Η "κατάρα" του ρόλου του Ιησού
Συντονιστής: Συντονιστές
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Η "κατάρα" του ρόλου του Ιησού
Το θέμα αυτό με απασχολούσε πάντοτε.
Κατ' αρχήν είμαι προσκατειλημμένος - αρνητικά - με την ηθοποιία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θεωρείται τέχνη η υποκριτική (εξευγενισμένος όρος της υποκρισίας), όπου ο κάθε ηθοποιός εξασκείται στον παρουσιάζει ένα πρόσωπο διαφορετικό από το δικό του. Αυτός ο άνθρωπος που μπορεί και παίζει το ρόλο του καλού, ή του κακού, του μορφωμένου, ή του αμόρφωτου, του εξευγενισμένου, ή του αγενή, πώς θα συμπεριφέρεται στην οικογένειά του; Θα "ξεχνάει" όσα μαθαίνει στον καθημερινό, επαγγελματικό του βίο; Για να μην προχωρήσω περαιτέρω για τη βιομηχανία του θεάματος και για το πώς κάποιος αναδεικνύεται ως star (και κυρίως ποιες αρχές οφείλει να ασπάζεται).
Η αλήθεια είναι ότι βλέπω ταινίες και κάποιες από αυτές μου αρέσουν κι όλας, αλλά αυτό το θεωρώ λάθος μου και δυσκολεύομαι να πειστώ ότι οι ηθοποιοί κάνουν κάτι χρήσιμο για εμάς τους υπολοίπους.
Για το ρόλο του Χριστού, έχω την άποψη ότι είναι κάτι σαν βλασφημία να υποκρίνεται κάποιος άνθρωπος τον Θεάνθρωπο.
Με τι πρόσωπο εγώ ο αμαρτωλός και ανάξιος θα υποδυθώ τον Κύριο; Ή μήπως για χάρη της "τέχνης" όλα επιτρέπονται (μη γένοιτο);
Τέλος θέλω να ρωτήσω κάτι : Αν υποθέσουμε πως όλα όλα αυτά τα παράξενα που εμφανίζονται κατά τα γυρίσματα των ταινιών με αντικείμενο τα πάθη του Χριστού είναι υπερφυσικά, πώς ξέρουμε ότι είναι εκ Θεού και όχι εκ του πονηρού;
Κατ' αρχήν είμαι προσκατειλημμένος - αρνητικά - με την ηθοποιία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θεωρείται τέχνη η υποκριτική (εξευγενισμένος όρος της υποκρισίας), όπου ο κάθε ηθοποιός εξασκείται στον παρουσιάζει ένα πρόσωπο διαφορετικό από το δικό του. Αυτός ο άνθρωπος που μπορεί και παίζει το ρόλο του καλού, ή του κακού, του μορφωμένου, ή του αμόρφωτου, του εξευγενισμένου, ή του αγενή, πώς θα συμπεριφέρεται στην οικογένειά του; Θα "ξεχνάει" όσα μαθαίνει στον καθημερινό, επαγγελματικό του βίο; Για να μην προχωρήσω περαιτέρω για τη βιομηχανία του θεάματος και για το πώς κάποιος αναδεικνύεται ως star (και κυρίως ποιες αρχές οφείλει να ασπάζεται).
Η αλήθεια είναι ότι βλέπω ταινίες και κάποιες από αυτές μου αρέσουν κι όλας, αλλά αυτό το θεωρώ λάθος μου και δυσκολεύομαι να πειστώ ότι οι ηθοποιοί κάνουν κάτι χρήσιμο για εμάς τους υπολοίπους.
Για το ρόλο του Χριστού, έχω την άποψη ότι είναι κάτι σαν βλασφημία να υποκρίνεται κάποιος άνθρωπος τον Θεάνθρωπο.
