Περιέργεια...

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
yiorgos31
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Περιέργεια...

Δημοσίευση από yiorgos31 »

Με αφορμη ένα αλλο ποστ κι επειδη ειναι ασχετο το ενα ποστ με το αλλο παραθετω τα ακολουθα...

Διαβαζοντας κανεις τους Πατερες βλεπει οτι ο ιερός Χρυσόστομος, χαρακτηριζει την περιεργεια πάθος ακόρεστο. «Οι πολυπράγμονες και περίεργοι», γράφει, «όσα αν μάθουσιν ουκ ίστανται. Πάθος γαρ εστι και κόρον ουκ έχει».

Ωστοσο...

Πνεύμα περιεργείας: Η περιέργεια κατά τους Αγίους Πατέρες δεν έχει την έννοια, που της δίδουμε σήμερα. Είναι η προσκόλληση στα υλικά αγαθά. Η περιέργεια είναι συνδεδεμένη με την αργία. Αφού ο άνθρωπος αδιαφορεί για τα πνευματικά, αναζητά μια απατηλή ολοκλήρωση στα γήινα, στα φθαρτά, στα εγκόσμια.

Αρχιμανδρίτου Θεοκλήτου Λεγάτου, Πρωτοσ. Ι.Μ. Πειραιώς

και...

«Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα… περιεργείας… μη μοι δως». Παρακαλεί δηλαδή ο Χριστιανός τον Κύριο να τον φυλάξει να μην παρασυρθεί από το κακό της περιέργειας. Θα ρωτήσετε όμως: Είναι πράγματι κακό η περιέργεια; Αποτελεί κίνδυνο της ψυχής και αμαρτία; Την απάντηση θα τη δούμε στη συνέχεια.

Όταν λέμε περιέργεια, δεν εννοούμε βεβαίως το αγνό ενδιαφέρον του ανθρώπου στη μάθηση και γνώση. Γιατί με την τέτοιου είδους καλώς εννοούμενη «περιέργεια» αναπτύχθηκε η επιστήμη, έγιναν ανακαλύψεις, επήλθε πρόοδος στην ζωή. Δεν πρόκειται ακόμη και για το ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε για την εξέλιξη της υγείας ή της υπόθεσης, που εκκρεμεί και απασχολεί τον πλησίον μας, όταν αυτά γίνονται πάντοτε με αγάπη, διακριτικότητα και ειλικρίνεια. Αυτή είναι η καλή και άδολη και ωφέλιμη περιέργεια.

Η περιέργεια με την έννοια που της δίνουμε συνήθως, είναι αδιάκριτη, άκαιρη και επίμονη απασχόληση με τις υποθέσεις των άλλων, χωρίς πραγματική ανάγκη, αλλά προς ικανοποίηση της αδυναμίας μας. Είναι εξωστρέφεια και μέριμνα να πληροφορηθούμε για υποθέσεις, που δεν αφορούν εμάς, αλλά άλλους, το γείτονα και γνωστό κλπ., και για τις οποίες ίσως αυτοί επιθυμούν και προσπαθούν να μην κοινοποιηθούν. Όπως επίσης περιέργεια είναι η συνεχής και αγωνιώδης απασχόληση μέχρι λεπτομερειών με γεγονότα, που συμβαίνουν στον έξω κόσμο, διαδόσεις, γεγονότα πολιτικά, οικονομικά, κλοπές, εγκλήματα, σκάνδαλα και παρόμοια.

Χριστιανικη Φοιτητικη Δραση

Ακουω λοιπον τις αποψεις σας. Υπαρχει "καλη" και "κακη" περιεργεια?... μηπως να γινεται διακριση οταν αναφερομαστε σε αυτη, αλλα και γενικοτερα οταν εκφραζουμε μια αποψη, αν μιλαμε εχοντας στο μυαλο πατερικα κειμενα ή μιλαμε με την "καθομιλουμενη"...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής

Re: ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ...

Δημοσίευση από angieholi »

Εγω θα συμφωνησω μαζι σου και πιστευω και εγω οτι υπαρχει καλη και κακη περιεργεια.
Κακη περιεργεια λοιπον θεωρω την περιεργεια που στο βαθος της κρυβει αλλα παθη.
Το να θελει δηλαδη καποιος να μαθει κατι για να το κουτσομπολευσει, να το κατακρινει, να υπερηφανευτει και αλλα. Αυτο ειναι κακο αναμφισβητητα!
Οταν ομως καποιος θελει να μαθει κατι γιατι πισω απο ολα κρυβεται η γνωση,το ενδιαφερον, μα προπαντων η αγαπη, τοτε νομιζω οτι αυτη ειναι η καλη περιεργεια!
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Σε όλες σχεδόν τις έννοιες και τις καταστάσεις, υπάρχει και η θετική και η αρνητική πλευρά. Ακόμα και για τον εγωϊσμό υπάρχει η θετική πλευρά όταν είναι αγαθός, και έχει σχέση με την αξιοπρέπεια και το ευ αγωνίζεσθαι. Και η περιέργεια μπορεί να είναι κάτι θετικό, όταν φυσικά δεν είναι στην αρρωστημένη της διάσταση, και τότε όπως λεει η εκκλησία μας, Θεέ μου, πνεύμα αργίας και περιεργίας μη μη δώς, αλλά πνεύμα ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης δώρησε τω σω δούλω.
Η κακή και αδιάκριτη περιέργεια είναι πολύ κακό πάθος, και δείγμα πνευματικής ανωριμότητας και μικρότητας.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
pepiixthis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pepiixthis »

εγώ yiorgos31 γιαυτό σου είπα να δώσεις ενα παραδειγμα να καταλαβουμε τι ακριβώς εννοεις, αν μου ερθει εμενα μια σκεψη τώρα κάτι πνευματικό και αρχίσω και ψάχνω για να μαθω αν το πεις περιεργια, ναι αυτό δεν είναι κακό, εγώ κατάλαβα κατί μέσα στη κοσμική ζωή σου οτι εννουσες γιαυτο ελεγα δωσε μας ενα παραδειγμα να καταλάβουμε
«στενή η πύλη και τεθλιμμένη οδός η απάγουσα στην ζωήν»
Άβαταρ μέλους
yiorgos31
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από yiorgos31 »

καπως ετσι πεπη... ειπαμε εχουν αλλαξει τα χρονια και αλλιως εννοουνται πλεον οι λεξεις...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”