Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Domna έγραψε:Αχχχ , τι να σου πω , λεβέντη μου , αυτές είναι θαυμάσιες ιδέες !!! Χίλια θερμά ευχαριστώ , Παναγιώτη μου !!! Και μην ζητάς καθόλου συγγνώμη για την φλυρία !!! Πια φλυρία ;;;;; Οχι , βρε λεβέντη μου , μην λες τέτοια !!! Σε παρακαλώ ολόψυχα γράψε μου κι άλλες ιδέες , ό,τιδήποτε και να είναι !!!
Σ ευχαριστώ αδελφή μου Δόμνα για τα τόσο καλά και όμορφα λόγια σου.
Αυτό το "λεβέντη μου", που τόσο ωραία και τόσο συχνά απευθύνεις στους αδελφούς, είναι από τις ωραιότερες φιλοφρονήσεις που έχω ποτέ ακούσει!
Και είναι κρίμα, που γενικά δεν την χρησιμοποιεί πια ο κόσμος.

Και επίσης ο τρόπος σου, που δείχνει πόσο πολύ καταλαβαίνεις την ευθύνη που αναλαμβάνεις, και πόσο πάσχεις για τα παιδάκια που θα διδάξεις, με κάνει να είμαι σίγουρος, ότι θα είναι όλα τους πολύ τυχερά, που θα σε έχουν δασκάλα τους.

Ο,τι άλλο σκεφτώ, επί του θέματος θα το αναφέρω.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
g_aggelos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από g_aggelos »

Άλλο ένα που μου ήρθε από την Σχολή Κατηχητών:

Όταν τους λες για κάποια παραβολή, ζήτα τους μετά να σου ζωγραφίσουν πως θα την φαντάζονταν. Δηλαδή μετά την διήγησή σου, της παραβολής, μοίρασέ τους από ένα χαρτάκι και πες τους να ζωγραφίσουν πως θα φαντάζονταν (π.χ.) τον γάμο της Κανά.

Ή μπορείς για να τους δώσεις το ενδιαφέρον να έχεις κάποια αντικείμενα (καθημερινά) τα οποία θα σχετίζονται με την παραβολή σου. Π.χ να έχεις να τους δείξεις 5 σπόρους, που θα τους συνδιάσεις με την παραβολή του σπορέως. Και πάνω στην διήγησή σου να χρησιμοποιήσεις τα σπόρια αυτά. Π.χ. Μπορείς να τοποθετήσεις τον σπόρο στο τσιμέντο και να τους ρωτήσεις: Θα φυτρώσει αυτός ο σπόρος στο τσιμέντο?

Πιστεύω ότι τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν. Δεν τους αρέσει η διδασκαλία γιατί δεν θα ξεχωρίζει καθόλου από το σχολείο. Και ξέρουμε ότι πολλά παιδιά "μισούν" το σχολείο.... ;)

Επίσης θα παρατήρησες ότι μιλάω περισσότερο για τις παραβολές. Είναι κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά, περισσότερο από έναν βίο Αγίου, γιατί βάζουν την φαντασία τους να δουλέψει παραπάνω.
Μάλιστα κυκλοφορεί στα Εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία και η Αγία Γραφή για παιδιά, που από εκεί μπορείς να "ξεσηκώσεις" φρασούλες και ιστοριούλες που αρμόζουν στα παιδιά...

Αυτάάάά΄... :D
δημητρης
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από δημητρης »

