Το βράδυ της Αναστάσεως μεταλαμβάνουν όλοι?
Συντονιστής: Συντονιστές
Re: Το βράδυ της Αναστάσεως μεταλαμβάνουν όλοι?
Υπαρχουν και αλλα ακομη κοληματα, οπως δεν ματαλαμβανουν οσοι πανε στο τελος της Θειας Λειτουργιας κ.α
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας
http://www.agiooros.net/modules.php?nam ... highlight=pAntonios έγραψε:Θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο για να σχολιάσουμε το αριστούργημα αυτό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Είναι φανερό πάντως ότι ο Άγιος μιλάει γενικά και μεταφορικά.
Άλλωστε εκτός από τη σύγκριση "νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες" υπάρχουν και άλλες αντιθέσεις, όπως "εγκρατείς και ράθυμοι". Αυτό τι σημαίνει, ότι πρέπει να είμαστε ράθυμοι και να επαναπαυόμαστε επί πλέον;
Ασφαλώς όχι!
Απλώς ο Δεσπότης είναι φιλότιμος και ο Μόσχος πολύς...
Η Ανάσταση μας δίνει νέες προοπτικές που σημαίνει ότι δεν απαιτείται πλέον πολύς κόπος, απλά η καλή μας διάθεση, αυτό θέλει ο Θεός σε τελική ανάλυση.
Θέλει να πει ότι κανείς δεν πρέπει να διστάσει να πλησιάσει το Χριστό με διάφορες δικαιολογίες και να ωφεληθεί έστω και λίγο!
Άλλωστε η Θεία Κοινωνία δεν είναι ο μόνος τρόπος μετοχής στη θεότητα αλλά όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας μας και ακόμη περισσότερο ολόκληρη η πνευματική ζωή του χριστιανού, "ο πλούτος της Χρη(ι)στότητος".
Τέλος για να κοινωνήσει κάποιος εννοείται ότι χρειάζεται η ευλογία του πνευματικού του. Υπάρχει μια διαδεδομένη πλάνη (ηθελημένη; ) σε πολλούς ότι το Πάσχα κοινωνάμε χωρίς καμιά προετοιμασία και διαδικασία!!! Δεν έχει "μαγική" δύναμη η Θεία Κοινωνία, αλλά ο Χριστός χρειάζεται και τη δική μας συνέργεια για να μας βοηθήσει και να μας σώσει!
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας
Κατερινακι μας καλυψες πληρως,ευχαριστουμε πολυ.....ειδες τι μπορει να κανουν οι διαφορες φημες?
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - Αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο του πρωτοπρεσβύτερου Στέφανου Αναγνωστόπουλου.
Πολλοί μεταλαμβάνουν μία φορά το χρόνο, ενώ άλλοι δύο και άλλοι πολλές φορές. Ποιους θα αποδεχθούμε; Ούτε αυτούς που μεταλαμβάνουν λίγες φορές, ούτε αυτούς που μεταλαμβάνουν πολλές, αλλά εκείνους που μεταλαμβάνουν με καθαρή συνείδηση, καθαρή καρδιά και ζωή ανεπίληπτη. Όσοι είναι καθαροί, ας πλησιάζουν πάντοτε το Άγιο Ποτήριο, ενώ όσοι είναι ακάθαρτοι, ας μην προσέρχονται ούτε μια φορά. Διότι λαμβάνουν για τους εαυτούς τους καταδίκη και κατάκριση και κόλαση και τιμωρία.
Κατόπιν, ο Άγιος απευθύνεται σ’ εκείνους που κοινωνούν μία φορά το χρόνο, το βράδυ του Πάσχα (αυτό γίνεται δυστυχώς και στις ημέρες μας, ιδίως στα χωριά, όπου δεν υπάρχουν ιερείς εξομολόγοι). Πολλοί πιστεύουν, γράφει, ότι αν ακούσουν στο τέλος τον Κατηχητικό Λόγο «Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες …» και το «μηδείς εξέλθη πεινών», μπορούν να κοινωνούν ελεύθερα και χωρίς εξομολόγηση και δεν θα έχουν κρίμα στο λαιμό τους. Μέγα λάθος!!
