Προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος μέσα στο 2010

Συζητήσεις αλληλογνωριμίας μελών και οργάνωσης συναντήσεων.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος μέσα στο 2010

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Σκεφθείτε πόσα γκολ θα έτρωγε η παραπάνω ενδεκάδα, αν τολμούσε να "κατέβει" να αγωνιστεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα!!!!![/quote]

Φοβάστε γιατί δεν προσέξατε ποιόν έχετε σέντερ φορ. Μόνο που φοράει τη φανέλλα των Μπάγιεβιτς, Αντωνιάδη, Σιδέρη φτάνει. Έχει και την ηλικία τους.[/quote]
keliotis έγραψε:
vasilisalt έγραψε:Σκεφθείτε πόσα γκολ θα έτρωγε η παραπάνω ενδεκάδα, αν τολμούσε να "κατέβει" να αγωνιστεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα!!!!!
Φοβάστε γιατί δεν προσέξατε ποιόν έχετε σέντερ φορ. Μόνο που φοράει τη φανέλλα των Μπάγιεβιτς, Αντωνιάδη, Σιδέρη φτάνει. Έχει και την ηλικία τους.

Ομολογώ ότι δεν το είχα αντιληφθεί!
Τώρα πια είμαι πολύ αισιόδοξος!
Και μην ξεχνάμε, ότι θα παίζουμε εντός έδρας!
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Ας επανέλθω όμως στα του προγράμματος. Αν και πάρα πολύ πρόωρα βέβαια.
Είχαμε πει να σχηματιστεί ένα maximum 7ήμερο, για κάποιους που θέλουν να μείνουν μια βδομάδα. Οσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, θα μπορούν να ακολουθήσουν ένα μέρος του, ως την 3η, ή 4η μέρα κλπ.

Το παρουσιάζω λοιπόν, με βάση τις ως τώρα εισηγήσεις των αδελφών (βασικό πρόγραμμα Πέτρου) και προσθέτω και την 7η μέρα. (Εννοείται, πως όλα αυτά μπορεί να αναιρεθούν μερικώς ή και πλήρως, ανάλογα με τις προτιμήσεις, που μπορεί να έχουμε εμείς, ή και άλλοι, που θα δηλώσουν μελλοντικά συμμετοχή).

1η μέρα.
Αποβίβαση στην Δοχειαρίου και προσκύνημα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Στη συνέχεια, είτε μένουμε στην Δοχειαρίου (εάν γίνεται), είτε μεταβαίνουμε με τα πόδια στην γειτονική Ξενοφώντος (30 λεπτά), που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας. Είτε επίσης, μένουμε μισοί-μισοί σε Δοχειαρίου και Ξενοφώντος.

2η μέρα.
Επειδή εκφράσθηκε από τον Πέτρο η επιθυμία προσκυνήματος και στην Αγίου Παντελεήμονος, προτείνω όσοι θέλουν, είτε να πάρουν το πρωινό καραβάκι από Ξενοφώντος για Αγίου Παντελεήμονος, είτε μετά την Λειτουργία και την Τράπεζα, να βαδίσουν σε αυτήν (45-50 λεπτά). Ακολούθως με το καραβάκι των 12, άλλοι από Ξενοφώντος και άλλοι από Αγίου Παντελεήμονος, καταλήγουμε όλοι στην Δάφνη. Μετά από κάποια αναμονή, παίρνουμε το “Αγία Αννα” και μεταβαίνουμε στην Διονυσίου. Εδώ θα προσκυνήσουμε την Παναγία την Οδηγήτρια (του Ακαθίστου). (Να πω εδώ, ότι κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά σε αυτή την εικόνα, συγκλονίζομαι σκεφτόμενος την ιστορία της. Είναι μια μικρή απλή φορητή εικόνα, που κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Πόλης από τους Αβάρους το έτος 626, ο Πατριάρχης Σέργιος περιέφερε στα τείχη, για να εμψυχωθούν οι ελάχιστοι αμυνόμενοι και για να βοηθήσει η Παναγία μας την Πόλη, της οποίας ο κύριος όγκος του στρατού της απουσίαζε σε εκστρατεία και είχε μείνει σχεδόν απροστάτευτη. Και το θαύμα έγινε! Τα καράβια των εχθρών βυθίστηκαν στον Κεράτιο κόλπο, από μια ξαφνική και ανέλπιστη τρικυμία, που ήρθε από το πουθενά και διήρκεσε ελάχιστα! Και μετά, σε αυτή την ίδια εικόνα μπροστά, ο Ρωμανός ο μελωδός, συνέθεσε τον εκπληκτικής ομορφιάς, τον εξαίσιο Ακάθιστο Υμνο, το κορυφαίο βυζαντινό μουσικό και συνάμα ιερό αριστούργημα της εκκλησιαστικής υμνολογίας μας, που αποτελεί το ευχαριστώ ενός ολόκληρου λαού προς την Θεοτόκο, προ την Υπέρμαχο Στρατηγό, στο περιβόλι της Οποίας θα βρεθούμε).