καλησπερα
πιστέυω ότι μπορω να σε βοηθήσω σε καποια θέματα,γιατι ακριβως και εγώ πριν καποια χρόνια βρεθηκα στην θέση σου,για ένα μικρό σχετικα χρονικο διάστημα,αλλα σαν παιδι και εγω εχω αρκετες εμπειρίες απο το κατηχητικο.
Καταρχήν θα συμφωνήσω με τον φίλο μας που λεει οτι μπες στο μυαλο των παιδιών και προχώρα μαζι τους.
Αυτό ειναι το πιο σημαντικο απολλα.
Εγώ το κατηχητικό το είχα οργανώση όπως θα σου πώ:
καταρχην καλο θα ειναι να έχεις όλα τα ονόματα και τα τηλεφωνα των παιδιων που θα εισαι υπέυθυνη,να τα γνωρίσεις το καθένα προσωπικα και να συζητάς μαζί τους για τα προβληματα τους ,τις απορριες τους,τις ανησυχίες ,αυτο ανάλογα με την ηλικια τους .
Σε κάθε κατήχηση είχα σημειώσεις και ενημέρωνα τα παιδια για καποια γιορτή αγίου που θα ήταν στις κοντινες ημέρες.Μαζί τους συζητόυσα και εξιστορούσα τον βίο του αγίου,και στο τέλος της κατήχησης ειχα εικονιτσες του συγκεκριμένου Αγίου και τις μοίραζα.Σαυτό βέβαια με βοηθούσε ο ιερέα του ΝΑΌΥ που τις έφερνε κατοπιν συνενοησης μαζί μου,η μου εδινε χρήματα και τα έπαιρνα απο ένα μαγαζι στον πειραια<ekdoshs ΣΩΤΗΡ>.
Aυτά το πρωτο μισάωρο.Την υπόλοιπη ώρα είχαμε παιχνιδια,και θα σου πω ενα συγκεκριμένο που αρέσει στα παιδια.Είναι το ΓΙΑΤΙ και το ΔΙΟΤΙ.τα χωρίζεις σε 2 ομάδες και οι μισοι κάνουν ερωτησεις με το γιατι,γραφωντάς τα σε χαρτακια μυστικα,και οι υπόλοιποι γράφουν απαντη΄σεις με το ΔΙΟΤΙ.
Αφου τα μαζέψεις ξεχωριστα ανεβάζεις 2 ,2 παιδακια και διαβαζουν απο ενα γιατι και ενα διοτι.
Μπορείτε να λέτε τραγουδάκια .και παλι ανάλογα με την ηλικία.
στο Ιντερνετ υπαρχουν τραγουδάκια με θέματα την θρησκεια,την αγαπη ,την φιλία...αν ψαξεις θα βρεις.
Εγώ έπαιρνα και καλά σε καθε κατήχηση παρουσίες,και τους έταζα ότι όποιος εχεις τις λιγότερες απουσίες στο τέλος της χρονιάς θα επαιρνε δώρο,και ετσι γινόταν.
Τα χριστούγεννα φερναμε όλοι δωρακια μικρης αξίας φυσικα ,τα ριχναμε σε 1 κουτι και ο καθένας επαιρνε απο ενα.
Στο τέλος καθε μαθήματος κληρώνα ενα βιβλιο,το θέμα του στην κρίση σου...
Διοργάνωνα εκδρομες μια φορα το 2μηνο σε καποιο κοντινό Μοναστηρι,και ηθελαν ερχονταν και Γονεις,παντα με την βοήθεια του ιερέα.
οσα παιδακια μπορουσαν εφερναν τροφιμα,ρουχα, παιχνιδια και βοηθούσαμε καποιες οικογενειες τις ενορίας.
Σορρυ αν σε κούρασε αλλα αυτά θυμήθηκα.Ελπίζω να σου έδωσα καποιες ιδεες και να σε βοηθήσουν
efthumhs
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από efthumhs »

Πάντως μη ξαχάσεις Domna και την πνευματική προετοιμασία... :smile: :smile:
koga
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από koga »

Kαθε 15 μερες μας εγραφε και ενα απολυτικο της Εκκλησιας υπηρχε ενας μικρος μαυροπινακας οπου ηταν γραμμενο και ηταν τοποθετημενος σε τετοια θεση ωστε να ειναι ορατος μπαινοντας στην Εκκλησια.Οπως <<του Σταυρου σου τον τυπο>> του Αγιου Δημητριου << Κυριε Ιησου Χριστε ελλεησον με >> το απολυτικο της γεννησεως της Θεοτοκου<< Τι Υπερμαχω >> Της Αναστασεως κ.α.Τωρα βεβαια που ειμαστε στην εποχη της φωτοτυπιας νομιζω ο πινακας δεν χρειαζεται.

Επειδη γινοτανε στην Εκκλησια απο τον Ιερεα του χωριο μας ειχε παροτρυνει να παιρνουμε κολληβα και ψωμακια απο τα μνημοσυνα Οταν ειχε δε χαμος γινοταν (ημασταν και νηστικα )

Επισης το νεκροταφιο ηταν διπλα και ολα τα παιδια τα εκανε να πανε να αναβουν κερι στους συγενεις για να δειξουν οτι τους αγαπανε.