Με τι πρόσωπο εγώ ο αμαρτωλός και ανάξιος θα υποδυθώ τον Κύριο; Ή μήπως για χάρη της "τέχνης" όλα επιτρέπονται (μη γένοιτο);
Τέλος θέλω να ρωτήσω κάτι : Αν υποθέσουμε πως όλα όλα αυτά τα παράξενα που εμφανίζονται κατά τα γυρίσματα των ταινιών με αντικείμενο τα πάθη του Χριστού είναι υπερφυσικά, πώς ξέρουμε ότι είναι εκ Θεού και όχι εκ του πονηρού;
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Xωρις καμμια διαθεση να προσβάλω τον δημοσιευοντα το θεμα αυτο, αδελφο μας, με συγχωρειτε, αλλα θεωρω οτι δεν συναδει επ'ουδενι και δεν τιμα καθολου το υφος και τον χαρακτηρα του φορουμ.
Ας παμε λιγο πιο "ψηλα" τον νου μας. Βριθουν θεολογικων θεματων, αποριων, προβληματισμων, ωφελειας και διηγησεων, αυτες οι Αγιες ημερες που διηλθαμε και εξακολουθουμε να διερχομαστε.
Το τι κανουν οι πεπλανημενοι δυτικοι αδελφοι μας, στον βωμο του κερδους και της αγνοιας τους, δεν μας προσφερει τιποτα ωφελιμο, παρα μονο ισως μας δειχνει τι ακριβως πρεπει να αποφευγουμε.
Καποιοι περιμενουν να "νιωσουν" κατι "θρησκευτικο" μεσα απο τετοια θεαματα. Λαθος. Και μαζι και πλανη. Και καταντια να προσθεσω εγω.
Ας παει καποιος ακομα και σε μια ερημη Εκκλησια, στο πιο απομερο ξωκκλησι, να παρει την Καινη Διαθηκη μαζι του, η ενα προσευχηταρι, το κομποσχοινι, η εστω να μεινει να αναψει ενα κερι, και να κοιταζει τις θειες εικονες. Και να δεις πως ερχεται η προσευχη και η κατανυξη, η διαθεση για δοξολογια στον Παντοκρατορα.
Για Ονομα του Θεου, Ορθοδοξοι ειμαστε, οχι χαζοχαρουμενοι λατινοι, και κουτοφραγκοι. Με τις μαντονες και τα αγαλματακια, και τις τανιες "κατανυξεως"..
Αφηστε αυτα τα ταλαιπωρα και μπερδεμενα πραγματα για αυτους που θελουν να επιμενουν και να μενουν ΜΟΝΟ στα εξωτερικα, μονο στο φαινεσθαι, μονο στην επιφανεια, και την σκονη της ημερας..
Το Ορθοδοξο πνευμα ειναι βαθια κεκρυμμενο εντος μας. Αναφυεται και αναδυεται μετα απο εντονη και επιμονη και κατα μονας, ενδοσκοπηση του εαυτου μας. Παντου. Σε καθε τοπο. Με κλειστη τηλεοραση και ραδιο και υπολογιστη και καθε μεσο. Καθε πραγμα στην ωρα του.
Με το Θεο δεν μας συνδεει τιποτα παρα μονο το πνευμα μας. Ολα τα αλλα ειναι βοηθητικα ισως, περιττα δε απο ενα σημειο και περα.
Ας παμε λιγο πιο "ψηλα" τον νου μας. Βριθουν θεολογικων θεματων, αποριων, προβληματισμων, ωφελειας και διηγησεων, αυτες οι Αγιες ημερες που διηλθαμε και εξακολουθουμε να διερχομαστε.
Το τι κανουν οι πεπλανημενοι δυτικοι αδελφοι μας, στον βωμο του κερδους και της αγνοιας τους, δεν μας προσφερει τιποτα ωφελιμο, παρα μονο ισως μας δειχνει τι ακριβως πρεπει να αποφευγουμε.
Καποιοι περιμενουν να "νιωσουν" κατι "θρησκευτικο" μεσα απο τετοια θεαματα. Λαθος. Και μαζι και πλανη. Και καταντια να προσθεσω εγω.
