Πόσες αλήθειες Δομνα μου είχε το κείμενο αυτό!Πόσο δύσκολο είναι να στέκεσε μπροστά σ΄αυτά τα παιδια τα "δύσκολα",γεμάτα απορείες ......και πολλες φορές δεν ξέρεις τι να πεις....
Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )
Συντονιστής: Συντονιστές
Re: Ποιος μπορεί να με βοηθήσει ... ( κατηχητικό )
!!!!!!!!....Ο Χριστός θέλει να σπείρω το δικό Του σπόρο...εγω δεν έχω τίποτα...παρα μόνο την πίστη μου και την προαίρεση μου....
Πόσες αλήθειες Δομνα μου είχε το κείμενο αυτό!Πόσο δύσκολο είναι να στέκεσε μπροστά σ΄αυτά τα παιδια τα "δύσκολα",γεμάτα απορείες ......και πολλες φορές δεν ξέρεις τι να πεις....

-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Παιδιά, τελικά δεν άρχισε αυτή την Κυριακή το κατηχητικό γιατί ο ιερατικώς προιστάμενος δεν το ανακοίνωσε . Μάλλον θα αρχίσει ή αυτή την Κυριακή που μας έρχεται ή το αργότερο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη . 
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
-
vasilisalt
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πολύ ταπεινά θα ήθελα και εγώ να καταθέσω την άποψή μου. Και λέω ταπεινά γιατί προς θεού, με τίποτα, δεν θέλω να το παίξω ειδικός. Θεωρώ κατ΄αρχήν πως το κυριότερο είναι πως πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά πως η σχέση μας με το Θεό δεν πρέπει να είναι φοβική. Το Θεό δεν τον αγαπάμε γιατί τον φοβόμαστε. Το Χριστό στη ζωή μας δεν τον έχουμε γιατί φοβόμαστε μη μας τιμωρήσει. Τον επιλέγουμε ως απόλυτα ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ άνθρωποι γιατί αποτελεί την μοναδική αληθινή πηγή φωτός και πραγματικής ευτυχίας. Η αγάπη για το Θεό, η αγάπη για τον συνανθρωπό μας είναι η μόνη μας ελπίδα για να ζήσουμε αληθινά. Εγώ λοιπόν θα τα προέτρεπα ΕΛΕΥΘΕΡΑ να επιλέξουν. Η κατήχηση προσωπικά μου δημιουργεί κακές αναμνήσεις από τα νειάτα μου. Άνθρωποι ατάλαντοι συνήθως προσπαθούσαν στην ουσία να μας πείσουν να μη ζήσουμε. Μοναδικό επιχείρημα η κολαση. Που το πήγαιναν, που το έφερναν, εκεί πήγαινε το θέμα. Δεν ήταν κακοί. Ήταν όμως άσχετοι. Και αντί να μας φέρνουν κοντά στο θεό, στην ουσία μας απέτρεπαν. Πίστευαν πως με το φόβο θα κατάφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πως τελικά η κατήχηση έγινε η εν ζωή ΄΄κολασή΄΄ μας. Για να μη κουράσω κλείνω με το εξής. Θεωρώ πως η κατήχηση στους νέους δεν αποτελεί προσπάθεια για απόλυτα θεολογικές σεμιναριακες αλήθειες. Θεωρώ πως ξεκούραστα και χαλαρά πρέπει να δίνει στα παιδιά την ελπίδα πως ο θεός είναι πάντα εδώ γιατρός μας και βοηθός μας σε κάθε μας ενέργεια. Ότι βλακεία και εν τέλει αμαρτία είναι ο πρώτος που θα μας τη συγχωρήσει. Αρκεί να τον επιλέξουμε και να του ζητήσουμε βοήθεια. Θεωρώ πως το ΄΄μάθημα΄΄ γενικώς πρέπει να γίνεται περισσότερο με παραβολές και λιγότερο με απόλυτες θεολογικές αλήθειες. Αν γενικώς συμφωνείς έχω να σου προτείνω κάποια βιβλία με διδακτικές χρήσιμες ιστορίες - παραβολές. Και τέλος θα σου πρότεινα αντί για κατηχητικό, εντελώς άτυπα να περάσεις στα παιδιά τον όρο ΄΄στέκι΄΄ ή ΄΄παρέα΄΄ η κάτι σχετικό. Ο Χριστός μας είναι βίωμα, όχι διάνοια.