3η μέρα.
Εδώ είναι η κατάλληλη ευκαιρία, να μπουν εμβόλιμα στο πρόγραμμα τα Καυσοκαλύβια, μετά από επιθυμία του Απόστολου και άλλων. Φαντάζομαι και προς μεγάλη χαρά του Φώτη.
Παίρνουμε πάλι το “Αγία Αννα” και αποβιβαζόμαστε στα Καυσοκαλύβια. Υπάρχει το θέμα, αν θα μπορέσουμε, τη στιγμή που πιθανότατα θα είμαστε πολλοί, να μείνουμε στο Κυριακό. Θα το δούμε. Ισως διασκορπιστούμε σε διάφορα κελλιά. Σε κάθε περίπτωση, ίσως δυσκολευτούμε γενικότερα, στον συγκεκριμένο προορισμό. Ισως βοηθήσει και ο Φώτης στα διαδικαστικά θέματα, ο οποίος είναι πιθανότατα πιο οικείος στον συγκεκριμένο χώρο.

4η μέρα.
Με το “Αγία Αννα” πάλι, μεταβαίνουμε στην Δάφνη και ανεβαίνουμε με το λεωφορείο στις Καρυές. Θα μείνουμε είτε στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέου, είτε στο Κουτλουμούσι, είτε άλλοι στο ένα κι άλλοι στο άλλο. Θα προσκυνήσουμε το Αξιον Εστίν στο Πρωτάτο και την Παναγία την Φοβερά Προστασία στο Κουτλουμούσι.

5η μέρα.
Λογικά αυτή την μέρα, είναι πιθανό κάποιοι εξ ημών να αναχωρήσουν, με την τυπική συμπλήρωση των 4 ημερών του διαμονητηρίου. Οσοι παραμείνουμε, θα ανανεώσουμε στην Ιερά Επιστασία τα διαμονητήριά μας για άλλες τρεις μέρες. Το έχω ξανακάνει, είναι απλούστατο, συντομότατο και δεν έχει χρηματικό κόστος. (Δεν ξαναπληρώνεις δηλαδή 25 ευρώ).
Ακολούθως κατεβαίνουμε με τα πόδια στην Ιβήρων (1 ώρα ή λίγο περισσότερο). Το μονοπάτι είναι καταπληκτικό, περνά μέσα από πυκνό δάσος με δροσερά νερά και είναι πολύ βατό και συνεχώς κατηφορικό, δεν κουράζει καθόλου. Στην διάρκεια της διαδρομής, επισκεπτόμαστε και την Παναγούδα και πιθανότατα τον γέροντα Αρσένιο.
Στην Ιβήρων θα προσκυνήσουμε την Παναγία την Πορταΐτισσα.

6η μέρα.
Παίρνουμε από Ιβήρων το καραβάκι της ανατολικής πλευράς και πηγαίνουμε στο Βατοπαίδι. (Παλιότερα το αν θα έρθει το καραβάκι αυτό, ήταν τελείως αστάθμητο. Τα τελευταία χρόνια έρχεται σχεδόν πάντα, εκτός αν υπάρχει μεγάλη θαλασσοταραχή. Αν παρ'όλα αυτά δεν έρθει, παίρνουμε ταξί για το Βατοπαίδι). Εδώ θα προσκυνήσουμε πλήθος θαυματουργών εικόνων της Παναγίας μας (Παραμυθία , Εσφαγμένη, Βηματάρισσα, Αντιφωνήτρια, Πυροβοληθείσα, Ελαιοβρύτισσα, Ελεούσα, Παντάνασσα).