Ας παει καποιος ακομα και σε μια ερημη Εκκλησια, στο πιο απομερο ξωκκλησι, να παρει την Καινη Διαθηκη μαζι του, η ενα προσευχηταρι, το κομποσχοινι, η εστω να μεινει να αναψει ενα κερι, και να κοιταζει τις θειες εικονες. Και να δεις πως ερχεται η προσευχη και η κατανυξη, η διαθεση για δοξολογια στον Παντοκρατορα.
Για Ονομα του Θεου, Ορθοδοξοι ειμαστε, οχι χαζοχαρουμενοι λατινοι, και κουτοφραγκοι. Με τις μαντονες και τα αγαλματακια, και τις τανιες "κατανυξεως"..
Αφηστε αυτα τα ταλαιπωρα και μπερδεμενα πραγματα για αυτους που θελουν να επιμενουν και να μενουν ΜΟΝΟ στα εξωτερικα, μονο στο φαινεσθαι, μονο στην επιφανεια, και την σκονη της ημερας..
Το Ορθοδοξο πνευμα ειναι βαθια κεκρυμμενο εντος μας. Αναφυεται και αναδυεται μετα απο εντονη και επιμονη και κατα μονας, ενδοσκοπηση του εαυτου μας. Παντου. Σε καθε τοπο. Με κλειστη τηλεοραση και ραδιο και υπολογιστη και καθε μεσο. Καθε πραγμα στην ωρα του.
Με το Θεο δεν μας συνδεει τιποτα παρα μονο το πνευμα μας. Ολα τα αλλα ειναι βοηθητικα ισως, περιττα δε απο ενα σημειο και περα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
διονυση σε μενα αναφερεσαι οτι δεν ταιριαζω στο υφος?
εγω θα συμφωνησω με την Teri.Teri έγραψε:Να το δούμε και από μια άλλη οπτική γωνία; Πόσοι απ' αυτούς που επιχείρησαν να μεταφέρουν τη ζωή του Χριστού το έκαναν με φόβο Θεού; Για πόσους προηγήθηκε νηστεία και προσευχή; Πόσοι είχαν ταπεινή καρδιά; Πόσοι θεώρησαν πραγματικά κορυφαία στιγμή στην καριέρα τους την απόδοση των εν λόγω ρόλων; Δε θα πρεπε από μόνοι τους μετά, να αποχωρήσουν από το καλλιτεχνικό στερέωμα, μια που θεωρητικά έχουν δώσει το υπέρτατο που μπορεί να προσφέρει ένα ηθοποιός, σκηνοθέτης κλπ στο κοινό του;;;
Ρητορικές ερωτήσεις, στις οποίες δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις. Δεν πιστεύω στην "κατάρα" του ρόλου. Θεωρώ όμως πολύ σημαντικό το γιατί γίνεται μια τέτοια ταινία: προς δόξαν Θεού ή προς δόξαν ανθρώπων;;; Αν υπάρξει μεταφορά στην οθόνη (μικρή ή μεγάλη) προς δόξαν Θεού, τότε μπορεί κι ένας χλιαρός(στην πίστη) θεατής να πάρει αφορμή και να γίνει στρατιώτης Χριστού!
Αν....
aposal η ηθοποιια δε σημαινει κατ αναγκη οτι ο ηθοποιος ειναι ενας παλιουποκριτης και στη ζωη του! μεσα απο τα θεατρικα εργα μπορεις να προβαλεις ιδεες, συναισθηματα και αλλα πολλα οπως με ενα τραγουδι ή ενα πινακα.