Ειχαμε μαζι μας ενα μπλοκακι μικρο Μας ελεγε λιγα πραγματα για την ζωη των Αγιων μας ειτε πλησιαζε η γιορτη η ειχε περασει. Τωρα θα σας πω λιγα λογια για την ζωη του ταδε Αγιου οποιος θελει ας τα γραψει να τα δειξει στους δικους του χαρα που καναμε οταν ο Αγιος ηταν ο νονος μας ο αδερφος ο παππους κλπ

Μας εβαζε ερωτησεις γυρω απο την ζωη του Χριστου οπως ποιος ηταν ο καλυτερος του

φιλος ,ποσο χρονων σταυρωθηκε σε ποια χωρα βρισκεται ο Γολγοθας κλπ με δωρο καραμερα

Στην Μητροπολη το δωρο ηταν μικρη πλαστικοποιημενη εικονα

Μας ελεγε οτι ο Χριστος ειναι χαρα και το παιχνιδι χαρα οποτε οταν παιζουμε δεν μαλωνουμε ειμαστε και παιζουμε με το Χριστο .Ελεγε βεβαια οτι εχασε και η τοπικη ομα δα ποδοσφαιρου και να πηγαινουμε στο γηπεδο για να κερδιζουν.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Ναι , έχεις δίκαιο , Ευθύμιε , σε ευχαριστώ θερμά για την συμβουλή σου !

Παναγιώτη , λεβέντη μου , αυτή την λέξη την αγαπώ πάρα πολύ να την λέω σε όλα τα παλικάρια εδώ στο φόρουμ και γενικά σε παλικάρια που έχουν σχέση με την εκκλησία γιατί ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΒΕΝΤΕΣ !!!
Και έχεις απολύτως δίκαιο , ο κόσμος ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ !!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Για πες μου μια άλλη χώρα που να έχει στο λεξιλόγιο αυτή την λέξη !!! Να είσαστε υπερήφανοι που είσαστε ΕΛΛΗΝΕΣ !!!
Θέλω να σε ευχαριστήσω ολόψυχα για τα καλά σου λόγια που δεν τα αξίζω . Εγώ πάντως αναρωτιέμαι ακόμη πως ο καλός Θεός μου έκανε την τιμή !!! Θα βάλω πάντως όλα τα δυνατά μου και θα πάρω πολύ σοβαρά αυτό το έργο που πρώτα ο Θεός θα αναλάβω !!! Γι αυτό σας θα ήθελα τις συμβουλές σας τις ιδέες σας και τις εμπειριές σας ! Να σαι πάντως καλά , λεβέντη μου και θα χαρώ πάρα πολύ να μου γράψεις πάλι κάτι !!!!

Αγγελε , και αυτά που μου προτείνεις και εσύ είναι πολύ θαυμάσιες και άψωγες ιδέες , λεβέντη μου .
Οσον αφορά την ιδέα ώστε μετά την διήγησή μιας παραβολής, να μοιράσω στα παιδιά από ένα χαρτάκι και να τους πω να ζωγραφίσουν πως θα φαντάζονταν π.χ. τον γάμο της Κανά δυστυχώς δεν μπορώ γιατί δεν έχουμε μέσα στην εκκλησία τραπέζια και ούτε πίνακα . Τα παιδιά κάθονται μόνο στις καρέκλες τις εκκλησίας όπου κάθονται οι μεγάλοι κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας .
Και ναι , έχεις απολύτως δίκαιο , λεβέντη μου , πιστεύω και εγώ ότι τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν. Δεν τους αρέσει η διδασκαλία γιατί δεν θα ξεχωρίζει καθόλου από το σχολείο !!! Και εγώ αυτό έχω σκοπό , λεβέντη μου . Να μην κάνω το κατηχητικό απλά ένα στεγνό μάθημα σαν στο σχολείο αλλά θέλω να αισθάνοται πολύ άνετα τα παιδιά . Σκέφτομαι να το κάνω καπώς έτσι σαν στον παιδικό σταθμό . Θέλω να κάθονται τα παιδιά σε κύκλο όπως σε αυτήν εδώ την φωτογραφία :
http://www.kindergarten-aub.de/images/stuhlkreis.jpg .

