβάσει και δεν του το επεβαλα εγω.Οπως και στο σπιτι οταν αρχιζω να μελετω την Αγια Γραφή θέλει να διαβάσει και αυτους.Τωρα ο κόσμος ας λέει οτι θέλει .Αν το παιδι μου θέλει να διαβαζει οτι βλέπει την μητέρα του να διαβάζει μπορω να του το απαγορευσω αυτό? Οσο για το μοναστήρι ειναι πολυ φιλικό προς τον γυιο μου γιατι πηγαινομε συχνα ετσι οι καλογριες εκει τον εχουν σαν "παιδι" τους.
Ευχαριστώ
Το θέμα οτι το ζητησε μονος του να το διαβάσει και δεν του το επεβαλα εγω.Οπως και στο σπιτι οταν αρχιζω να μελετω την Αγια Γραφή θέλει να διαβάσει και αυτους.Τωρα ο κόσμος ας λέει οτι θέλει .Αν το παιδι μου θέλει να διαβαζει οτι βλέπει την μητέρα του να διαβάζει μπορω να του το απαγορευσω αυτό? Οσο για το μοναστήρι ειναι πολυ φιλικό προς τον γυιο μου γιατι πηγαινομε συχνα ετσι οι καλογριες εκει τον εχουν σαν "παιδι" τους.
Ευχαριστώ
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Μα δεν το λεμε με εκνευρισμο αυτο, καθε αλλο. Με χαμογελο και καλη διαθεση το λεμε, γιατι ετσι το πιστευουμε.
Τωρα, το τι θα κανει ο αλλος με τα παιδια του ειναι δικο του θεμα, αλλα δεν εχει κανεις δικαιωμα να ζηταει τον λογο γιατι μιλαμε στα παιδια για τον Χριστο. Και ειναι πολλοι αυτοι που το κανουν, ειτε με ειρωνια, ειτε με δηθεν ενδιαφερον.
Εχουμε φτασει σε τετοιο σημειο καταπτωσης και ληθης, που εαν μιλας στα παιδια σου για τον διαβολο, δεν θα σε επιπληξει κανεις. Εαν μιλας για τον Χριστο, θα πεσουν ολοι επανω σου, να σε πουν φανατικο, θρησκοληπτο, αυστηρο, παρωχημενο, μονοχνωτο, και δεν ξερω και τι αλλα ηλιθια διανοηματα θα εφευρει ο καθενας που θελει να εχει την συνειδηση του νεκρη κατα Θεον, και να θελει να κανει και τους αλλους σαν κι αυτον, για να αναπαυεται..
Αντισταθειτε, και δωστε στα παιδια το μονο το οποιο πραγματικα χρειαζονται, ητοι τον Χριστο. Ηρεμα, απλα, με υπομονη, χωρις πιεση και χωρις να αναμενετε τιποτα. Οτι θελει το παιδι και ο Θεος θα γινει. Αλλα εαν εχει τις ΒΑΣΕΙΣ, ποτε δεν θα χαθει, αργα η γρηγορα θα επιστρεψει εκει που ανηκει.
Μπορει να φτασει να γινει Δεσποτης, μπορει ενας ξεχασμενος ερημιτης, μπορει και νονος της μαφιας. Εσεις ομως το καθηκον σαν γονεις θα το εχετε πραξει. Και οταν ευδοκησει ο Θεος, το παιδι θα ερθει στην Πιστη, και θα σας ευγνωμονει αιωνια για το καλο που του κανατε αυτο πολυ περισσοτερο, παρα για την ανατροφη και τους κοπους σας τους υπολοιπους..
Αντιθετα, γονεις που δεν δινουν Θεο στα παιδια τους, οτι και αλλο να τους δωσουν, μαλλον προς την καταστροφη τα οδηγουν. Απειρα τα παραδειγματα.
Τωρα, το τι θα κανει ο αλλος με τα παιδια του ειναι δικο του θεμα, αλλα δεν εχει κανεις δικαιωμα να ζηταει τον λογο γιατι μιλαμε στα παιδια για τον Χριστο. Και ειναι πολλοι αυτοι που το κανουν, ειτε με ειρωνια, ειτε με δηθεν ενδιαφερον.