-
vasilisalt
- Κορυφαίος Αποστολέας

Με ρώτησε κάποτε ένας έφηβος ΄΄φίλος΄΄ μου τι γνώμη είχα για την κατάληψη που είχαν κάνει στο σχολείο τους. Κατ΄αρχην τον ρώτησε τα αιτήματα και γενικώς τις αιτίες της στάσης. Η γενική απάντηση - για να μη κουράζω - ήταν ότι πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Να διορθωθεί το σύστημα κλπ. Του απάντησα πως σε γενικές γραμμές είχε δίκιο. Του είπα μάλιστα πως θα πάω και εγώ στην κατάληψη με μία όμως προυπόθεση. Αφού απαιτεί να αλλάξουν όλοι και όλα γύρω του,του πρότεινα κατ΄αρχην να αλλάξει και αυτός κάτι στη ζωή του προς το καλύτερο ώστε να δώσει το καλό παράδειγμα στο ΄΄σύστημα΄΄ πως μπορούμε όλοι να αλλάξουμε. Μάλιστα του πρότεινα, κάτι απλό, να βάλει τακτικά - 2 φορές την εβδομάδα - επισκέψεις στη γιαγιά του, που μένει στη γειτονιά μου, που τόσο ανάγκη είχε την παρέα του. Μου το υποσχέθηκε και εγώ του υποσχέθηκα πως στην επόμενη κατάληψη θα είμουν παρών. Πιστεύω πως όλοι καταλαβαίνετε την εξέλιξη. Απλά σας ενημερώνω πως δεν χρειάστηκε να πάω στην επόμενη κατάληψη. Προτίμησα το ρόλο του γείτονα που με τη κουβεντούλα μου δίνω μια μικρή ανάσα στην αξιοπρεπέστατη γιαγιούλα φίλη μου....
-
vasilisalt
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αφού λοιπόν αυτοδικαιώθηκα, μπορώ να σας πω καληνύχτα...
Αφού λοιπόν αυτοδικαιώθηκα, μπορώ να σας πω καληνύχτα...vasilisalt
Τακτικό Μέλος
Προσωπικό μήνυμαΑποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον/την vasilisalt
Ετσι κι αλλιώς εισαι δικαιωμένος Vasilisalt αφου εχεις τοσο δικιο σ΄αυτά που λες...Ομως και τα σεμινάρια χρειάζονται!Το θεμα είναι ,ο κατηχητης πως θα μεταφέρει στα παιδιά αυτά που ακουει.Πρέπει να τα κάνει λίγο στο "μπόι τους" και στην τρυφερή καρδούλα τους!Δυστυχως δεν συμβαίνει πάντα!Πολυ περισσότερο παλαιότερα...

Τακτικό Μέλος
Προσωπικό μήνυμαΑποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον/την vasilisalt
Ετσι κι αλλιώς εισαι δικαιωμένος Vasilisalt αφου εχεις τοσο δικιο σ΄αυτά που λες...Ομως και τα σεμινάρια χρειάζονται!Το θεμα είναι ,ο κατηχητης πως θα μεταφέρει στα παιδιά αυτά που ακουει.Πρέπει να τα κάνει λίγο στο "μπόι τους" και στην τρυφερή καρδούλα τους!Δυστυχως δεν συμβαίνει πάντα!Πολυ περισσότερο παλαιότερα...
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Σε ευχαριστώ θερμά για ΟΛΑ αυτά που έγραψες , λεβέντη μου . ΟΛΑ που έγραψες είναι πάρα πολύ ωραία και θα τα έχω στο νού μου όταν πρώτα ο Θεός θα κάνω το κατηχητικό !!! Εχεις απολύτως δίκαιο πως πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά πως η σχέση μας με το Θεό δεν πρέπει να είναι φοβική !!! Το Θεό δεν τον αγαπάμε γιατί τον φοβόμαστε !!!
Λυπάμαι πάρα πολύ που η κατήχηση σου δημιουργεί κακές αναμνήσεις από τα νειάτα σου και πως άνθρωποι
ατάλαντοι προσπαθούσαν να σας πείσουν να μη ζήσετε με μοναδικό επιχείρημα η κόλαση . Τέτοιοι άνθρωποι που μιλάνε για κόλαση αυτοί δεν είναι καταβάθως ορθόδοξοι !!! Ισως να ήταν και παλαιοημερολογήτες . Εγώ είμαι μέλος από την ορθόδοξη ιεραποστολική αδελφότητα "Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" όπου μια φορά το χρόνο έρχεται ο πρωτοσύγκελος και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιάτιστα πάτηρ Εφραίμ και μας κάνει κήρυγμα . Αυτός μας είπε σε ένα κήρυγμα του ότι οι Αγιοι δεν μιλούσαν ποτέ στους ανθρώπους για κόλαση !!! Ξέρεις ποιοι μιλάνε για κόλαση ;;; Οι καθολικοί !!! Αυτοί οι διαστραμένοι μας επιρεάσανε με την κόλαση !!! Επίσης συμφωνώ απολύτως πως ξεκούραστα και χαλαρά πρέπει ο κατηχητής να δίνει στα παιδιά την ελπίδα πως ο Θεός είναι πάντα εδώ γιατρός μας και βοηθός μας σε κάθε μας ενέργεια . Ότι βλακεία και εν τέλει αμαρτία είναι ο πρώτος που θα μας τη συγχωρήσει και πως αρκεί να τον επιλέξουμε και να του ζητήσουμε βοήθεια !!!