7η μέρα (τελευταία).
Οσοι έχουμε παραμείνει στο Αγιο Ορος όλο αυτό το διάστημα, προτείνω να κάνουμε το εξής. Να πάρουμε το καραβάκι και να πάμε στην Εσφιγμένου. Πολύς λόγος έχει γίνει για την εν λόγω Μονή και για το καθεστώς “κατάληψης” στο οποίο βρίσκεται. Ομολογώ μια εκ μέρους μου ελαφρά άγνοια για το ακριβές ιστορικό και για τους πολλούς και ιδιαίτερους λόγους, που έχουν οδηγήσει στην παρούσα κατάσταση. Εχοντας ακούσει και των δύο πλευρών τα επιχειρήματα, τείνω όπως είναι φυσικό να συνταχθώ με την κανονικότητα της αδελφότητας, που η Ιερά Επιστασία και το Πατριαρχείο αναγνωρίζουν, εκφράζοντας παράλληλα και μια θλίψη,που τόσα χρόνια δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατόν να ομονοήσουν τα δύο μέρη.
Μπορούμε όποια και αν είναι η κατάσταση (εξάλλου αδελφοί μας είναι και αυτοί οι μοναχοί που μονάζουν εκεί),να προσκυνήσουμε στην Μονή και ακολούθως να βαδίσουμε 30-35 λεπτά προς την Χιλιανδαρίου. Θα ήθελα πολύ να προσκυνήσω στο “λαβωμένο” από την πρόσφατη φωτιά μοναστήρι. Να σημειωθεί ότι η Μονή, παρά τις δυσκολίες και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει (καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της), δεν σταμάτησε να φιλοξενεί όλους τους προσκυνητές, χωρίς να αιτεί από κανέναν τηλεφωνική προσυνεννόηση.
Εδώ φυλάσσεται η Παναγία η Τριχερούσα.
Είτε μένουμε στο Χιλιανδάρι, είτε όσων “το λέει η καρδούλα τους και τα ποδαράκια τους”, ξεκινάμε σε ένα θαυμάσιο μονοπάτι, για Ζωγράφου (στάση για προσκύνημα και ξεκούραση), και καταλήγουμε στην Κωνσταμονίτου (η οποία δεν αιτεί όπως και το Χιλιανδάρι, συνεννόηση από τηλεφώνου). Σύνολο διαδρομής από Χιλιανδάρι έως Κωνσταμονίτου, περίπου 3 ώρες.

Την επομένη, αν έχουμε μείνει Χιλιανδάρι, μας κατεβάζει μοναστηριακό αυτοκίνητο στην Γιοβάντσα (αρσανάς της Μονής) και βγαίνουμε προς Ουρανούπολη. Αν έχουμε πάει Κωνσταμονίτου, κατεβαίνουμε στον αρσανά της (πολύ κοντά και κατηφορικά) και φεύγουμε με τον ίδιο τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση η τελευταία μέρα, είναι χαλαρή και χωρίς άγχος, τη στιγμή που οι εναλλακτικές μας λύσεις, δεν χρειάζονται προσυνεννόηση. Αποφασίζουμε επί τόπου, βλέποντας και κάνοντας. Απλά σκέφτηκα να βάλω και έναν κάπως πιο δυσκολούτσικο πεζοπορικό προορισμό, “για την τιμή των όπλων”, της περασμένης νιότης μου, που απέφευγε συστηματικά να μπει σε οποιοδήποτε μεταφορικό μέσον στο Αγιο Ορος.

Να έχουμε υγεία αδελφοί μου και να μας βοηθήσει η Παναγία μας, να καταφέρουμε να πάμε στο περιβόλι Της.
Οποια ημερομηνία και αν πάμε, όσες μέρες και να καθήσουμε, όποιο πρόγραμμα και αν τελικά ακολουθήσουμε

Περιμένουμε κι άλλες συμμετοχές, προτάσεις, ιδέες. Και συμφωνίες αλλά και διαφωνίες επί του προγράμματος, εν όλω ή εν μέρει.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
agiooros
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από agiooros »

