Στον Ενικό ή στον Πληθυντικό;
Συντονιστής: Συντονιστές
-
plagiaskepsi
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Στον Ενικό ή στον Πληθυντικό;
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ
Ρε παιδιά, πόση ώρα είναι το Κουρδιστάν από δω?

Από κει! 
Η άποψη μου για τους καθηγητές και φοιτητές είναι ότι πρέπει να τηρείται ο πληθυντικός αριθμός με την έννοια ότι έτσι διατηρούνται οι διακριτοί ρόλοι για να λειτουργήσει το σύστημα.
Εμείς είχαμε έναν καθηγητή που μας μιλούσε στον πληθυντικό και απαντούσαμε στον πληθυντικό.
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει την ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά δεν σημαίνει ότι θα παίζουμε καρπαζιές με τον καθηγητή.
Εμείς είχαμε έναν καθηγητή που μας μιλούσε στον πληθυντικό και απαντούσαμε στον πληθυντικό.
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει την ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά δεν σημαίνει ότι θα παίζουμε καρπαζιές με τον καθηγητή.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ωραία! Από σω και πέρα θα "μιλάμε" στον Διαχειριστή μας και στους συντονιστές μας ΜΟΝΟ στον πληθυντικό!fotios έγραψε:Χαίρετε αδέρφια!
Προσωπικά πιστεύω πως ο πληθυντικός δηλώνει συνήθως σεβασμό και τιμή στο πρόσωπο και γι' αυτό σε μαθητές, μαθήτριες,φοιτητές, υφισταμένους... επιβάλλεται. Δεν είναι ωραίο να εξαφανίζονται τα όρια και να εξισώνουμε τα πάντα, να γίνονται φιλαράκια όλοι....
Εξάλλου συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς(παιδαγωγούς) ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε πως είναι το πιο σημαντικό επάγγελμα...ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι οδηγοί ψυχών με το παράδειγμά τους!!!
Τέλος πάντων, θα σας πω πως κάποιος Πρωθυπουργός επέβαλλε ακόμη και στους Υπουργούς του τον πληθυντικό, και όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό, είπε πως δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά
δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ώριμοι να σέβονται την διαφορετικότητα ή ανωτερότητα σε τάξη του άλλου, οπότε χάνεται ο σεβασμός με τον ενικό...
Χαίρετε εν Χριστώ!
Αλλιώς ...ban!!!
Κύριε Νίκο, συγχωρέστε με για τον σαρκασμό μου, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες ανωριμότητας και ανεπάρκειάς μου είναι αναπόφευκτος!
Κυρία Θεοδώρα τι μου κάνετε σήμερα; Είστε καθόλου καλά; Πολλά χαιρετίσματα στα αγαπημένα σας πρόσωπα!
Αγαπητοί μου Βορειοελλαδίτες : κυρία Κατερίνα και κύριε Κώστα, εύχομαι να έχουμε την ευλογία του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος που γιορτάζει σήμερα.
Διονύση φίλε μου, περιμένω να δώ ξανά τον όμορφο γραπτό σου λόγο (ε, όχι, στον φίλο μου δεν μιλάω στον πληθυντικό)!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Τώρα που το θυμήθηκα..όταν πήγαινα Λύκειο στη Γερμανία...τον γυμναστή μας τον φωνάζαμε Στάθη...και τον αγαπούσαμε πάρα πολύ!! Τους άλλους καθηγητές δεν τολμούσαμε..
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ο σεβασμός, η ευγένεια, ο πληθυντικός είναι πράγματα που - θεωρώ - πρέπει να τα προσφέρουμε άμεσα, αλλά ΠΟΤΕ να μην τα απαιτούμε!
Το ίδιο συμβαίνει και με τη συγγνώμη.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ότι πείτε κύριε Απόστολε!!!!!aposal έγραψε:Ο σεβασμός, η ευγένεια, ο πληθυντικός είναι πράγματα που - θεωρώ - πρέπει να τα προσφέρουμε άμεσα, αλλά ΠΟΤΕ να μην τα απαιτούμε!
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ο σεβασμός κύριε Αποστόλη, εμπνέεται όπως πολύ σωστά είπατε παραπάνω!
Η ευγένεια θεωρώ ότι προϋπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους και είναι θέμα εξάσκησης η ανάδειξή της.
Τώρα για τον πληθυντικό τι να πω; Ας δώσω μια πληροφορία: Στις περισσότερες γλώσσες ισχύει ο πληθυντικός της ευγενείας (β' πληθυντικό πρόσωπο). (Σύγχυση ενδεχομένως να υπάρχει στην Αγγλική γλώσσα όπου β' ενικό και β' πληθυντικό είναι το ίδιο!) Στην Ιταλική γλώσσα μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, καθιερώθηκε ως forma di cortesia το γ' ενικό πρόσωπο!
Όσο για τη συγγνώμη, νομίζω ότι το σημαντικό είναι να τη ζητάμε και να την προσφέρουμε απλόχερα όταν μας τη ζητούν. Όχι να την περιμένουμε από τους άλλους!!!
Η ευγένεια θεωρώ ότι προϋπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους και είναι θέμα εξάσκησης η ανάδειξή της.
Τώρα για τον πληθυντικό τι να πω; Ας δώσω μια πληροφορία: Στις περισσότερες γλώσσες ισχύει ο πληθυντικός της ευγενείας (β' πληθυντικό πρόσωπο). (Σύγχυση ενδεχομένως να υπάρχει στην Αγγλική γλώσσα όπου β' ενικό και β' πληθυντικό είναι το ίδιο!) Στην Ιταλική γλώσσα μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, καθιερώθηκε ως forma di cortesia το γ' ενικό πρόσωπο!
Όσο για τη συγγνώμη, νομίζω ότι το σημαντικό είναι να τη ζητάμε και να την προσφέρουμε απλόχερα όταν μας τη ζητούν. Όχι να την περιμένουμε από τους άλλους!!!