Συμφωνώ με την πρόταση σου αντί για κατηχητικό , εντελώς άτυπα να περάσω στα παιδιά τον όρο "στέκι"
ή "παρέα" . Λεβέντη μου , πολύ καλή ιδέα σου αυτή , αλλα θα ήταν καλύτερα να το συζυτήσω πρώτα με τον ιερατικό προιστάμενο .
Επίσης θα σε παρακαλέσω θερμά να μου προτείνεις κάποια βιβλία με διδακτικές χρήσιμες ιστορίες - παραβολές !!! Να σαι πάντα καλά , λεβέντη μου .
Λυπάμαι πάρα πολύ που η κατήχηση σου δημιουργεί κακές αναμνήσεις από τα νειάτα σου και πως άνθρωποι
ατάλαντοι προσπαθούσαν να σας πείσουν να μη ζήσετε με μοναδικό επιχείρημα η κόλαση . Τέτοιοι άνθρωποι που μιλάνε για κόλαση αυτοί δεν είναι καταβάθως ορθόδοξοι !!! Ισως να ήταν και παλαιοημερολογήτες . Εγώ είμαι μέλος από την ορθόδοξη ιεραποστολική αδελφότητα "Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" όπου μια φορά το χρόνο έρχεται ο πρωτοσύγκελος και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιάτιστα πάτηρ Εφραίμ και μας κάνει κήρυγμα . Αυτός μας είπε σε ένα κήρυγμα του ότι οι Αγιοι δεν μιλούσαν ποτέ στους ανθρώπους για κόλαση !!! Ξέρεις ποιοι μιλάνε για κόλαση ;;; Οι καθολικοί !!! Αυτοί οι διαστραμένοι μας επιρεάσανε με την κόλαση !!! Επίσης συμφωνώ απολύτως πως ξεκούραστα και χαλαρά πρέπει ο κατηχητής να δίνει στα παιδιά την ελπίδα πως ο Θεός είναι πάντα εδώ γιατρός μας και βοηθός μας σε κάθε μας ενέργεια . Ότι βλακεία και εν τέλει αμαρτία είναι ο πρώτος που θα μας τη συγχωρήσει και πως αρκεί να τον επιλέξουμε και να του ζητήσουμε βοήθεια !!!
Συμφωνώ με την πρόταση σου αντί για κατηχητικό , εντελώς άτυπα να περάσω στα παιδιά τον όρο "στέκι"
ή "παρέα" . Λεβέντη μου , πολύ καλή ιδέα σου αυτή , αλλα θα ήταν καλύτερα να το συζυτήσω πρώτα με τον ιερατικό προιστάμενο .
Επίσης θα σε παρακαλέσω θερμά να μου προτείνεις κάποια βιβλία με διδακτικές χρήσιμες ιστορίες - παραβολές !!! Να σαι πάντα καλά , λεβέντη μου .
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Παιδιά , η κοπέλλα που έκανε το κατηχτικό και τώρα έφυγε για πάντα Ελλάδα , μου έδωσε πριν φύγει κάτι βιβλιαράκια . Στην πρώτη σελίδα από τα βιβλιαράκια γράφει τα εξής :
Κατώτερον Κατηχητικό
θηλέων
Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου
Πάτραι
1975 - 1976
Τα βιβλιαράκια περιέχουν διάφορα στιχάκια , όπως για παράδειγμα το πως πρέπει να είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανός και το τι πρέπει να κάνει .
Στην τελευταία σελίδα από τα βιβλιαράκια γράφει πάλι τα εξής :
Το παιδί του Κατηχητικού πάντοτε :
- Υπακούει και σέβεται τους γονείς του
- Διατηρεί την καρδιά του καθαρή από κάθε λέρωμα .
- Προσεύχεται πρωί και βράδυ .
- Εκκλησιάζεται ανελλιπώς .