Εχουμε φτασει σε τετοιο σημειο καταπτωσης και ληθης, που εαν μιλας στα παιδια σου για τον διαβολο, δεν θα σε επιπληξει κανεις. Εαν μιλας για τον Χριστο, θα πεσουν ολοι επανω σου, να σε πουν φανατικο, θρησκοληπτο, αυστηρο, παρωχημενο, μονοχνωτο, και δεν ξερω και τι αλλα ηλιθια διανοηματα θα εφευρει ο καθενας που θελει να εχει την συνειδηση του νεκρη κατα Θεον, και να θελει να κανει και τους αλλους σαν κι αυτον, για να αναπαυεται..
Αντισταθειτε, και δωστε στα παιδια το μονο το οποιο πραγματικα χρειαζονται, ητοι τον Χριστο. Ηρεμα, απλα, με υπομονη, χωρις πιεση και χωρις να αναμενετε τιποτα. Οτι θελει το παιδι και ο Θεος θα γινει. Αλλα εαν εχει τις ΒΑΣΕΙΣ, ποτε δεν θα χαθει, αργα η γρηγορα θα επιστρεψει εκει που ανηκει.
Μπορει να φτασει να γινει Δεσποτης, μπορει ενας ξεχασμενος ερημιτης, μπορει και νονος της μαφιας. Εσεις ομως το καθηκον σαν γονεις θα το εχετε πραξει. Και οταν ευδοκησει ο Θεος, το παιδι θα ερθει στην Πιστη, και θα σας ευγνωμονει αιωνια για το καλο που του κανατε αυτο πολυ περισσοτερο, παρα για την ανατροφη και τους κοπους σας τους υπολοιπους..
Αντιθετα, γονεις που δεν δινουν Θεο στα παιδια τους, οτι και αλλο να τους δωσουν, μαλλον προς την καταστροφη τα οδηγουν. Απειρα τα παραδειγματα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
οκ, παρα πολυ σωστα ολα αυτα, αλλα πως το θωρακιζουμε απεναντι στην τυχον εχθροτητα που θα συναντησει στο σχολειο; αυτη η εχθροτητα μπορει να κανει ενα παιδι να τα βαλει με τους γονεις οπως π.χ. μερικα παιδια τσαντιζονται οταν τα φιλας μπροστα στους φιλους τους ή τα κηνυγας με μια πορτοκαλαδα στο χερι μπροστα στους φιλους τους, με τον ιδιο τροπο θελοντας να ενταχθουν σε μια ομαδα μπορει να αρχισουν να βλεπουν τις οποιες διδαχες της μαμας σαν ξενερωτες ή ότι του δημιουργουν προβλημα. μαλλον σε ολα αυτα βοηθα το κατηχητικο αφου εκει θα βρει φιλους με κοινα πιστευω.Teri έγραψε:Κατ' αρχήν το θέμα δεν είναι το ίδιο! Το ένα εξετάζει ΤΙ είδους παιδεία θα δώσουμε στα παιδιά μας και τούτο δω πώς το εκλαμβάνει ο περίγυρος! Και πώς το ίδιο το παιδί θα αντιμετωπίσει τον περίγυρο!
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Αυτό ακριβώς εννοώ. Αν του το επέβαλες μάλλον θα "κλωτσούσε". Ενώ σε είδε και πήρε το καλό παράδειγμα.NIKI έγραψε:Σε Συνεχεια του θεματος προσευχης....
Το θέμα οτι το ζητησε μονος του να το διαβάσει και δεν του το επεβαλα εγω.Οπως και στο σπιτι οταν αρχιζω να μελετω την Αγια Γραφή θέλει να διαβάσει και αυτους.
Και κάτι ακόμα. Δεν ξέρω κατά πόσο το πιστεύετε αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και το σχολείο στο οποίο θα πάει και οι αρχές που θα του δώσουν εκεί οι δάσκαλοι.
Στη Θεεσαλονίκη π.χ. υπάρχει ένα σχολείο - που το γνωρίζω καλά - τα Λεωνίδεια εκπαιδευτήρια, στα οποία τα παιδιά μεγαλώνουν σ'ένα πολύ ωραίο, ζεστό και προπάντως χριστιανικό περιβάλλον μαθαίνοντας χριστιανικά τραγούδια (αλλά και πατριωτικά) κάνοντας συχνά εκκλησιασμούς και βιώνοντας μια ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα, χωρίς όμως κάτι το καταναγκαστικό ή το αυστηρό που θα κάνει το παιδί να μισήσει τη θρησκεία.