Πολλοί μεταλαμβάνουν μία φορά το χρόνο, ενώ άλλοι δύο και άλλοι πολλές φορές. Ποιους θα αποδεχθούμε; Ούτε αυτούς που μεταλαμβάνουν λίγες φορές, ούτε αυτούς που μεταλαμβάνουν πολλές, αλλά εκείνους που μεταλαμβάνουν με καθαρή συνείδηση, καθαρή καρδιά και ζωή ανεπίληπτη. Όσοι είναι καθαροί, ας πλησιάζουν πάντοτε το Άγιο Ποτήριο, ενώ όσοι είναι ακάθαρτοι, ας μην προσέρχονται ούτε μια φορά. Διότι λαμβάνουν για τους εαυτούς τους καταδίκη και κατάκριση και κόλαση και τιμωρία.
Κατόπιν, ο Άγιος απευθύνεται σ’ εκείνους που κοινωνούν μία φορά το χρόνο, το βράδυ του Πάσχα (αυτό γίνεται δυστυχώς και στις ημέρες μας, ιδίως στα χωριά, όπου δεν υπάρχουν ιερείς εξομολόγοι). Πολλοί πιστεύουν, γράφει, ότι αν ακούσουν στο τέλος τον Κατηχητικό Λόγο «Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες …» και το «μηδείς εξέλθη πεινών», μπορούν να κοινωνούν ελεύθερα και χωρίς εξομολόγηση και δεν θα έχουν κρίμα στο λαιμό τους. Μέγα λάθος!!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- Harrys1934
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Σαν μια ωραία απάντηση βρίσκω της Βασιλικής μας ,και γιαυτο κατέβασα να απαντήσω.vasilikirimp έγραψε:Και εγώ έχω ακούσει ότι μπορούν να μεταλάβουν όλοι - όμως θα πω το εξής -
αν μπορούν με τη συνείδησή τους να μεταλάβουν χωρίς να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα τότε............
Παιδάκια μου αγαπημένα, δεν έτυχε κάποιος από όλους σας να έχει μαζί του το βιβλίο της Μεγάλης εβδομάδος να παρακολουθήσει όσα ψέλνονται, όσα λέγονται;;;
και φτάνουμε πλέον την τελευταία στιγμή που κοινωνούμε όλοι μεν, (γνώμη μου) βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία να κοινωνήσουν χωρίς να νοιώθουν καν τύψεις ,για αυτό που κάνουν, και ας τους καλεί με την
ευχή την τελευταία ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Μία περιέργεια, η ευχή αυτή είναι μετά την Αγία Κοινωνία. δλδ μήπως δεν;;;;; δεν λέω τίποτα. Και λέει η ευχή. Αφού θα φωνάξουμε και εμείς και πικράνθη ο άδεις κ.λ.π.
συνέχεια της ευχής.
Ο Δεσπότης , δέχεται τον έσχατον, καθάπερ και τον πρώτον , Αναπαύει τον της ενδεκάτης, ως τον εργασάμενον από της πρώτης. Και τον ύστερον ελεεί και τον πρώτον θεραπεύει.
Κακείνω δίδωσι και τούτω χαρίζεται. Και τα έργα δέχεται και την γνώμην ασπάζεται, Και την πράξιν τιμά και την πρόθεσιν επαινεί. Ουκούν εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου ημών και πρώτοι και δεύτεροι, τον μισθόν απολαύετε.
Πλούσιοι και πενητες, μετ"αλλήλων χορεύσατε. Εγκρατείς και ράθυμοι, την ημέραν τιμήσατε. Νυστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε σήμερον .
Λοιπόν να από που πηγάζει αν πρέπει ¨η δεν πρέπει. Σε κάποια άλλη φορά που βασίστηκα κι εγώ για πρώτη φορά σε αυτό και κοινώνησα έτσι άχαρα, το έχω γράψει πάλι. Η Αγία Κοινωνία με έκαψε. ¨Οχι πάλι. Δεν μπορώ να έχω κάνει κάτι που με βαραίνει στην συνείδηση μου και να πάω ξανά για Αγία Κοινωνία.
[Αλλά ;ώς ο ληστής ομολογώ Σοι,
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.
Μνύσθητί μου, Κύριε,
Εν τη Βασιλεία Σου.