dionysisgr δεν ξερω αν ηταν καταντια εκ μερους μου που στα 8 μου παρακολουθουσα ανελλιπως τον Ιησου απο τη Ναζαρετ με τον Παουελ και εχυνα τονους δακρυα στην πολυ ωραια αποδοση της παραβολης του ασωτου. Ειναι η μονη ταινια που αποδιδει σωστα καποια πραγματα και περναει συναισθηματα οι αλλες ειναι περισσοτερο σα βιογραφιες. Παντως δεν ειδα να με εβλαψε σε κατι αντιθετα με εφερε πιο κοντα στο Χριστο σε μια ηλικια που σιγουρα δε θα καθομουν να διαβασω ολη την Αγια Γραφη! Για τα παιδακια πιστευω ειναι μια ωραια ιδεα προσεγγισης και μαλιστα πολυ καλυτερη απο τις διαφορες βιβλους που κυκλοφορουν σε στυλ παραμυθιου, γιατι η ταινια με μια εικονα λεει χιλιες λεξεις ενω ενα βιβλιαρακι συμπτυγμενο και χιλιοτροποποιημενο χανει πολλα. Τωρα αν εβλαψε τον Παουελ ή τον όποιο Πάουελ που μπορει να μη νηστεψε να μη προσευχηθηκε κτλ οπως κανουν και οι αγιογραφοι πριν τολμησουν να αρχισουν να αποδιδουν την εικονα Του αυτο ειναι προβλημα του ηθοποιου οχι του θεατη.
και ας μην ειμαστε αλαζονες ολα τα θεματα εχουν τη θεση τους πιστευω και την αξία τους.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ημουν σαφης αδελφε μου, γιατι με παρεξηγεις σκοπιμως και βεβιασμενα; Δεν ειπα για εσενα, αλλα για το θεμα.yiorgos31 έγραψε:διονυση σε μενα αναφερεσαι οτι δεν ταιριαζω στο υφος?
Εαν διαβασεις απο την αρχη, θα δεις οτι δεν επρεπε καν να το ρωτησεις αυτο.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Διονύση δε σε παρεξήγησα διευκρίνηση ζήτησα. Και από τη στιγμή που εγώ είμαι ο δημοσιεύων να σου πω ότι πολλά από τα θέματα εδώ είναι άσχετα. Χώρια που πολλές συζητήσεις καταλήγουν άσχετες εντελώς με το θέμα αλλά και με το φόρουμ. Γι' αυτό λοιπόν, όταν θες να πεις κάτι να είσαι πιο προσεκτικός στη διατύπωση γιατί δεν ξέρεις αν ο άλλος που διαβάζει προσβάλλεται ή όχι. Και θα έλεγα γενικά να χαλαρώσεις και να το πάρεις αλλιώς... για να το πω και πιο λαϊκά μια και είμαι και λαϊκός και κοσμικός. Απόστολε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την προαγωγή περιμένουμε κέρασμα!!!

- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

ψυχουλα, παραβλεπεις μαλλον, οτι οι πατερες μας, και οι παλαιοτεροι προγονοι μας, ηρθαν κοντα στον Χριστο και εγιναν ακομα και Αγιοι, και Ομολογητες και Μαρτυρες και Πατερες της Εκκλησιας, ανευ ηλεκτρονικων και λοιπων "βοηθηματων" και "συναισθηματων".
Πως; Αυτοι οι "ταλαιπωροι", αφου ουτε τηλεοραση ειχαν ουτε ραδιο, ουτε διαδικτυο.. Ποιος τους βοηθησε; Mηπως η Χαρις του Θεου, που βλεποντας την αγαθη προαιρεση τους, εδωσε το εναυσμα και την τελειωση και τα ενδιαμεσα;
Δεν μας φτιαχνουν προαιρεση η Πιστη ολα αυτα. Μονο συναισθηματικες και συντομες εξωτερικες καταστασεις, και τιποτα παραπανω. Δεν ειναι αυτο το ζητουμενο.
Δεν χρειαζομαστε κανενος ειδους "βοηθημα" για την Πιστη μας. Εχουμε την ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας, και αυτο οχι μονο αρκει αλλα περισσευει κιολας.
