Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά Κρήτης

Ερωτήσεις και πληροφορίες περί των Ορθοδόξων Προσκηνυμάτων

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2330
Εγγραφή: Δευ Απρ 07, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Αικατερίνα@Θεσσαλονίκη

Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά Κρήτης

Δημοσίευση από Teri »

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ
ΧΑΝΙΑ

Η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη των Χανίων. Eίναι αφιερωμένη στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή και γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα. Xιλιάδες προσκυνητές συρρέουν, από ευλάβεια στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
H Iερά Moνή Xρυσοπηγής ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τον Χανιώτη γιατρό και φιλόσοφο Ιωάννη Χαρτοφύλακα.
Στο πέρασμα των αιώνων το μοναστήρι γνώρισε περιόδους άνθισης και παρακμής.Δέχτηκε πολλές επιδρομές και υπέστη σοβαρές καταστροφές από τους Τούρκους και Γερμανούς κατακτητές της Κρήτης.
Το 1976 η Μονή Χρυσοπηγής μετατράπηκε σε γυναικεία.
Σήμερα έχει τριανταμελή αδελφότητα και πολυάριθμους προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, τη συντήρηση παλιών βιβλίων και εικόνων, τη βιβλιοδεσία και το εκκλησιαστικό κέντημα. Επίσης καλλιεργούν τη γη με τη μέθοδο της βιολογικής γεωργίας και εφαρμόζουν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Σε ένα από τα παλιότερα μετόχια της Ι. Μονής Χρυσοπηγής, τη Μονή της Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο, η οποία αναστηλώθηκε τα τελευταία χρόνια, δημιουργείται ένα νέο μοναστικό συγκρότημα. Η επέκταση αυτή αποτελεί συνέχεια της μακραίωνης ασκητικής παράδοσης της Μονής Χρυσοπηγής.


http://www.imx.gr
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιερές Μονές/Προσκυνήματα εκτός του Αγίου Όρους”