- Μελετά χριστιανικά βιβλία και περιοδικά .
- Είναι νοικοκυρεμένο και εξυπερητικό σε όλους .
- Δείχνει το καλό παράδειγμα παντού .
Κατώτερον Κατηχητικό
θηλέων
Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου
Πάτραι
1975 - 1976
Τα βιβλιαράκια περιέχουν διάφορα στιχάκια , όπως για παράδειγμα το πως πρέπει να είναι ο Ορθόδοξος Χριστιανός και το τι πρέπει να κάνει .
Στην τελευταία σελίδα από τα βιβλιαράκια γράφει πάλι τα εξής :
Το παιδί του Κατηχητικού πάντοτε :
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Παιδιά , δεν ξέρω εαν έδωσε αυτά τα βιβλιαράκια η κοπέλλα που έκανε το κατηχητικό στα παιδιά . Δεν ξέω καθόλου που τα βρήκε αυτά τα βιβλιαράκια και εαν τα έδωσε στα παιδιά γιατί δεν πρόλαβε τίποτε να μου πει πριν φύγει Ελλάδα αφού ήταν απασχολημένη με τις προετοιμασίες για την μετακόμηση . Και για ένα είμαι απολύτως σίγουρη : Δεν τα έλαβε από τον ιερατικό προιστάμενο της ενορίας μου !!! ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!! Τα απεχθάνουμε και μόνο που διαβάζω την τελευταία σελίδα !!! Γιατί αυτά που γράφει στην τελευταία σελίδα δεν μου αρέσουν καθόλου έτσι που τα γράφει . Είναι σαν κάνει τα παιδιά μικρά στρατιωτάκια !!! Νομίζω ότι το παιδί θα τα κάνει όλα αυτά όχι από αγάπη αλλά επειδή έτσι ΠΡΕΠΕΙ !!!
Δεν ξέρω , ίσως φανώ και υπερβολική αλλά φοβάμαι ότι υπάρχει και κίνδυνος αργότερα τα παιδιά να μπλέξουν με καμιά αίρεση ή και να γίνουν άθεοι !!!
Αχχχχχ , Θέε μου , πόση μεγάλη ευθήνη έχουμε απέναντι στα παιδιά με αυτά που διδάσκουμε και που λέμε !!!
Είμαι και βέβαιη ότι εαν τα έδειχνα αυτά τα βιβλιαράκια στον πάτερ Ανδρέα Κονάνου δεν θα μου πρότεινε και αυτός να τα δώσω .
Δεν ξέρω , ίσως φανώ και υπερβολική αλλά φοβάμαι ότι υπάρχει και κίνδυνος αργότερα τα παιδιά να μπλέξουν με καμιά αίρεση ή και να γίνουν άθεοι !!!
Αχχχχχ , Θέε μου , πόση μεγάλη ευθήνη έχουμε απέναντι στα παιδιά με αυτά που διδάσκουμε και που λέμε !!!
Είμαι και βέβαιη ότι εαν τα έδειχνα αυτά τα βιβλιαράκια στον πάτερ Ανδρέα Κονάνου δεν θα μου πρότεινε και αυτός να τα δώσω .
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Φυσικά όλα τα ανωτέρω καλό είναι να γίνονται.Domna έγραψε:Το παιδί του Κατηχητικού πάντοτε :
Εχω όμως την αίσθηση πως δεν θα ήταν καλό στα πολύ μικρά παιδάκια, να εισαγάγουμε αμέσως κανόνες και υποχρεώσεις απαράβατες. Ειδικά αυτό που μιλάει για "λέρωμα της καρδιάς", νιώθω πως θα φοβίσει ένα παιδάκι.
Και γενικά τα παιδιά δεν θέλουν υποχρεώσεις. Δεν νομίζω πως τα κατηχούμενα θέματα, πρέπει να λαμβάνουν θέση μαθημάτων που αν δεν τα διαβάσεις ή δεν τα κάνεις, θα υποστείς και τις συνέπειες.
Πρώτα απ'όλα αγάπη πρέπει. Προς το παιδί. Αγάπη Κυρίου, αγάπη δασκάλου, αγάπη του ενός παιδιού προς το άλλο.
Ολα τα παραπάνω που γράφει το βιβλιαράκι πρέπει κάποιος να ΘΕΛΕΙ να τα κάνει και όχι να υποχρεούται να τα κάνει. Και έρχονται νομίζω, εάν και εφόσον το παιδί αντιληφθεί, τι ακριβώς είναι η θρησκεία μας και για ποιόν λόγο κατηχείται.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.