Παναγιώτη συμφωνώ πλήρως με το πρόγραμμα.
Αλλά δεν έχουμε ρωτήσει και στο Αγιο Ορος και τα Μοναστήρια εάν μπορούν να μας δεχθούν.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Να αφήσουμε να περάσουν κανά δύο μήνες , να "αποτυπωθεί" πλήρως το πρόγραμμα από όλους. Και όταν συμφωνήσουμε, θα αρχίσω να κάνω κάποια διερευνητικά τηλεφωνήματα. Οχι για να κάνω κρατήσεις με ονόματα, απλά να βολιδοσκοπήσω, κατά πόσο τα μοναστήρια (τα μεγάλα κατά πρώτον), θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν κάπως μεγάλο αριθμό ατόμων, κάτι σαν "γκρουπ".
Και επ'αυτού θα ζητήσω όταν έρθει η ώρα την έγκριση (πρώτα από τον Νίκο), για να χρησιμοποιήσω το όνομα του φόρουμ. Δηλαδή "είμαστε πχ 18 άτομα, μέλη του διαδικτυακού ιστοχώρου Αγιον Ορος και θέλουμε να ξέρουμε εάν υπάρχει πχ η δυνατότητα φιλοξενίας μας την τάδε περίοδο".
Ας ελπίσουμε σε ανταπόκριση, αν όχι όλων τουλάχιστον κάποιων μονών.
Και αναλόγως προσαρμόζουμε και το πρόγραμμα.
Άβαταρ μέλους
zafeiris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από zafeiris »

μαλλον θα μπορεσω μονο για 3 το πολυ 5 μερες φιλοι μου.....
Άβαταρ μέλους
zafeiris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από zafeiris »

panagiotisspy έγραψε:1.Νίκος agiooros 43
2.Απόστολος aposal 47
3.Πέτρος petrosathonas 40 5 ημέρες Δοχειαρίου-Διονυσίου-Βατοπεδίου-Ιβήρων.
4.Ζαφείρης zafeiris 31
5.Παναγιώτης panagiotisspy 43 22/05/2010 7 ημέρες Σκήτη Αγίου Ανδρέου
6.Δημήτρης Dimitris39 39 3 ημέρες Καυσοκαλύβια
7.Μιχάλης ravniotis
8.Φώτης kausokalivia 24 Απρίλιος 2010 7 ημέρες
9.Γιάννης keliotis 59
10.Νικηφόρος Nikiforos
11.Βασίλης vasilisalt 38 Μετά του Αγ. Πνεύματος

Σκεφθείτε πόσα γκολ θα έτρωγε η παραπάνω ενδεκάδα, αν τολμούσε να "κατέβει" να αγωνιστεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα!!!!!

Ας ελπίσουμε όμως να τα πάει κάπως καλύτερα σε κάποιον "άλλο" αγώνα. Πνευματικότερο του προηγουμένου!!

πιστευω πως οχι μονο δεν θα τρωγαμε κανενα γκολ (λογω του οτι ολοι θα ειμασταν στο τερμα) αλλα θα βαζαμε και κανενα γιατι οι αντιπαλοι θα ηταν ολοι τους στην περιοχη μας... ολο και καμια στρταβοκλωτσια θα καναμε για γκολ... :lol: :lol:
ο καιρός γαρ εγγυς
Άβαταρ μέλους
babisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από babisgr »

Μαζέψατε άτομα πάλι. Μπράβο, να περάσετε ωραία.(να δούμε πόσοι θα μείνετε μέχρι το τέλος :smile: )

ΥΓ:Θέλει και μία συμμαθήτριά μου να πάει στο Άγιο Όρος. Μπορεί να έρθει μαζί σας?
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimitris39 »

babisgr έγραψε:Μαζέψατε άτομα πάλι. Μπράβο, να περάσετε ωραία.(να δούμε πόσοι θα μείνετε μέχρι το τέλος :smile: )

ΥΓ:Θέλει και μία συμμαθήτριά μου να πάει στο Άγιο Όρος. Μπορεί να έρθει μαζί σας?
Το καινουργιο με τον Τοτο το ξερεις :lol:
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
Άβαταρ μέλους
babisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από babisgr »

Dimitris39 έγραψε:
babisgr έγραψε:Μαζέψατε άτομα πάλι. Μπράβο, να περάσετε ωραία.(να δούμε πόσοι θα μείνετε μέχρι το τέλος :smile: )

Το καινουργιο με τον Τοτο το ξερεις :lol:
Ποιό? Αυτό με την βρεγμένη πετσέτα?
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

ΑΠΟΣΤΟΛΕ ΕΠΕΙΔΗ ΓΕΝΙΚΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΟΝΟ ΕΓΩΙΣΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ. ΜΑΛΛΟΝ ΝΟΜΙΖΩ ΑΔΙΚΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟΝ. Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΣΕΒΑΣΤΗ. ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ... (ΕΝΝΟΩ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΓ. ΟΡΟΣ). ΚΑΛΟ;;; ΤΩΡΑ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Αλληλογνωριμία & Συναντήσεις μελών του agiooros.net”