Αυτο θελω να πω και εκει θελω να καταληξω. Δεν εχει κατι αλλο το θεμα να μας απασχολησει.
Πως; Αυτοι οι "ταλαιπωροι", αφου ουτε τηλεοραση ειχαν ουτε ραδιο, ουτε διαδικτυο.. Ποιος τους βοηθησε; Mηπως η Χαρις του Θεου, που βλεποντας την αγαθη προαιρεση τους, εδωσε το εναυσμα και την τελειωση και τα ενδιαμεσα;
Δεν μας φτιαχνουν προαιρεση η Πιστη ολα αυτα. Μονο συναισθηματικες και συντομες εξωτερικες καταστασεις, και τιποτα παραπανω. Δεν ειναι αυτο το ζητουμενο.
Δεν χρειαζομαστε κανενος ειδους "βοηθημα" για την Πιστη μας. Εχουμε την ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας, και αυτο οχι μονο αρκει αλλα περισσευει κιολας.
Αυτο θελω να πω και εκει θελω να καταληξω. Δεν εχει κατι αλλο το θεμα να μας απασχολησει.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

yiorgos31, το θεμα θεωρειται ληξαν.
Μην ακολουθεις τον λογισμο σου αλλο, γιατι σε οδηγει σε λαθος συμπερασματα.
Οπως ξερει ο καθενας μιλαει και εκφραζεται. Η χαλαρωση δεν ειναι κατ'αναγκην καλο. Μπορει να ειναι και καταστροφη ενιοτε.
Μην ακολουθεις τον λογισμο σου αλλο, γιατι σε οδηγει σε λαθος συμπερασματα.
Οπως ξερει ο καθενας μιλαει και εκφραζεται. Η χαλαρωση δεν ειναι κατ'αναγκην καλο. Μπορει να ειναι και καταστροφη ενιοτε.
φυσικα και δε χρειαζομαστε βοηθηματα για την Πιστη. δεν βλεπω αυτες τις ταινιες σα βοηθηματα! ομως ποσοι και ποσοι ειναι που δεν ειχαν καμια επαφη με την εκκλησια ουτε απο το σπιτι τους ουτε απο πουθενα και ετυχε να πεσει στα χερια τους ενα κειμενο ή ακομη και να δουν μια ταινια και να θελησουν να μαθουν περισσοτερα. Δεν ξερεις πως μπορει να τυχει κανεις να κανει μια αρχηdionysisgr έγραψε:ψυχουλα, παραβλεπεις μαλλον, οτι οι πατερες μας, και οι παλαιοτεροι προγονοι μας, ηρθαν κοντα στον Χριστο και εγιναν ακομα και Αγιοι, και Ομολογητες και Μαρτυρες και Πατερες της Εκκλησιας, ανευ ηλεκτρονικων και λοιπων "βοηθηματων" και "συναισθηματων".
δεν φτιαχνουν βεβαιως την Πιστη ουτε τη θεμελιωνουν απλως ειναι μια ακομη έκφρασή της και εν κατακλειδι ποτε θα πρεπει να ανησυχησω περισσοτερο αν δω τα παιδια μου να παρακολουθουν αυτη την ταινια ή τις τοσες μπαρουφες που κυκλοφορουν. Σε τι βλαπτει τελος παντων αυτη η ταινια;
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Εσύ κρίνεις ότι με οδηγεί λάθος? Κοίτα παραδέχομαι ότι βλέπω αλλιώς τα πράγματα και ούτε έχω τις θεολογικές σου γνώσεις. Αλλά αν αυτός ο τρόπος έκφρασης σε εκφράζει προσπάθησε να σέβεσαι τον άλλο. Όσο μπορείς τουλάχιστον. Εγώ θα χειροκροτήσω την προσπάθεια. Κι αν δε θες μη χαλαρώνεις δε θα σκάσουμε κιόλας. Απόστολε είναι αλήθεια ότι θα κεράσεις στον Όσιο Δαυίδ τα κρέατα? Τρέλα...!!!