Δημήτρη , κι αυτά όλα που και εσύ προτείνεις είναι καταπληκτικές ιδέες , λεβέντη μου !!! Εχεις απολύτως δικαίο , είναι σωστό όπως λες να έχω καταρχήν όλα τα ονόματα και τα τηλέφωνα των παιδιων που θα είμαι υπέυθυνη και να τα γνωρίσω το καθένα προσωπικά και να συζητώ μαζί τους για τα προβλήματα τους , τις απορρίες τους, τις ανησυχίες και αυτό ανάλογα με την ηλικία τους .
Και σε παρακαλώ πολύ , μην ζητάς καθόλου συγγνώμη !!! Δεν με κούρασες ούτε ΄μια στιγμή !!! Ισα ίσα που χάρηκα πάρα πολύ για τις ιδέες σου και θα χαρώ πάλι πολύ εαν μου γράψεις πάλι κάτι !!!

Παιδιά , θα ήθελα αυτό να το τονίσω και πάλι !!! ΔΕΝ ΜE ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ !!! ΑΦΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ !!! :6 :6 :6
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Θα ήθελα πάλι να πω ένα ακόμη ευχαριστώ στο Θεοδώση για την άψηγη ιδέα του σχετικά με την προσευχή !!! Πιστεύω και εγώ ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να προσεύχονται γιατί πιστεύω ότι οδεύομαι δυστυχώς σε δύσκολους καιρούς και θα πρέπει τα παιδιά να έχουν ένα στήριγμα στην ζωή τους !!! ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ !!!
Γι αυτό θα δώσω πάρα πολύ βάση στην προσευχή !!!
Πριν κάμποσα χρόνια βρήκα κατά σύμπτωση μια ιστοσελίδα που έγραφε αυτό το κείμενο :

Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς:

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ :
Συνηθίστε να περνάτε με το παιδί σας από την Εκκλησία . Σε ώρες λατρείας, αλλά και σε ώρες που ο ναός είναι άδειος από κόσμο. Τότε θα μπορέσετε άνετα με το παιδί σας στην αγκαλιά, να περάσετε και να σταθείτε μπροστά στις εικόνες, στην Ωραία Πύλη ή κάτω από τον ολόφωτο θόλο. Ο χώρος του ναού με τις τοιχογραφίες, τη γαλήνια ατμόσφαιρα, θα του κάνουν εντύπωση. Μην περιοριζόσαστε να πάτε το παιδί στην Εκκλησία βιαστικά και μόνο για να κοινωνήσει . Περνάτε και άλλοτε από το ναό. Και μάλιστα, αν ο δρόμος σας φέρνει σε μια όμορφη εκκλησία, αν ένας ναΐσκος είναι κοντά στο πάρκο που πάτε με το παιδί, μην παραλείψετε να μπείτε μέσα μαζί του. Σιγά - σιγά θα αρχίσει να σας ρωτάει: Τι είναι όλα αυτά; Έτσι θα ξεκινήσει η κατήχηση. Φυσικά, αβίαστα, μέσα στο ναό του Θεού.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ :
Προσπαθήστε να προσεύχεστε μαζί με το παιδί σας, όσο μικρό και αν είναι. Φυσικά, το παιδί των 3 ή 6 μηνών ή του ενός έτους δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι κάνετε. Είναι, όμως, σε θέση να βλέπει. Θα του εντυπωθεί, λοιπόν, πολύ βαθιά η εικόνα της προσευχόμενης μητέρας ή του πατέρα. Θα του μείνει αυτή η ατμόσφαιρα γαλήνης, που κυριαρχεί στην προσευχή την ατομική ή στην ώρα του τραπεζιού. Θα χαραχθεί μέσα του η σεμνή και ευλαβική στάση, ο χαμηλός τόνος της φωνής του προσευχόμενου, η ηρεμία και η ανάτασή του. Αργότερα, όσο μεγαλώνει το παιδί, θα ζητήσει σιγά - σιγά να μιμηθεί αυτό που είδε. Να κάνει αυτό που κάνει και η μητέρα του. Θα μπει δηλαδή, ομαλά στην ιερή ατμόσφαιρα της προσευχής. Εδώ χρειάζεται να υπογραμμίσουμε την αξία που έχει το σημείο του σταυρού. Επειδή πρόκειται για μια κίνηση πολύ εκφραστική πρέπει να γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Όταν κάνετε το σταυρό σας στην αρχή, στο τέλος ή και στη διάρκεια της προσευχής, πώς τον κάνετε; Κανονικά , αργά ή βιαστικά και σπασμωδικά; Το παιδί που σας βλέπει, θα σας αντιγράψει. Και όταν επιχειρήσει να κάνει κι αυτό το σταυρό του, θα νιώσει κάτι ιερό; Γι΄ αυτό έχει σημασία να βλέπει τους γονείς του να κάνουν σωστά, ήρεμα και με όμορφες, κανονικές κινήσεις το σημείο του σταυρού. Αυτό θα του κάνει βαθιά εντύπωση. Δεν θα είναι πραγματικά ωραίο να βλέπετε ένα νήπιο να ξέρει από τις πρώτες του κινήσεις το σημείο του σταυρού; Και να το έχει μάθει, βλέποντας εκείνους που τόσο αγαπά.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ :
Φροντίστε για τις θρησκευτικές εικόνες του δωματίου του παιδιού σας. Το ξέρετε πολύ καλά, ότι το παιδί σας του ενός έτους είναι όλο μάτια.Και εδώ προσφέρεται μια ευκαιρία για τη χριστιανική αγωγή του παιδιού. Καλοδιαλεγμένες και καλοβαλμένες εικόνες εμπνέουν άγια αισθήματα. Χρειάζεται προσοχή και επιμελημένη δουλειά. Εικόνες που θα ελκύσουν και δεν θα απωθούν. Κατάλληλες παραστάσεις για μικρά παιδιά (ο Κύριος ως Καλός Ποιμένας, ευλογών τα παιδιά, η Παναγία η Βρεφοκρατούσα, ο φύλακας άγγελος κλπ.). Όταν το παιδί αρχίσει να μιλάει θα ρωτήσει οπωσδήποτε για τις εικόνες του δωματίου του. Και η μητέρα θα μπορέσει εύκολα να του μιλήσει για τα πρώτα στοιχεία της πίστεως.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Οι προγράψαντες είχαν πολύ ωραίες ιδέες! Δεν έχω εμπειρία απο κατηχητικά, πιστεύω όμως πως στα παιδιά πρέπει να μιλάμε με παραδείγματα και όχι με θεωρίες!
Κατ' αρχήν πρέπει τα παιδιά να μάθουν να κάνουν τον σταυρό τους, γιατί (ακούγεται αστείο) πολλοί μεγάλοι τον κάνουν λαναθασμένα!
Πρέπει στη συνέχεια να μάθουν να εμπιστεύονται τον Θεό και κυρίως να μάθουν να αντιμετωπίζουν ΟΛΕΣ τις δύσκολες καταστάσεις προσευχόμενα στον Κύριο! Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι καλό θα ήταν να μαθαίνουν τον βίο των Αγίων, με απλά λόγια γιατί ο βίος τους είναι γεμάτος τέτοια παραδείγματα!
Και, τελος, πρέπει να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αναγκαιότητα του πνευματικού, χωρίς τον οποίο η ζωή μας είναι ακυβέρνητο καράβι!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Γεια σου , Απόστολε και εσύ με τις ωραίες σου απαντήσεις . Να ζήσεις , παλικάρι μου . Ναι , έτσι είναι ακριβώς όπως το λες , λεβέντη μου !!! Δυστυχώς δεν υπερβάλεις καθόλου και δεν ακούγεται καθόλου αστείο !!! Πολλοί μεγάλοι κάνουν λανθασμένα τον σταυρό τους δηλαδή τον κάνουν τόσο γρήγορα ώστε φαίνεται σαν να παίζουν κιθάρα ή δεν κάνουν σωστά δηλαδή δεν ακουμπούν τα τρία δάκτυλα τους σε ΟΛΑ τα σημεία που πρέπει και το παρατήρησα αυτό δυστυχώς πάρα πολλές φορές :cry: :cry: :cry:
Και συμφωνώ και εγώ απολύτως ότι ΠΡΕΠΕΙ τα παιδιά μάθουν να εμπιστεύονται τον Θεό και κυρίως να μάθουν να αντιμετωπίζουν ΟΛΕΣ τις δύσκολες καταστάσεις προσευχόμενα στον Κύριο !!!
Εύχομαι ΟΛΟΨΥΧΑ ο καλός Θεός να με βόηθήσει να τα καταφέρω !!!
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Ιδού ένα κείμενο περί του σημείου του Σταυρού

http://arxonmixail.googlepages.com/21.doc
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”